Remedii antistres – tratamente naturale contra stresului

Desi nu este o boala, stresul e implicat in aparitia a numeroase probleme de sanatate, de la depresie si anxietate, pana la boli de inima, obezitate sau diabet. Nu este usor sa lupti impotriva stresului, dar nici imposibil. Remediile din plante si alimentatia pot fi de mare ajutor. Iata o serie de remedii antistres care functioneaza.

Cuprins:

  1. Stresul si efectele lui asupra organismului
  2. Ceaiuri si alte remedii antistres din plante
  3. Uleiuri esentiale care alunga stresul
  4. Cum scapi de stres cu ajutorul alimentelor
  5. Suplimente alimentare utile ca remedii antistres
  6. Metode de relaxare

Stresul si efectele lui asupra organismului

Stresul reprezinta o reactie a organismului in contextul unor situatii sau evenimente traumatizante: deces, divort, boli, probleme familiale, probleme profesionale.

In situatii de stres, glandele suprarenale secreta cortizol – numit si hormonul stresului, iar sistemul simpatic – noradrenalina. Aceste doua substante afecteaza sistemul imunitar si de aici pornesc efectele negative ale stresului asupra intregului organism.

Stresul se afla la originea a numeroase boli: depresie, anxietate, tulburari alimentare (bulimie, anorexie), boli cardiovasculare, gastrita, ulcer sau alte tulburari digestive, predispozitie la infectii etc. Este important sa recunoasteti simptomele stresului cat mai devreme posibil, pentru a limita complicatiile generate de afectiunile respective.

Simptome care arata stresul

Fizice: dureri de cap, dureri in piept, crampe abdominale, indigestii, pofta de mancare exagerata sau pierderea apetitului, palpitatii, eruptii cutanate, dificultati respiratorii, insomnii, oboseala, maini si picioare reci, transpiratie excesiva, caderea parului s.a.

Psihice si comportamentale: iritabilitate, nerabdare, pesimism, lipsa de concentrare, frica nejustificata, stari depresive s.a.

Ceaiuri si alte remedii antistres din plante

Plantele medicinale pot fi de mare ajutor pentru destindere si relaxare in timpul zilei si pentru un somn odihnitor in timpul noptii. Iata ce fel de ceaiuri medicinale, infuzii, tincturi sau capsule pe baza de plante pot fi excelente remedii antistres.

Ceai de tei

Starile de neliniste, anxietate, formele usoare de atacuri de panica pot fi tratate cu ajutorul ceaiului de tei. Se prepara din doua lingurite de flori de tei uscate la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa la infuzat 15 minute. Ceaiul de tei se bea seara, cu o ora si jumatate inainte de culcare.

Somnul odihnitor este esential pentru combaterea stresului. Adultii au nevoie de 7-8 ore de somn nocturn neintrerupt pentru a fi in forma si a-si mentine o buna stare de spirit.

Ceai de sunatoare

Chiar daca e recunoscuta mai ales in depresiile usoare si moderate, sunatoarea isi face foarte bine treaba si contra stresului. Ceaiul de sunatoare se prepara din doua lingurite de planta la o cana cu apa clocotita. Dupa ce se lasa la infuzat, se bea caldut, cu miere si eventual cateva picaturi de suc de lamaie.

Infuzie de conuri de hamei

Un bun efect calmant se poate obtine si cu ajutorul infuziei din conuri de hamei. La plafar se gasesc conuri de hamei uscate si maruntite. Infuzia se prepara dintr-o cana de apa clocotita care se toarna peste o lingura de planta. Atentie! Nu se lasa la infuzat mai mult de 2 minute, deoarece anumite substante din conurile de hamei au potential halucinogen.

Ceai combinat antistres

Fitoterapeutii recomanda prepararea unui ceai dintr-un mix de plante recunoscute ca remedii antistres: roinita, talpa-gastei, valeriana, sovarf, conuri de hamei, levantica, tei, musetel. Intr-un recipient mai mare se pune cate o parte din fiecare planta (de exemplu, cate 100 de grame), se amesteca usor continutul si se pastreaza inchis. Pentru o cana de ceai (200 ml) se folosesc doua lingurite din acest amestec de plante. Se pot bea 1-2 cani in cursul dupa-amiezii.

Tinctura de valeriana

Valeriana este recunoscuta pentru efectele sale sedative asupra sistemului nervos, fiind utilizata pentru combaterea insomniilor, stresului, crampelor, palpitatiilor, reglarea tensiunii arteriale. Efecte foarte bune are tinctura de valeriana, din care specialistii fitoterapeuti recomanda 30 de picaturi de trei ori pe zi.

Pulbere de passiflora

Floarea pasiunii sau passiflora se poate lua sub forma de capsule, cu 0,5 g de pulbere/zi, sau infuzie de passiflora. In cazul capsulelor, este bine sa folositi extract standardizat de passiflora, cu continut garantat de flavonoide. Preparatul imbunatateste starea psihica, reduce tulburarile emotionale, sustine somnul si capacitatea de concentrare.

Uleiuri esentiale care alunga stresul

Aromaterapia este cat de poate de eficienta impotriva stresului si a celorlalti „confrati” ai lui: astenia, depresia usoara, dezechilibrele hormonale. Uleiurile esentiale sunt principalele remedii antistres utilizate in aromaterapie. Pot fi utilizate in apa de baie, prin vaporizare in lampa de aromaterapie, pentru masaj. Vaporii emanati din uleiuri esentiale sunt inspirati si ajung direct la la nivelul creierului. Iata ce arome te revigoreaza si alunga anxietatea.

Ulei de busuioc. Se pun 10 picaturi in apa calda de baie si ar fi bine sa stai 20 de minute in cada, cu ochii acoperiti. Uleiul volatil de busuioc este antidepresiv si antiastenic.

Ulei de rozmarin. Utilizat in lampa de aromaterapie, acest ulei limpezeste mintea, stimuleaza si energizeaza.

Ulei de cimbrisor. Cateva picaturi din acest ulei, diluate intr-un ulei de masaj, revigoreaza trupul si mintea.

Ulei de lamaie. Este antiseptic si energizant, iti da o stare buna si este util pentru stimularea poftei de mancare, daca te confrunti cu anorexie. Se foloseste in lampa de aromaterapie.

Ulei de lavanda. Renumita pentru parfumul ei care invaluie simturile, lavanda este un veritabil sedativ natural. Uleiul esential de lavanda poate fi folosit atat in cura interna (conform recomandarilor unui medic cu competenta in apifitoterapie), cat si extern (adaugat in apa de baie, vaporizat in camera sau adaugat in ulei de masaj). Aroma lavandei alunga stresul, tristetea, starea de oboseala.

Cum scapi de stres cu ajutorul alimentelor

Dieta sanatoasa si echilibrata nu are cum sa lipseasca din arsenalul de remedii antistres. Nutritionistii spun ca alimentele pe care le consumam ne influenteaza nu doar pe plan fizic, ci si psihic. Asa cum unele alimente ne pun in alerta (dulciurile, cafeaua), altele ne ajuta sa ne calmam.

Pe lista alimentelor antistres sunt incluse:

  • Peste: somon, ton, cod, macrou, sardine – datorita continutului valoros de acizi grasi omega 3, cu rol neuroprotector si cardioprotector, pestele trebuie consumat de cateva ori pe saptamana.
  • Carne de curcan – contine triptofan, un aminoacid care stimuleaza secretia de serotonina, cunoscuta ca hormonul fericirii.
  • Fructe oleaginoase: migdale, nuci, fistic, caju – combinatia de grasimi sanatoase, magneziu, vitamine B este ideala pentru sanatatea creierului si echilibrul emotional, fiind potrivite ca gustari sanatoase intre mese.
  • Cereale integrale si leguminoase: ovaz, orez brun, linte – contin magneziu, vitamine B si glucide cu asimilare lenta, care impreuna ajuta la relaxare si buna functionare a creierului.
  • Banane, avocado – sunt bogate in potasiu si magneziu, care destind activitatea cardiaca si cerebrala.
  • Citrice: portocale, mandarine, pomelo, kiwi – sunt recomandate pentru aportul de vitamina C si antioxidanti, avand efecte tonice si energizante, motiv pentru care trebuie consumate dimineata.
  • Legume verzi: spanac, salata verde, broccoli, varza – prin aportul de acid folic, magneziu, calciu, fier sunt remedii antistres cu efect puternic.
  • Lapte – un pahar de lapte cald cu miere inainte de culcare poate fi antidotul insomniilor.

Atentie la pofta de dulciuri!

Este binecunoscut faptul ca stresul provoaca nevoia de a manca dulce. Nu putini sunt aceia care isi gasesc refugiul intr-o cutie cu bomboane, prajituri sau inghetata, crezand gresit ca se vor simti mai bine dupa aceea. Din pacate, se vor alege cu kilograme suplimentare, glicemie crescuta, colesterol si intreaga suita de tulburari metabolice.

O alternativa sanatoasa pentru poftele alimentare pot fi gustarile alcatuite din caise uscate, merisoare, goji, nuci, migdale, fistic si, de ce nu, cateva patratele de ciocolata neagra cu minimum 70% cacao. Ciocolata neagra este o sursa buna de antioxidanti, magneziu, vitamine B, care stimuleaza secretia de serotonina.

Suplimente alimentare utile ca remedii antistres

Spirulina este o alga considerata un superaliment cu multiple beneficii pentru sanatate. Este atat de nutritiva incat Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda spirulina in combaterea malnutritiei in tarile subdezvoltate, iar NASA o foloseste in alimentatia astronautilor. Spirulina contine 65-71% proteine (un procent mai mare decat in carne, peste sau soia), alaturi de vitamine, minerale, omega 3 si omega 6. Suplimentele cu spirulina sunt recomandate pentru imbunatatirea imunitatii, cresterea nivelului de energie, detoxifierea organismului, lupta impotriva cancerului.

Curcumina este substanta activa din turmeric, supranumit regele condimentelor. Aceasta planta originara din India este utilizata de mii de ani in medicina ayurveda, insa studiile recente au aratat ca are potential terapeutic in numeroase boli ale societatii moderne, inclusiv cele generate de stres. Suplimentele care contin curcumina sunt recomandate in depresie, anxietate, boli cardiovasculare, diabet, boli de stomac, boli neurologice, boli reumatice.

Metode de relaxare

Stresul presupune tensiune maxima in corp. Cum sa eliberezi aceasta tensiune? Prin activitati care stimuleaza secretia de endorfine, hormonii starii de bine. Important este sa alegi ceea ce iti place si se potriveste personalitatii tale. Iata cateva sugestii de remedii antistres care stau in puterea ta.

  • Odihna, meditatie, lectura

Asaza-te in locul tau preferat de odihna – pe fotoliu, canapea, in sezlog, hamac – si pur si simplu odihneste-te, viseaza cu ochii deschisi sau citeste. Organismul iti va multumi si vei simti imediat beneficiile.

  • Ingrijire la SPA

Din cand in cand rasfata-te cu o sedinta la sauna, masaj, proceduri corporale sau o masca relaxanta… Iar stresul dispare ca prin minune.

  • Dans

Oricare ar fi stilul de dans preferat (modern, clasic, de societate, street dance, folcloric), beneficiile sunt in favoarea ta. Dansul te ajuta sa descatusezi energii nebanuite, sa uiti de tot ce te streseaza.

  • Yoga

Aceasta forma straveche de exercitii care se concentreaza pe respiratie, flexibilitate, forta si echilibru este adoptata de tot mai multe persoane pentru sustinerea sanatatii fizice si psihice. Poate este momentul sa incerci si tu.

  • Sport

Daca reusesti sa incluzi miscarea in programul saptamanal, vei avea mai multe sanse de castig in fata stresului. Ideal ar fi sa imbini activitatea in spatiu liber (mers pe jos, alergare, mers pe bicicleta, tenis, fotbal…), cu activitate in interior (aerobic, inot…). In timpul oricarei activitati fizice, creierul si inima se oxigeneaza mai bine, iar endorfinele se elibereaza in cantitati apreciabile. Asa se explica senzatia de bine pe care o ai dupa sport, chiar daca din punct de vedere fizic poate aparea oboseala. In plus, sportul este, fara indoiala, aliatul tau in lupta cu kilogramele suplimentare, bolile cardiovasculare si imunitatea scazuta.

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/16-ways-relieve-stress-anxiety

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322396

https://www.doctissimo.fr/sante/diaporamas/remede-naturel-stress/

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma