Probioticele, cunoscute si ca „bacterii bune“, au numeroase beneficii pentru sanatatea organismului, lupta cu bacteriile si intaresc sistemul imunitar. In cele ce urmeaza vei afla ce sunt probioticele, care sunt cele mai importante beneficii si cum trebuie administrate.

Cuprins:

  1. Ce sunt probioticele
  2. Care sunt principalele surse de probiotice
  3. Care sunt beneficiile probioticelor
  4. Cand si cum se administreaza probioticele
  5. Posibile efecte secundare ale probioticelor si precautii
  6. Probioticele la copii si in sarcina – principalele beneficii

Ce sunt probioticele

Probioticele sunt microorganisme vii care ajuta la mentinerea sanatatii, in special a sistemului digestiv, asimileaza substantele nutritive si intaresc sistemul imunitar. Acestea se gasesc in mod normal in organism (aproximativ 500 de tulpini de bacterii) si alcatuiesc flora benefica a organismului, insa exista si alte surse bogate in probiotice.

Majoritatea acestor microorganisme se gasesc in intestine, insa se mai regasesc si in cavitatea bucala, la nivelul cailor respiratorii, tractului uro-genital si piele.

Chiar daca in mod normal organismul nu are nevoie de suplimente de probiotice, exista situatii in care acestea ofera suportul necesar in lupta cu infectiile, intaresc sistemul imunitar, lupta cu bacteriile care nu sunt benefice si inlocuiesc bacteriile bune care dispar in urma unui tratament cu antibiotice, de exemplu.

Care sunt principalele surse de probiotice

Exista mai multe surse de probiotice, iar acestea pot fi clasificate astfel:

  • Probioticele care se gasesc in intestine – Saccharomyces boulardii si bacterii din familiile de microorganisme Lactobacillus si Bifobacterium. Bacteria benefica Lactobacillus se regaseste si in unele iaurturi;
  • Alimente care contin probiotice – anumite bauturi pe baza de soia, lapte fermentat si nefermentat, lapte batut, kefir, anumite muraturi si iaurt, unul dintre alimentele cunoscute de altfel pentru continutul bogat de probiotice;
  • Suplimente – acestea se gasesc sub forma de tablete, capsule, extracte lichide sau pudra, iar fiecare dintre aceste suplimente contine un anumit tip de probiotice.

Care sunt beneficiile probioticelor

Suplimentele pe baza de probiotice sunt esentiale pentru sanatatea organismului, iar cele mai importante astfel de beneficii sunt urmatoarele:

  • Combat infectiile – probioticele au proprietati antimicrobiene si actioneaza prin stimularea productiei de peptide, substante cu rol antiinfectios. Cu alte cuvinte, acestea distrug sau opresc multiplicarea bacteriilor nocive si inhiba dezvoltarea agentilor patogeni;
  • Intaresc sistemul imunitar – probioticele stimuleaza sinteza imunoglobulinelor de tip A, cu rol in apararea organismului de infectii. In acelasi timp, probioticele sustin si activitatea celulelor NK, celule care lupta cu infectiile virale si cu celulele canceroase;
  • Sustin sistemul digestiv – probioticele asigura o digestie normala si regleaza tranzitul intestinal, mai ales atunci cand apar probleme digestive din cauza unui dezechilibru al microbiomului, care poate fi provocat de antibiotice sau afectiuni cronice.

Mai mult decat atat, suplimentele pe baza de probiotice sunt de mare ajutor in tratarea si prevenirea bolilor inflamatorii de la nivelul tractului digestiv precum diverticulita (care afecteaza cu precadere persoanele care au avut o interventie de indepartare a colonului), a afectiunilor intestinale inflamatorii (colita ulcerativa sau boala Crohn) si a afectiunilor cronice ale stomacului.

Probioticele ajuta si la tratarea constipatiei, a refluxului gastroesofagian si a sindromului de colon iritabil. Unele studii sustin ca probioticele sunt eficiente si pentru tratarea diareei infectioase. In acelasi timp, probioticele previn si pot trata infectiile urinare si candidoza.

Alte beneficii ale probioticelor sunt urmatoarele:

  • Afectiuni ale pielii (eczme, dermatita etc.);
  • Alergii;
  • Astm;
  • Probleme cu somnul;
  • Intoleranta la lactoza.

Citeste si Totul despre sistemul imunitar

Cand si cum se administreaza probioticele

In mod normal, o alimentatie echilibrata ar trebui sa includa si produse care contin probiotice, cu precadere iaurt, o sursa bogata de probiotice.

Insa, pe langa alimentatie, probioticele pot fi administrate si sub forma de suplimente. E important de retinut ca aceste suplimente trebuie luate doar la recomandarea medicului, mai ales ca pot avea efecte adverse, asa cum vom detalia putin mai jos. Cele mai eficiente tipuri de probiotice sunt cele care contin intre 1 miliard si 10 miliarde de bacterii benefice si care provin din cele mai multe tulpini.

Probioticele sunt atat pentru adulti, cat si pentru copii si se administreaza de regula in timpul tratamentelor cu antibiotice, mai ales ca unele antibiotice distrug culturi de bacterii bune care nu se mai refac ulterior. Astfel, probioticele sustin echilibrul florei intestinale si previn astfel aparitia unor afectiuni cauzate de distrugerea bacteriilor bune pe durata unui tratament cu antibiotice.

Asa cum am mentionat anterior, probioticele trebuie administrate pe durata tratamentului cu antibiotice. Este recomandata, insa, continuarea administrarii de probiotice pentru inca 10-14 zile dupa ce a fost incheiat tratamentul.

In ceea ce priveste momentul potrivit pentru administrarea de probiotice, de regula acestea trebuie luate cu cel putin 30 de minute inainte de masa, pe stomacul gol, pentru a nu fi distruse de cantitatea mare de suc gastric care este eliberata in timpul procesului de digestie.

Atunci cand probioticele sunt administrate pe durata unui tratament cu antibiotice, trebuie sa existe o diferenta de cateva ore intre momentul in care sunt luate antibioticele si cel in care sunt luate probioticele, nu simultan. De regula, e recomandat sa astepti aproximativ 2 ore dupa administrarea antibioticului ca sa administrezi si probioticul. Astfel, efectul probioticelor nu este diminuat de cel al antibioticelor.

Cum trebuie depozitate probioticele

Anumite tipuri de probiotice isi pot pierde proprietatile daca nu sunt depozitate in conditii optime. Printre aceste tipuri se numara tulpinile Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, Saccharomyces boulardi, casei, adolescentis si breve, care sunt sensibile la lumina, caldura sau umiditate. De aceea, acestea trebuie depozitate in frigider.

In schimb, tulpina Bacillus subtilis nu trebuie depozitata la frigider deoarece are un strat protector care ii creste gradul de rezistenta.

Posibile efecte secundare ale probioticelor si precautii

Consumul de probiotice este sigur in ceea ce priveste alimentele care contin aceste microorganisme vii. In ceea ce priveste suplimentele cu probiotice, este recomandat sfatul medicului deoarece pot sa apara anumite efecte adverse, precum flatulenta, disconfort la nivelul stomacului sau diaree la cateva zile de la administrare. Uneori, acestea pot sa declanseze alergii.

In acelasi timp, suplimentele pe baza de probiotice trebuie administrate cu grija de persoanele care au un sistem imunitar slabit, urmeaza un tratament cu antibiotice care afecteaza sistemul imunitar, urmeaza un tratament pentru o infectie fungica, au pancreatita, sunt predispusi la aparitia infectiilor sau sunt alergici la anumite ingrediente ale acestora.

Probioticele la copii si in sarcina – principalele beneficii

Exista anumite tipuri de probiotice care sunt special create pentru copii, fiind de ajutor pentru dezvoltarea in greutate si in inaltime. Totodata, probioticele sunt recomandate pentru bebelusii care au fost nascuti prin cezariana deoarece au un numar scazut de probiotice in organism si sunt astfel predispusi la aparitia alergiilor.

Printre cele mai importante beneficii ale probioticelor la copii se numara:

  • Imbunatatirea procesului de digestie si echilibrarea florei intestinale;
  • Prevenirea afectiunilor digestive, precum constipatie si diaree;
  • Tratarea si prevenirea infectiilor;
  • Prevenirea unor afectiuni mai grave precum diaree infectioasa, sindrom de intestin permeabil sau dermatita atopica.

Probioticele in sarcina

Pe perioada sarcinii creste riscul de aparitie a candidozei, in special in cel de-al doilea trimestru de sarcina, din cauza schimbarilor hormonale si a secretiei vaginale. Probioticele, pe langa utilizarea cremelor pentru iritatii si ovule antifungice, sunt recomandate pentru controlul candidozei pe termen indelungat. Un alt efect benefic al probioticelor in timpul sarcinii este ameliorarea afectiunilor digestive.

Specialistii sustin ca probioticele nu afecteaza fatul si nu cresc riscul de aparitie a unor malformatii sau a avortului spontan. Totodata, acestea nu afecteaza nici greutatea la nastere a bebelusului.

Probioticele pot fi luate si in perioada alaptarii deoarece nu se transfera in laptele matern. Este totusi recomandat un consult medical inainte de administrarea probioticelor in sarcina sau in perioda alaptarii pentru a avea siguranta ca nu apar alte probleme.

Citeste si Analize necesare in timpul sarcinii

In concluzie, probioticele au numeroase beneficii pentru sanatatea organismului, atat pentru adulti, cat si pentru copii. Acestea lupta cu infectiile si echilibreaza flora intestinala, fiind esentiale pentru un sistem imunitar puternic.

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma