Regimul alimentar influenteaza articulatiile in mod indirect. Un regim alimentar hipercaloric genereaza in timp o crestere in greutate, implicit, o crestere a indicelui de masa corporala, care are o influenta complet nefasta asupra articulatiilor.
Sa ne gandim ca avem 40 de ani, suntem o doamna respectabila, care a avut in ultimii 20 de ani o greutate de 65 de kilograme. Si deodata ajungem la 85 de kilograme. Articulatiile nu stiu ce sa faca. Caram o anumita greutate, nefiind gravida. Caram o anumita greutate si iata ca au mai aparut 20 de kg. Si nu e normal ca apare o anumita suferinta, un anumit disconfort care la un moment dat se manifesta si clinic? Sa nu uitam ca nu toate lucrurile se manifesta din prima, in primul rand clinic.
Ce inseamna manifestare clinica? Sa ne deranjeze. Lucrurile sunt subclinice si la un moment dat incep sa doara. Daca vreti, e ca un iceberg, el creste sub apa si la un moment dat apare la nivelul apei. Deasupra apei apare durerea, apare manifestarea clinica. Deci, in primul si in primul rand, alimentatia influenteaza prin acest aspect.
Al doilea lucru important este influenta pe care o are deshidratarea. De retinut ca si hidratarea este tot parte a unui stil alimentar adecvat. Si deshidratarea influenteaza foarte mult partea aceasta de muschi in primul rand, pentru ca muschii contin un procent foarte mare de apa, dar si partea de articulatii, tendoane, oase. Asadar, o hidratare corespunzatoare sau una necorespunzatoare are un rol extraordinar de mare asupra aparatului locomotor. In ceea ce priveste alimentatia acida, in fine, inca se discuta, inca se discuta… Se pare ca ar exista… un sambure de adevar in spatele acestor afirmatii, dar eu personal, este o opinie personala, cred ca o hidratare corespunzatoare poate tampona acest aspect.
Mai este inca un lucru important, care nu face parte din alimentatie, dar face parte din stilul de viata: cat de mult folosim articulatiile. Pentru ca o articulatie, odata pusa in miscare, de fapt ea pune totul in actiune. In momentul cand ma ridic si merg, eu mobilizez muschii, tendoanele, oasele, mobilizez tot. Si atunci articulatiile, pe langa modul in care ne hidratam, trebuie puse foarte mult in miscare.
Informatia aceea pe care o citim din ce in ce mai mult pe retelele de socializare cu 10.000 de pasi are un mare adevar in spate. Din punctul meu de vedere, dar poate sunt eu un pic subiectiv, iubind mersul pe jos, 10.000 de pasi sunt cam putin. Cel putin pentru oamenii tineri, ar trebui un minimum de 12.000, ca sa nu zic 15.000, ca sperii privitorii. Dar 12.000 de pasi ar trebui, in conditiile in care la 12.000 de pasi, in principiu, vorbim de un traseu de 7 kilometri, cam asta ar fi echivalenta.
Noi ar trebui sa mergem undeva la 7-8 kilometri pe zi, si asta ar fi un antrenament, un training foarte, foarte bun din punct de vedere articular. De multe ori tindem sa vorbim foarte mult, inclusiv in curele de slabire, despre ce mancam, cum mancam, insa indirect sau in subconstient, noi evitam sa vorbim de cat ar trebui sa ne miscam.
Suntem ocupati, avem business-uri, avem cocoasa, avem treaba, avem o afacere, stam numai la birou… Este greu sa iti pastrazi functionalitatea organismului, care este nascut sa se miste, in conditiile in care noi nu avem training zilnic. Trebuie foarte atent sa gasim si solutiile acestea legate de miscare.
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…