Salpingectomia – operatie pentru indepartarea trompelor uterine

Salpingectomia este o operatie de indepartare chirurgicala a uneia sau a ambelor trompe uterine, lasand intact uterul si ovarele. Procedura a fost dezvoltata in principal pentru a aborda sarcina ectopica, dar este indicata si pentru alte boli sau afectiuni ale sistemului reproducator feminin.

Cuprins:

1. Ce este salpingectomia?
2. Indicatiile unei salpingectomii
3. Tipuri de salpingectomie
4. Ce presupune procedura?
5. Cum te pregatesti pentru o salpingectomie
6. Recuperarea dupa interventie
7. Posibile complicatii

Ce este salpingectomia?

Salpingectomia presupune indepartarea chirurgicala a uneia (unilaterala) sau a ambelor (bilaterala) trompe uterine. Trompele uterine sau tuburile falopiene le permit ovulelor sa circule din ovare spre uter.

O alta procedura, salpingostomia (sau neosalpingostomia) este atunci cand chirurgul face o deschidere in trompa uterina pentru a-i indeparta continutul, dar trompa in sine nu este eliminata. Salpingectomia se poate face singura sau combinata cu alte proceduri. Acestea includ ooforectomia, histerectomia si operatia cezariana.

Ce sunt trompele uterine?

Intr-un sistem reproducator normal de sex feminin, exista doua tuburi uterine care se gasesc la capete, situate in apropierea ovarelor, pentru a transporta ovulele. Trompele uterine sunt doua tuburi care permit si ca sperma sa circule pentru a ajunge la ovul si pentru a-l fertiliza. De asemenea, asigura un mediu optim pentru fertilizare.

In timpul sarcinii ectopice, ovulul fertilizat nu este transportat in uter si ramane in interiorul trompei uterine.

Indicatiile unei salpingectomii

De ce se efectueaza procedura? O salpingectomie este o interventie chirurgicala efectuata pentru a indeparta una sau ambele trompe uterine. Se poate face pentru a trata o sarcina ectopica, unele forme de cancer, endometrioza sau o infectie. Se poate face si pentru a preveni sarcina sau unele tipuri de cancer.

Astfel, principalele indicatii ale unei salpingectomii includ:

  • Cancerul trompelor uterine, cancerul ovarian si alte tipuri de cancere ale organelor de reproducere – In aceste tipuri de cancer, organele de reproducere, cum ar fi trompele uterine, uterul, ovarele si colul uterin, precum si ganglionii limfatici din apropiere, sunt indepartati. Cancerul trompelor uterine este rar, dar este mai frecvent la femeile care au mutatii ale genelor BRCA. Leziunile tubului uterin apar la aproximativ jumatate dintre femeile cu mutatii ale genelor BRCA care au si cancer ovarian. Cancerul ovarian incepe uneori in trompele uterine. Salpingectomia profilactica poate reduce riscul dezvoltarii cancerului ovarian.
  • Sarcina ectopica, cand un ovul fertilizat se implanteaza in afara uterului, de obicei intr-una dintre trompele uterine. Salpingectomia poate fi efectuata pentru a indeparta sarcina ectopica.
  • Endometrioza, o afectiune in care mucoasa tesutului uterului creste in afara uterului. In cazuri grave si daca alte tratamente nu au dat rezultate, este posibil sa fie nevoie sa fie indepartate uterul, ovarele si trompele uterine.
  • Salpingita – Salpingectomia este, de asemenea, luata in considerare pentru cele care sunt diagnosticate cu salpingita sau infectie a trompei uterine. Partea afectata este de obicei inflamata si dezvolta tesut cicatricial, care poate bloca ovulul pe masura ce este transportat catre uter si acest lucru contribuie la aparitia unei sarcini ectopice. Inflamarea este adesea cauzata de boli cu transmitere sexuala sau infectie dupa nastere sau avort.
  • Tuburi falopiene blocate – Tuburile falopiene care sunt blocate cu o acumulare de lichide pot duce la probleme de fertilitate. Salpingectomia poate fi efectuata ca parte a tratamentului infertilitatii.

Salpingectomia poate fi, de asemenea, efectuata ca o forma de contraceptie permanenta sau pentru a reduce riscul de cancer ovarian la femeile care au o interventie chirurgicala pentru afectiuni non-canceroase.

Salpingectomie vs salpingo-ooforectomie

Salpingectomia este atunci cand sunt indepartate numai o trompa sau ambele trompele uterine. Ooforectomia este indepartarea unuia sau a ambelor ovare. Cand cele doua proceduri sunt facute in acelasi timp, se numeste salpingo-ooforectomie. In functie de motivele interventiei chirurgicale, salpingo-ooforectomia este uneori combinata cu histerectomia (indepartarea uterului). Salpingectomia singura sau salpingo-ooforectomia poate fi efectuata prin chirurgie abdominala deschisa sau chirurgie laparoscopica.

Tipuri de salpingectomie

Un chirurg poate efectua o salpingectomie in doua moduri. Se poate face o incizie deschisa in abdomen, intr-o procedura numita laparotomie, sau se poate folosi laparoscopia, care este o abordare minim invaziva ce implica inserarea instrumentelor prin incizii mici in abdomenul inferior.

Chirurgii pot efectua, de asemenea, salpingectomie alaturi de alte proceduri. De exemplu, pot face acest lucru in timpul operatiilor cezariene la femeile care au optat pentru salpingectomie ca metoda de contraceptie.

Procedura poate varia si presupune eliminarea organelor suplimentare. Exemple de abordari includ:

Salpingectomie partiala

Aceasta implica indepartarea unui singur tub falopian. Poate fi abordarea potrivita pentru o sarcina ectopica, un tub uterin infectat sau cancer intr-un tub.

Salpingectomie bilaterala

Aceasta implica indepartarea ambelor tuburi. Un chirurg foloseste aceasta abordare atunci cand scopul procedurii este contraceptia, reducerea riscului de cancer ovarian sau tratarea anumitor afectiuni ginecologice.

Salpingo-ooforectomie

Aceasta abordare implica indepartarea unuia sau a ambelor ovare si a trompelor uterine. Poate ajuta la tratarea cancerului ovarian, endometriozei sau torsiunii ovariene, care este rasucirea unui ovar. Chirurgul poate alege, de asemenea, aceasta abordare pentru tratarea sarcinii ectopice.

Histerectomia abdominala totala cu o salpingo-ooforectomie bilaterala

Histerectomia abdominala totala cu o salpingo-ooforectomie bilaterala este o interventie chirurgicala pentru a indeparta trompele, ovarele, uterul si colul uterin. Un medic poate recomanda acest tip de procedura persoanelor cu menstruatii extrem de grele, sangerare severa, endometrioza, fibroame uterine, cancer sau o combinatie a acestora.

Ce presupune procedura?

Exista mai multe tehnici pentru efectuarea salpingectomiei, dar cea mai frecventa si preferata metoda este laparoscopia. Chirurgul face o mica incizie in zona abdomenului, de obicei in apropierea buricului. Se introduce un laparoscop, un instrument care seamana cu un telescop mic, iar chirurgul identifica tubul care trebuie indepartat. O alta sonda este introdusa printr-o a doua incizie in apropierea zonei pubiene pentru a ajuta la vizualizarea locului chirurgical. Tubul falopian afectat este prins si cauterizat. Tubul este apoi sectionat sau taiat si separat de restul partilor reproducatoare din apropiere, iar apoi indepartat.

O abordare mai invaziva este denumita laparotomie si necesita ca medicul sa faca o incizie mare in abdomenul inferior pentru a permite o explorare mai buna a zonei. Aceasta abordare este luata in considerare mai ales daca este necesara indepartarea ambelor tuburi uterine. In cazuri rare, salpingectomia se efectueaza printr-o incizie chirurgicala in vagin, denumita colpotomie. Prin aceasta metoda, tubul falopian afectat este abordat prin vagin.

Cum te pregatesti pentru o salpingectomie

Chirurgul va discuta procedura cu tine si va oferi instructiuni inainte si dupa operatie. Acestea pot varia – daca veti avea o interventie chirurgicala abdominala deschisa sau o interventie laparoscopica. Acest lucru este determinat de factori precum motivul interventiei chirurgicale, varsta si starea de sanatate generala.

Daca urmeaza sa efectuati o salpingectomie, inainte de operatie, in general se recomanda sa evitati consumul de alimente si bauturi timp de cateva ore inainte de operatie. Discutati inainte cu medicul despre posibilitatea de a ramane insarcinata in viitor si care sunt optiunile.

Recuperarea dupa interventie

Inciziile din chirurgia laparoscopica sunt mai mici si tind sa se vindece mai repede decat cele ale chirurgiei abdominale. In general, recuperarea completa dureaza 3-6 saptamani dupa operatia abdominala sau 2-4 saptamani dupa laparoscopie. Dupa interventie, pot aparea o serie de efecte ca greata de la anestezie sau dureri usoare in zona inciziilor. Cel putin o saptamana dupa interventie evitati ridicarea greutatilor. Este posibil sa aveti sangerare si scurgere vaginala usoara timp de cateva zile. Daca interventia chirurgicala a fost efectuata laparoscopic, s-ar putea sa simtiti dureri si in umar sau in spate. Acest lucru este cauzat de aerul care este introdus in abdomen in timpul operatiei laparoscopice.

Dupa operatie, informati medicul daca va confruntati cu:

  • febra si frisoane;
  • dureri severe sau care se agraveaza;
  • greturi severe sau care se agraveaza;
  • scurgeri rosiatice sau umflare in jurul inciziilor;
  • sangerari vaginale;
  • nu puteti goli vezica.

Posibile complicatii

Exista riscuri pentru orice tip de interventie chirurgicala, inclusiv o reactie adversa la anestezie. Laparoscopia poate dura mai mult decat chirurgia deschisa, astfel incat s-ar putea sa fiti sub anestezie mai mult. Alte riscuri legate de salpingectomie includ:

  • infectie (riscul de infectie este mai mic in caz de laparoscopie decat in caz de operatie deschisa);
  • sangerare interna sau sangerare la locul chirurgical;
  • hernie;
    deteriorarea vaselor de sange sau a organelor din apropiere.

In plus, indiferent daca medicul elimina unul sau ambele tuburi uterine, acesta poate impiedica curgerea sangelui catre unul sau ambele ovare. Ca urmare, este posibil ca ovarele sa nu poata transmite in mod adecvat hormonii produsi, iar acest lucru poate duce la aparitia timpurie a menopauzei.

Poate fi inversata operatia?

Un chirurg nu poate inversa salpingectomia. Odata ce chirurgul a indepartat tubul sau tuburile uterine, acestea nu pot fi reconectate. Acest lucru face ca procedura sa fie diferita de o ligatura tubala, care presupune legarea trompelor uterine.

Referinte:
(1) Salpingectomy: What to Expect, link: https://www.healthline.com/health/salpingectomy
(2) Will removing your fallopian tubes reduce your risk of ovarian cancer?, link: https://www.health.harvard.edu/womens-health/will-removing-your-fallopian-tubes-reduce-your-risk-of-ovarian-cancer
(3) What Fallopian Tube Procedures Help With Fertility?, link: https://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/guide/fertility-fallopian-tube-procedures#1
(4) Removal of the fallopian tubes, link: https://www.aagaardklinik.dk/en/gynaecology/treatments/removal-of-the-fallopian-tubes
(5) What to know about salpingectomy, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/327146.php

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma