Reumatismul la copii este un termen umbrela folosit pentru a descrie numeroasele afectiuni autoimune si inflamatorii care se pot dezvolta la copii. Aflati mai multe despre aceste conditii din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este reumatismul la copii?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Semne si simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Cum poate fi prevenit reumatismul la copii?

Ce este reumatismul la copii?

Din grupul bolilor reumatice la copii fac parte mai multe afectiuni dintre care cele mai importante sunt reumatismul articular acut (RAA), artrita cronica juvenila (ACJ), poliartrita cronica reumatioida (PR), artrita reactiva post-streptococica. Printre aceste afectiuni se mai numara dermatomiozita juvenila, fibromialgia, lupusul juvenil etc.

Aceste boli au caracteristici comune care sunt inflamatiile nesupurative si cronice ale diferitelor tesuturi conjuctive. Dintre toate aceste boli la copil, cea mai comuna este reumatismul articular acut.

Reumatism articular acut (RAA)

Boala inflamatorie sistemica a tesutului conjuctiv care afecteaza in principal cordul, articulatiile si sistemul nervos. Este o boala care apare in urma infectarii cu streptococul hemolitic de grup A.

Introducere

Reumatismul articular acut este o boala a varstei scolare, care apare cu maximum de frecvente intre 5 si 15 ani (varsta medie este de 9 ani). Boala este rara sub 5 ani.

In paralel cu imbunatatirea conditiilor socio-economice, s-a asistat la o scadere remarcabila a numarului de RAA. Boala se intalneste mai ales in zona temperata si in anotimpul rece (rece si umed, mai ales spre sfarsitul iernii si inceputul primaverii).

Factorii socioeconomici au o importanta in producerea bolii, prin favorizarea aglomerarilor care, la randul lor, inlesnesc aparitia infectiilor streptococice la organismele neadaptate.

De altfel, este bine cunoscut faptul ca boala este foarte raspandita in tarile slab dezvoltate, in timp ce in tarile dezvoltate incidenta acestei afectiuni scade la varsta scolara. Nu sunt observate diferente semnificative ale bolii cu privire la sex.

Un alt factor favorizant este pus in discutie existenta unei gene care ar face posibila transmiterea ereditara a bolii.

Cum poate fi abordat reumatismul la copii?

Din pacate, nu exista niciun leac pentru reumatismul la copii, desi cu un diagnostic precoce si un tratament agresiv, remisia este posibila. Scopul tratamentului este de a ameliora inflamatia, de a controla durerea, de a imbunatati calitatea vietii copilului si de a obtine remisia. Majoritatea planurilor de tratament pentru reumatismul la copii implica o combinatie de medicamente, activitate fizica, ingrijire a ochilor si alimentatie sanatoasa.

Cauze si factori de risc

Una din cauzele reumatismului ia in discutie existenta unei gene care ar face posibila transmiterea ereditara a bolii. Cu privire la etiologia bolii, astazi se recunoaste ca factorul determinant  al bolii il constituie streptococul beta hemolitic din grupa A, care printr-o infectie faringiana patrunde in organism, avand ca urmare o reactie inflamatorie a tesutului conjunctiv. Mecanismul intim patogenic inca nu este bine cunoscut. Majoritatea autorilor inclina in a interpreta ca o boala de hipersensibilitate sau o boala autoimuna, determinata de streptococul beta hemolitic din grupa A.

Cauze psihoemotionale

Reumatismul simbolizeaza rigiditatea, resentimentele, o stare de amaraciune cronica, asprime, slabirea iubirii fata de aproapele nostru. Inflexibilitatea si incapatanarea ce apar cu privire la anumite situatii sau persoane. Aceste persoane se considera victimile nedreptatilor care li se intampla, ele mai mereu, manifesta criticism fie fata de ele insele fie fata de altii. Sunt forte exigente si viata lor nu este ”dulce”, ci din contra are un gust ”acru”. Bolnavii de reumatism traiesc un conflict interior, respectul fata de sine este scazut deorece se devalorizeaza tot timpul. Traiesc intr-o lume imaginara si nu sunt satisfacute de viata lor, simt fustrarea, dezamagirea si neputinta de a schimba lucrurile din viata lor. Persoana afectata nu se simte iubita si are senzatia ca pentru a dobandi dragostea celolalti este necesar un efort sustinut. Ii este greu sa spuna ”nu” si accepta deseori anumite compromisuri.

Explicatia specialistilor

Acestea sunt maladii de aparare in care organismul nu-si mai recunoasta propriile sale celule si incepe sa le combata si sa le distruga ca pe agenti straini periculosi. Aceasta maladie este degenerativa in sensul ca nu mai respecta legile naturale ale recunoasterii organice.

Reumatismul vorbeste de incapacitatea noastra de a ne recunoaste, de a ne vedea sau a ne accepta asa cum suntem. Aceasta dificultate a recunoasterii a ceea ce suntem, este adesea agravata de cautarea responsabilitatilor exterioare. Suntem in lupta cu lumea care nu ne intelege, nu ne recunoaste, nu ne iubeste, cand de fapt este vorba de propriile noastre probleme. Ne judecam viata, totul e bine sau rau si situatiile le traim in termeni de nedreptate sau de dreptate.

Semne si simptome

Semme majore

Poliatrita este cea  mai frecventa dar si cea mai benigna manifestare clinica a reumatismului. Artrita (roseata, caldura, tumefactie, dureri de oase la copii) afecteaza in special articulatiile mari (genunchi, coate, glezne, pumn), dar aproape niciodata articulatiile axiale mari (sold, umar). Articulatiile pot fi afectate simultan sau manifestarile articulare pot avea o evolutie migratoare si capricioasa, aceasta durand cateva zile sau mai multe saptamani.

Cardita se manifestata prin miocardita, endocardita sau pancardita. Diagnosticul de cardita se accepta daca cel mic prezinta cardiomegalie si un suflu semnificativ nou aparut. Cardita are o incidenta de 50% si in forma sa cea mai severa poate determina moartea prin insuficienta cardiaca ireductibila. Ea este adesea depistata prin ascultatia zilnica sistematica a bolnavului cu febra. Manifestari le carditei sunt cele care confera bolii nota de gravitate, justificand vechiul aforism potrivit caruia: „reumatismul linge articulatiile, dar musca inima”. Obisnuit, leziunea cardiaca apare in prima saptamana de boala.

Cum debuteaza simptomele?

Poate incepe cu tulburari emotionale, urmate de labilitate psihica, miscari involuntare necoordonate, neintentionale, cu deteriorarea vorbirii, scrisului, mersului, hipotonie musculara. Se caracterizeaza prin asocierea unor miscari involuntare de mimica faciala, trunchi si extremitati cu ataxie, incordonatre motorie, hipotonie musculara si tulburari de comportament. Tipice sunt miscarile de flexie-extensie ale degetelor, aritmice, greu de controlat volitional. Grimasele faciale si lipsa de indemanare in executarea unor miscari fine (de exemplu: incheiat-descheiat nasturi, fermoare). Durata tulburarilor este autolimitata de la 2-3 saptamani si numai arareori se prelungeste la 3-4 luni. Cardita este intalnita mai frecvent la fete si nu apare sub varsta de 3 ani.

Eritemul marginat se caracterizeaza prin rash macular, de culoare roz, cu forme variate situat pe partile acoperite (niciodata) pe fata.

Nodulii subcutanati survin in cazuri severe de reumatism acut fiind de consistente ferme, nedurerosi, mobili, situati pe suprafetele de extensie a articulatiilor mari, sub pielea paroasa a capului, in locurile in care suprafetele osoase sunt superficiale.

Semne minore

Febra este un semn constant dar cu semnificatie diagnostica minora, fiind lipsita de specificitate.

Artralgiile (dureri articulare neintovarasite de modificari articulare obiective) au caracter migrator si afecteaza articulatiile mari.

Impact

Pentru a imbunatati calitatea vietii pentru aceasta boala, copilul si /sau membrii familiei trebuie sa cunoasca notiunile elementare de anatomie si fiziologie a bolii, sa cunoasca riscurile ce pot aparea. Se va sublinia importanta controlului medical periodic, importanta supravegherii copilului, evaluarea rezultatelor terapeutice, prevenirea si combaterea complicatiilor. Uneori este necesara colaborarea cu medicii specialisti de profil si cu pediatrul.

Diagnostic

Practic, nu exista semne clinice sau teste strict specifice pentru reumatism. De aceea, stabilirea diagnosticului si instituirea tratamentului angajeaza raspunderea medicului.

Prin intermediul analizelor de sange se poate verifica daca este vorba despre reumatism articular, prin detectarea rapida a antintigenelor streptococice. VSH este crescut, proteina C este reactiva, ASLO (antistreptozina O) este crescut (ASLO marit la copii), culturi farigiene pozitive pentru streptococ grupa V.S.H. (cel mai bun test de urmarire a evolutiei bolii) si a fibrinogenului.

Tratament

Tratamentul se face prin spitalizare obligatorie si are ca obiective pe termen scurt salvarea copiilor cu cardita severa si alinarea disconfortului articular, iar pe termen lung prevenirea eventualelor complicatii.

Tratamentul de soc este de penicilina injectabila, iar pentru bolnavii alergici se pot folosi medicamente ca eritromicina, amoxicilina.

Tratament naturist

Masajul cu balsam de rozmarin de la Ardes Cosmetici, o crema termogenica, pe baza de camfor natural si rezorcina, este recomandat de medicii naturisti ca activator circular in afectiunile reumatismale. Comprese cu frunze de telina oparite cu apa clocotita care se lasa sa se raceasca si apoi se pun pe articulatiile dureroase provocate de reumatism, timp de 2 ore.

Uleiul de dafin (30 g frunze uscate si pisate se pun in 200 ml ulei vegetal care se macereaza 5 – 6 zile). Se foloseste pentru masajul articulatiilor afectate de reumatism.

Balneoterapie

Tratamentul balnear in perioadele de acalmie facut in statiunile de profil consolideaza tratamentele efectuate  si contribuie la prevenirea recidivelor. Baile de soare (helioterapia), baile de sare, baile cu plante aromatice, baile de nisip cald, baile sulfuroase, baile cu namol sunt foarte indicate si de mare ajutor in aceasta boala.

Namolul din anumite lacuri si balti cum sunt Lacul sarat, Techirghiol, Sovata, Dorna sunt foarte indicate in tratarea aceastei afectiuni.

Baile de sare se realizeaza cu 5 kg de sare la o baie. Se poate adauga si iod (100g tinctura de iod) si frunze de nuc, lasate in prealabil la macerat timp de 24 de ore. Baile de sare se fac zilnic, timp de 20-30 bai pe timpul verii.

Baile aromatice cuprind 10 imbaieri efectuate in 10 seri succesive. Plantele uscate se macina foarte bine si se lasa la macerat 24 de ore. Acestea se filtreeaza si apoi se adauga in apa calda a baii. In reumatism se folosesc frunze de urzica, frasin, nuc, mesteacan, muguri de pin, flori de soc, flori de coada soricelului si busuioc in cantitati egale.

Alimentatie/stil de viata

Alimentatia bolnavului cu reumatism va fi o alimentatie usoara, usor hiperproteica si regim desodat (sare in cantitati mici).

Medicii naturisti recomanda sa se consume cantitati mari de fructe si legume ca afinele, agrisele, ardeii, arpagicul, ceapa, dovleacul, fasolea, hreanul, lamaile, merele, morcovii, patrunjel, pepene galben, perele, piersicile, praz, prune, tomate, usturioul, varza, telina, spanac, sfecla rosie, zmeura. De asemenea, ei mai recomanda curele cu argila, comprese cu biter suedez, cura de polen.

Plante medicinale recomandate de medicina naturista pentru reumatismul la copii sunt albastrele, alge marine, batranisul, banutii (paralute), cicoare, cimbrisorul, ginsengul, ienupar, izma, coacaz negru, dafinul, nucul, nucsoara, pelin, soc, sovarf (oregano), verbina, teiul, tarhon, camfor, musetel, tataneasa sunt plante recomandate de medicina naturista pentru a ameliora reumatismul la copii.

Repaus la pat

Repausul la pat este indicat in formele articulare dureroase sau pe perioada insuficientei cardiace si a febrei. Reluarea activitatilor scolare are loc la 2 luni de la debutul puseului acut, in formele cu gravitate medie.

In perioada declansarii bolii, se va evita zgomotul, lumina excesiva, favorizandu-se un climat de liniste si intelegere pentru bolnav. Suportul afectiv, plin de iubire si intelegere pentru bolnav, are o mare valoare emotionala.

Masajul

Masajul zonelor afectate cu uleiuri si creme special alese pentru aceasta boala este un mod eficient de a ameliora si vindeca acesta afectiune.

Yoga

Yoga ne pune la dispozitie, prin metodele si posturile specifice, un mod sanatos eficient, care amelioreaza si chiar vindeca  in timp acesta boala.

La randul sau, bolnavul trebuie sa constientizeze marea lui nevoie de dragoste si sa aiba grija de el insusi, sa isi asume emotiiile si sa le tranforme in emotii pozitive. Pacientul trebuie sa devina stapanul vietii sale si, din victima care este, trebuie sa devina creatorul vietii sale si sa aiba incredere, suficienta rabdare si sa accepte sa evolueze in ritmul propiu.

Auto-ingrijirea in cazul reumatismului la copii

Unui copil cu reumatism ii poate fi explicata importanta urmarii tratamentul prescris de medici si de alti furnizori de servicii medicale. Ingrijirea de sine implica, de asemenea, ajutarea copilului sa abordeze efectele emotionale si sociale ale afectiunii. Practic, totul depinde de alegerile facute in fiecare zi pentru a trai bine si a ramane sanatosi si fericiti.

Cum poate fi prevenit reumatismul la copii?

Reumatismul la copii poate fi prevenit prin diagnosticarea prompta si prin administrarea unor antibiotice (antibioticul recomandat este penicilina) pentru tratarea faringitei streptococice la copiii sanatosi.

 

Referinte:

  1. https://www.arthritis.org/about-arthritis/types/pediatric-rheumatic-diseases/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma