Sarcina extrauterina apare atunci când oul fertilizat se stabileste in afara uterului unei femei, adica într-un alt loc decât în interiorul uterului.
1. Ce este sarcina extrauterina?
3. Simptome sarcina extrauterina
4. De ce este obligatoriu sa mergi la medic?
O sarcina extrauterina sau o sarcina ectopica apare atunci cand un ovul fertilizat se implanteaza si creste in afara cavitatii principale a uterului. Sarcina incepe odata cu un ovul fertilizat. In mod normal, oul fertilizat se ataseaza la mucoasa uterului.
O sarcina ectopica apare cel mai frecvent intr-un tub uterin, care transporta oua din ovare la uter. Acest tip de sarcina ectopica se numeste o sarcina tubala. Uneori, o sarcina ectopica apare in alte zone ale corpului, cum ar fi ovarul, cavitatea abdominala sau partea inferioara a uterului (colului uterin), care se conecteaza la vagin.
O sarcina ectopica nu poate continua normal. Oul fertilizat nu poate supravietui, iar tesutul in crestere poate provoca sangerare care ameninta viata purtatoarei de sarcina, daca nu este tratata.
Cauza unei sarcini ectopice nu este intotdeauna clara. In unele cazuri, urmatoarele conditii au fost asociate cu o sarcina ectopica:
Epidemiologie: in Statele Unite se observa o crestere importanta a frecventei sarcinii ectopice in ultimii 20 ani, incidenta maxima fiind la femeile intre 35-44ani.
Teoretic, orice factor ce impiedica migrarea oului catre cavitatea endometriala poate fi implicat; cei mai frecventi factori sunt inflamatia, infectia si interventiile chirurgicale anterioare:
Fiziopatologie: localizarea cea mai frecventa a sarcinii ectopice este la nivelul trompei uterine, 80% fiind in portiunea ampulara. Alte localizari: portiunea istmica (12%), fimbrii (5%), regiunea interstitiala si cornuala (2%), abdominala (1,4%) si ovarian (0,2%).
Este posibil sa nu observati nimic la inceput si nici sa aveti vreun simptom. Cu toate acestea, unele femei care au o sarcina ectopica au semnele sau simptomele obisnuite de inceput ale sarcinii – intarzierea menstruatiei, sensibilitate la sani si stari de greata.
Semnele si simptomele cresc pe masura ce oul fertilizat creste in locul necorespunzator.
De multe ori, primul semn de avertizare al unei sarcini ectopice este durerea pelvina. Se poate produce si o sangerare vaginala usoara.
Daca aveti scurgeri de sange din tubul uterin, este posibil sa simtiti si o crestere a durerii abdominale si un disconfort pelvian. Daca apare sangerare puternica (hemoragie), puteti simti durerea de umar, deoarece sangele va umple pelvisul si abdomenul. Simptomele specifice depind de locul in care sangele se colecteaza si de sistemul nervos.
Daca oul fertilizat continua sa creasca in tubul uterin, acesta poate provoca ruperea tubului. Sangerari puternice in interiorul abdomenului sunt posibile. Simptomele de sarcina extrauterina poate pune viata in pericol prin leziuni extreme, lesin, dureri abdominale severe si atacuri de panica.
Solicitati asistenta medicala de urgenta daca aveti semne sau simptome de sarcina ectopica, inclusiv:
Daca banuiti ca aveti o sarcina extrauterina, consultati imediat medicul in cel mai scurt timp posibil. Sarcinile extrauterine nu pot fi diagnosticate de la un examen fizic obisnuit. Cu toate acestea, medicul ginecolog va poate efectua mai multe teste si examinari pentru a afla cauzele si pentru a pune diagnosticul.
Un alt pas spre diagnosticare este efectuarea unei ecografii cu ultrasunete transvaginala. Aceasta implica introducerea in vagin a unui instrument special in forma de bagheta, astfel incat medicul sa poata vedea daca in uter este un sac de sarcina.
Medicul ginecolog va poate face, de asemenea, un test de sange pentru a determina nivelul dumneavoastra de hCG si de progesteron. Acestea sunt hormoni care sunt prezenti in timpul sarcinii. Daca aceste niveluri hormonale incep sa scada sau sa ramana aceleasi pe parcursul a cateva zile, sarcina este probabil ectopica.
Daca aveti simptome severe, cum ar fi dureri sau sangerari semnificative, este posibil sa nu existe suficient timp pentru a finaliza toti acesti pasi. Tubul uterin se poate rupe in cazuri extreme, provocand sangerari severe. Medicul va efectua apoi o interventie chirurgicala de urgenta pentru a oferi un tratament imediat.
Trompa uterina
Sarcina ectopica nerupta:
Sarcina ectopica rupta:
Laborator:
Cel mai frecvent este utilizat Metotrexatul, analog al acidului folic ce inhiba dehidrofolat reductaza si, astfel, previne sinteza de ADN. Tratamentul poate prezenta multiple efecte secundare care, insa, sunt minime la doze mici.
In studiu se utilizeaza si alti agenti ca: KCI, glucoza hiperosmolara, prostaglandine, RU-486. In cazul unei sarcini extrauterine rupte este necesara stabilizarea pacientei (in dumul spre sala de operatie) – reechilibrare volemica, transfuzii sangvine.
Chirurgical: cel mai utilizat; exista numeroase discutii privind cea mai buna tehnica chirurgicala, decizia luandu-se in functie de mai multi factori:
In ultimele doua decade se prefera o chirurgie conservativa a bolii si, atunci cand statusul hemodinamic o permite, abordul laparoscopic al sarcinii extrauterine. Exceptie face sarcina rupta, atunci cand conditiile locale nu permit calea laparoscopica (aderente postoperatorii pelvine, hemoperitoneu masiv, obezitate) sau cand experienta operatorului in chirurgia miniinvaziva este limitata.
Procedee:
Complicatii: intarzierea diagnosticului sau a tratamentului poate duce la ruptura tubara/uterine, ce poate conduce la hemoragie masiva, soc, tulburari de coagulare, coagulare intravasculara diseminata (CID) si chiar la deces.
Fertilitatea dupa interventiile pentru sarcina ectopica tubara: o multitudine de studii au incercat sa compare fertilitatea in functie de tipul de tratament utilizat sau de procedeul chirurgical utilizat. S-a dovedit ca salpingostomia predispune la un risc mai mare de sarcina ectopica, iar atunci cand trompa contralaterala este indemna, fertilitatea este independent de tratamentul utilizat.
Este necesar un control periodic al pacientei prin histerosalpingografie pentru a evita aparitia unor noi conditii favorizante.
In alte cazuri, o sarcina ectopica poate fi tratata cu o interventie chirurgicala laparoscopica. In aceasta procedura, se face o mica incizie in abdomen, in apropierea sau in buric. Apoi, medicul utilizeaza un tub subtire echipat cu un obiectiv si o lumina (laparoscop) pentru a vizualiza zona tubala.
Sarcina ectopica este eliminata si tubul este fie reparat (salpingostomie) fie indepartat (salpingectomie). Procedura pe care o aveti depinde de cantitatea de sangerare si de deteriorare si de faptul daca tubul a rupt.
Va puteti astepta la o usoara sangerare vaginala si la cheaguri mici de sange dupa interventie chirurgicala. Acest lucru poate sa apara pana la 6 saptamani dupa procedura.
Alte masuri de auto-ingrijire pe care le puteti lua includ:
Prevenirea nu este posibila in acest caz. Este posibil sa va puteti reduce riscul de sarcina extrauterina prin abtinerea activitatii sexuale.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…