Recuperarea dupa infarct miocardic

Iata ce implica recuperarea dupa infarct miocardiac, care sunt etapele, ce  afecteaza recuperarea si care sunt cauzele si simptomele unui atac de cord.

Cuprins:

1. Ce este infarctul miocardic?
2. Factori care influenteaza recuperarea dupa infarct
3. Tratamente dupa infarct
4. Ce implica recuperarea dupa infarct

Ce este infarctul miocardic?

Infarctul miocardiac sau atacul de cord apare atunci cand exista un blocaj sau o reducere severa a fluxului de sange catre o portiune a inimii. Este o urgenta medicala care pune viata in pericol. Cu cat trece mai mult timp fara tratament pentru a restabili fluxul sangvin, cu atat mai mare este afectarea muschiului inimii. Boala coronariana este principala cauza a atacului de cord. O cauza mai putin frecventa este un spasm sever sau o contractie brusca a unei artere coronare care poate opri fluxul de sange catre muschiul inimii.

Cele doua tipuri principale de atacuri de cord sunt:

  • infarctul miocardic cu supradenivelare de segment ST – atunci cand exista un blocaj complet intr-o artera coronara ( este cel mai sever tip de atac de cord);
  • infarctul miocardic fara supradenivelare de segment ST – este atunci cand o artera este partial blocata si reduce sever fluxul de sange catre inima.

Alte tipuri de atacuri de cord, care sunt mai putin frecvente decat acestea doua, sunt:

  • spasmul arterei coronare – atunci cand artera se contracta sau are spasme severe, iar acest lucru ingusteaza artera si scade fluxul de sange catre o parte a muschiului inimii;
  • disectia arterei coronare este un tip rar de atac de cord in care exista o ruptura spontana a peretelui arterei coronare.

Care sunt simptomele atacului de cord?

Simptomele majore ale unui atac de cord sunt:

  • durere in piept sau disconfort – majoritatea atacurilor de cord implica disconfort in centrul sau partea stanga a toracelui care dureaza mai mult de cateva minute sau care dispare si revine (se resimte ca o presiune incomoda, strangere, plenitudine sau durere);
  • senzatie de slabiciune, ameteala sau lesin – puteti simti si transpiratie rece;
  • durere sau disconfort la nivelul maxilarului, gatului sau spatelui;
  • durere sau disconfort la unul sau ambele brate sau durere de umar;
  • dificultati de respiratie – vin adesea impreuna cu disconfortul toracic, dar scurtarea respiratiei poate aparea si inaintea disconfortului toracic.

Alte simptome ale unui atac de cord pot include oboseala neobisnuita sau inexplicabila si greata sau varsaturi.

→ Citeste mai multe despre Semne de infarct – cum le recunoastem si masuri de prim ajutor

Potrivit Centrului pentru Controlul si Preventia Bolilor, 1 din 5 atacuri de cord este „atac de cord silentios” si va avea putine simptome sau chiar deloc. Chiar daca obstructia de baza este mai putin profunda, riscul de deces poate fi mai mare pur si simplu deoarece tratamentul este intarziat. Atacurile de cord silentioase pot provoca simptome subtile, cum ar fi:

  • oboseala inexplicabila;
  • dificultati de respiratie;
  • disconfort in gat, umar, maxilar sau brat;
  • durere in piept care poate fi confundata cu arsurile la stomac.

❗ Daca suspectati ca dumneavoastra sau altcineva sufera un atac de cord, trebuie sa obtineti ajutor medical cat mai repede posibil. Daca recunoasteti semnele unui atac de cord, sunati imediat la 112. Cu cat este initiat tratamentul mai devreme, cu atat este mai mare probabilitatea de a minimiza afectarea inimii.

Care sunt factorii de risc pentru infarct?

Mai multe probleme de sanatate, factori ce tin de stilul de viata, varsta si istoricul familial pot creste riscul de boli de inima si atac de cord. Acestia se numesc factori de risc cardiovascular. Unii factori de risc nu pot fi controlati, cum ar fi varsta sau istoricul familial. Insa, puteti lua masuri pentru a reduce riscul intervenind asupra factorilor pe care ii puteti controla.

Efectele si riscurile unui atac de cord

In mare masura, efectele unui atac de cord depind de cat de mult este afectat muschiul inimii. Acest lucru este determinat in mare masura de artera coronara blocata, unde in artera are loc blocajul si cat timp trece inainte ca artera sa poata fi redeschisa. Un blocaj in apropierea originii unei artere va afecta mai mult din muschiul inimii decat un blocaj care se afla mai departe in artera.

Daca amploarea leziunilor cardiace este severa, insuficienta cardiaca acuta poate aparea in tandem cu atacul de cord. Un atac de cord poate produce, de asemenea, aritmii, inclusiv tahicardie (batai rapide ale inimii) si fibrilatie (batai neregulate si rapide ale inimii). Dupa atac de cord, tesutul cardiac cicatrizat poate duce la instabilitate electrica permanenta si aritmie recurenta.

Infarctul este o urgenta medicala!

Nu puteti opri pe cont propriu un atac de cord odata ce acesta are loc. Medicamentele si procedurile chirurgicale ajuta la restabilirea fluxului sangvin catre inima. In caz de infarct este esential sa se intervina cat mai curand posibil. Atat consecintele pe termen scurt, cat si pe termen lung ale unui atac de cord sunt in mare masura determinate de timpul in care muschiul inimii moare. Cu un tratament medical rapid, artera blocata poate fi de obicei deschisa, pastrand astfel cea mai mare parte a muschiului inimii.

Daca tratamentul este administrat in 3 sau 4 ore, o mare parte din leziunile musculare permanente pot fi evitate. Insa, daca tratamentul este amanat peste 5 sau 6 ore, cantitatea de muschi al inimii care poate fi salvat scade semnificativ. Dupa aproximativ 12 ore deteriorarea este adesea ireversibila.

Factori care influenteaza recuperarea dupa infarct

Un atac de cord este o afectiune medicala care pune viata in pericol, in care sangele care curge catre inima se opreste brusc din cauza unei artere blocate. Deteriorarea tesuturilor inconjuratoare are loc imediat. Varsta si problemele de sanatate subiacente au un impact major asupra duratei de recuperare. Majoritatea oamenilor isi pot relua activitatile obisnuite la 2 saptamani pana la 3 luni dupa un atac de cord. Insa, timpul individual de recuperare depinde de o serie de factori, printre care:

  • cat de devreme a fost depistat si tratat atacul de cord;
  • dimensiunea si severitatea atacului de cord;
  • starea generala de sanatate si stilul de viata.

Pacientii care sunt tratati rapid si corespunzator pot avea mai putine simptome si consecinte pe termen lung, motiv pentru care este atat de important sa cunoasteti semnele unui atac de cord si sa solicitati imediat asistenta medicala daca suspectati ca aveti unul.

Tratamente dupa infarct

Tratamentele pentru pacientii cu infarct includ interventii rapide, medicamente, modificari ale stilului de viata si unele proceduri chirurgicale. De asemenea, medicul poate efectua cateva teste de diagnostic pentru a determina cat de mult a fost afectata inima. Durata spitalizarii va depinde de ce tratament ati urmat si de cat de bine incepeti sa va recuperati.

Se vor prescrie unele medicamente pentru a imbunatati functia inimii si pentru a reduce riscul unui alt atac de cord, printre care:

  • inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA);
  • medicamente antiplachetare;
  • beta-blocante;
  • statine etc.

Inhibitorii ECA sunt adesea folositi pentru a scadea tensiunea arteriala, deoarece blocheaza actiunea unora dintre hormonii care ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Medicamentele antiplachetare ajuta la prevenirea cheagurilor de sange. Beta-blocantele sunt folosite pentru a proteja inima de deteriorarea ulterioara dupa un atac de cord. Ajuta la relaxarea muschilor inimii, astfel incat inima sa bata mai incet si sa scada tensiunea arteriala, pentru a reduce tensiunea asupra inimii. De obicei, se recomanda sa incepeti tratamentul cu beta-blocante imediat ce starea se stabilizeaza si sa continuati sa le luati pe termen nelimitat.

Statinele sunt un tip de medicament folosit pentru a reduce colesterolul din sange. Acest lucru ajuta la prevenirea deteriorarii ulterioare a arterelor coronare si ar trebui sa reduca riscul unui alt atac de cord. Este important sa luati medicamentele in fiecare zi, chiar daca va simtiti mai bine. Au rolul de a reduce riscul unui alt atac de cord, sustin functia cardiaca si reduc riscul de deteriorare suplimentara a muschiului inimii.

Ce implica recuperarea dupa infarct?

Reabilitarea cardiaca este o parte importanta a tratamentului. Scopul este sa va ajute sa va recuperati cat mai repede posibil. Implica o serie de controale si evaluari regulate, sesiuni de exercitii etc. Sesiunile dureaza de obicei 6 – 12 saptamani, o data sau de doua ori pe saptamana.

In primul rand se recomanda o serie de modificari ale stilului de viata. Recomandarile generale includ:

  • renuntati la fumat;
  • adoptati o alimentatie sanatoasa;
  • adoptati un stil de viata activ;
  • mentineti-va la o greutate sanatoasa;
  • reduceti consumul de alcool;
  • controlati hipertensiunea arteriala;
  • controlati nivelul colesterolului;
  • controlati nivelul zaharului din sange (daca aveti diabet).

Recuperarea dupa infarct – Etapele programelor de reabilitare cardiaca

Care sunt etapele in recuperarea dupa infarct? Programele de recuperare dupa infarct pot ajuta pacientil sa isi schimbe stilul de viata, pot ajuta la imbunatatirea capacitatii de efort, pot reduce simptomele cardiace si pot reduce riscul de probleme cardiace pe viitor. Recuperarea cardiaca incepe in spital – faza I si apoi va continua intr-un centru specializat in ambulator – faza II. Faza I include exercitii usoare ale membrelor si miscari usoare libere in pat. Ulterior, in zilele 3-5 implica deplasare libera in salon sau pe coridor, iar din zilele 5-7 implica urcat 1-2 etaje, cu sustinere. Faza II dureaza cam 2 – 12 saptamani. In aceasta etapa se axeaza mai mult pe antrenament fizic, strategii pentru renuntarea la fumat, consiliere nutritioanla si psihologica, monitorizarea celorlalti factori de risc etc.

Dupa faza II urmeaza faza III – se desfasoara la domiciliu si implica anumite activitati ca mersul pe jos, alergare usoara etc. pentru a imbunatati si mentine capacitatea la efort – care a fost dobandita in faza II. Faza III este practic pentru toata ziua, ce trebuie integrata ca parte a stilului de viata.

Importanta exercitiilor fizice in recuperare

Exercitiile fizice sunt un element esential al recuperarii dupa un atac de cord. In reabilitarea cardiaca, veti fi monitorizat pentru simptome si modificari ale ritmului cardiac in timpul exercitiului si se va urmari progresul in timp. In primul rand, se va determina capacitatea functionala (capacitatea de a efectua activitati zilnice care necesita efort fizic), care este afectata dupa un atac de cord. Tensiunea arteriala crescuta cronica este direct legata de bolile cardiovasculare, dar scaderea in greutate, exercitiile fizice, reducerea consumului de sare si medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale.

Reabilitarea cardiaca va va invata si tehnici de reducere a stresului pentru a imbunatati starea de bine mentala si emotionala si sa va reduceti riscul unui viitor atac de cord.

ATENTIE!

Dupa un infarct, este important sa ii oferiti inimii timp sa se vindece. Asta inseamna ca poate fi necesar sa va modificati rutina normala si sa va reconsiderati anumite activitati timp de cateva saptamani. Reveniti treptat in rutina zilnica, astfel incat sa nu riscati o recidiva. Este posibil sa nu puteti conduce un autoturism timp de cel putin o saptamana dupa atacul de cord. Aceasta restrictie poate fi mai lunga daca aveti complicatii.

Recuperarea dupa infarct – alimentatia

Se vor oferi si anumite recomandari si abordari alimentare pentru a reduce hipertensiunea arteriala, precum dieta DASH. Scopul general al acestei diete este de a limita sodiul, carnea rosie si grasimile saturate, concentrandu-se in acelasi timp pe sursele bogate in potasiu de fructe si legume, impreuna cu proteine slabe. In general, se recomanda sa evitati grasimile trans si grasimile saturate ori de cate ori este posibil. Aceste grasimi pot contribui direct la formarea placilor in artere. Cand arterele devin infundate, sangele nu mai poate sa circule catre inima, ceea ce poate duce la un atac de cord. Consumati mai putine calorii. Consumul caloric prea mare si excesul de greutate pot solicita, de asemenea, inima. In plus, limitati sarea.

Recuperarea dupa infarct – activitatea fizica

Odihna este importanta dupa un atac de cord, dar este la fel de important sa includeti treptat ulterior activitatea fizica in viata de zi cu zi. Medicul va va oferi indicatii cu privire la durata, tipul si intensitatea activitatilor fizice recomandate. Programul de reabilitare ar trebui sa includa o serie de exercitii diferite, in functie de varsta si abilitati. Majoritatea exercitiilor vor fi aerobe.

Vezi si: ❤️ 10 Pasi pentru o inima sanatoasa. 

Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/heartdisease/heart_attack.htm
(2) https://www.nhs.uk/conditions/heart-attack/recovery/
(3) https://www.cdc.gov/heartdisease/cardiac_rehabilitation.htm
(4) https://www.medicinenet.com/how_long_it_takes_to_recover_from_a_heart_attack/article.htm
(5) https://www.heartfoundation.org.au/recovery-and-support/heart-attack-recovery-first-month

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma