Psihoterapia online – ce este si cum te ajuta

Psihoterapia online devine tot mai cunoscuta si accesata, odata cu evolutia tehnologiei si patrunderea ei in zona medicinei si serviciilor psihologice. Cum functioneaza psihoterapia online, si ce avantaje si dezavantaje implica?

Cuprins:

1. Psihoterapia online – informatii generale
2. Ce presupune psihoterapia online?
3. Cum decurge psihoterapia online?
4. Psihoterapia online – avantaje si dezavantaje

Psihoterapia online – informatii generale

Serviciile de consiliere psihologica si psihoterapie online, numite pe larg telepsihologie, devin tot mai populare in tarile occidentale, dar si in Romania. Iar odata cu pandemia de Coronavirus, sedintele care nu s-au intrerupt temporar, au fost mutate in mediul online. Totodata, numerosi specialisti in domeniul sanatatii mintale si-au oferit voluntar serviciile pentru sprijinul psihologic al personalului medical si al populatiei generale. Bineinteles, tot online.

Psihoterapia online mai este numita si psihoterapie web sau cyberterapie. Iar in functie de canalul prin care au loc sedintele de terapie – psihoterapie prin telefon, psihoterapie prin mesaje, .

Telepsihologia, telepsihiatria si telemedicina sunt tendinte noi, aparute odata cu evolutia tehnologiei. Una dintre intrebarile legitime este daca psihoterapia online functioneaza la fel de bine ca cea realizata in persoana. Cercetarile sunt abia la inceput, data fiind perioada scurta de cand serviciile psihologice sunt disponibile si in aceasta forma. Si inca se studiaza eficienta si implicatiile psihoterapiei online.

Momentan, un numar tot mai mare de studii arata ca psihoterapia online poate fi la fel de eficienta ca cea traditionala, in cabinetul terapeutului. Dar trebuie mentionat ca aceasta poate avea deopotriva avantaje si dezavantaje, pe care fiecare persoana care apeleaza la terapie online ar trebuie sa le cunoasca.

Ce presupune psihoterapia online?

Psihoterapia online se refera la serviciile de consiliere sau terapie realizate de la distanta, prin intermediul tehnologiei. Desi a luat amploare in ultima decada, ideea psihoterapiei de la distanta nu este noua. Insusi Sigmund Freud, cel care a pus bazele psihoterapiei, coresponda cu pacientii sai in scop terapeutic. Iar in anii 60, in SUA, au inceput sesiunile telefonice de terapie, ca urmare a infiintarii liniilor telefonice pentru tentativele de suicid. Ulterior, sesiunile telefonice de consiliere psihologice s-au extins si pe alte tematici ale sanatatii mintale.

Serviciile de terapie online pot fi:

  • sincronizate (in timp real) – videoconferinte sau prin conversatie telefonica sau
  • nesincronizate (email, mesaje text) – corespondenta dintre cele doua parti nu are loc in timp real.

Terapia online se poate desfasura:

  • pe site-uri sau aplicatii speciale pentru psihoterapie online;
  • pe platforme cunoscute si la indemana tuturor utilizatorilor – Whatsapp, Facebook, Zoom, Skype, FaceTime. Aceste aplicatii sunt gratuite, usor de instalat si utilizat.

Terapia online poate fi de sine statatoare (are loc exclusiv la distanta, fara sedinte in cabinetul terapeutului) sau complementara, adica in combinatie cu terapia in persoana.

Cum decurge psihoterapia online?

Psihoterapia online urmeaza in mare parte structura si continutul unei terapii clasice, in functie de tipul/tipurile de psihoterapie in care este format terapeutul.

Probleme care pot fi rezolvate prin terapia online

In mare parte, problemele care pot fi adresate in terapia clasica pot fi abordate si in terapia online. Tematica poate include tulburari psihice (depresie, tulburari de anxietate, tulburarea de panica, tulburarea de stres post-traumatic etc.), dificultati intampinate in gestionarea unor evenimente de viata stresante, probleme in relatia de cuplu etc.

Conform studiilor, psihoterapia online ar fi potrivita pentru simptomele usoare si moderate. Dar in unele cazuri, o interventie terapeutica intensiva este mult mai indicata. De exemplu: in cazurile severe de tulburari psihice sau cand persoana nu este functionala, cand ar putea fi un pericol pentru ea insasi sau pentru ceilalti, cand prezinta risc suicidar, cand trece printr-o criza acuta.

Psihoterapia online – avantaje si dezavantaje

Iata cateva avantaje si dezavantaje ale psihoterapiei online din perspectiva persoanei care apeleaza la serviciile psihologice.

Avantaje

  • Terapia online nu presupune deplasarea catre si de la cabinetul psihoterapeutului. Astfel, se reduce timpul alocat drumului, o economie de timp care se simte mai ales in orasele mari, cu un trafic aglomerat. In plus, intalnirea online se poate tine oriunde persoana se simte confortabil si in siguranta.
  • Terapia online poate fi mai ieftina decat cea fata in fata, dar depinde de planul tarifar al fiecarui specialist sau clinici in care acesta lucreaza.
  • Terapia online este accesibila oricui, oriunde s-ar afla, cu conditia sa aiba o conexiune la internet (in cazul terapiei web) sau un telefon (in terapia prin telefon). De acest avantaj pot beneficia cei din diaspora care vor sa lucreze cu un psihoterapeut din tara natala. Sau studentii care fac terapie in orasul unde studiaza si in vacante merg acasa la parinti; mamele cu bebelusi carora le-ar fi greu sa se deplaseze la cabinetul terapeutului sau nu ar avea cu cine lasa copilul; persoanele cu dificultati de mobilitate etc. In perioada pandemiei de Coronavirus, mutarea sedintelor de psihoterapie in online a fost o solutie salvatoare pentru cei care si-au dorit sa continue sedintele sau au necesitat inceperea unei terapii.
  • Psihoterapia online poate fi o solutie la indemana pentru cei care au dificultati la nivelul motivatiei. De exemplu, pentru persoanele cu depresie, tulburari de anxietate, la care motivatia este scazuta, faptul ca pot avea acces la terapie atat de usor, din confortul casei lor, poate fi un avantaj urias pentru ei.

Dezavantaje

  • In situatiile cand ambele tipuri de psihoterapie sunt disponibile, alegerea terapiei clasice este mult mai utila in cazuri de depresie sau agorafobie. Simplul fapt de a iesi din casa, drumul pana la cabinetul terapeutic si interactiunea fata in fata au efecte terapeutice pentru persoanele cu astfel de dificultati.
  • In terapia online, pentru psihoterapeut poate fi dificil sa observe aspectele nonverbale (postura corpului, expresii faciale subtile) comparativ cu interactiunea in persoana. Psihoterapia este un proces interpersonal, ceea ce inseamna ca o parte din comunicare este facilitata de limbajul corpului si expresiile faciale. Daca terapia are loc prin mesaje scrise, comunicarea este privata si de aspectele paraverbale (tonalitatea vocii).
  • Un aspect foarte important in psihoterapie este cadrul sigur, de incredere, care se formeaza in interactiunea dintre terapeut si client. Sub regula confidentialitatii si in mediul sigur al cabinetului, persoana ajunge sa se simta confortabil sa se deschida si sa vorbeasca despre acele emotii si experiente dureroase si profunde. Cand terapia are loc in mediul online, prin videocall, pentru unele persoane poate fi mai dificil sa capete incredere intr-un terapeut pe care nu l-au intalnit in viata reala. In schimb, daca terapia are loc prin mesaje, email, chat, este posibil ca sub protectia anonimatului, persoana sa fie mult mai deschisa decat ar fi in terapia clasica.
  • Pentru persoanele care nu sunt familiarizate cu tehnologia, acest aspect poate fi un impediment in a apela la terapia online.
  • Posibilitatea unor probleme tehnice ar putea impiedica desfasurarea unei sedinte de terapie online.

La ce sa fii atent atunci cand vrei sa faci psihoterapie online?

  • Inainte de a incepe terapia online, informeaza-te despre psihoterapeutul cu care vei lucra. Asigura-te ca are drept de libera practica de la Colegiul Psihologilor din Romania, intereseaza-te care sunt studiile si formarile sale in psihologie si psihoterapie, iar daca ai recomandarile altor persoane care au lucrat cu el e si mai bine. Aceste aspecte sunt importante si in psihoterapia realizata in persoana, dar sunt cu atat mai utile atunci cand incepi terapia in online.
  • Daca ai de ales intre mai multe forme ale terapiei la distanta (mesaje, email, telefon, video), alege varianta care se apropie cel mai mult de terapia in persoana – videoconferinta. Aceasta are loc in timp real, va puteti vedea si auzi, astfel incat toate componentele comunicarii (verbal, paraverbal si non-verbal) sunt acolo.
  • Noteaza-ti intrebarile si nelamuririle cu privire la desfasurarea terapiei online si discuta-le inca de la prima sedinta cu terapeutul.
  • Rezerva-ti un timp inainte de sedintele de terapie online pentru a te pregati mental. Iar dupa incheierea acesteia, lasa-ti cateva minute pentru a-ti pune gandurile in ordine inainte de a te implica in celelalte activitati. In terapia fata in fata, aceste perioade sunt asigurate de drumul catre si de la cabinetul terapetului.

Psihoterapia clasica, in persoana, ramane standardul de aur in terapie, atat timp cat ambele parti sunt disponibile. De altfel, Asociatia Americana de Psihologie (APA) recomanda ca terapia online sau prin mesaje/telefon sa fie complementara terapiei traditionale. Sigur, in unele situatii, terapia online este cea mai buna solutie. In cazuri ca cele mentionate mai sus, cu siguranta intre terapia online si lipsa unei terapii este de preferat prima varianta. Iar in contextul pandemiei de Coronavirus, este unica varianta de a beneficia de servicii psihologice/psihoterapeutice.

Referinte:

(1) What you need to know before choosing online therapy – https://www.apa.org/helpcenter/online-therapy
(2) Ethical Issues in Online Psychotherapy: A Narrative Review – https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2019.00993/full
(3) Online Psychotherapy – https://www.psychologytoday.com/us/blog/sacramento-street-psychiatry/201307/online-psychotherapy
(4) Online therapy (eTherapy) – https://www.healthdirect.gov.au/etherapy
(5) Confessions of a Virtual Therapist: Pros and Cons of Online Therapy – https://www.goodtherapy.org/for-professionals/software-technology/telehealth/article/confessions-of-a-virtual-therapist-pros-and-cons-of-online-therapy

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma