Pierderile de memorie reprezinta incapacitatea unei persoane de a-si aminti evenimentele din trecut. Aflati mai multe despre pierderi de memorie din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Informatii generale despre memorie
  2. Din ce cauze pot aparea pierderile de memorie?
  3. Simptome
  4. Cand trebuie consultat medicul?
  5. Cum se trateaza pierderile de memorie?
  6. Sfaturi pentru imbunatatirea memoriei

Informatii generale despre memorie

V-ati intrebat vreodata cum reusiti sa va amintiti informatiile in timpul examenului? Capacitatea de a crea noi amintiri, de a le stoca pentru perioade de timp si de a le ”scoate la suprafata” atunci cand sunt necesare ne permite sa invatam si sa interactionam cu lumea din jurul nostru. Ganditi-va pentru o clipa de cate ori pe zi va bazati pe memorie pentru a putea functiona, de la amintirea modului de utilizare a computerului pana la reamintirea parolei de conectare la contul bancar online.

Studiul memoriei umane a fost subiect de stiinta si filozofie de mii de ani si a devenit unul dintre subiectele majore de interes din cadrul psihologiei cognitive. Dar ce este exact memoria? Cum se formeaza amintirile?

Ce este memoria?

Ce este o amintire, mai exact? In esenta, memoria este un proces complex care implica achizitionarea, stocarea si reamintirea informatiilor. Nu toate amintirile sunt la fel.

Memoria umana implica capacitatea de a pastra si recupera informatiile pe care le-am invatat sau experimentat. Centrii memoriei sunt ”piesele de baza” in acest angrenaj bine pus la punct.

Pe baza scenariilor pe care sunt realizate filmele: dupa o lovitura la cap, o persoana rataceste fara scop, incapabila sa-si aminteasca cine este sau de unde a venit. Cu toate ca o astfel de pierdere de memorie brusca si profunda este rara, scaderea memoriei este o problema care afecteaza majoritatea oamenilor, intr-o anumita masura.

Fie ca este vorba despre uitarea ocazionala sau pierderea memoriei pe termen scurt care afecteaza viata de zi cu zi, exista multe cauze ale pierderii memoriei, printre care si anumite tulburari de memorie.

Din ce cauze pot aparea pierderile de memorie?

Fiinta umana este dotata cu un instrument magnific, creierul, ce functioneaza precum un computer performant. Cu ajutorul acestuia, fiinta umana poate percepe si analiza miile de stimuli din mediul exterior si poate initia o serie de reactii interioare si exterioare de adaptare.

Civilizatia moderna se caracterizeaza printr-o viteza uriasa de desfasurare a evenimentelor, progresele tehnice si sociale petrecandu-se rapid si continuu. Fiintele umane se simt de multe ori suprasolicitate de aceasta viteza, iar ”computerul” din creier are dificultati in adaptarea la aceasta viteza.

In acest context, pot aparea nu de putine ori tulburari de memorie, adica dificultatea reamintirii multora dintre informatiile cu care se confrunta zilnic omul.

Probleme de memorie la copii

Daca un copil acuza pierderi de memorie sau probleme de pastrare a informatiilor, acesta ar putea fi un semn al unei afectiuni medicale grave. In unele cazuri, problemele de memorie pe termen scurt nu au o cauza reala si pot fi dificil de diagnosticat. Ar trebui sa discutati cu medicul copilului pentru a afla exact cauza. Traumatismele, medicamentele anti-anxietate, intoxicatiile cu plumb, tulburarile de stres posttraumatic, traumele, tulburarile mintale, accidentele vasculare cerebrale, malnutritia, consumul de droguri, diabetul si tumorile cerebrale pot provoca pierderi de memorie pe termen scurt la copii.

Pierderi de memorie dupa nastere

Un studiu realizat de doi cercetatori australieni a descoperit ca femeile insarcinate sufera o usoara pierdere de memorie – si, in multe cazuri, aceasta continua dupa nastere. De exemplu, o femeie insarcinata poate sa uite un nou numar de telefon, insa poate sa-si aminteasca un numar pe care l-a apelat de mai multe ori inainte.

Pierderi de memorie la batrani

Pierderea normala de memorie legata de varsta nu va impiedica sa traiti o viata completa si productiva. De exemplu, puteti uita cateodata numele unei persoane, insa vi-l amintiti mai tarziu sau v-ati putea pune ochelarii intr-un loc cu totul neobisnuit. Aceste schimbari de memorie sunt in general gestionabile si nu perturba capacitatea de a lucra, de a trai independent sau de a mentine o viata sociala. Boala Alzheimer este una dintre cele mai frecvente cauze de blocare a memoriei la batrani.

Medicamente

O serie de medicamente pot interfera sau provoca pierderi de memorie. Printre acestea se numara: antidepresivele, antihistaminicele, medicamentele anti-anxietate, relaxantele musculare, tranchilizantele, somniferele si medicamentele pentru durere administrate dupa operatie.

Consumul de alcool, tutun sau droguri

Consumul excesiv de alcool este recunoscut de mult timp ca o cauza a pierderilor de memorie.

Fumatul dauneaza memoriei prin reducerea cantitatii de oxigen care ajunge la creier. Studiile au aratat ca fumatorilor le este mai dificil sa asocieze fetele persoanelor cu numele decat nefumatorilor. Drogurile pot modifica substantele chimice din creier, lucru care poate afecta memoria.

Lipsa somnului

Atat cantitatea, cat si calitatea somnului sunt importante pentru memorie. Prea putin somn sau somnul intrerupt des in timpul noptii pot duce la oboseala, care interfereaza cu capacitatea de a stoca si recupera informatii.

Depresia si stresul

Depresia poate ingreuna atentia si concentrarea, ceea ce poate afecta memoria. Stresul si anxietatea pot influenta negativ concentrarea. Cand sunteti incordati si mintea este suprastimulata sau distrasa, memoria poate suferi. Stresul cauzat de o trauma emotionala poate duce si la pierderea memoriei.

O lovitura la cap

O lovitura severa la cap – de exemplu, in urma unei caderi sau a unui accident de masina – poate leza creierul si poate provoca pierderi de memorie pe termen scurt si lung. Memoria se poate imbunatati treptat in timp.

Un accident vascular cerebral

Un accident vascular cerebral apare atunci cand alimentarea cu sange a creierului este oprita din cauza blocarii unui vas de sange catre creier sau a fisurarii unui vas in creier. Accidentul vascular cerebral cauzeaza adesea pierderi de memorie pe termen scurt. O persoana care a suferit un accident vascular cerebral poate avea amintiri vii despre evenimentele din copilarie, insa nu-si poate aminti ce a mancat la pranz.

Alte cauze

Alte cauze posibile ale unor pierderi de memorie sunt hipotiroidia sau hipertiroidismul si infectii care afecteaza creierul precum HIV, tuberculoza si sifilis.

Simptome

Cu totii avem momente in care uitam anumite lucruri. Cat de des v-ati uitat cheile masinii sau ati uitat numele unei persoane pe care tocmai ati cunoscut-o? Persoanele afectate sufera pierderi de memorie, unele mai simple, altele mai grave, in timp ce alte persoane acuza pierderi de memorie si ameteli.

Aparitia problemelor de memorie, dar si reducerea altor abilitati de gandire, fac parte din procesul natural al imbatranirii. Exista insa o diferenta intre modificarile normale ale memoriei si pierderea memoriei asociata bolii Alzheimer si a altor afectiuni aferente. Iar unele tulburari de memorie sunt rezultatul unor conditii tratabile.

Pierderea memoriei si dementa

Cuvantul ”dementa” este un termen umbrela folosit pentru a descrie un set de simptome, inclusiv deprecierea memoriei, rationamentului, judecatii, limbajului si a altor abilitati de gandire. De obicei, dementa se instaleaza treptat, se inrautateste in timp si afecteaza abilitatile profesionale si sociale ale unei persoane.

Adesea, pierderea de memorie care afecteaza viata zilnica este printre primele semne de dementa recunoscute. De asemenea, persoanele afectate de dementa:

  • Pun aceleasi intrebari in mod repetat
  • Uita cuvintele uzuale in timp ce vorbesc
  • Amesteca si incurca anumite cuvinte – spun ”pat” in loc de ”masa”, de exemplu
  • Duc mai greu la bun sfarsit anumite sarcini simple
  • Amplaseaza obiectele in locuri necorespunzatoare, cum ar fi asezarea portofelului intr-un sertar din bucatarie
  • Se pierd in timp ce merg sau conduc intr-o zona cunoscuta
  • Au schimbari de dispozitie sau de comportament fara niciun motiv aparent

Cand trebuie consultat medicul?

Pentru a evalua pierderile de memorie, medicul va dori sa afle care sunt simptomele si istoricul medical, va efectua un examen fizic – inclusiv un examen neurologic – si va pune intrebari pentru a testa capacitatea mentala. In functie de rezultate, evaluarile ulterioare pot include analize de sange si urina, testarea functiei nervilor (electromiografie) si teste imagistice ale creierului, cum ar fi tomografii axiale computerizate sau imagistica prin rezonanta magnetica (RMN).

Cum se trateaza pierderile de memorie?

Tratament memorie adulti

Tratamentul pentru pierderea memoriei depinde de cauza. In multe cazuri, acesta poate fi reversibil cu tratamentul. De exemplu, pierderea de memorie cauzata de medicamente se poate rezolva prin modificarea medicatiei.

Suplimente pt memorie

Suplimentele nutritive pot fi utile impotriva pierderii de memorie cauzate de o deficienta nutritionala. Iar tratarea depresiei poate fi de ajutor pentru memorie atunci cand depresia este un factor. In unele cazuri – cum ar fi un accident vascular cerebral – oamenii pot reinvata sarcini simplu, cum ar fi legatul sireturilor, cu ajutorul terapiei.

Pastile pentru memorie

Tratamentele pot fi, de asemenea, specifice conditiilor legate de pierderea memoriei. De exemplu, cele mai bune pastile de memorie sunt disponibile pentru a trata problemele de memorie legate de boala Alzheimer, iar medicamentele care ajuta la scaderea tensiunii arteriale pot contribui la reducerea riscului de deteriorare a creierului din cauza dementei legate de hipertensiunea arteriala.

Tratament memorie de scurta durata

Tratamentul pentru pierderea memoriei de scurta durata depinde de cauza de baza. Printre metodele de tratament se numara:

  • operatie, chimioterapie sau radioterapie pentru tumorile cerebrale
  • medicamente pentru tratarea cheagurilor de sange sau, in unele cazuri, operatii pentru remedierea hemoragiilor din creier
  • terapie cognitiva pentru remedierea unor leziuni la cap
  • terapie sau medicamente pentru tulburari mintale
  • suplimente nutritive
  • reabilitare pentru combaterea consumului de substante

Nu exista remedii pentru unele cauze ale pierderii de memorie de scurta durata, cum ar fi dementa data de boala Parkinson, boala Huntington si boala Alzheimer.

In plus, exista medicamente care pot ajuta la incetinirea avansarii bolii si la usurarea simptomelor, printre care si pierderile de memorie pe termen scurt.

Tratament homeopat pentru pierderile de memorie

Exista cateva remedii homeopatice si cateva preparate naturale care pot ajuta la mai functionare a functiilor tip memorie, atentie si concentrare ale creierului.

Atunci cand dificultatile de memorie apar pentru diferite cuvinte, adica persoana vrea sa spuna un cuvant si nu reuseste sa si-l aminteasca – atunci remediile homeopatice indicate sunt mai frecvent Baryta carbonica sau Lycopodium.

Tratament homeopat pentru pierderile de memorie de scurta durata

Cand persoana nu-si poate aminti intamplarile sau faptele recente (unde am pus cheia sau poseta), atunci remediile homeopatice la care ne vom gandi sunt Anacardium orientale sau Medorrhinum, dar si Baryta carbonica, Kali carbonicum si Ruta.

Daca uitare survine pentru numele proprii ale persoanelor, remediile mai frecvent folosite sunt Stramonium, Lycopodium, Silicea, Medorrhinum. Daca uitarea are loc pana la nivelul la care persoana uita numele celor din familie sau propriul nume (amintind de o evolutie catre boala Alzheimer), atunci remediile la care ne gandim in primul rand sunt Alumina si Medorrhinum.

Uneori, o persoana vrea sa spuna ceva si frecvent uita ce a vrut sa spuna. In aceste situatii, remediile  de gradul III in Repertoarul homeopatic sunt Hyosciamus si Helleborus, alaturi de Baryta carbonica, Muriatic acidum si Medorhinum.

Staphysagria, Ruta si Hepar sulphur

Daca apare o uitare a locurilor in care a mai fost, cu o senzatie chiar de confuzie care poate aparea pentru locurile bine cunoscute, atunci remediile utile sunt Staphysagria, Ruta si Hepar sulphur.

In cazul unor pierderi bruste, eventual periodice de memorie, principalele remedii homeopatice la care am putea sa ne gandim sunt Anacardium si Argentum nitricum.

Cand cineva nu-si aminteste cuvinte, avand lapsusuri in timpul discursului, pot fi indicate mai multe remedii homeopatice, dar mai frecvent ne vom gandi la Baryta carbonica, sau un remediu din Kali, frecvent Kali phosphoricum, Kali carbonicum sau Kali bromatum, dar pot fi si Pulsatilla, Plumbum sau Phosphoricum acidum.

Remedii homeopate pentru pierderile de memorii la copii

O scadere a memoriei la copil importanta, care nu lasa desfasurarea procesului normal invatamant sa se petreaca poate fi ajutata cu Baryta carbonica.

Problemele de memorie insotite de dificultati de exprimare se intalnesc la remediile tip Kali, Kali bromatum, Kali carbonicum, Kali sulphuricum, Lycopodium, Nux vomica si Phosphoricum acidum.

Exista multe alte rubrici cu privire la tulburarile de memorie, in Repertoarele homeopatice moderne, precum Radar-ul. Pentru fiecare situatie particulara a unui pacient, aceste rubrici se vor consulta cu atentie si vor ajuta la prescriptia remediului corect.

Sfaturi pentru imbunatatirea memoriei

In situatia in care suplimentele nu sunt eficiente in tratarea pierderilor de memorie, puteti incerca unele modificari ale stilului de viata pentru stimularea memoriei, cum ar fi:

  • dormiti bine si odihniti-va
  • faceti sport in mod constant
  • consumati alimente sanatoase, inclusiv multe fructe, legume, cereale integrale si carne slaba
  • faceti puzzle-uri si alte activitati care va stimuleaza creierul
  • faceti ordine in casa
  • faceti liste cu sarcini si activitati si programati-le pentru a va mentine intr-o forma mentala buna

 

Referinte:

  1. https://www.webmd.com/brain/memory-loss
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/alzheimers-disease/in-depth/memory-loss/art-20046326
  3. https://www.healthline.com/symptom/memory-loss
  4. https://www.verywellmind.com/what-is-memory-2795006
  5. https://www.livescience.com/42891-short-term-memory-loss.html
  6. https://www.livestrong.com/article/297795-short-term-memory-loss-in-kids/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma