Detartrajul este o procedura medicala de eliminare a tartrului de pe dinti, cu scopul indepartarii bacteriilor si mentinerii sanatatii cavitatii bucale. Aflati care este importanta procedurii de detartraj din urmatorul articol!

Cuprins:

1. Ce este detartrajul?

2. Metode de detartraj

3. De ce este important detartrajul?

4. Cum se realizeaza detartrajul?

5. Reguli dupa detartraj

6. Riscuri si contraindicatii

7. Informatii utile

Ce este detartrajul?

Detartrajul dentar este printre cele mai importante produceri medicale de ingrijire a cavitatii bucale, care indeparteaza toate rezidurile acumulate in jurul gingiilor, dar si de pe suprafata dintilor. Aceste reziduuri poarta denumirea de piatra pe dinti, iar in termeni medicali este cunoscut ca tartru dentar.

Tartrul dintilor este produs de placa bacteriana, cunoscuta si sub denumirea de placa a dintilor. Aceasta placa este microbiana, formata dintr-o pelicula lipicioasa, incolora, dar care in timp ajunge sa fie de culoare galbena spre maro. Cand saliva, alimentele si lichidele consmate se combina intre ele, acestea produc depozite de bacterii, care formeaza placa dentara pe dinti si in jurul gingiilor. Aceasta placa contine mii de bacterii, care produc acizi care ataca smaltul dintelui deteriorand in acelasi timp gingiile. Astfel, daca placa nu este indepartata in mod regular, mineralele din saliva sunt depozitate in biofilmul placii, determinandu-l sa se intareasca in jurul dintilor si gingiilor in decurs de 24 pana la 72 de ore, transformandu-se in tartru, care poate fi indepartat numai cu ajutorul medicului dentist.

Conform mai multor studii in domeniu, medicii dentisti au descoperit faptul ca aproximativ peste 68% dintre adulti au tartru dentar. Pentru a proteja santatea dintilor si a intregii cavitati bucale, este recomandat sa efectuati un detartraj dentar. Amanarea si ignoranta acestei proceduri stomatologice, va poate afecta provocandu-va:

  • O respiratie urat mirositoare
  • Deteriorare dintilor
  • Deterioarea gingiilor
  • Boli parodontale cronice (paradontoza)
  • Inflamarea gingiilor (gingivita)
  • Pierderea dintilor
  • Dinti sensibili

Metode de detartraj

Procedura stomatologica neinvaziva de indepartarea placii bacteriene si a depozitelor de tartru acumulat pe dinti si in jurul gingiilor se poate realiza in mai multe feluri, precum:

Detartraj manual profesional

Acest tip de detartraj este indicat pentru indepartarea tartrului subgingival si de pe smaltul dintilor. Pentru a se realiza procedura, medicul se va folosi de anumite instrumente, precum: sonda, gheara, secera si chiureta. Prin metoda de detartraj manual se vor inlatura cu atentie toata depunerea de piatra si din spatiile interdentare, care sunt mai greu accesibila. Utilizand metoda de curatare manuala, s-ar putea sa resimtiti la un moment dat in timpul procedurii un grad de disconfort datorat presiunii intrumentelor medicale mentionate anterior. In plus, in anumite cazuri, persoanele care au gingiile sensibile sau care sunt inflamate s-ar putea ca in timpul procedurii de detartraj, aceastea sa sangereze. Insa acest lucru este normal si nu ar trebui sa va ingrijoreze.

Detartaj cu ultrasunete

Acest tip de detartraj este printre cele mai populare metode utilizate. In detartrajul cu ultrasunete se folosesc diferite virabtii mecanice cu frecvente inalte, care pot varia intre 25.000 si 42.000 de Hz. Insa aceste frecvente nu le veti simti in timpul procedurii, deoarece urechea nu le poate percepe. Utilizand aceste vibratii in timpul detartrajului, acestea au puterea de a distruge tartrul dentar. Metoda este insotita de curatarea a tartrului cu un jet de apa puternic pentru a spala fragmentele si ramasitele de pe suprafata dintilor. In plus, jetul de apa puternic va raci suprafata dintilor pentru a nu fi afectata pulpa dentara.

Metoda de detartraj cu ultrasunete este insotita si de procedura manuala pentru dislocarea tartrului supragingival.

Ce trebuie sa stiti:

  • Aceasta procedura afecteaza mai putin tesuturile moi, astfel gingiile vor sangera mai putin (spre deloc in anumite cazuri)
  • Jetul de apa care este folosit pentru eliminare rezidurilor de tartru dentar maseaza gingiile care sunt supuse interventiei si are un efect calmant
  • Procedura este mult mai confortabila pentru pacientii care au dintii si gingiile sensibile
  • Procedura nu este recomanda copiilor, persoanelor care sufera de astm, fibroza chistica, emfizem pulmonar si femeilor insarcinate sau care alapteaza, deoarece exista un risc datorita vibratiilor folosite si a caldurii generate in timpul detartrajului care pot afecta pulpa dentara
  • Nu faceti aceasta produra de curatare a dintilor daca sunteti raciti
  • Medicul stomatolog trebuie informat dinaintea programarii procedurii daca aveti anumite afectiuni, precum boli de inima, endocardita, reumatism articular sau aveti proteze vulvare. In acest caz, medicul va va administra inainte de inceperea procedurii propriu-zise un antibiotic pentru protejarea cavitatii bucale.

Detartraj acasa

Pentru persoanele care au dintii si gingiile foarte sensibile sau care vor sa previna aparitia de placa sau tatru dentar, le este recomandat sa apeleze la anumite tehnici de curatare din confortul propriului domiciliu. Astfel, iata cateva retete naturale anti-tartru:

  • Solutia anti-tartru

Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • o lingura de bicarbonat de sodiu
  • 100 ml apa oxigentata
  • jumatate de lingurita sare
  • 200 ml apa
  • un pahar si periuta de dinti

Se vor amesteca bicarbonatul cu sarea si cu apa oxigenata, dupa care va veti spala dintii cu acest amestec cel putin de doua ori pe saptamana. La scurt timp dupa utilizarea acestei solutii preparate, veti putea vedea cum tartrul incepe sa dispara.

  • Pasta de dinti naturala

Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 4 linguri de seminte macinate de floarea – soarelui
  • 4 linguri de praf (faina) de frunze de tei
  • 200 ml apa

Se vor pune toate ingredientele intr-un recipient la foc mic timp de aproximativ 30 de minunte, dupa care compozitia formata se va pune intr-un recipient de plastic. Pasta formata se va folosi pentru curatarea dintilor dupa fiecare masa.

Airflow dentar

Aceasta metoda vine in completarea procedurilor mentionate anterior, care are rolul de a indeparta petele si depunerile de placa dentara in zonele care sunt mai greu accesibile procedurilor stomatologice noninvazive de detartaj. Metoda de curatare a dintilor cu Airflow readuce culoarea dintilor naturali, indepartand orice reziduri, precum petele de cafea. Airflow nu afecteaza smaltul dintilor, iar intreaga metoda de curatare consta in pulverizarea cu presiune a unui jet de aer cu cristale de bicarbonat de sodiu si apa. In acest fel, jetul puternic ca indeparta placa bacteriana de pe suprafata dintilor.

Metoda de Airflow dentar este recomandata sa se efectueze numai dupa un detartraj dentar efectuat de catre medicul stomatolog (nu acasa).

Detartraj cu aparat dentar

Persoanele care au un aparat dentar pot efectua fara probleme procedura de detartraj insa numai in cabinetul medicului stomatolog pentru a nu dezlipi braketurile. Igiena dentara este foarte importanta pentru persoanele care poarta aparat dentar, iar un detartraj trebuie efectuat cu prudenta. In anumite cazuri pacientului i se poate recomanda sa efectueze doar un periaj profesional sau metoda Airflow.

De ce este important detartrajul?

Toata lumea se confrunta cu o forma de acumulare a tartrului sau a placii dentare. Saliva, bacteriile si proteinele din gura formeaza un strat subtire (o pelicula) care imbraca dintii aproape in orice moment. Cand mancati, particule mici, acizi si zaharuri din alimente se lipesc de dinti, creand o acumulare de bacterii care duc la formarea placii sau a tartrului dentar. Bacteriile care traiesc in aceasta placa pot provoca afectiuni ale gingiilor si carii dentare. Periajul, atele dentare si curatarile dentare regulate vor ajuta la eliminarea placii si la prevenirea problemelor mai grave.

Medicul dentist va poate recomanda sa indepartati placa sau tartrul format in jurul dintilor si sub gingie si pentru a ajuta la tratarea sau prevenirea (dupa caz) a bolilor paradontale si pentru a trata simptomele care cauzeaza respiratia urat mirositoare.

Boala parodontala

Boala parodontala cronica apare atunci cand bacteriile din placa va provoaca gingiile sa se retraga din dinti. Acest lucru cauzeaza cresterea unor spatii mari intre dinti si gingii si pot creste acolo mai multe bacterii pe care nu le puteti elimina doar prin simplu periaj acasa.

Daca este lasata netratata, boala parodontala cronica poate duce la:

  • pierderea oaselor si tesuturilor
  • pierderea dintilor
  • miscarea dintilor

Boala parodontala cronica afecteaza aproape jumatate din populatia adulta care are varsta de peste 30 de ani. Unele dintre motivele pentru care se dezvolta aceasta afectiune sunt:

  • slaba igiena dentara
  • fumatul
  • imbatranire
  • modificari ale hormonilor
  • nutritie necorespunzatoare
  • istorie de familie
  • alte afectiuni medicale

Exista si alte simptome ale afectiunii, inclusiv:

  • sangerari ale gingiilor
  • inflamati ale gingiilor
  • respiratie urat mirositoare
  • senzatia anormala atunci cand muscati sau mestecati alimente

Cum se realizeaza detartrajul?

Detartrajul dentar se poate face la cabinetul dentistului sub atenta supraveghere a acestuia. Este posibil sa fie necesar sa programati una sau mai multe intalniri pentru procedura, in functie de gravitatea starii dumneavoastra.

Stomatologul poate sau nu poate sa utilizeze un anestezic local pentru a diminua disconfortul procedurii. Daca sunteti ingrijorat de simptomele de durere si disconfort din timpul procedurii, discutati acest lucru cu medicul dentist.

Detartrajul dentar implica indepartarea atenta a bacteriilor de pe suprafata dintilor si a gingiei. Exista doua metode de baza pentru detartrare a dintilor. Daca medicul dentist utilizeaza instrumente portabile (realizand un detartraj manual), el va elimina placa dentara folosind un instrument metalic, cunoscut sub numele de scalator dentar si chiureta. Medicul dentist va introduce acest instrument subtire sub linia gingiilor pentru a elimina placa (tartrul) pe care peria de dinti nu o poate atinge. Alternativ (sau daca alegeti de la bun inceput) medicul dentist poate efectua procedura de detartraj cu ultrasunete. Acesta dispune de un varf de metal vibrat, combinat cu un spray (jet puternic) cu apa rece.

Detartrajul dentar poate fi inconfortabil, mai ales daca aveti gingii sensibile. Medicul dentist va poate oferi un anestezic local pentru amortirea tesutului gingival si pentru a face procedura mai confortabila.

Procedura de curatare a dintilor se poate extinde pe mai multe vizite la cabinetul stomatologului, fiecare sedinta adresandu-se unei portiuni diferite a gurii. Unii medici dentisti impart gura in 4 cadrane, in timp ce altii vor efectua detartrajul dentar in doua jumatati. Daca va ingrijorati in legatura cu acest proces, adresati-va medicului dentist daca puteti sa va programati procedura de detartraj pentru o singura vizita. Desi acest lucru nu este o optiune pentru toate cazurile, poate fi disponibil daca aveti doar o boala moderata a gingiilor si sunteti dispus sa stati pe o perioada lunga de timp in cabinetul stomatologic.

Cat dureaza un detartraj

O sedinta de detartraj poate dura intre 30 si 60 de minute, insa acest lucru depinde de stadiul in care se afla dantura pacientului si de dimensiunea depunerilor de piatra dentara.

Reguli dupa detartraj

Dupa efectuarea procedurii de detartraj, pacientul nu trebuie sa consume sub nicio forma alimente sau bauturi care sunt dulci sau reci. Dupa curatarea dintilor, acestia vor fi pentru o perioada de aproximativ maxim 2 zile foarte sensibili, dar senzatia va disparea de la sine, deci nu trebuie sa va ingrijorati.

Ce sa mancati dupa detartraj

Puteti manca fara griji dupa aproximativ 2 – 3 ore de la finalizarea procedurii de detartraj dentar. Insa, trebuie sa aveti grija la alimentele pe care le consumati!

Restrictii dupa detartraj

  • Alimente care pot intra in gingii sau care pot ramane printre dinti (nuci, seminte, migdale, popcorn, chipsuri, covrigei)
  • Alimente care sunt lipicioase sau care se mesteca mult (fructe confiate, jeleuri, ciocolata, carne)
  • Mancaruri sau bauturi acide (rosii, citrice sau sucuri de citrice, muraturi, vin rosu, sucuri de fructe)
  • Mancaruri condimentate sau picante
  • Alimente crocante
  • Alimente prea calde sau prea reci
  • Fumatul este interzis

Acum, ar parea ca acum nu aveti optiuni alimentare. Dar sensibilitatea dintilor se va calma in cateva ore si va puteti simti liberi sa mancati orice doriti. In mod direct dupa curatarea post-dentara, unele dintre alimentele pe care ar trebui sa le consumati sunt:

  • Produse alimentare moi (piure de cartofi, iaurt, banane, etc.)
  • Supe
  • Oua fierte

De asemenea, asigurati-va ca ramaneti hidratat. Ar trebui sa evitati bauturile zaharoase, deoarece acestea pot fi dure pentru dintii care au fost curatati recent. Apa este cea mai buna alegere, deoarece nu va pata dintii si va hidrateaza cel mai bine.

Riscuri si contraindicatii

Detartrajul doare?

Datorita tehnicilor moderne de efectuare a procedurii de detartraj, aceasta nu afecteaza local zona dentara astfel incat sa provoace dureri. Intr-adevar, exista situatii in care pacientul poate prezenta o usoara sensibilitate in zona dintilor si a gingiilor, in special atunci cand depunea de piatra dentara este localizata sub gingie. Senzatia de durere (sensibilitate) poate sa apara dupa efectuarea detartrajului, care se poate manifesta la consumarea anumitor alimente si bauturi dulci sau reci. Aceasta sensibilitatea va disparea de la sine in urmatoarele cateva zile de la efectuarea procedurii dentare.

Spatii intre dinti dupa detartraj

La anumiti pacienti care au asteptat prea mult timp pentru efectuarea detartrajului, dupa terminarea procedurii s-ar putea sa observe ca au spatii intre dinti. Acest lucru s-a intamplat deoarece, bacteriile acumulate care au dus la crearea placii, mai exact a tartrului s-au format in jurul dintilor si a gingiilor. Astfel, piatra formata a despartit cativa milimentri spatiul dintre dinti. Prin urmare, depunerile de piatra se acumuleaza permanent in cavitatea bucala si de aceea indepartarea acestora trebuie facuta periodic o data la sase luni (sau mai frecvent in functie de caz).

Asadar, programati-va din timp la medicul stomatolog pentru efectuarea procedurii de detartraj pentru a avea un zambet frumos si sanatos!

Informatii utile

Detartraj pret

Pretul pentru realizarea detartrajului variaza in functie de clinici, astfel:

  • Detartraj periodic – 300 RON
  • Detartraj cu ultrasunete/arcada – 100 RON
  • Detartraj copil – 160 Ron
  • Detartraj adult (cu periaj profesional) – 350 RON
  • Periaj profesional – 250 RON
  • Airflow jet – 300 RON

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/teeth-scaling#takeaway
  2. https://www.healthline.com/health/how-to-remove-plaque#plaque-and-tartar
  3. https://www.123dentist.com/what-is-scaling/
  4. https://crest.com/en-us/oral-health/conditions/tartar-plaque/plaque-tartar-causes-prevention-removal
  5. https://www.stgeorgesmiles.com/blog/2017/12/07/%E2%80%8Bwhen-and-what-to-eat-after-dental-cleaning-procedures/
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma