Sciatica, cunoscuta si sub denumirea de radiculopatie lombara, este o durere cauzata de presiunea asupra nervului sciatic, care se extinde din spatele bazinului spre spatele coapsei.

Cuprins:

1. Informatii generale
2. Simptome
3. Cauze
4. Diagnostic
5. Tratament
6. Reducerea si prevenirea durerilor de spate

Informatii generale

Nervul sciatic este nervul principal al piciorului si este, de asemenea, cel mai mare nerv din intregul corp.

Durerea de spate este una dintre cele mai comune afectiuni musculo-scheletice intalnite in practica clinica. Este cauza principala a dizabilitatii in lumea moderna. Aproximativ 50% dintre cazuri se amelioreaza in decurs de 1-2 saptamani.

Coloana vertebrala

Coloana vertebrala este compusa din 33 de vertebre impartite in cinci regiuni: o regiune cervicala, toracica, lombara, sacrala si coccigiana. Regiunea lombara are 5 vertebre si este situata in spatele inferior dintre torace si sacrum. Vertebrele lombare au corpuri masive care sunt mult mai mari decat celelalte. Fiecare disc intervertebral este format dintr-un inel fibros, o parte fibroasa exterioara care este compusa din lamele concentrice si nucleul pulpos. Nervul sciatic este cel mai mare nerv din corp, care se intinde de la coloana vertebrala catre picior in jos. Are rol vital in a conecta coloana vertebrala de musculatura piciorului.

Ce este sciatica?

Sciatica se refera la durerea de spate care iradiaza de-a lungul traseului nervului sciatic, ce se ramifica de la nivelul spatelui inferior spre solduri, fese si pe fiecare picior. De obicei, sciatica afecteaza doar o parte a corpului. Apare cel mai frecvent atunci cand un disc herniat, osteotomia coloanei vertebrale sau ingustarea coloanei vertebrale (stenoza spinarii) comprima o parte a nervului, ceea ce provoaca inflamatie, durere si adesea o amorteala in piciorul afectat.

Desi durerea asociata cu sciatica poate fi severa, cele mai multe cazuri se rezolva cu tratamente nechirurgicale in cateva saptamani. Persoanele care au sciatica severa asociata cu slabiciune semnificativa a piciorului sau cu modificari ale functiei intestinale sau vezicii urinare sunt deseori candidati pentru interventii chirurgicale.

Radiculopatia lombara este cauzata de deteriorarea uneia dintre radacinile nervoase inferioare, de la L1 la S1. Aceasta leziune este cauzata de compresia radacinilor nervoase care ies din coloana vertebrala. Compresia poate duce la furnicaturi, durere care iradiaza, amorteala, parestezii.

Simptome

Simptomele sciaticii pot include:

  • durere de spate care iradiaza in jos spre fese si coapse;
  • durere care iradiaza pe picior in jos;
  • amorteala si slabiciune (cazuri mai grave).

Simptomele sciaticii pot sa semene cu ale altor afectiuni sau probleme medicale. Durerea cauzata de sciatica poate varia de la usoara la severa. Poate sa apara brusc sau sa aiba un debut lent. Durerea in sciatica este descrisa in mod obisnuit ca o serie de crampe, arsuri sau dureri ascutite. Poate fi asociata cu senzatii precum furnicaturi, amorteala si slabiciune.

Apare, de obicei, in partea inferioara a spatelui si soldului si iradiaza in jos pe partea din spate a unui picior. Caracteristica ce o deosebeste de alte tipuri de dureri de spate este ca durerea circula sub genunchi. Durerea poate fi agravata de actiuni specifice, cum ar fi stranutul, tusea, ridicarea unor greutati, a propriului corp sau statul.

Simptomele sunt, de obicei, mai severe in stadiile incipiente ale afectiunii, cand compresia si inflamatia nervului sciatic sunt mai mari. In cazuri rare, compresia nervului sciatic poate fi atat de severa incat exista o slabiciune progresiva a picioarelor si / sau pierderea functiei intestinale si a vezicii urinare. Daca aceste simptome apar, trebuie sa solicitati imediat asistenta medicala, deoarece aceste semne pot semnala leziuni severe ale nervilor.

Cauze

Sciatica este manifestarea clinica a iritatiei unei radacini nervoase in regiunea inferioara a spatelui. Simptomele includ durerea de-a lungul nervului afectat. Simptome suplimentare pot include parestezii si slabiciunea musculaturii care este in legatura cu o radacina nervoasa specifica.

Sciatica poate fi data de:

  • un disc herniat sau alunecat care produce presiune asupra unei radacini nervoase – aceasta este cea mai frecventa cauza a sciaticii;
  • sindromul Piriformis – se dezvolta atunci cand muschiul piriformis, un mic muschi care se afla adanc in profunzimea musculaturii fesiere, devine contractat sau prezinta spasme, care pot exercita presiune asupra nervului sciatic;
  • stenoza spinarii – rezulta din ingustarea canalului spinal cu presiune asupra nervilor;
  • spondiloza – este o alunecare a unei vertebre, astfel incat nu mai este aliniata cu cea de deasupra ei, ingustand deschiderea prin care iese nervul.

Factori de risc

Factorii de risc pentru sciatica includ:

  • Varsta – Modificarile legate de varsta ale coloanei vertebrale, cum ar fi discurile herniate si pintenii ososi, sunt cele mai frecvente cauze ale sciaticii.
  • Obezitatea – Excesul de greutate corporala poate contribui la modificarile coloanei (din cauza presiunii suplimentare exercitate) care declanseaza sciatica.
  • Locul de munca – Un loc de munca care presupune miscari repetate, mai ales ale spatelui, transportul fizic de greutati mari sau sofatul pentru perioade lungi de timp ar putea juca un rol in sciatica.
  • Statul prelungit – Persoanele care stau pe scaun perioade lungi de timp sau au un stil de viata sedentar au mai multe riscuri de a dezvolta sciatica decat persoanele active.
  • Diabet – Aceasta afectiune, care influenteaza modul in care corpul utilizeaza glucoza din sange, creste riscul de leziuni ale nervilor.

Diagnostic

Medicul ca efectua un examen fizic si va adresa o serie de intrebari privind natura si debutul simptomelor. Se va evalua functia neurologica, verificand senzatia si reflexele din picioare. Daca a avut loc pierderea controlului intestinal sau a vezicii urinare, medicul poate efectua o examinare rectala pentru a verifica pierderea simturilor si a tonusului muscular. In timpul examenului fizic, medicul va analiza forta musculara si reflexele. De exemplu, vi se poate cere sa mergeti pe degetele de la picioare sau pe calcaie, sa va ridicati dintr-o pozitie ghemuita si, in timp ce va aflati pe spate, sa ridicati picioarele unul cate unul. Durerea care rezulta din sciatica se va agrava de obicei in timpul acestor activitati.

Daca durerea sciatica persista pentru mai multe saptamani, pot fi efectuate investigatii imagistice pentru a evalua orice modificare a oaselor coloanei vertebrale si a pelvisului si pentru a exclude alte cauze ale durerii, cum ar fi tumorile sau infectiile. O scanare CT (tomografie computerizata) sau RMN (imagistica prin rezonanta magnetica) pot fi recomandate in unele cazuri pentru a evalua mai detaliat nervii, discurile si coloana vertebrala. Electromiografia (EMG) este un test care poate fi utilizat pentru a confirma comprimarea nervilor, cum ar fi cea cauzata de un disc herniat sau de stenoza spinarii.

Tratament

Scopul principal al tratamentului initial este ameliorarea durerii. Optiunile de tratament si de ameliorare a simptomelor pentru sciatica includ:

Odihna si efort moderat

Odihna nu are rolul de a accelera recuperarea dar poate sa amelioreze durerea pe moment. Se recomanda evitarea activitatii fizice grele, dar trebuie mentinuta o activitate moderata.

Medicamente

Se pot prescrie medicamente analgezice, cum ar fi paracetamolul si medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), utilizate in mod obisnuit pentru a trata durerea. Daca spasmele musculare sunt considerate a fi cauza, pot fi recomandate medicamente relaxante musculare. Atunci cand durerea este severa, poate fi necesara utilizarea opioidelor (de exemplu: petidina, morfina). Alte medicamente care pot fi utilizate sunt antidepresive in doze mici (acestea reduc stimularea nervilor) si injectii cu cortizon epidural.

Fizioterapie si terapie fizica

Fizioterapia poate ameliora durerea si ajuta la recuperare. Exercitiile de intindere va pot ajuta sa va simtiti mai bine si ar putea ajuta la ameliorarea compresiei radacinii nervoase.

Tratamente alternative

Pentru ameliorarea simptomelor se poate apela la osteopatie, chiropractica, masaj sau acupunctura. Se poate apela si la comprese reci pe zona dureroasa timp de pana la 20 de minute de cateva ori pe zi. Utilizati un pachet de gheata sau un pachet de legume congelate invelite intr-un prosop curat.

Interventia chirurgicala

In timp ce majoritatea cazurilor de sciatica se reduc in decurs de patru pana la opt saptamani, este posibil ca interventia chirurgicala sa fie luata in considerare in cazuri severe, prelungite, in care tratamentul non-chirurgical nu a avut succes. Chirurgia are rolul de a elibereza presiunea asupra nervului sciatic. Aceasta poate implica indepartarea unei parti a unuia dintre discurile intervertebrale (discectomie) sau eliminarea cauzei presiunii asupra nervului (decompresie nervoasa). Doar 5% dintre persoanele cu sciatica au nevoie de interventii chirurgicale. Toate celelalte forme de tratament trebuie utilizate inainte de luarea in calcul a interventiei chirurgicale.

Reducerea si prevenirea durerilor de spate

Iata o serie de sfaturi pentru a preveni si reduce durerile de spate, inclusiv cele date de sciatica:

  • Mentineti o postura corecta atunci cand stati in picioare, cand mergeti pe jos si cand stati pe scaun.
  • Efectuati exercitii care mentin functia aeroba, forta si flexibilitatea muschilor abdominali si spinali. Pentru a va mentine spatele puternic, acordati o atentie speciala muschilor din abdomen si muschilor spatelui inferior, care sunt esentiali pentru pozitionarea si alinierea corecta.
  • Ridicati cu atentie greutatile – indoiti genunchii si pastrati spatele drept. Astfel, forta este data de solduri si picioare, nu de spate. Tineti obiectul cat mai aproape de corp – cu cat este mai departe corpul, cu atat mai mult efort este pus pe spatele inferior.
  • Utilizati scaune care ofera un sprijin eficient in spate si care sunt proiectate pentru a oferi o buna ergonomie.
  • Renuntati la fumat.
  • Mentineti-va la o greutate corporala sanatoasa.

Durerea de spate este foarte frecventa la populatia generala, dar radiculopatia lombara a fost raportata doar cu o incidenta de 3 -5%.

Prognosticul este in cele mai multe cazuri favorabil, cele mai multe dureri si dizabilitatile asociate sciaticii se amelioreaza in termen de doua saptamani. In ceea ce priveste forta de munca, durerea de spate este cea mai mare cauza a absenteismului, conform statisticilor.

 

Referinte::

(1) Lumbar radiculopathy Sciatica, link: http://arcticspine.com/lumbar-radiculopathy-sciatica/
(2) Lumbar Radiculopathy (Sciatica), link: http://nyspineandrehab.com/spine-conditions/lumbar-radiculopathy-sciatica.html
(3) Lumbosacral radiculopathy, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430837/
(4) Lumbar radiculopathy, link: https://www.physio-pedia.com/Lumbar_Radiculopathy
(5) Sciatica, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sciatica/symptoms-causes/syc-20377435
(6) Sciatica, link: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMra1410151

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma