Roinita – planta medicinala recomandata in insomnii, stari de neliniste si iritabilitate, pentru calmarea durerilor abdominale de origine nervoasa, imbunatatirea digestiei, protejarea inimii si multe altele. Afla toate proprietatile benefice ale roinitei si cum poate fi folosita in tratamente naturiste.
Roinita (Melissa officinalis) este o planta erbacee perena, cu miros puternic de lamaie, motiv pentru care este cunoscuta si sub denumirea de lamaita sau balsam de lamaie. Datorita parfumului irezistibil de citrice, florile ei atrag albinele. Iar denumirea stiintifica reflecta chiar acesta lucru. „Melissa” inseamna in limba greaca „albina”.
De altfel, melisa este originara din estul regiunii mediteraneene (Grecia, Turcia), raspandindu-se treptat in flora spontana din toata Europa. In tara noastra, melisa – careia i se mai spune roinita (tot de la darul ei de a atrage roiurile de albine) – este intalnita mai ales in zone din sudul si vestul tarii, in paduri de stejar, luminisuri, poienite, pajisti. De asemenea, se cultiva in scop medicinal in judetele Ilfov, Prahova, Buzau, Teleorman, Constanta, Timis. Frunzele de roinita se recolteaza din iulie pana in septembrie (cand se deschid florile) si se usuca in spatii aerisite, ferite de razele soarelui.
Roinita se foloseste in special la prepararea de ceai sau infuzii, precum si sub forma de capsule cu pulbere. Tot din roinita se poate face tinctura sau se poate extrage ulei esential. Este apreciata si in gastronomie, fiind inclusa ca planta aromatica in salate, preparate la cuptor sau deserturi cu fructe, limonada (apa de melisa).
„Cine mananca melisa in salate, rade din suflet, pentru ca spiritul ei incalzeste inima (…)”, scria Sf. Hildegard van Binger. Melisa este considerata planta Soarelui, aducand energie si vitalitate.
In medicina traditionala, roinita sau melisa este recunoscuta inca din Grecia Antica pentru actiunea sa sedativa si analgezica. In acest scop este folosita din timpuri stravechi nu doar in tara noastra, ci in intreaga Europa si, mai nou, in alte regiuni ale lumii. Este una dintre cele mai populare plante medicinale in Germania, unse se utilizeaza pe scara larga ca sedativ natural in insomnii si in tulburari gastrointestinale de origine nervoasa.
Printre compusii activi din compozitia roinitei se afla:
Desi uleiurile esentiale sunt prezente in procent relativ mic (0,05-0,30%), ele sunt foarte valoroase din punct de vedere terapeutic. De aceea, uleiul esential de roinita este unul dintre cele mai scumpe uleiuri.
Actiunea farmacologica a roinitei se caracterizeaza prin urmatoarele efecte:
Roinita este considerata un sedativ natural, cu spectru larg de actiune, fiind utilizata pentru a trata insomnia, nervozitatea si depresia usoara. Rezultate bune se obtin si in cazuri de oboseala cronica, astenie, stres fizic si intelectual, atacuri de panica, palpitatii. In aceste scopuri, melisa se poate combina cu alte plante, precum florile de tei, paducelul, passiflora, hameiul. Datorita efectului calmant asupra sistemului nervos, fara efecte secundare, melisa este benefica si in cazul copiilor cu ADHD (tulburare hiperactiva cu deficit de atentie). Un studiu spaniol publicat in 2001 consemneaza beneficiul oferit de utilizarea roinitei pentru tratarea ADHD la copii.
In practica terapeutica s-a constatat actiune analgezica, antispastica si carminativa, datorita carora melisa este benefica in toate durerile gastrice de origine nervoasa. Fitoterapeutii o prescriu adesea pentru rezolvarea problemelor intestinale precum digestia lenesa, dispepsie, eructatia persistenta, flatulenta. Numeroase cercetari au demonstrat capacitatea roinitei de a calma spasmele gastrice si de a ajuta digestia. Trebuie stiut de asemenea ca stimuleaza pofta de mancare. Un studiu german din 2001 a constatat ca preparatele care contin roinita amelioreaza simptomele dispepsiei.
Pe langa actiunea relaxanta asupra musculaturii gastrointestinale, efectul roinitei este similar si asupra musculaturii uterine. Acest lucru o face utila in cazul durerilor menstruale sau al sindromului premenstrual.
Acidul rozmarinic din compozitia roinitei este un bun antiinflamator si analgezic, actiune la care isi aduc contributia si beta-cariofilenele. Drept urmare, remediile pe baza de melisa sunt eficiente si contra diverselor tipuri de dureri de cap care apar pe fond de tensiune nervoasa si suprasolicitare psihica. Dar si durerile de muschi si articulatii provocate de efort fizic intens pot fi alinate cu aceasta planta.
Eficacitatea roinitei a fost demonstrata si in cazul persoanelor care pe fond de anxietate prezinta palpitatii, tahicardie, dificultati de respiratie. Reusind sa atenueze tensiunea nervoasa, planta are efect cardioprotector, contribuie la controlul tensiunii arteriale si la reglarea batailor inimii.
„Planta inimii”
„Melisa are proprietati exceptionale de intarire a inimii, mai ales noaptea, cand ea bate neregulat si produce frica. (…) Purifica sangele, alungand tristetea si melancolia”, scria Sf. Hildegard van Binger.
Unele cercetari au mai constatat ca melisa are si o buna activitate antivirala asupra Herpes simplex sau virusul varicelo-zosterian. Asa ca planta este recomandata si celor care se confrunta cu unele forme de herpes sau zona zoster.
In tratamentul tulburarilor digestive, al insomniilor, nervozitatii, depresiei sau in combaterea stresului, se folosesc de obicei infuziile, tincturile, capsulele sau uleiul esential in aromaterapie.
Se prepara din 1-2 linguri de frunze uscate la o cana de apa clocotita. Se lasa la infuzat 8-10 minute si se filtreaza. Se beau 1-2 cani pe zi, dupa masa. Seara, inainte de culcare, se poate bea o cana de ceai de roinita, indulcit cu miere.
Se gaseste in magazine cu produse naturiste sau la plafar. Se administreaza 1,5 ml de extract solubil, dizolvat intr-un pahar cu apa. Se bea de 3 ori pe zi sau conform indicatiilor medicului apifitoterapeut.
In general, sunt disponibile capsule ce contin concentratii de 200 mg pulbere. Se administreaza cate o capsula de 3 ori pe zi, inainte de masa.
Aroma proaspata, usor dulceaga, revigoranta si tonica a uleiului esential de melisa este foarte apreciata in aromaterapie. Este unul dintre cele mai rare si mai scumpe uleiuri esentiale. Vaporii inhalati actioneaza direct asupra sistemului nervos, calmand starile de tensiune si oferind o stare de bine imediata. O alta varianta: 5 picaturi de ulei de melisa se adauga in 10 ml ulei de masaj neutru si se maseaza usor fruntea, pieptul, umerii. Acest masaj binedispune si revigoreaza, calmeaza si sprijina starea emotionala. Cateva picaturi din acest ulei pot fi adaugate si in apa de baie. Este o metoda placuta, care te ajuta sa te linistesti dupa o zi grea si sa dormi bine.
Roinita poate fi utilizata in siguranta, in conditiile in care se respecta indicatiile unui medic cu competenta in apifitoterapie. Potrivit dr. farmacist Ovidiu Bojor, nu se cunosc contraindicatii ale roinitei si nici efecte secundare.
Se impun totusi anumite precautii. Conform unor studii, o cura cu roinita nu trebuie sa fie mai indelungata de 1-3 luni. Administrata in exces, melisa poate determina o reducere a activitatii hormonale si a glandelor sexuale.
Pentru utilizarea roinitei in sarcina si alaptare este absolut necesar avizul medicului, cu toate ca unele studii mentioneaza ca nu exista restrictii atat timp cat se consuma in cantitati moderate. Spre exemplu, o cana de ceai de roinita consumata ocazional nu reprezinta un pericol pentru gravide.
Referitor la interactiunea melisei cu alte plante sau medicamente, sunt de mentionat urmatoarele aspecte. Actiunea sedativa poate fi amplificata de administrarea simultana a altor plante calmante. De aceea, se vor folosi combinatii de plante recomandate de medic. Melisa poate interactiona cu medicamente anxiolitice si calmante. De asemenea, poate inhiba efectul medicamentelor care trateaza tulburarile tiroidiene.
In concluzie, roinita/melisa are potentialul de a detensiona intregul organism, sistemul nervos, sistemul digestiv, inima, muschii. Astfel, confera relaxare, calm, buna dispozitie, somn odihnitor. Poate fi administrata atat preventiv, cat si ca tratament curativ, respectand dozele si indicatiile medicului.
Referinte:
Ovidiu Bojor – „Ghidul plantelor medicinale de la A la Z”, Editura Fiat Lux, 2003
https://www.doctissimo.fr/html/sante/phytotherapie/plante-medicinale/melisse.htm
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…