Semnele deshidratarii apar atunci cand o persoana a pierdut atat de multa apa si saruri minerale incat organismul nu mai poate functiona normal. Aflati din urmatorul articol care sunt semnele deshidratarii atat la copii, cat si la adulti si varstnici, dar si cum puteti combate deshidratarea!
2. Cauze si semnele deshidratarii la copii
3. Cauze si semnele deshidratarii la adulti
4. Cauze si semnele deshidratarii la varstnici
5. Solutii pentru combaterea deshidratarii
Deshidratarea este o afectiune cauzata de pierderea unei anumite cantitati de lichid din organism. Din punct de vedere medical, deshidratarea inseamna, de obicei, ca o persoana a pierdut suficient lichid, astfel incat organismul incepe sa-si piarda din capacitatea de a functiona normal si apoi incepe sa aiba diverse simptome legate de pierderea de lichid. Desi sugarii si copiii prezinta cel mai mare risc de deshidratare, multi adulti si in special varstnicii au mai multi factori de risc in acest caz.
Cauzele principale ale deshidratarii pot fi:
Medicii ne reamintesc ca, mai ales in perioadele calduroase, trebuie sa bem cel putin 1,5 litri de apa zilnic pentru a evita riscul deshidratarii. Starea de deshidratare poate avea o serie de consecinte: de la epuizare fizica si psihica, slabiciune generala, pierdere in greutate pana la hipotensiune arteriala, dureri de cap, pierderea cunostintei sau chiar deces, daca nu se intervine rapid.
Arsurile solare si intepaturile de insecte nu sunt singurele pericole care ne pandesc in sezonul estival. Deshidratarea poate deveni si mai periculoasa daca se agraveaza. Starea de deshidratare cuprinde ansamblul tulburarilor ce rezulta din pierderea excesiva de apa a organismului, in stare avansata putand antrena disfunctii cerebrale si chiar decesul. Iata de ce este important sa ne hidratam corect in zilele calduroase. Aceasta recomandare este esentiala mai ales in cazul bebelusilor si copiilor sub 3 ani si al varstnicilor, care sunt incapabil sa-si exprime senzatia de sete sau, respectiv, nu resimt setea.
Deshidratarea se intampla atunci cand mai mult lichid iese din corp decat intra. Acest lucru se poate intampla atunci cand un copil nu bea suficiente lichide sau cand pierde mai mult lichid corporal decat in mod normal. Cand un copil este bolnav, lichidul se pierde prin varsaturi, diaree si febra. Dezechilibrul pierderii lichidului fara inlocuirea acestuia are ca rezultat deshidratarea.
Deshidratarea se poate intampla lent sau rapid, in functie de pierderea lichidului si de varsta copilului. Copiii mai mici si bebelusii au mai multe sanse sa se deshidrateze. Acest lucru se datoreaza faptului ca organismele lor sunt mai mici si au rezerve de fluide mai mici. Copiii mai mari si adolescentii pot trata mai usor dezechilibrele de lichide.
Copiii pot prezenta unul sau mai multe dintre urmatoarele semne ale deshidratarii:
Bebelusii prezinta urmatoarele semne de deshidratare:
Pentru a recunoaste semnele deshidratarii, este important sa acordati atentie urmatoarelor simptome: sete, buze uscate, pierderea in greutate de pana la 5% din masa corporala, epuizare fizica si psihica, stare generala de slabiciune.
Deshidratarea poate fi usoara sau poate fi suficient de severa pentru a pune in pericol viata. Obtineti ajutor medical imediat daca simptomele includ:
Deshidratarea la varstnici este deosebit de frecventa din mai multe cauze:
Persoanele in varsta iau diverse medicamente pentru tratarea sau mentinerea sub control a anumitor afectiuni medicale. Unele dintre acestea pot fi diuretice, in timp ce altele pot provoca transpiratia excesiva.
Simtul de sete al unei persoane devine mai putin acut pe masura ce imbatraneste. In plus, persoanelor varstnice le ia mai mult timp sa se ridice si sa isi ia un pahar de apa atunci cand le este sete sau se pot baza pe acele persoane care au grija de ele, insa acestea nu-si pot da seamna cand persoana varstnica are nevoie de lichide.
Pe masura ce imbatranim corpul nostru pierde functia renala si este mai putin capabil sa conserve lichidul (acesta este progresiv incepand cu varsta de 50 de ani, dar devine mai acut si se observa dupa varsta de 70 de ani).
Voma si / sau diareea pot provoca rapid deshidratarea la persoanele varstnice.
Sarurile de rehidratare reprezinta un supliment alimentar, cu o compozitie bazata pe electroliti: potasiu, magneziu, clor sub forma sarurilor de pidolat de potasiu, pidolat de magneziu, clorura de sodiu precum si un prebiotic de generatie noua: Bioecolians, obtinut dintr-un extract vegetal. Ajuta la compensarea rapida a pierderilor de minerale. Prezenta prebioticului Bioecolians contribuie la mentinerea florei intestinale normale si la reglarea tranzitului intestinal. Magneziul contribuie la corectarea starilor de deshidratare a organismului. Potasiul contribuie la mentinerea tensiunii arteriale normale. Sodiul si clorura sunt minerale de care organismul are nevoie (in cantitati mici) pentru a asigura un nivel echilibrat al lichidelor in organism.
Mod de administrare:
Continutul unui plic se dizolva in 250 ml apa fiarta si racita, iar solutia obtinuta se administreaza in decurs de 2 ore. Pentru adulti se recomanda utilizarea a 1-2 litri de solutie diluata in functie de gradul de deshidratatre.
In caz de febra, varsaturi sau diaree, mai ales in conditiile unor temperaturi caniculare, medicii recomanda consumul abundent de lichide: cel putin o jumatate de litru de apa la doua ore.
Cand recomandarea de a bea intre 1 si 1,5 litri de apa pe zi nu este respectata, deshidratarea se poate manifesta prin sete intensa, uscarea gurii, a limbii si a pielii, scaderea cantitatii de urina, hipertensiunea arteriala si puls rapid.
Pierderile de saruri minerale ca urmare a deshidratarii provoaca dureri de cap, crampe musculare, pana la tulburari de constienta, ceea ce agraveaza deshidratarea, pacientul devenind atunci incapabil de a resimti sau de a exprima senzatia de sete.
In caz de deshidratare usoara, medicii recomanda urmatoarele: pacientul trebuie asezat intr-un loc racoros, eventual culcat, in pozitie de siguranta, hainele trebuie sa fie foarte lejere si sa i se administreze cate putin apa cu zahar si cu sare sau o supa usoara de legume la temperatura camerei. Daca pacientul accepta si nu prezinta varsaturi, i se poate administra o solutie de rehidratare orala. De asemenea, este important sa acordati o atentie speciala dietei si sa oferiti organismului sursele de vitamine si nutrienti necesare in functie de anotimp, consumand cu regularitate alimentele de sezon.
In functie de tipul deshidratarii si de gravitate, tratamentul se aplica numai la recomandarea medicului. In caz de deshidratare grava, trebuie apelata de urgenta ambulanta la 112.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…