Septicemia este o afectiune care pune viata in pericol, fiind cauzata de raspunsul exagerat al organismului la o infectie. Aflati mai multe despre septicemie din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este septicemia?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Simptome septicemie
  4. Septicemie la nou-nascuti si copii
  5. Diagnostic si prognostic
  6. Complicatii
  7. Tratament

Ce este septicemia?

Septicemia, boala care pune viata in pericol, poate apare atunci cand intreg organismul reactioneaza anormal la o infectie.

Introducere

In cazul septicemiei, infectia declanseaza o reactie exagerata a sistemului imunitar, ce are ca rezultat eliberarea de substante chimice in fluxul sanguin, care conduce la o serie de reactii cum ar fi inflamarea pe scara larga si coagularea sangelui. Aceasta inflamatie si coagularea sangelui reduc semnifictiv fluxul sanguin la diferite organe ale corpului, cauzand deficit de substante nutritive si oxigen in organism.

Daca septicemia evolueaza, ajungandu-se la soc septic, tensiunea arteriala scade dramatic, putandu-se ajunge la deces. Oricine poate face septicemie (infectie in sange), dar cel mai frecvent se declanseaza la persoanele in varsta, copii sau la cei cu un sistem imunitar slabit.

Tratamentul precoce, cu antibiotice si cantitati mari de lichide administrate intravenos, maresc sansele de supravietuire.

Cum se manifesta?

Aceste infectii in corp se pot manifesta prin unul sau mai multe din urmatoarele simptome: febra mare peste 38 grade C sau, din contra, temperatura scazuta a corpului, tremurat, frisoane puternice, respiratie rapida, stare de confuzie, dezorientare, tahicardie, ameteli, senzatie de greata si varsaturi, dureri la nivelul articulatiilor, cum ar fi gleznele, coatele, soldurile, genunchii sau incheieturile mainilor, scaderea semnificativa a volumului de urina, dureri abdominale si scaderea dramatica a tensiunii arteriale.

Cauze si factori de risc

Aproape orice tip de infectie – bacteriena, virala sau fungica – poate conduce la septicemie, insa cele mai probabile sunt:

  • pneumonia
  • infectiile abdominale
  • infectie la rinichi
  • infectia sangelui (bacteriemie).

Incidenta septicemiei pare a fi in crestere in ultima perioada din cauza:

  • Imbatranirii populatiei
  • Bacteriilor din ce in ce mai rezistente la medicamente. Multe tipuri de bacterii pot rezista la tratamentele cu antibiotice, acestea fiind cauza principala a infectiilor care declanseaza septicemia.
  • Un sistem imunitar slabit, cauzat de infectarea cu HIV, tratamentele pentru cancer sau medicamentele pentru transplant.

Factori de risc

Persoanele vulnerabile, care prezinta un risc mai mare de a dezvolta septicemie, de la o infectie minora pot fi:

  • Cele cu un sistem imunitar slabit. Acest lucru poate fi cauzat de anumite boli precum SIDA, diabet etc sau ca urmare a tratamentului medical care suprima imunitatea cum ar fi chimioterapia impotriva cancerului
  • Copiii si sugarii foarte mici si persoanele in varsta
  • Cei internati in spital cu o boala grava
  • Persoanele care au suferit o interventie chirurgicala mare sau un accident major
  • Consumatorii cronici de alcool
  • Cei cu arsuri pe suprafete mari.

Septicemie apendicita

Apendicita, una dintre cele mai intalnite afectiuni, este inflamatia apendicelui, un organ mic atasat de intestinul gros. In trecut, medicii au crezut ca apendicele nu are nicio functie, insa parerile s-au schimbat in ultima perioada. Apendicele nu este un organ esential, deci daca se infecteaza, poate fi indepartat printr-o interventie chirurgicala numita apendicectomie.

Apendicele se poate inflama din mai multe motive. Poate fi blocat de mucus, fecale sau tesut limfatic, parte a sistemului limfatic care ajuta la combaterea infectiilor. Bacteriile in mod normal inofensive din apendice incep sa atace peretii acestui organ, provocand inflamatii si infectii. Daca boala este lasata netratata, peretele apendicelui se poate rupe, cauzand raspandirea infectiei in abdomen si, eventual, in intreg corpul, ducand la septicemie, care poate deveni severa.

Uneori, incorect numita intoxicatie a sangelui, septicemia este raspunsul adesea mortal al organismului la infectie. Septicemia ucide si invalideaza milioane de oameni si necesita un tratament rapid pentru supravietuire.

Simptome septicemie

Persoanele diagnosticate cu aceasta afectiune prezinta o infectie probabila sau confirmata.

Septicemia simptome

  • stare psihica modificata
  • in urma unei ascultari a tensiunii arteriale, presiunea sistolica este mai mica sau egala cu 100 milimetri de mercur (mm Hg)
  • rata a respiratiei mai mare sau egala cu 22 de respiratii pe minut

Semne si simptome ale socului septic

Conditia se poate agrava, progresand pana la socul septic cand anumite modificari ale sistemului circulator, ale celulelor corpului si modul in care corpul utilizeaza energia devin mai anormale. Moartea poate surveni mai degraba in urma socului septic decat din cauza septicemiei. Cand este diagnosticat cu soc septic, pacientul are o infectie probabila sau confirmata in organism, dar si urmatoarele:

  • Nevoia de medicatie pentru a mentine tensiunea arteriala mai mare sau egala cu 65 de milimetri de mercur (mm Hg).
  • Niveluri ridicate de acid lactic in sange (lactat seric) dupa o inlocuire adecvata a fluidelor din sange. Prea mult acid lactic in sange inseamna ca celulele nu utilizeaza corect oxigenul.

Impact

Se estimeaza ca, la nivel mondial, incidenta septicemiei este de 3 la 1.000 de persoane. Exista o crestere constanta a numarului de pacienti cu septicemie, in intreaga lume existand peste 18 milioane de cazuri pe an.

Din cauza mortalitatii ridicate, septicemia este una din cauzele principale de deces. In tarile in curs de dezvoltare, septicemia determina 60 pana la 70% din decesele anuale. Ea ucide peste 6 milioane de nou-nascuti si copii in fiecare an si sunt peste 100.000 de cazuri de sepsis maternal.

Septicemie la nou-nascuti si copii

Oricine poate face o infectie si aproape orice infectie se poate transforma in septicemie, acesta fiind raspunsul extrem al organismului la o infectie. Netratata la timp, septicemia poate duce rapid la afectarea tesutului, insuficienta a organelor si moarte.

Conditia poate afecta pe oricine, in orice moment, insa cei mai predispusi sunt cei foarte batranii si cei foarte tineri. Copiii, in special nou-nascutii si sugarii tineri, pot fi mai susceptibili la dezvoltarea afectiunii. Cei cu alte probleme de sanatate prezinta, de asemenea, un risc mai mare.

In fiecare an in S.U.A., mai mult de 75.000 de sugari si copii dezvolta o forma severa septicemiei. Aproape 7.000 dintre acesti copii mor, afectiunea provocand mai multe decese decat cancerul.

Simptome septicemie la copii si sugari

Depistarea precoce a conditiei si inceperea tratamentului imediat fac adesea diferenta intre viata si moarte. Parintii si ingrijitorii trebuie sa solicite asistenta medicala imediata daca banuiesc ca micutul are o infectie care nu se amelioreaza sau care chiar se inrautateste. Septicemia poate fi precedata, de exemplu, de o infectie a tractului urinar, o pneumonie sau o infectie cutanata sau osoasa.

Semnele si simptomele bolii pot include o combinatie a oricaruia dintre urmatoarele:

  • Febra sau temperatura scazuta (nou-nascutii si sugarii pot avea temperatura scazuta)
  • Ritm cardiac rapid
  • Respiratie rapida
  • Senzatie de maini si picioare reci / senzatie de frig
  • Piele palida si invinetita
  • Confuzie, ameteala sau dezorientare
  • Dificultati de respiratie
  • Durere extrema sau disconfort
  • Greata si varsaturi

Septicemia la nou-nascuti

Cand un copil dezvolta afectiunea la cateva luni dupa nastere (pana la 90 de zile), aceasta poarta denumirea de septicemie neonatala. Daca boala se dezvolta in primele ore sau zile dupa nastere, acesta se numeste septicemie cu debut precoce. Daca afectiunea apare dupa ce copilul a facut o saptamana de viata, aceasta se numeste septicemie neonatala cu debut tardiv. Copiii nascuti prematur dezvolta septicemie mai des decat copiii care se nasc la timp.

Septicemia la copiii mai mari

Pe masura ce copiii se fac mari, expunerea la boli poate creste pe masura ce merg la scoala si participa la activitati, cum ar fi cele sportive. Copiii, la fel ca adultii, pot dezvolta infectii bacteriene cum ar fi infectii ale tractului urinar, infectii cutanate, pneumonie, apendicita si meningita. Lasate netratate, toate acestea pot duce la septicemie.

Diagnostic si prognostic

Diagnosticarea septicemiei poate fi dificila, deoarece semnele si simptomele sale pot fi cauzate de alte boli. Medicii utilizeaza deseori baterii de teste in incercarea de a identifica infectia care sta la baza.

Se pot efectua in prima faza analize de sange pentru a pune in evidenta infectia din organism, anumite probleme de coagulare, functionarea anormala a ficatului sau rinichilor, existenta dezechilibrelor electrolitice, etc.

Septicemie analize

In functie de simptome, medicul poate cere, de asemenea, sa supuna analizei si alte fluide corporale, cum ar fi:

  • Urina, pentru cazul in care medicul suspecteaza o infectie a tractului urinar
  • Secretii ale plagilor, daca exista o rana care pare infectata, in vederea determinarii antibioticului care sa dea cele mai bune rezultate in cursul tratamentului
  • Secretiile respiratorii, pentru pacientii care sufera de tuse cu mucus (sputa). Acestea pot fi analizate pentru a determina ce tip de germeni provoaca infectia.

Alte teste

In cazul in care zona de infectie nu este evidenta, medicul poate solicita urmatoarele teste imagistice:

  • Radiografia cu raxe X, pentru vizualizarea problemelor la plamani.
  • Tomografia computerizata (CT). Infectiile la apendice, pancreas sau intestine sunt mai usor de vizualizat prin scanarea cu un computer tomograf. Aceasta tehnologie cu raze X, preia imagini dintr-o varietate de unghiuri si le combina pentru a descrie felii transversale ale structurilor interne ale corpului uman.
  • Aceasta tehnologie foloseste undele sonore pentru a produce imagini in timp real pe un monitor video. Ecografia poate fi deosebit de utila pentru a verifica eventuale infectii la vezica biliara sau ovare.
  • Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM). Poate fi de ajutor in identificarea infectiilor tesuturilor moi, cum ar fi abcese ale coloanei vertebrale. Aceasta tehnologie utilizeaza undele radio si un magnet puternic pentru a produce imagini transversale ale structurilor interne.

Care este prognosticul?

Prognosticul depinde de gravitatea sau stadiul afectiunii, precum si de starea de sanatate a pacientului. De exemplu, persoanele cu septicemie, insa fara semne de insuficienta a organelor la momentul diagnosticului, au aproximativ 15% -30% riscuri de deces. Pacientii cu septicemie severa sau soc septic au o rata de mortalitate de aproximativ 40%-60%, varstnicii fiind cei mai afectati. Nou-nascutii si copiii cu septicemie au o rata a mortalitatii de 9%-36%.

Complicatii

Afectiunea poate fi usoara sau severa. Pe masura ce boala se agraveaza, fluxul sanguin catre organele vitale, cum ar fi creierul, inima si rinichii, devine afectat. Septicemia poate provoca, de asemenea, formarea de cheaguri de sange in organe si in brate, picioare, degete de la maini si de la picioare. Astfel se poate ajunge la insuficienta a organelor si moartea tesuturilor (gangrene).

Cat timp poti trai cu septicemie?

Majoritatea oamenilor se recupereaza in urma septicemiei usoare, insa rata medie a mortalitatii pentru socul septic este de aproximativ 40%. De asemenea, septicemia severa il poate predispune pe pacient la infectii viitoare.

Tratament

Tratamentul timpuriu, agresiv, creste considerabil sansele de supravietuire in septicemie. Persoanele cu sepsis sever necesita o monitorizare atenta si tratament intr-o unitate de terapie intensiva sau spital. Daca aveti sepsis sever sau soc septic, masurile de salvare a vietii sunt necesare pentru a stabiliza respiratia si functia cardiaca.

Tratament medicamentos

O serie de medicamente sunt utilizate in tratamentul septicemiei, cum ar fi:

Antibiotice

Tratamentul cu antibiotice incepe imediat, chiar inainte ca agentul infectios sa fie identificat. Initial, pacientul va primi antibiotice cu spectru larg, care sa fie eficiente impotriva unei varietati de bacterii. Antibioticele sunt administrate intravenos.

Dupa ce s-au aflat rezultatele analizelor de sange, medicul poate trece la un antibiotic diferit, care este mai potrivit in raport cu bacteriile care cauzeaza infectia.

Vasopresoare

In cazul in care tensiunea arteriala ramane prea mica chiar si dupa ce s-au administrat fluide intravenoase, se poate administra un medicament vasopresor, care contracta vasele de sange si ajuta la cresterea tensiunii arteriale.

Alte medicamente care se pot administra sunt doze mici de corticosteroizi, insulina, pentru a ajuta la mentinerea stabile a nivelului de zahar din sange, medicamente care modifica raspunsurile sistemului imunitar, precum si analgezice sau sedative.

Ingrijirea pacientului cu septicemie

Tratament de sustinere

Persoanele cu sepsis sever primesc, de obicei, tratament de sustinere, inclusiv oxigen si cantitati mari de lichide intravenos. In functie de stare, pacientul ar putea avea nevoie de un aparat pentru respiratie artificiala sau de unul pentru dializa, in caz de insuficienta renala.

Tratament chirurgical

Operatiile chirurgicale pot fi necesare pentru indepartarea surselor de infectie, cum sunt colectiile de puroi (abces).

Aproximativ 20-35% dintre pacientii cu sepsis sever si 40-60% dintre pacientii cu soc septic mor in termen de 30 de zile. Altii mor in urmatoarele 6 luni. Decesele care au loc un numar de luni mai tarziu au drept cauza:

  • infectii insuficient controlate
  • imunosupresie
  • complicatii de ingrijire intensiva
  • esecul mai multor organe
  • boala de baza a pacientului.

Septicemie tratament naturist

Septicemia poate fi tratata natural cu vitamina C, turmeric, miere si usturoi.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sepsis/symptoms-causes/syc-20351214
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/311589.php
  3. https://www.healthline.com/health/septicemia#complications
  4. https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/infections/Pages/Sepsis-in-Infants-Children.aspx
  5. https://www.medicinenet.com/sepsis/article.htm
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma