Recuperarea dupa cezariana – sfaturi si recomandari

Recuperarea dupa cezariana – Cezariana este o operatie majora, asa ca necesita o perioada mai lunga de recuperare uneori. Este important sa va acordati timp pentru a va odihni si pentru a va recupera.

Cuprins:

1. Cand este necesara o operatie cezariana?
2. Cezariana: riscuri si avantaje
3. Timpul de recuperare dupa operatie
4. Sfaturi pentru recuperarea dupa cezariana
5. Cand sa soliciti ajutor medical
6. Intrebari comune despre recuperarea dupa cezariana

Cand este necesara o operatie cezariana?

Este necesara o nastere prin cezariana daca un copil nu poate fi nascut natural din motive precum pozitionarea copilului sau a placentei sau din cauza altor riscuri pentru sanatate pentru mama sau copil. Unele operatii sunt planificate, dar multe se fac atunci cand apar probleme neasteptate in timpul travaliului pentru o nastere naturala.

In cele mai multe cazuri, medicul face o incizie orizontala in abdomen, langa linia parului pubian, apoi face o incizie in peretele uterin pentru a scoate copilul prin acea deschidere. Daca totul merge bine, procedura dureaza aproximativ o ora. De obicei, copilul poate fi scos in 10 – 15 minute sau chiar mai rapid, in caz de urgenta. Dupa ce copilul este scos, se fac cusaturile.

Cezariana: riscuri si avantaje

Care sunt riscurile unei operatii cezariene?

Ca in cazul oricarei interventii chirurgicale majore, exista mai multe riscuri asociate cu o cezariana. Acestea includ cheaguri de sange, hemoragii si reactie la anestezie. De asemenea, puteti avea risc pentru oricare dintre urmatoarele:

  • infectie;
  • leziune chirurgicala a vezicii urinare sau intestinelor;
  • embolia lichidului amniotic (lichidul amniotic sau materialul fetal intra in fluxul sangvin matern);
  • inflamatia uterului;
  • sangerare.

Exista mult mai putine riscuri pentru copil in timpul unei cezariene. Copiii nascuti prin cezariana pot avea mai multe riscuri sa dezvolte probleme de respiratie, mai ales daca operatia este efectuata inainte de saptamana 39 de sarcina. Asta din cauza faptului ca travaliul natural ajuta la curatarea plamanilor bebelusului de lichid. Daca operatia este efectuata inainte de inceperea travaliului, copilul ar putea avea inca lichid in plamani, dar de obicei se reduce de la sine dupa o zi sau doua.

Exista, de asemenea, un risc mic de ranire – de obicei doar lovituri usoare accidentale – pentru copil in timpul procedurii. Insa sunt rare, la fel ca si riscul ca bebelusul sa aiba o reactie la anestezia mamei.

Care sunt avantajele unei cezariene?

O operatie cezariana planificata poate reduce riscul de:

  • durere in timpul si dupa nastere;
  • leziuni la nivel vaginal;
  • sangerare puternica dupa nastere;
  • pierderea controlului vezicii urinare;
  • prolapsul organelor pelvine.

Asta NU inseamna ca aceste lucruri nu se pot intampla, dar riscul este mai mic decat pentru o nastere naturala. Fiecare tip de nastere are avantaje si dezavantaje, care trebuie cantarite bine inainte de a lua decizia.

Cezariana si sarcinile viitoare

Pentru femeile care au avut pana la 4 operatii cezariene anterioare, riscurile legate de o alta operatie in comparatie cu riscurile unei nasteri vaginale la urmatoarele sarcini sunt aceleasi. Exista un risc usor mai mare de ruptura a operatiei anterioare in timpul unei nasteri vaginale, dar acest lucru este rar. Chiar daca ati avut o cezariana anterioara, este posibil sa puteti avea o nastere naturala la urmatorul copil. Aceasta este numita nastere vaginala dupa cezariana.

Timpul de recuperare dupa operatie

Dupa operatie veti ramane internata 2-4 zile, in general. Apoi, urmeaza 2-3 saptamani pana la controlul pentru a verifica incizia. Ulterior, se face control la 6-12 saptamani postpartum pentru a va asigura ca va vindecati bine.

Recuperarea completa va dura probabil aproximativ 4-6 saptamani. Desigur, toate acestea depind de sanatatea mamei inainte de nastere, precum si daca au fost sau nu complicatii la nastere sau probleme cu incizia, care pot creste timpul de vindecare.

Sfaturi pentru recuperarea dupa cezariana

Nasterea este o perioada emotionanta. In sfarsit, iti vei putea tine copilul in brate. Cu toate acestea, nasterea poate fi epuizanta, inclusiv dupa cezariana. Vei avea nevoie de timp pentru a te recupera, mai mult decat dupa o nastere naturala.

Iata cateva sugestii pentru a accelera recuperarea, astfel incat sa poti petrece mai putin timp alaturi de bebe:

Odihneste-te mult

O cezariana este o interventie chirurgicala majora. La fel ca in cazul oricarei operatii, corpul are nevoie de timp pentru a se vindeca ulterior. Evita sa te suprasoliciti, sa faci miscari bruste si odihneste-te mult. Incearca sa dormi ori de cate ori doarme si bebe.

Ori de cate ori trebuie sa stranuti sau sa tusesti, tine-ti abdomenul pentru a proteja locul inciziei. Poate dura pana la 8 saptamani pentru a te intoarce la rutina normala. Evita exercitiile fizice, dar poti face plimbari usoare cat de des poti. Miscarea va ajuta corpul sa se vindece si sa previna constipatia si cheagurile de sange.

Ai grija la alimentatie

O nutritie buna este la fel de importanta in lunile de dupa nastere, asa cum a fost in timp ce erai gravida. Daca alaptezi, esti in continuare principala sursa de nutritie a bebelusului. Consuma o varietate de alimente pentru a mentine copilul sanatos si ca sa te recuperezi. De asemenea, bea multe lichide, in special apa. Ai nevoie de lichide suplimentare pentru a stimula aprovizionarea cu lapte matern si pentru a evita constipatia. O dieta sanatoasa, echilibrata si bogata in fibre te va ajuta sa ai o digestie regulata.

Controleaza sangerarea dupa cezariana

Chiar daca ai nascut prin cezariana, vei avea sangerari din vagin dupa nastere. Este sangerare normala, de unde placenta a fost atasata la uter. Sangerarea ar putea fi destul de intensa in prima saptamana, ca o menstuatie. S-ar putea sa vezi cateva cheaguri mici de sange pe absorbant. Dupa prima saptamana, sangerarea trebuie sa devina mai usoara si sa se schimbe de la rosu sau rosu-inchis la maro si alb-galbui.

Ameliorarea durerii dupa cezariana

In primele zile, este bine sa iei calmante. Discuta cu medicul despre care pot fi cele mai potrivite pentru tine, mai ales daca alaptezi. Unele femei constata ca tusea, rasul si stranutul pot cauza durere in primele saptamani dupa cezariana.

Ingrijirea inciziei dupa cezariana

Cum va arata cicatricea? Cicatricea este cel mai probabil sa fie de-a lungul liniei chilotului, si va fi foarte rosie la inceput. Dar, pe masura ce saptamanile si lunile trec, roseata va disparea treptat. In timp ce cicatricea se vindeca, poate deveni sensibila si cu mancarime, in special atunci cand parul pubian creste din nou. Mentinerea inciziei curate si uscate ajuta la prevenirea infectiilor. Rana va fi acoperita de un pansament impermeabil timp de mai multe zile. Dupa ce pansamentul a fost indepartat, puteti spala usor incizia cu apa si uscati-o in jur cu un prosop. Unele vanatai in jurul plagii sunt frecvente. Purtati haine din bumbac moale, care sa nu atinga sau sa zgarie rana.

Orice amorteala in jurul cicatricii se reduce de obicei la cateva luni dupa operatie, desi poate continua mai mult timp. Daca cicatricea devine foarte dureroasa, rosie sau inflamata, este posibil sa fi dezvoltat o infectie si trebuie sa consultati medicul. Semnele de infectie includ durere, roseata, umflare, scurgere urat mirositoare sau rana care se desparte.

Alaptarea dupa cezariana

 Voi putea sa alaptez? Da, si este la fel de probabil sa alaptezi copilul cu succes, ca si cum ai fi nascut natural. Primii pasi in alaptare pot fi mai dificili dupa cezariana, in special o cezariana de urgenta. Contactul piele pe piele dupa nastere poate ajuta la incurajarea alaptarii.

E necesar sa gasesti un mod confortabil de a tine copilul in timp ce il alaptezi – ceea ce poate fi o problema frecventa dupa o cezariana. Pozitioneaza copilul astfel incat sa nu apese pe incizie. Pozitia mingiei de fotbal sau pozitia laterala sunt doua pozitii de alaptare indicate dupa cezariana. Pot fi utile si pernele pentru alaptare.

Cand soliciti ajutor medical

Probabil vei simti o anumita senzatie de durere in incizie si este posibil sa ai sangerare sau scurgeri pana la 6 saptamani dupa cezariana, ceea ce e normal. Dar, urmatoarele simptome trebuie sa te trimita la medic, deoarece acestea ar putea semnaliza o infectie:

  • roseata, umflare sau scurgeri din locul inciziei;
  • durere in jurul inciziei;
  • febra;
  • scurgere vaginala cu miros neplacut;
  • hemoragii vaginale severe;
  • dificultate cu respiratia si dureri in piept.

Intrebari comune despre recuperarea dupa cezariana

Pot face miscare dupa cezariana?

Medicul va va recomanda sa va ridicati si sa mergeti in maxim 24 de ore de la nastere, dar doar pana la baie sau pe holul spitalului. Mersul si miscarea va vor ajuta sa va vindecati, dar trebuie sa va mentineti nivelul de activitate scazut – asta inseamna cel putin 4-6 saptamani dupa nastere. Pana atunci, nu ridicati nimic greu si solicitati ajutor pentru treburile gospodaresti, cum ar fi curatenie, gatit etc.

Pot sa conduc dupa cezariana?

Nu veti putea sa conduceti cel putin 2 saptamani dupa cezariana. Franarea si condusul in sine vor cauza dureri in abdomen si va pot suprasolicita.

Pot face baie dupa cezariana?

Nu faceti baie (nu va bagati nici in piscina sau cada cu hidromasaj) dupa operatie, decat dupa vindecarea inciziei. Acest lucru inseamna la cel putin 3 saptamani dupa nastere. Pana atunci, se fac dusuri caldute si se spala cu mare grija incizia.

Cand pot relua activitatea sexuala dupa cezariana?

Medicul va va informa cu privire la momentul in care va puteti relua activitatea sexuala. Cei mai multi recomanda sa se astepte cel putin 4-6 saptamani dupa nastere.

Sanatatea ta si sanatatea bebelusului tau vor fi examinate la un control de 4 saptamani dupa nastere. Acesta este un moment bun pentru a pune orice intrebari pe care le mai ai. Dupa orice nastere, este bine sa va acordati timp si sa respectati recomandarile medicale pentru ca organismul sa se vindece corect.

Referinte:
(1) Long-term risks and benefits of C-section revealed, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320712.php#1
(2) Recovery, link: https://www.nhs.uk/conditions/caesarean-section/recovery/
(3) Recovery and Care After a C-Section, link: https://www.webmd.com/baby/recovery-after-c-section#1
(4) How to speed up recovery from a cesarean delivery, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323229.php
(5) C-Section: Tips for a Fast Recovery, link: https://www.healthline.com/health/pregnancy/c-section-tips-for-fast-recovery

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma