Uter retrovers reprezinta inclinarea uterului spre posterior in loc de o pozitionare anterioara, asa cum e normal. Aflati de ce apare retroversia uterina, cum se manifesta si daca necesita anumite tratamente.

Cuprins:

  1. Ce inseamna uter retrovers?
  2. Simptome
  3. Cauze
  4. Uter retrovers: consecinte frecvente
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Evolutie si complicatii

Ce inseamna uter retrovers?

Un uter retrovers este un uter care se inclina posterior si nu anterior, cum se intampla in mod normal. Uterul retrovers mai poate fi denumit uter retroflex sau retroversie uterina.

De obicei, uterul este asezat in pozitie verticala. Uterul inclinat este destul de frecvent, 20 de femei din 100 avand aceasta anomalie. In trecut, medicii credeau ca un uter retrovers ar fi putut contribui la infertilitate. Expertii stiu acum ca pozitia uterului nu afecteaza capacitatea spermatozoizilor de a ajunge la un ovul.

Ocazional, uterul poate deveni retrovers atunci cand se formeaza tesuturi cicatrizate (aderente) din cauza unor afectiuni precum endometrioza, infectie sau in urma unei interventii chirurgicale anterioare. Cu toate ca aceasta anomalie poate ingreuna deplasarea spermatozoizilor catre ovul, conceptia poate avea loc. Totusi, in aceste cazuri, poate fi necesar sa apelati la un specialist in fertilitate.

Simptome

Unele femei cu uter retrovers nu prezinta simptome. Asta inseamna ca este posibil ca aceste femei sa nu stie ca au aceasta afectiune. In cazul in care apar, simptomele se manifesta sub forma de:

  • dureri in interiorul vaginului sau in zona lombara in timpul actului sexual,
  • durere in timpul menstruatiei,
  • dificultati la introducerea tampoanelor,
  • frecventa urinara crescuta sau senzatie de presiune in vezica,
  • infectii ale tractului urinar,
  • incontinenta urinara usoara,
  • o proeminenta in zona inferioara a abdomenului.

Cauze

Un uter retrovers reprezinta o variatie naturala a pozitiei acestuia in anatomia unei femei. Multe femei se nasc cu aceasta problema, in timp ce altele o dobandesc pe masura ce se maturizeaza. De fapt, aproximativ un sfert dintre femei au uter retrovers. Cauza poate fi mostenirea genetica.

In alte cazuri, afectiunea poate avea o cauza de baza care este adesea asociata cu formarea cicatricilor sau a aderentelor pelviane. Printre aceste cauze se numara:

Endometrioza

Din cauza tesutului cicatricial sau a aderentelor produse de endometrioza, uterul poate sa se pozitioneze inapoi.

Fibroamele

Din cauza fibroamelor uterine, uterul poate sa se blocheze, sa se deformeze sau sa se incline inapoi.

Boala inflamatorie pelvina (BIP)

Daca nu este tratata, boala inflamatorie pelvina poate provoca cicatrizarea tesutului, ceea ce poate avea un efect similar cu endometrioza.

O operatie anterioara la nivel pelvian

Interventia chirurgicala realizata la nivel pelvian poate provoca, de asemenea, cicatrizarea tesutului.

Sarcini anterioare

In unele cazuri, ligamentele care mentin uterul in loc se intind prea mult in timpul sarcinii si raman asa. Din cauza acestui lucru, uterul ajunge sa se deplaseze inapoi.

Uter retrovers: consecinte frecvente

Uterul retrovers si fertilitatea

De obicei, un uter retrovers nu afecteaza capacitatea unei femei de a concepe un copil. Aceasta anomalie este uneori asociata cu alte diagnostice care pot afecta fertilitatea. Printre acestea se numara:

  • endometrioza,
  • boala inflamatorie pelvina (BIP),
  • fibromul uterin.

Endometrioza si fibroamele sunt de cele mai multe ori tratabile sau corectabile cu ajutorul procedurilor chirurgicale minore. Daca este diagnosticata intr-o faza incipienta, boala inflamatorie pelvina poate fi tratata in majoritatea cazurilor cu antibiotice.

Daca este nevoie, femeile cu aceste tipuri de diagnostice pot apela la tratamente pentru infertilitate, cum ar fi inseminarea intrauterina (IUI) sau fertilizarea in vitro (FIV), pentru a ramane insarcinate.

Uterul retrovers si sarcina

In general, uterul retrovers nu afecteaza posibilitatea dezvoltarii unei sarcini. Un uter retrovers poate crea o presiune mai mare pe vezica urinara in timpul primului trimestru de sarcina. Acest lucru poate provoca incontinenta urinara crescuta sau dificultati la urinare. De asemenea, unele femei se pot confrunta cu dureri de spate.

De asemenea, uterul poate fi mai greu de observat pe ecografie pana cand acesta incepe sa se mareasca odata cu sarcina. Medicul poate fi nevoit sa efectueze ecografii transvaginale in primul trimestru pentru a vedea evolutia sarcinii.

Uterul trebuie sa se extinda si sa se indrepte spre sfarsitul primului trimestru, de obicei intre saptamanile 10 si 12 de sarcina. In urma acestui lucru, uterul se ridica din pelvis si nu se mai orienteaza spre posterior. In rare cazuri, uterul nu poate sa faca aceasta schimbare. In anumite situatii, acest lucru este cauzat de aderentele care mentin uterul ancorat in pelvis.

Riscuri de avort

Daca uterul nu avanseaza, riscul de avort spontan poate creste. Aceasta conditie total neobisnuita este cunoscuta sub numele de incarcerare uterina. Daca este descoperita la timp, incarcerarea uterina se poate vindeca si astfel se reduce sau se elimina riscul de avort.

Spuneti-i cat mai curand medicului daca sunteti gravida si experimentati urmatoarele situatii:

  • o incapacitate consistenta de a urina,
  • dureri de stomac sau in zona apropiata rectului,
  • constipatie,
  • incontinenta.

Aceste simptome pot semnala o incarcerare uterina. Starea poate fi diagnosticata in timpul unui examen pelvian sau al unei ecografii. In al treilea trimestru de sarcina nu veti experimenta nicio situatie nefasta. Unele femei cu uter retrovers pot, in schimb, sa aiba unele dureri de spate in timpul travaliului.

Uterul retrovers si nasterea naturala

Uterul retrovers nu are, de obicei, niciun impact asupra fertilitatii sau a nasterii.

Uterul retrovers si raporturile sexuale

Uterul retrovers nu afecteaza de obicei senzatia sau placerea in timpul actelor sexuale. Cu toate acestea, unele femei se pot confrunta cu dureri. Acest disconfort poate fi mai accentuat atunci cand se afla in anumite pozitii. Schimbarea pozitiilor sexuale poate reduce acest disconfort.

Uterul se afla aproape de ovare. In timpul sexului intens sau al raporturilor sexuale cu penetrare adanca, varful penisului poate impinge in peretii vaginului, atingand uterul sau ovarele. Aceasta actiune poate provoca dureri, fisuri sau vanatai. Daca aveti disconfort in timpul sexului, incercati sa schimbati pozitia pentru a vedea daca acest lucru ajuta. Discutati cu medicul daca fiecare pozitie sexuala provoaca disconfort, indiferent daca apare sau nu sangerarea.

Uterul retrovers si menstruatia

Unele persoane pot resimti anumite dureri in timpul perioadelor menstruale.

Uter retrovers si steriletul

Specialistii spun ca uterul retrovers nu influenteaza eficacitatea steriletului ca metoda de contraceptie.

Diagnostic

Uterul retrovers poate fi detectat cu usurinta in timpul unei examinari pelviene de rutina. In cadrul examenului, medicul introduce doua degete in vagin pentru a simti si pentru a inspecta usor colul uterin.

Apoi, specialistul asaza cealalta mana pe abdomen si apasa usor pentru a prinde uterul intre cele doua maini. In acest fel, medicul poate sa simta uterul pentru a-i determina forma, dimensiunea si pozitia si pentru a descoperi eventualele formatiuni anormale.

Femeile care au dureri in timpul raporturilor sexuale sau prezinta alte simptome ale uterului retrovers trebuie sa consulte cu medicul. Aceste simptome pot fi un semn al altor afectiuni mai grave, iar medicul poate face teste diagnostice pentru a distinge aceasta afectiune de ceva mai grav.

Tratament

Persoanele asimptomatice nu au nevoie de niciun fel de tratament. In schimb, daca aveti simptome sau sunteti ingrijorata de aceasta afectiune, discutati cu medicul despre variantele de tratament.

Exercitii pentru uter retrovers

Uneori, doctorul poate sa manevreze manual uterul si sa il aseze intr-o pozitie verticala. Daca este cazul, puteti opta pentru anumite tipuri de exercitii menite sa consolideze ligamentele si tendoanele care tin uterul intr-o pozitie verticala.

O varianta benefica sunt exercitiile Kegel. Exista si alte exercitii care pot ajuta, cum ar fi:

Exercitii genunchi-piept

Intindeti-va pe spate, cu ambii genunchi indoiti si picioarele pe podea. Ridicati incet unul dintre genunchi tragandu-l usor la piept cu ambele maini. Mentineti aceasta pozitie timp de 20 de secunde, eliberati si repetati cu celalalt picior.

Contractii pelvine

Aceste exercitii sunt menite sa intareasca muschii podelei pelvine (planseul pelvin). Intindeti-va pe spate cu bratele in lateral, intr-o pozitie relaxata. Trageti aer in piept in timp ce va ridicati fesele de pe sol. Tineti aerul in piept si coborati in timp ce expirati. Repetati miscarea de 10-15 ori. Aceste exercitii nu vor functiona insa daca uterul este tinut in loc din cauza cicatricilor sau a aderentelor.

Folosirea unui dispozitiv numit pesar

Pesarul este fabricat din silicon sau plastic. Acesta este un dispozitiv mic care poate fi introdus in vagin pentru a aseza uterul intr-o pozitie verticala. Pesarul poate fi utilizat fie temporar, fie permanent. Trebuie folosit cu mare grija pentru ca pot provoca infectii daca sunt pastrate pe termen lung.

Tehnici chirurgicale

In unele cazuri, operatia poate fi necesara pentru a repozitiona uterul si pentru a reduce sau elimina durerea. Exista mai multe tipuri diferite de proceduri. Acestea sunt:

  • Procedura de suspendare a uterului. Acest tip de interventie chirurgicala poate fi efectuata laparoscopic, vaginal sau abdominal.
  • Procedura de ridicare a uterului. Aceasta interventie se realizeaza laparoscopic si dureaza aproximativ 10 minute.

Evolutie si complicatii

De cele mai multe ori, uterul retrovers nu produce simptome, in ciuda faptului ca unele femei poate avea dureri in timpul relatiilor sexuale. Daca aveti simptome, exista anumite tratamente care va pot imbunatati starea.

Un uter retrovers afecteaza in rare cazuri fertilitatea sau sarcina, insa poate fi provocat de alte afectiuni care pot avea influenta fertilitatea.

Uter retrovers la menopauza

Menopauza poate fi una dintre cauzele uterului retrovers. La menopauza, organismul femeii sufera niste modificari hormonale manore. Nivelul de estrogen scade, lucru care influenteaza si ligamentele uterului care se pot slabi. Astfel, poate aparea schimbarea pozitiei uterului cu aparitia uterului retrovers.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/320965
  2. https://www.healthline.com/health/womens-health/tilted-uterus
  3. https://www.mayoclinic.org/tilted-uterus/expert-answers/faq-20058485
  4. https://www.verywellfamily.com/can-a-retroverted-uterus-increase-risk-of-miscarriage-2371473
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma