Bicarbonat de sodiu – beneficii si recomandari

Bicarbonat de sodiu – produs popular de uz casnic ce poate fi folosit atat la gatit, cat si la mentinerea curateniei in casa sau pentru ingrijirea personala. Totodata, bicarbonatul de sodiu ofera o multime de beneficii interesante pe care le puteti afla din urmatorul articol.

Cuprins:

1. Ce este bicarbonatul de sodiu?

2. Moduri de utilizare

3. Bicarbonat de sodiu beneficii

4. Bicarbonat de sodiu pentru piele

5. Bicarbonat de sodiu pentru slabit

6. Recomandari privind consumul

7. Riscuri si contraindicatii

Ce este bicarbonatul de sodiu?

Bicarbonatul de sodiu este o sare alcalina formata din ioni de sodiu si este cunoscut ca avand formula chimica – NaHCO3. Bicarbonatul se gaseste sub forma pulbere alba, este inodora si se poate gasi cu usurinta in orice magazin.

Moduri de utilizare

Bicarbonat de sodiu utilizari medicale

  • Antiacid natural. Un bun antiacid natural, care calmeaza arsurile de stomac si balonarile. Intr-un pahar cu apa plata adaugati o lingurita de bicarbonat de sodiu si se amesteca pana la dizolvarea solutiei.
  • Un bun antiperspirant. Se aplica sub forma de pudra la subrat sau in alte zone ale corpului si ajuta la absorbtia si prevenirea de mirosuri neplacute.
  • Albeste dintii. Specialistii recomandata ca o data pe saptamana sa va spalati pe dinti cu bicarbonat de sodiu pentru a elimina bacteriile din gura. In plus, bicarbonatul previne aparitia cariilor.
  • Scrub pentru fata si corp. Faceti o pasta din bicarbonat de sodiu si apa, iar apoi masati bland pielea. Acest amestec curata porii, elimina bacteriile si machiajul. In plus, este de mare ajutor atunci cand va confruntati cu acneea.
  • Pielea corpului catifelata. Adaugati o ceasca de bicarbonat de sodiu in cada atunci cand faceti baie si vei avea o piele mult mai catifelata. Bicarbonatul este un remediu bun si pentru tratarea de psoriazis.
  • Tratarea intepaturilor de insecte. Bicarbonatul de sodiu este un remediu excelent pentru tratarea intepaturilor de insecte si a arsurilor solare. Fie faceti o baie cu bicarbonat, fie faceti o pasta pe care o aplicati local si o lasati sa actioneze pentru aproximativ 15 minute.
  • Indeparteaza lotiunea tip autobronzant. Daca v-ati bronzat cu urme in urma aplicarii lotiunii autobronzante, pentru a scapa de urmele neplacute si care arata inestetic neuniformizat, atunci aplicati local o pasta formata din bicarbonat de sodiu si zeama de lamaie. Masati usor pielea si lasati sa actioneze pentru aproximativ 10 minute. Repetati aceasta procedura pana cat pielea isi va recapata culoarea naturala.

Bicarbonat de sodiu – alte utilizari

  • Iritatii la bebelusi. Cu doua lingurite de bicarbonat de sodiu puse in cada, cei mici vor scapa de iritatiile provocate de purtarea scutecelor / pampers.
  • Iritatii ale pielii adulti. Bicarbonatul de sodiu pus intr-o cada cu apa calduta va ajuta la inlaturarea iritatiilor de pe piele si in cazul adultilor. Aceasta formula trebuie repetata pana cand iritatia va disparea.
  • Afte bucale. Faceti o gargara cu o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu in apa pentru a va improspateaza respiratia, dar si pentru a preveni si tratata aftele bucale.
  • Par gras. Puneti doua lingurite de bicarbonat de sodiu in samponul pe care-l utilizati in mod regulat si vei scapa de problemele scalpului si a parului gras.
  • Maini crapate sau uscate. Spalatul cu bicarbonat de sodiu este un bun remediu simplu si rapid pentru persoanele care au mainile uscate sau crapate de la vant sau vremea rece.
  • Inlatura veninul. Pasta cu bicarbonat si apa este un bun remediu rapid in cazul in care ati fost atins de vreo meduza pe piele. Pasta cu bicarbonatul de sodiu va inlatura veninul si va reduce durerea.
  • Desfundarea nasului. Puneti o lingurita de bicarbonat de sodiu in picaturile uzuale de nas pentru a va desfunda mai repede caile respiratorii. Puteti incerca drept solutie naturala si amestecarea bicarbonatului cu apa pana la dizolvare, iar apoi sa folositi amestecul drept picaturi nazale. Un plus, este faptul ca acest amestec este natural care nu creeaza dependenta si poate fi folosit oricand si de cate ori este nevoie.

Bicarbonat de sodiu dezinfectant

  • Curatenie in baie. Adaugati bicarbonat, putina sare grunjoasa si detergentul pe care-l folositi de obicei atunci cand faceti curatenie in baie si faceti o pasta. Aceasta pasta va curata instant si va da luciu cazilor din baie, a placilor de gresie si faianta si a chiuvetelor.
  • Farfurii, oale si tigai. Adaugati 2 lingurite de bicarbonat in detergentul de vase si spalati ca de obicei. Acest amestec va ajuta la indepartarea rapida a grasimii si a resturilor alimentare care se curata mai greu de pe farfurii, oale sau tigai.
  • Reimprospatarea buretilor. Pentru a elimina mirosul neplacut si de imbacseala a buretilor de spalat vase, puteti un lingurita de bicarbonat si spalati-l bine in apa fierbinte. O alta varianta este sa puneti intr-un recipient apa fierbinte / fiarta, cu 2 linguri de bicarbonat si sa lasati buretele la inmuiat pentru o ora.
  • Cuptorul cu microunde. Stim cu totii cat este de dificil curatarea cuptorului cu microunde mai ales daca il avem pozitionat departe de chiuveta sau pe un raft mai inalt. Pentru a scapa de mizeria si pentru a-l dezinfecta, puneti bicarbonat pe un burete umezit si curatati delicat interiorul si exteriorulu cuptorului, iar apoi clatiti cu o laveta umeda. Aceasta solutie este ideala si pentru aragaz si cuptorul de la acesta.

Bicarbonatul de sodiu – solutia ideala

  • Curatarea podelelor. Pentru a indeparta urmele si mizeria de pe podele, fie ca este parchet lacuit sau nu, fie este gresie, atunci adaugati o ceasca de bicarbonat de sodiu intr-o galetusa cu apa calda, inmuiati mopul sau o carpa si stergeti podeaua.
  • Curatarea perdelelor de dus. Curatarea si reimprospatarea perdelelor de dus si chiar a cabinelor de dus se face prin adaugarea de bicarbonat pe un burete umed sau pe o perie. Dupa care, stergeti si curatati perdeaua sau cabina de dus, iar apoi clatiti.
  • Inlatura pete de grasime. Pentru a inlatura insuportabilele pete de grasime, puneti pe un burete 2 lingurite de bicarbonat de sodiu si frecati cu o perie locul murdar, iar apoi clatiti cu apa calduta.
  • Dezinfectarea frigiderului. Simtiti un miros neplacut ca iese din frigider? Goliti-l de toate alimentele si recipientele cu alimente, iar apoi stergeti fiecare raft si orice coltisor cu un burete imbibat in apa calda peste care presarati putin bicarbonat.
  • Scoateti mirosul neplacut din cutiile de depozitare a mancarii. Daca va luati mancare gatita in cutiute de depozitat, dupa o vreme acestea s-ar putea sa prinda un miros neplacut care nu iese cu nicio solutie. Puneti putin bicarbonat de sodiu si lasati cutia la inmuiat in apa calda timp de 10 minunte, dupa care spalati si clatiti tot cu apa calda.
  • Mirosul din incaltaminte. Pentru a preveni mirosul din incaltaminte, presarati inauntru bicarbonat de sodiu intre utilizari si inainte de a-i spala.

Apa cu bicarbonat

Bicarbonatul de sodiu are multiple proprietati chiar si pentru organism. Astfel, un pahar cu apa si bicarbonat pe stomacul gol are un efect miraculos pentru sanatate, precum:

  • Remediu pentru hiperaciditate gastrica / reflux gastric
  • Previne balonarea si arsurile gastrice
  • Elimina riscul de a face pietre de la rinichi
  • Imbunatesc functia renala
  • Previne infectiile urinare
  • Calmeaza indigestia
  • Creste performanta atletica
  • Stimuleaza cresterea parului si a unghiilor
  • Purifica si detoxifiaza intregul organism

Bicarbonat de sodiu beneficii

Bicarbonat de sodiu beneficii

Apa de gura

Putin bicarbonat de sodiu cu apa este un remediu ideal pentru o buna ingrijire orala. Acest preparat ajunge in colturile gurii, in crapaturile dintilor, in gingii si pe limba eliminand bacteriile. In plus, aceasta apa de gura cu bicarbonat de sodiu poate ajuta la reimprospatarea respiratiei si are multiple proprietati antibacteriene si antimicrobiene.

Bicarbonat de sodiu pentru stomac

Daca va confruntati cu un diconfort la nivelul stomacului precum, dureri, arsuri gastrice, trebuie sa stiti ca aceastea pot evolua ca patologie, transformandu-se in diferite boli ale stomacului: gastrita, ulcer, esofagita de reflux, colon iritabil si sensibil sau chiar cancer.

Pentru a trata durerile sau orice disconfort pe care-l simtiti la stomac, cel mai rapid remediu este bicarbonatul de sodiu. Puneti apa calduta intr-un pahar si adaugati o jumatate de lingurita de bicarbonat si putina zeama de lamaie dupa care amestecati. Zeama de lamaie este necesara in acest remediu natural, deoarece are rolul de a indeparta gazul pe care bicarbonatul de sodiu il poate produce in stomac atunci cand intra in contact cu alti acizi.

Albirea dintilor

Multe studii au constatat ca pasta de dinti care contine in compozitia sa bicarbonat de sodiu este mai buna pentru albirea dintilor si indepartarea placii decat pasta de dinti fara bicarbonat de sodiu. Acest lucru este posibil deoarece bicarbonatul are proprietati abrazive usoare, care permite ruperea legaturile moleculelor (din alimente sau bauturi) care patrund intre dinti. De asemenea, bicarbonatul are proprietati antibacteriene si antimicrobiene care pot ajuta la combaterea bacteriilor daunatoare si formarea placii. Bicarbonatul mai poate fi folosit ca un detartraj acasa insa acesta nu elimina 100% placa si tartrul ca procedura stomatologica.

Bicarbonat de sodiu imbunatateste performanta sportiva

In timpul exercitiilor de intensitate ridicata, celulele musculare incep sa produca acid lactic, care este responsabil pentru sentimentul de tip arsura-durere pe care il obtineti in timpul efectuarii exercitiilor fizice. Acidul lactic scade, de asemenea, si pH-ul in interiorul celulelor, ceea ce poate provoca oboseala musculaturii.

Bicarbonatul are un pH ridicat, ceea ce poate ajuta la intarzierea aparitiei oboselii, permitandu-va sa va exercitati mai mult timp exercitiile fizice fara a aparea acea senzatie de arsura musculara. Pentru a simti efectul, trebuie sa beti un pahar cu apa si cu o lingurita de bicarbonat inainte cu 60 – 90 de minute de inceperea antrenamentului.

Atentie!

Ingerarea rapida a bauturii sau administrarea prea multa a acesteia poate provoca dureri de stomac si greturi in decurs de o ora, urmata de diaree si flatulenta crescuta.

Colesterol bun

Consumul de apa cu bicarbonat de sodiu ajuta la reducerea nivelului de colesterol rau. Un pahar cu apa, bicarbonat de sodiu si putina zeama de lamaie va tine sub control colesterolul. Insa, din pacate, acest amestec are un continut ridicat de sodiu si de aceea nu este un remediu care este recomandat pentru persoanele cu hipertensiune arteriala.

Bicarbonatul de sodiu amelioreaza gripa si raceala

Bicarbonatul dizolvat in apa mai este un remediu excelent pentru a combate microoorganismele si virusurile care provoaca raceala, gripa sau alte alergii.

Bicarbonat de sodiu pentru piele

Bicarbonatul are multe beneficii si pentru piele, precum:

  • Este un bun exfoliant natural care elimina celulele moarte
  • Este un bun tratament pentru combaterea acneei, cosurilor si punctelor negre
  • Albeste pielea de pe coate si genunchi
  • Un bun tonic pentru par pentru a echilibra productia naturala de sebum si prevenirea matretii
  • Trateaza si elimina ciupercile si mirosurile neplacute cauzate de transpiratie pe scap
  • Intareste si da stralucire parului
  • Elimina mirosul neplacut si de transpiratie al picioarele
  • Repara calcaiele crapate si aspre
  • Vindeca rapid basicile de la maine si de pe picioare
  • Ajuta la eliminarea bataturilor de pe picioare
  • Vindeca ciuperca piciorului si a unghiilor
  • Relaxeaza si desumfla picioarele

Bicarbonat de sodiu pentru slabit

Bicarbonatul poate fi folosit alaturi de alte ingrediente si este ideal pentru curele de slabire. Suplimentul natural ajuta la eliminarea grasimii din corp datorita compusilor sai care ajuta la combaterea aciditatii, care de obicei, ingreuneaza pierderea kilogramelor in plus sau nedorite.

Apa cu bicarbonat pentru slabit

Un pahar cu apa si cu o lingurita de bicarbonat ajuta la:

  • Reglarea tractului digestiv
  • Reglarea pH-ului din corp
  • Stimuleaza oxigenarea celulelor
  • Protejeaza musculatura
  • Arde acumularea de grasimi
  • Regleaza productia de acid gastric imbunatatind tranzitul intestinal

Slabesti cu bicarbonat

Pentru a slabi cu ajutorul suplimentului de bicarbonat de sodiu exista mai multe retete esentiale si benefice, precum:

Bicarbonat de sodiu cu lamaie

Zeama de la lamaie are puterea de a intari efectele alcaline pe care le are bicarbonatul, iar acest lucru ajuta la detoxifierea si imbunatirea digestiei.

In plus, aceasta combinatie elimina toxinele din organism si stimuleaza natural sistemul limfatic.

Mod de preparare si consum:

Tot ce aveti de facut este sa puneti intr-un pahar 200 de ml de apa calda, o lingurita de bicarbonat de sodiu si 2 linguri de zeama de lamaie. Amestecatati bine si asteptati sa dispara bulele formate. Acest amestec este recomadat sa fie consumat in fiecare zi pe stomacul gol.

Bicarbonat de sodiu cu otet de mere

Acest amestec ajuta la reglarea pH-ului din intregul organism, iar cele doua ingredinete au rolul de a imbunatati procesul digestiv, reducand in acelasi timp toate depozitele cu grasime.

Mod de preparare si consum:

Puneti intr-un recipient mai mare aproximativ 500 de ml de apa (echivalentul la 2 cani de apa), o lingurita de bicarbonat de sodiu si ¼ cana de otet de mere cu miere. Amestecati toate ingredientele foarte bine cu o lingura de lemn. Acest amestec este recomandat sa fie consumat in fiecare zi cu aproximativ 30 minute inainte de micul dejun.

Recomandari privind consumul

Daca doriti sa consumati bicarbonat de sodiu in diverse forme pentru a beneficia de proprietatile acestuia, atunci trebuie sa consumati doar in cantitatea recomandata de o lingurita intr-un pahar de apa doar o data pe zi. Daca cresteti cantitatea de bicarbonat, atunci va veti confrunta cu anumite probleme, drept reactii adverse. Este important sa stiti ca o crestere a cantitatii de bicarbonat nu va grabi niciun proces de vindecare, slabire sau detoxifiere, ci se pot ajunge la reactii adverse precum:

  • Dureri de cap
  • Greata si voma
  • Urinare frecventa
  • Atacuri de panica
  • Sange in urina
  • Pierderea apetitului
  • Crampe si balonare
  • Dureri de stomac
  • Alcaloza metabolica
  • Deces

Riscuri si contraindicatii

Bicarbonat sodiu interzis

Bicarbonatul de sodiu este contraindicat persoanelor cu insuficienta renala, respiratorie sau metabolica alcaloza, hipoventilatie, hipernatremie, hipertensiune arteriala, edem, insuficienta cardiaca congestiva, eclampsia, aldosteronismul si istoricul calculului urinar si epuizarea consistenta a potasiului sau hipocalcemie. De asemenea, este, in general, contraindicat la persoanele cu pierderi excesive de clorura de la varsaturi. Totodata, bicarbonatul de sodiu nu este recomandat intern femeilor insarcinate sau care alapteaza.

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/baking-soda-benefits-uses
  2. https://www.healthline.com/nutrition/baking-soda-and-performance
  3. https://examine.com/supplements/sodium-bicarbonate/
  4. https://www.rxlist.com/consumer_sodium_bicarbonate_baking_soda/drugs-condition.htm
  5. https://medsafe.govt.nz/Profs/Datasheet/s/SodiumBicarbonateinjAFT.pdf
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma