Sanatatea pancreasului – iata care sunt principalele functii ale pancreasului, precum si sfaturi si remedii naturiste pentru a mentine sanatatea acestui organ.

Cuprins:

1. Ce este pancreasul?
2. Afectiuni ale pancreasului
3. Remedii naturiste pentru sanatatea pancreasului
4. Sfaturi alimentare
5. Suplimentele pancreatice

Ce este pancreasul?

Pancreasul este un organ alungit, conic, situat in partea din spate a abdomenului, in spatele stomacului. Partea dreapta a organului, numita capul pancreasului, este cea mai mare parte a organului. Partea stanga conica se extinde in sus, numita corpul pancreasului si se termina in apropierea splinei, numita coada pancreasului.

Pancreasul are doua functii:

  • Functie exocrina – Glanda exocrina secreta enzimele digestive. Aceste enzime sunt secretate intr-o retea de canale care se alatura canalului pancreatic principal.
  • Functie endocrina – Glanda endocrina este formata din insulele Langerhans si secreta hormoni in sange.

Functiile pancreasului

Pancreasul are functii digestive si hormonale:

Functia digestiva (exocrina)

Enzimele secretate de glanda exocrina din pancreas ajuta la descompunerea carbohidratilor, a grasimilor, a proteinelor si a acizilor din duoden. Aceste enzime traverseaza canalele pancreatice in caile biliare. Cand intra in duoden, acestea sunt activate. Tesutul exocrin secreta, de asemenea, un bicarbonat pentru neutralizarea acidului gastric in duoden.

Celulele exocrine produc sucuri digestive – aproximativ 1,5 – 2 litri pe zi. Acestea se numesc exocrine, deoarece sucurile digestive pe care le produc se scurg in intestinul subtire, nu direct in sange. Acest lichid limpede, incolor este compus in principal din apa si contine, de asemenea, sare, bicarbonat de sodiu si enzime digestive.

Exista trei tipuri principale de enzime:

  • lipazele pentru descompunerea grasimilor;
  • proteazele pentru ruperea proteinelor;
  • amilaze pentru a descompune carbohidratii.

Sucurile digestive care se produc in pancreas curg in intestinul subtire printr-un tub cunoscut sub numele de duct pancreatic.

Functia hormonala (endocrina)

In pancreas se gasesc grupuri de celule endocrine. Acestea se numesc insulele lui Langerhans, deoarece sunt imprastiate ca niste insule mici si au fost descoperite de patologul Paul Langerhans. Aceste grupuri de celule produc insulina, glucagon si alti hormoni. Acestea se numesc celule endocrine, deoarece hormonii pe care ii produc sunt secretati direct in sange. Acesti hormoni contribuie, de obicei, la reglarea nivelului de zahar din sange.

Principalii hormoni secretati de pancreas sunt insulina si glucagonul. Acestea regleaza nivelul de glucoza din sange.

Afectiuni ale pancreasului

Metodele de diagnosticare depind de tulburarea investigata, dar pot include teste generale – cum ar fi testele de sange, examen fizic si radiografii, ecografii, CT, RMN, endoscopii.

Afectiunile si tulburarile pancreatice frecvente pot include urmatoarele:

Pancreatita

Pancreatita este atunci cand apare inflamatia pancreasului. Aceasta tulburare poate fi acuta, ceea ce inseamna ca pacientul se recupereaza complet sau cronica, ceea ce inseamna ca pacientul se confrunta cu agravarea continua a tulburarii. Pancreatita acuta este un atac brusc care provoaca inflamatia pancreasului. Cele mai frecvente cauze ale pancreatitei acute sunt calculii biliari.

Simptomele comune ale pancreatitei acute sunt urmatoarele:

  • durere severa la nivelul abdomenului superior;
  • greata;
  • varsaturi;
  • diaree;
  • balonare;
  • febra.

Pancreatita cronica nu se amelioreaza, ci se agraveaza in timp si provoaca leziuni permanente ale pancreasului. Simptomele pentru pancreatita cronica sunt similare cu cele pentru pancreatita acuta; cu toate acestea, pacientii pot incepe sa dezvolte malnutritie si sa piarda in greutate. De asemenea, pot dezvolta diabet zaharat.

Cele mai frecvente cauze pentru pancreatita mostenita includ fibroza chistica. Alte cauze includ anomalii ale pancreasului sau intestinului mostenite. Pacientii cu pancreatita ereditara pot prezenta simptome similare cu cele ale pancreatitei cronice: durere cronica, diaree, malnutritie si diabet. Tratamentul pentru aceasta afectiune este similar cu tratamentul pentru pancreatita cronica si include managementul durerii si inlocuirea enzimelor pancreatice pentru digestie.

Alimentatia pacientilor cu afectiuni pancreatice

Este important ca pacientii cu pancreatita sa consume alimente bogate in proteine, nutritive, care includ fructe, legume, cereale integrale, lactate cu continut scazut de grasimi si alte surse de proteine slabe. Pacientii cu pancreatita cronica prezinta un risc crescut de malnutritie din cauza malabsorbtiei si pierderii nutrientilor.

Pancreatita cronica face, de asemenea, ca pancreasul sa-si piarda treptat capacitatea de a functiona corespunzator, iar functia endocrina va fi pierduta. Acest lucru expune pacientii la risc pentru diabetul de tip 1. Prin urmare, pacientii trebuie sa evite zaharurile rafinate si carbohidratii simpli. Folosirea enzimelor poate ajuta la digerarea alimentelor, imbunatatind astfel orice semne sau simptome de steatoree.

Persoanele cu pancreatita trebuie sa evite fumatul, deoarece creste riscul de aparitie a cancerului pancreatic.

Remedii naturiste pentru sanatatea pancreasului

Iata cateva remedii si alimente care pot proteja sanatatea pancreasului:

Coada calului

Aceasta planta este abundenta in siliciu care favorizeaza vindecarea organismului si regenereaza tesuturile afectate. Planta are proprietati antidiabetice majore si favorizeaza regenerarea pancreasului.

Haritaki

Este un remediu natural in India care are efecte benefice asupra pancreasului. Unele date sugereaza ca poate reduce cresterea tumorilor canceroase in pancreas, pentru ca provoaca apoptoza (moartea naturala a celulelor canceroase). Utilizarea extractului de haritaki scade nivelul de zahar din sange cu 43% – dupa cum au aratat o serie de studii.

Oregano

Aceasta planta este bogata in antioxidanti fenolici naturali, si poate incetini amilaza pancreatica. Are proprietati antihiperglicemice care pot reduce hiperglicemia si / sau complicatiile pe termen lung care apar din diabet.

Papadie

Este un remediu eficient impotriva celulelor cancerigene pancreatice, in special a celor care nu sunt afectate de alte tratamente pentru cancer. Extractul de radacina de papadie poate reduce toxinele din intestine si poate facilita regenerarea tesuturilor pancreatice deteriorate.

Lamaile

Fructele acre favorizeaza eliberarea de enzime digestive din pancreas. Lime si kiwi sunt, de asemenea, benefice pentru buna functionare a pancreasului.

Radacina de lemn dulce

Este considerata un remediu excelent pentru diferite afectiuni ale pancreasului. Chinezii au folosit radacina de lemn dulce de mii de ani in medicina lor traditionala. Aceasta are proprietati antiinflamatorii, care reduc durerea si umflarea care sunt legate de pancreatita.

Goldenseal

Este una dintre plantele extrem de benefice datorita proprietatilor terapeutice si medicinale. De fapt, poate scadea nivelul zaharului din sange si poate ajuta pancreasul in functia sa generala. Goldenseal are, de asemenea, proprietati antibacteriene, laxative, antiseptice, tonice, stimulatoare ale muschilor, proprietati antiinflamatorii si anti-spasmodice.

Gentiana

Radacina de gentiana sustine functia vecizii biliare si stimuleaza productia de enzime pancreatice, acid gastric, bila si sucuri digestive.

Frunzele de maslin

Frunzele de maslin contin substante nutritive care detoxifica sangele si imbunatatesc circulatia. Utilizarea extractului de frunze de maslin poate reduce radicalii liberi si reduce tensiunea arteriala. Oleuropeina este ingredientul activ din frunzele de maslin care este un compus antiinflamator. Consumul de cantitati suplimentare de oleuropeina ajuta la reducerea durerii si umflaturilor cauzate de pancreatita. Frunzele de masline contin, de asemenea, acid oleic care ajuta la reducerea radicalilor liberi care pot provoca leziuni celulare pancreasului.

Usturoiul

Usturoiul nu numai ca sustine sanatatea pancreasului, ci si scade cantitatea de zahar din sange, stimuland in acelasi timp pancreasul pentru a produce insulina. Ceaiul de usturoi se poate consuma ca o alternativa.

Sfaturi alimentare

  • Mentineti-va la o greutate sanatoasa si adoptati un stil de viata activ.
  • Reduceti consum de grasimi.
  • Cresteti consumul de legume si fructe.
  • Consumati suficienta apa pentru o hidratare optima.
  • Consumati lactate cu un continut redus de grasimi.
  • Evitati consumul de alcool si renuntati la fumat.
  • Consumati mese mai mici si mai dese.
  • Consumati probiotice.

Alimente recomandate

  • Este recomandata o dieta echilibrata cu multe alimente bogate in fibre, cum ar fi fructele, legumele, legumele, nucile, semintele si cerealele integrale. Adaugarea de fibre ajuta la scaderea incarcaturii glicemice a unei mese si poate imbunatati sensibilitatea la insulina si nivelurile de glucoza din sange.
  • Legumele din speciile Allium – ceapa, usturoiul, arpagicul si prazul contin substante nutritive benefice – cum ar fi sulful, arginina, oligozaharidele, flavonoidele si seleniul – care au efecte pozitive asupra tesuturilor pancreatice.
  • Se recomanda legume cu frunze verzi – consumati o dieta bogata in legume cu frunze verzi cu niveluri ridicate de vitamine B si fier.
  • Se recomanda consumul de crucifere – alimente bogate in flavonoidele apigenina si luteolina, cum ar fi broccoli, conopida, varza de bruxelles.
  • Indicati sunt si strugurii rosii (sau coaja strugurilor rosii), care contin un compus puternic antioxidant numit resveratrol, gasit si in zmeura si afine.

Sunt benefice si alimente bogate in antioxidanti, cum ar fi legumele inchise la culoare, verdeturile, afinele, cartofii dulci, strugurii, morcovii, nucile si rodiile. Dieta mediteraneana este o optiune buna pentru tine daca te recuperezi dupa o pancreatita acuta usoara.

Consumul de legume, fructe si cereale integrale limiteaza aportul de colesterol si creste aportul de fibre. Acest lucru reduce riscul de aparitie a calculilor biliari sau a trigliceridelor marite, care sunt printre principalele cauze ale pancreatitei acute. Antioxidantii combat radicalii liberi din corp, ajutand la reducerea inflamatiei. Adaugarea trigliceridelor cu lanturi medii (ulei MCT) – grasimi care sunt adesea derivate din uleiul de nuca de cocos sau de samburi de palmier – poate ajuta, de asemenea, la cresterea absorbtiei nutrientilor in pancreatita cronica.

De evitat!

  • Evitati alimentele prajite sau cu grasimi saturate, precum si alimentele cu un continut ridicat de zahar.
  • Limitati carnea rosie, organele, cartofii prajiti, chips-urile, maioneza, margarina, untul, produsele de cofetarie si patiserie, bauturile dulci.

Pancreasul proceseaza cea mai mare parte a grasimii pe care o consuma. Deci, cu cat consumam mai mult, cu atat este mai greu pentru pancreas sa functioneze. Alimentele bogate in grasimi si zaharurile simple maresc si nivelul trigliceridelor. Acest lucru creste cantitatea de grasime din sange si creste riscul de pancreatita acuta.

Suplimentele pancreatice

Suplimentele pancreatice au rolul de a imbunatati functiile pancreasului. In general contin enzime digestive si se recomanda pentru afectiuni pancreatice. Aceste enzime sunt benefice pentru o serie de simptome asociate problemelor pancreatice, ca indigestie, crampe, constipatie, scadere in greutate, flatulenta etc.

Sunt mai multe tipuri de suplimente, in functie de tipul de enzime incluse:

  • Amilaza

Este o clasa de enzime digestive necesara pentru a ajuta la descompunerea carbohidratilor si a zaharurilor. Principalul simptom al deficientei amilazei este diareea din cauza amidonului nedigerat prins in intestinul inferior. Tipurile de amilaze includ α-amilaza, β-amilaza si ү-amilaza.

  • Lipaza

Aceasta categorie de enzime digestive este esentiala pentru digestia uleiurilor si a grasimilor. Deficienta poate provoca scaune grase, uleioase. Exemple de lipaze includ lipaza pancreatica, lipaza gastrica sau lipaza hepatica.

  • Proteaze

Aceste enzime digestive sunt necesare pentru defalcarea proteinelor. Cand nu produceti suficiente proteaze, este posibil sa aveti un risc mai mare de a dezvolta alergii sau infectii bacteriene intestinale. Tipurile de proteaze includ proteaze cisteinice, proteaze serice si proteaze glutamice.

Cand se recomanda?

Insuficienta enzimelor pancreatice este foarte frecventa in randul persoanelor cu cancer pancreatic. Atunci cand pancreasul nu produce suficiente enzime pentru a descompune produsele alimentare, sunt necesare produse enzimatice pancreatice. Medicii prescriu uneori enzime digestive, inclusiv enzime pancreatice, la pacientii care prezinta afectiuni care duc la o absorbtie redusa. Aceste produse ajuta la imbunatatirea digestiei si absorbtiei alimentelor.

Unele dintre conditiile care pot provoca insuficienta pancreatica includ interventia chirurgicala (procedura Whipple sau pancreatectomia totala), blocarea sau ingustarea ductului pancreatic sau biliar, tumorile pancreatice sau duodenale, fibroza chistica sau pancreatita.

Nu se recomanda administrarea de enzime pancreatice fara recomandarea medicului!

Cum se iau enzimele?

Enzimele se iau la fiecare masa sau gustare care contine grasime, in special carne, paine si deserturi. Se incepe cu doze mici care se regleaza treptat. Se administreaza in general la inceputul mesei pentru buna lor functionare. Inghititi tabletele intacte cu lichid la mese. Tabletele nu trebuie sfaramate sau mestecate decat daca asa recomanda medicul.

Pentru a imbunatati functia enzimelor, nu amestecati continutul capsulelor cu lapte, smantana, inghetata sau alte produse lactate inainte de inghitire. Aceste alimente au un pH mai mare care poate dizolva acoperirea microsferelor si poate distruge activitatea enzimatica inainte de a ajunge in stomac.

Efectele secundare ale enzimelor pancreatice

Cel mai frecvent efect secundar al enzimelor pancreatice este constipatia. Enzimele pot provoca, de asemenea, greata, crampe abdominale sau diaree, desi aceste simptome sunt mai putin frecvente.

Intrerupeti utilizarea enzimelor pancreatice daca apar semne de hipersensibilitate sau reactii alergice.

Referinte:

(1) Pancreas, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/ConditionsAndTreatments/pancreas
(2) Pancreas, link: https://www.webmd.com/digestive-disorders/picture-of-the-pancreas#1
(3) Natural remedies for pancreatitis relief, link: https://www.verywellhealth.com/natural-treatment-for-pancreatitis-pain-89300
(4) Pancreatitis Diet, link: https://www.healthline.com/health/pancreatitis-diet
(5) The 12 Best Foods & Herbs for A Healthy Pancreas, link: https://www.medihospital.com.cy/robotics/blog/78-the-12-best-foods-herbs-for-a-healthy-pancreas
(6) Natural treatment for pancreas problems, link: https://www.integrativepractitioner.com/topics/news/natural-treatment-for-pancreas-problems
(7) Pancreatic enzymes, link: https://www.pancan.org/facing-pancreatic-cancer/living-with-pancreatic-cancer/diet-and-nutrition/pancreatic-enzymes/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma