Chirurgia robotica – ce este si ce beneficii are

Chirurgia robotica este o metoda de a efectua operatiile folosind instrumente foarte mici atasate la un brat robotizat. Chirurgul controleaza bratul robotizat de la un computer.

Cuprins:

1. Ce este chirurgia robotica?
2. Principii de utilizare
3. Ce beneficii are chirurgia robotica?
4. Dezavantaje chirurgie robotica
5. Exemple de sisteme chirurgicale robotice
6. Proceduri chirurgicale efectuate prin chirurgie robotica

Ce este chirurgia robotica?

Chirurgia robotica sau chirurgia asistata robotic este o forma de laparoscopie. Atat chirurgia robotica, cat si chirurgia laparoscopica sunt cunoscute sub numele de proceduri minim invazive. In ambele proceduri, se utilizeaza incizii mici, care pot duce la o durere postoperatorie mai mica, pierderi de sange reduse, nevoie mai mica de transfuzii de sange si un timp de recuperare potential mai rapid.

Ce este laparoscopia?

Laparoscopia este o interventie chirurgicala minim invaziva. Presupune incizii mici de aproximativ o jumatate de centimetru fiecare, facute in abdomen, care ii permit unui chirurg sa plaseze un laparoscop (camera luminata) si instrumente chirurgicale. Laparoscopul ajunge apoi in interiorul abdomenului sau pelvisului pentru a efectua operatii.

Principii de utilizare

La mijlocul anilor 1980, NASA a efectuat o interventie chirurgicala la distanta – telemedicina, cu interventia la distanta a chirurgului (care se afla intr-o locatie separata de pacient), pentru a opera direct pacientul. Armata SUA a dezvoltat in continuare aceasta tehnologie in anii 1990 ca parte a efortului de a reduce mortalitatea pe timp de razboi si pentru a aduce abilitatile chirurgului (fara a aduce chirurgul fizic) in beneficiile soldatilor raniti pe campul de lupta. In timp ce succesul cu modelele de animale a fost obtinut, nu s-a reusit testarea sau implementarea pe campul de lupta.

Tehnologiile de chirurgie robotica au fost apoi mixate cu ceea ce reprezinta o interventie chirurgicala minim invaziva, extinzand astfel limitele abordarilor laparoscopice traditionale. A simplificat procedurile complexe cu ajutorul calculatoarelor si mecanicii.

Sursa: Mater Private Dublin (Sistem da Vinci)

Cum functioneaza?

In laparoscopia traditionala, un chirurg manevreaza, tine acele instrumente si le plaseaza direct prin incizii. In chirurgia robotica, se fac aceleasi incizii si sunt folosite instrumente, dar manevrate de o serie de „brate robotice”. Chirurgul controleaza bratele si instrumentele robotice de la un centru de control sau „consola”, aflata la cativa metri distanta de pacient, dar in aceeasi sala de operatie. Mai nou, consola poate fi controlata si dintr-o locatie de la distanta – telemedicina sau telechirurgie.

Robotul nu poate actiona in mod autonom, motiv pentru care operatia se mai numeste asistata robotic. Campul chirurgical este vazut de chirurg prin tehnologia HD 3-D a robotului. Instrumentele robotului se misca in tandem cu mainile chirurgului oferind dexteritate, precizie si control inegalabil.

Chirurgul face mai multe incizii minuscule prin care se efectueaza operatia. „Bratele” robotizate, controlate de chirurg, trec apoi o camera si instrumente chirurgicale in corpul pacientului. Mainile chirurgului misca bratele si camerele robotului. Robotul ofera chirurgului o marire mult mai mare a campului chirurgical si permite miscari precise ale instrumentelor chirurgicale. La incheierea interventiei chirurgicale, tumora si alte eventuale tesuturi sunt indepartate printr-una dintre incizii, impreuna cu instrumentele chirurgicale.

Ce beneficii are chirurgia robotica?

Este o abordare extrem de tehnica a chirurgiei minim invazive. Ofera multor pacienti posibilitatea unei interventii chirurgicale mai putin invazive, cu incizii mai mici, mai putine cicatrici, scaderea durerii postoperatorii si spitalizare mai scurta. Pentru alti pacienti, beneficiile includ scaderea pierderii de sange, rate mai mari de conservare a organelor, risc mai mic de leziuni nervoase si disectii imbunatatite ale ganglionilor limfatici.

Astfel, beneficiile potentiale ale unei interventii chirurgicale robotice minim invazive fata de operatiile deschise includ:

  • spitalizare mai scurta;
  • reducerea durerilor postoperatorii – de obicei sunt necesare doar medicamente usoare analgezice;
  • recuperare mai rapida – 1-2 saptamani fata de 6-8 saptamani;
  • mai putine complicatii si risc mai redus de infectie;
  • mai putine cicatrici – incizii mici, de dimensiuni minime;
  • vizualizare 3D a zonei operate;
  • mai buna dexteritate si precizie chirurgicala, precum si acces;
  • in timpul laparoscopiei robotizate, camera tridimensionala de inalta definitie ofera chirurgului o vedere de ansamblu mai buna a campului chirurgical si a zonei anterioare a pelvisului si permite o marire mai mare decat a ochilor chirurgului in timpul unei laparotomii.

Laparoscopie traditionala vs Chirurgie robotica

In primul rand, consola foloseste camere de inalta rezolutie, astfel incat vederea chirurgului in interiorul abdomenului si pelvisului este mai clara. De asemenea, perceptia de profunzime a chirurgului este mai buna in timpul operatiei, deoarece vederea este tridimensionala, spre deosebire de laparoscopia traditionala, care este 2D. Controlul instrumentelor in chirurgia robotica este mai bun decat in ​​laparoscopia traditionala, deoarece instrumentele chirurgicale robotice se pot deplasa in orice directie in care se poate misca mana chirurgului. Acest control mai bun inseamna ca medicul poate efectua miscari mai precise si poate accelera sau incetini miscarile mainii si permite o sutura usoara si legarea nodurilor.

Cele doua dezavantaje majore ale laparoscopiei conventionale (fara utilizarea instrumentatiei robotizate) sunt ca se bazeaza pe utilizarea unor instrumente rigide, de mana, iar vizualizarea este asigurata de un monitor video 2D standard, nu de un camp 3D. In timp ce chirurgia laparoscopica standard se efectueaza cu incizii mici, profunzimea de camp a chirurgului, dexteritatea si precizia pot fi variabile.

Cine poate fi candidat pentru chirurgia robotica?

Nu toate procedurile pot fi efectuate robotic si nu toti pacientii sunt candidati pentru proceduri care pot fi efectuate robotizat. Cei mai buni candidati pentru chirurgie robotica sunt alesi individual de catre medic, in functie de diagnostic si de starea de sanatate.

Dezavantaje chirurgie robotica

In timpul chirurgiei robotice, chirurgul are o senzatie tactila mai redusa pentru tesut. Cand se utilizeaza mai multe brate robotice, miscarea poate fi limitata. Deoarece chirurgul controleaza bratele robotizate, exista mai putine oportunitati pentru asistentii chirurgicali sa ajute in timpul operatiei. De asemenea, timpul necesar pentru efectuarea unei interventii chirurgicale robotizate poate fi mai lung decat laparoscopia sau laparotomia traditionala. Din cauza acestui timp mai lung, timpul sub anestezie poate fi crescut, ceea ce poate duce la un risc potential mai mare pentru pacient.

Exemple de sisteme chirurgicale robotice

Sistemul chirurgical da Vinci®

Sistemul chirurgical Da Vinci® este utilizat de urologi, chirurgi colorectali, chirurgi generali, ginecologi si medici cu alte specialitati pentru a efectua proceduri chirurgicale minim invazive, cum ar fi colecistectomii sau indepartarea vezicii biliare, histerectomii sau indepartarea uterului. Este, de asemenea, utilizat in timpul prostatectomiilor, sau inlaturarea chirurgicala a prostatei si in nefrectomiile partiale / radicale.

Sistemul chirurgical da Vinci® are un sistem de vizualizare 3D de inalta definitie (3D-HD), instrumente speciale si programe informatice care ii permit chirurgului sa aiba un camp vizual mai bun, dar si mai multa precizie, dexteritate si control. Imaginea 3D-HD este extrem de marita, astfel incat chirurgul are o vedere de aproape a zonei in care isi desfasoara activitatea. Instrumentele da Vinci au brate mecanice ce se indoaie si se rotesc pentru a imita miscarile incheieturii umane. Software-ul da Vinci® poate reduce la minimum efectele tremuratului mainilor unui chirurg asupra miscarilor instrumentului.

Robotul chirurgical Mazor X

Sistemul Mazor X de la Medtornic este o platforma de chirurgie spinala asistata robotic. Faciliteaza acuratetea si precizia in ceea ce priveste chirurgia spinala. Foloseste brate robotice ghidate pentru folosirea instrumentelor si in timp real ofera feedback pentru a monitoriza eficienta si succesul procedurii.

Sursa: The Robot Report

Proceduri chirurgicale efectuate prin chirurgie robotica

Chirurgia robotica se foloseste in numeroase specialitati chirurgicale. De exemplu, in chirurgia ginecologica este adesea folosita pentru a efectua:

  • histerectomie robotica (indepartarea uterului);
  • miomectomie robotica (indepartarea fibroamelor);
  • proceduri pentru incontinenta (incapacitatea de a retine urina);
  • proceduri de reconstructie tubala (repararea trompelor uterine);
  • indepartarea endometriozei;
  • indepartarea maselor pelvine;
  • proceduri oncologice (cancer).

De asemenea, se foloseste pentru:

  • urologie robotica (prostatectomie, nefrectomie, cistectomie etc.);
  • chirurgie generala robotica (hernii, cancere gastrice, splenectomii, tumori de colon si rect, eventratii etc.);
  • chirurgie robotica pentru obezitate;
  • chirurgie spinala si neurochirurgie.

Orice medic poate sa efectueze interventii robotizate?

Fara o pregatire adecvata, nu orice medic poate pur si simplu sa mearga intr-o sala de operatie si sa efectueze o operatie robotizata. Cu toate acestea, orice medic poate fi instruit cu succes in sistemul chirurgical robotizat.

Chirurgia robotica in Romania

Printre centrele de chirurgie robotica din tara noastra se numara Spitalul Monza Bucuresti, Spitalul Sf Constantin Brasov (prima nefrectomie robotica in sistemul medical privat din Romania), Spitalul de Neurochirurgie Prof. dr. Nicolae Oblu din Iasi (Robotul Mazor X pentru interventii spinale), Ponderas Academic Hospital Bucuresti etc.

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma