Astenia de toamna – cauze si remedii eficiente

Astenia de toamna este o stare de indispozitie provocata de dificultatile de adaptare la perioada de tranzitie de la vara la sezonul rece. Aflati din urmatorul articol cauzele asteniei de toamna, care sunt semnele si simptomele si cum puteti trata sau preveni aceasta afectiune!

Cuprins:

1. Informatii generale

2. De ce apare astenia de toamna?

3. Semne si simptome

4. Cand trebuie sa mergi la medic?

5. Cum se trateaza astenia de toamna?

6. Sfaturi pentru prevenirea asteniei de toamna

Informatii generale

Perioadele de tranzitie intre anotimpurile cu diferente mari de temperatura (cald – rece sau rece – cald) sunt caracterizate prin impact puternic asupra energiei organismului uman. Necesitatea adaptarii la variatii climatice mari (rece dimineata si seara si cald la pranz), la variatii de presiune atmosferica si de regim de viata (activitate mai intensa toamna, mai relaxata vara) – solicita in mod deosebit rezervele de energie, fizice, emotionale si mentale ale persoanelor sensibile.

Astenie de toamna

Nu de putine ori tinerii ajung la cabinetul medical pentru ca se simt atat de obositi incat cearcanele le sunt mai mari decat ale unor adulti care fac ture de noapte. Deloc putini sunt aceia care consuma cantitati impresionante de cafea si bauturi energizante, pentru a face fata activitatilor zilnice.

Atunci apare asa-zisa stare de astenie sau oboseala, care la inceput este mai usoara, se amelioreaza dupa odihna de noapte sau de weekend, dar ulterior devine atat de accentuata, incat se transforma intr-un adevarat sindrom de oboseala cronica.

Depresie de toamna

Schimbarile care apar odata cu trecerea la anotimpul de toamna duc la modificari ale bioritmului circadian, care nu este altceva decat ceasul nostru biologic. Ciclul somn-veghe este perturbat, ceea ce ne afecteaza negativ starea de spirit. Pe langa aceasta schimbare, mai exista si alti factori care contribuie la intensificarea depresiei de toamna si anume, revenirea la munca si indatoririle zilnice, precum si restrangerea contactului cu prietenii si familia.

Din fericire, aceasta este o tulburare temporara care dispare dupa cateva zile: in mod normal in aproximativ 5-6 zile, cel mult nu mai mult de 15 zile.

De ce apare astenia de toamna?

Cauza principala a acestor modificari are la baza activitatea hormonala. Odata cu reducerea orelor de lumina a soarelui, productia de melatonina – hormonul responsabil pentru reglarea somnului si a temperaturii corpului – se modifica. Acest hormon determina, de asemenea, producerea unui nivel redus de serotonina, hormon care mai este cunoscut si sub numele de „hormonul fericirii”.

Aceste dezechilibre hormonale de melatonina si serotonina sunt cele care determina in principal aparitia simptomelor asteniei de toamna: apatie, oboseala cronica, stari permanente de somnolenta, depresie si tristete.

Semne si simptome

Principalele simptome pe care le provoaca astenia de toamna sunt:

  • apatia
  • tristetea
  • starea de spirit proasta
  • oboseala cronica
  • senzatia permanenta de ochi obositi
  • lipsa de somn in anumite cauzuri (aparitia insomniei) sau hipersomnia (atunci cand simtiti nevoia sa dormiti in exces)
  • lipsa de motiva si interes sau dorinta de a nu face nimic.

De asemenea, va puteti confrunta cu lipsa de concentrare si iritabilitate si, uneori, chiar cu tulburari de alimentatie.

Cand trebuie sa mergi la medic?

In mod normal nu este necesar sa va prezentati la medic atunci cand va confruntati cu simptomele asteniei de toamna, deoarece acestea vor disparea in maximum 15 zile, odata ce organismul vostru se va adapta la schimbarea anotimpului.

Cu toate acestea, daca semnele si simptomele asteniei de toamna persista dupa mai multe de 15 zile consecutive sau daca simptomele sunt mai grave, cum ar fi: aparitia febrei, scaderea in greutate, insuficienta respiratorie, atunci ar trebui sa va adresati medicului.

Astfel, atunci cand simptomele asteniei sunt foarte intense, puteti merge la medic pentru a va prescrie cel mai potrivit tratament pentru cazul vostru.

Cum se trateaza astenia de toamna?

Fiecare activitate, chiar dintre cele simple, ale rutinei zilnice, apare ca o piatra de moara in imaginatia persoanei. Sarcinile in plus declanseaza adevarate crize de nervi persoanei astenice. Apar dificultati de concentrare, de memorie, apar reactii emotionale (plans usor, lipsa increderii in fortele proprii etc.) si, evident, probleme relationale (cu cei apropiati sau cu strainii).

Exista o serie de remedii homeopatice care pot ajuta depasirea acestui moment dificil de intersezon, ameliorand astenia si ajutand persoanele sa-si recupereze abilitatile fizice si mentale intr-o perioada scurta de timp.

Tratament homeopat pentru astenia de toamna

Principalul remediu pentru adulti se numeste Arnica, dilutia recomandata este CH7 sau CH9, in situatii de astenie mai intensa chiar Arnica CH30.

Mod de administrare

Acest tratament se administreaza: 3 granule, o data sau de doua ori pe zi, aproximativ o luna de zile. Arnica imbunatateste capacitatea de efort fizic si mental a persoanei. Totodata, acest Arnica are un efect anti-traumatic, adica diminueaza impactul zilnic al micilor traume ale existentei (certuri, contrarietati, frici, sperieturi, etc). In plus, este un foarte bun remediu adaptogen pentru adultii activi si se potriveste vremurilor prezente, solicitante si competitive.

Arnica se poate asocia cu un preparat fitoterapic numit Energotonic:

  • 1 lingurita rasa, in apa, odata pe zi dimineata, 1-2 luni.

De asemenea, se poate asocia cu suplimente nutritive pe baza de minerale sau cu o alimentatie bogata in fructe si legume.

Remedii pentru tineri, elevi si studenti

Pentru tineri, elevi si studenti exista preparatul homeopatic numit Kali phosphoricum CH5 sau CH7, 3 granule o data pe zi, 1-2 luni. Acesta ajuta atat cu starea de oboseala, cat si cu mai buna concentrare la scoala, cu memoria si atentia. Este un preparat recomandat in special inaintea examenelor si tezelor.

Mod de administrare

La cei tineri, se poate asocia preparatul fitoterapic Energotonic junior cu o jumatate de lingurita in apa, dimineata, zilnic, timp o luna de zile. Bineinteles ca trebuie sa existe o alimentatie corecta, cu fructe si legume proaspete sau preparate calde tip supe sau mancaruri. Este importanta evitarea fast-food-urilor si a bauturilor acidulate, care au efect intens demineralizant, obosind organismul.

De asemenea, somnul de noapte, in special cel dintre orele 22.00 si 12.00 noaptea este esential pentru recuperarea energiei organismului. Se stie faptul ca ficatul are ca ore de refacere si relaxare intervalul dintre 1.00 si 3.00 noaptea. Acest interval trebuie sa fie petrecut in somn pentru ca ficatul sa se refaca si sa functioneze optim.

Totodata, statul pentru perioade indelungate la calculator sau petrecerea timpului noaptea nu lasa ficatul sa se odihneasca. Astfel, intreaga energie a organismului sufera.

Remedii pentru persoane varstnice

La persoane varstnice, lipsite de energie si o stare emotionala de indiferenta se recomanda preparatul homeopatic Selenium met CH5 sau CH7.

Mod de administrare

Se iau 3 granule o data pe zi, dimineata, zilnic, timp de 1-2 luni. La persoanele varstnice se recomanda asocierea cu preparatul fitoterapic Sediphyt, o lingurita rasa in apa, seara, inainte de culcare, circa o luna. In acest timp se va imbunatati calitatea somnului si va creste tonusul emotional in timpul zilei. De asemenea, se recomanda o alimentatie echilibrata, precum si plimbari cat mai frecvente in aer liber. Aerul curat si miscarea reprezinta adevarate binefaceri pentru organismul varstnic care are tendinta sa devina sedentar. Totodata, varstnicii tind sa petreaca prea mult timp in incinte interioare, incomplet aerisite si uneori necorespunzator incalzite.

O viata activa, un tonus energetic bun la orice varsta

Mentinerea unui tonus energetic bun pentru fiinta umana, la orice varsta, reprezinta premisa trairii unei vieti armonioase, eficiente si dedicate explorarii lumii minunate in care traim. Un organism sanatos si plin de energie ne permite sa dedicam timp activitatilor creatoare si exploratoare. De asemenea, un organism sanatos ne permite sa ne bucuram din plin de frumusetile fiecarui anotimp.

Sfaturi pentru prevenirea asteniei de toamna

Iata cateva sfaturi care va vor ajuta sa preveniti aparitia asteniei de toamna si care va vor ajuta sa atenuati semnele si simptomele:

  • Dormiti atat timp cat este necesar pentru ca organismul sa fie odihnit (aproximativ 7 sau 8 ore pe noapte). Incercati sa aveti, pe cat posibil, acelasi program de somn in fiecare noapte.
  • Adaptati-va programul la orele de lumina ale noului fus orar de iarna.
  • Hidratati-va pe tot parcursul zilei, consumand multa apa. De asemenea, este foarte important sa evitati consumul de bauturi dulci si cofeina.
  • Urmati o dieta echilibrata cu multe fructe si legume.
  • Consumati multe alimente bogate in vitamine, minerale si carbohidrati buni. Incercati sa aveti obiceiuri de viata sanatoase. De exemplu, este recomandat sa mancati de mai multe ori pe zi (de aproximativ 5 ori), dar in cantitati mai mici.
  • Consumati multe alimente de sezon, cum ar fi ciuperci, mandarine, castane, cartofi dulci, dovleac. Acestea sunt o sursa excelenta de vitamine si nutrienti esentiali pentru organism.
  • Profitati cat mai mult de soare , expuneti-va la soare cel putin zece minute pe zi, de preferinta la primele ore ale diminetii. Razele soarelui ajuta la sinteza vitaminei D in piele, insa de cele mai multe ori este nevoie si de un supliment cu vitamina D in sezonul rece.
  • Efectuati exercitii fizice si / sau sport in mod regulat. Motivul: endorfinele care sunt eliberate la antrenament va vor face sa va simtiti mult mai energici, sa fiti in forma si sa aveti un somn odihnitor noaptea.
  • Acordati timp in fiecare zi pentru a desfasura o activitate care va place si relaxati-va. Planificarea activitatilor adaptate noului anotimp si petrecerea timpului liber impreuna cu prietenii si familia va pot crea o stare de spirit foarte buna.

 

Referinte:

  1. https://www.thelivingnature.com/early-symptoms-of-autumn-asthenia-and-what-to-do-to-reduce-them
  2. https://www.xanitmedicaltourism.com/autumnal-asthenia/
  3. https://www.healthline.com/health/weakness
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma