Platfus sau piciorul plat este termenul folosit atunci cand o persoana are talpa piciorului plata sau arcada cazuta. Iata care sunt cauzele si ce e de facut.
1. Ce inseamna piciorul plat?
2. Semne si simptome
3. Incidenta
4. Cauze
5. Diagnostic
6. Tratament
Piciorul plat afecteaza miscarea piciorului si pronatia. Pronatia este o miscare normala a piciorului, care apare imediat dupa ce calcaiul atinge pamantul cand mergem. Aceasta inseamna ca piciorul se roteste la suprafata si absoarbe socurile. Suprapronatia este atunci cand apare un grad prea mare de pronatie prea repede, ceea ce pune presiune extra asupra gleznei, genunchiului, soldului si spatelui.
Un picior plat este usor de depistat cu ochiul liber, inclusiv cand persoana merge.
In cazul unui picior sanatos, ligamentul fasciei plantare se inclina usor in sus, ceea ce echilibreaza greutatea si impactul dat de mersul pe jos, alergare si sarituri. Aceasta curbura, cunoscuta sub numele de arcada a piciorului, este motivul pentru care amprentele piciorului pe diferite suprafete au o forma semicirculara in mijloc, unde arcul nu atinge prea mult solul. Cu toate acestea, in unele cazuri, ligamentul fasciei plantare are o curbura foarte scazuta sau nu are niciun arc. Aceasta problema, cunoscuta sub denumirea de platfus sau picior plat, poate duce la probleme cu absorbtia socurilor, distributia greutatii si chiar creste riscul de raniri in unele sporturi.
Nu exista adesea simptome de picior plat si, astfel, persoana se plange rareori de probleme in acest sens. In schimb, apar deseori dureri de genunchi sau gamba, si chiar dureri de spate. Piciorul plat, rigid, in cazul in care arcul piciorului este foarte rigid, chiar si atunci cand nu poarta greutate, poate provoca durere in arcul piciorului cu rigiditate. De asemenea, apare oboseala rapid la nivelul picioarelor si dureri intense de spate.
Piciorul plat apare frecvent in asociere cu suprapronatia, o problema in care piciorul se rostogoleste spre interior in timpul mersului.
Semnele si simptomele piciorului plat variaza, in functie de cat de grav este. Cu toate acestea, daca aveti picior plat, este posibil sa observati si urmatoarele semne distinctive:
● Piciorul se indreapta usor in timp ce mergeti sau stati.
● In timp, pot sa apara probleme cu articulatia inferioara a corpului.
● Durere la nivelul arcului plantar care se intensifica pe masura ce arcul continua sa se aplatizeze si sa cada. Activitatile zilnice si mersul pe jos pot deveni foarte incomode.
● Dureri de sold, genunchi sau dureri de spate.
Aproximativ 20% dintre adulti sunt afectati de un anumit grad de platfus, dintre care majoritatea sunt cazuri usoare, nediagnosticate chiar.
Piciorul plat este frecvent si la copii, dar mai usor de remediat problema. Copiii au de obicei un arc plantar mic. La nou-nascutii si copiii mici se afla un tampon de grasime sub arcul longitudinal medial care il protejeaza in timp ce arcul se dezvolta si care se reduce intre varsta de 2 si 5 ani. 45% dintre copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 6 ani au aplatizarea arcului lung, cu pronatie pe calcai. Majoritatea acestor copii dezvolta in mod spontan o arcada normala puternica, in jurul varstei de 10 ani.
Este asociata des cu suprapronatia si fasceita plantara sau chiar monturi.
Piciorul plat poate avea cauze diferite, de la cauze congenitale (piciorul plat mostenit), la cauze fizice.
Pe langa cauze ereditare, poate fi si vorba de:
● Probleme neurologice – de exemplu, paralizie cerebrala, poliomielita.
● Anomalii osoase – de exemplu, coalitia tarsala (fuziunea oaselor tarsale), prezenta osului navicular auxiliar (un os mic care se afla in tendonul posterior al tibiei, slabirea suportului arcului).
● Laxitate ligamentara – de exemplu, sindromul Ehlers-Danlos, sindromul Marfan
Aproximativ 20% dintre adulti au platfus, majoritatea fara semne evidente si fara simptome.
Factorii care reduc rezistenta arcului plantar:
● Disfunctia tendonului posterior tibial – o cauza comuna si importanta, care se dezvolta din cauza degenerarii legate de varsta, inflamatiei, hipertensiunii, diabetului, obezitatii, leziunilor cronice si, ocazional, rupturii traumatice.
● Fracturi anterioare de tibie
● Picior neuropatic – de exemplu, de la diabet sau neuropatii.
● Afectiuni ca artrita, osteoartrita, anomalii osoase.
● Purtarea de incaltaminte nepotrivite – incaltaminte care limiteaza miscarea picioarelor; tocurile inalte, pantofi cu talpa foarte joasa care nu amortizeaza spcurile;
● Probleme la nivelul tendonului lui Ahile;
● Obezitatea – persoanele obeze au deficiente de mers;
● Sarcina – exista dovezi ca modificarile endocrine ale sarcinii (care cresc laxitatea ligamentala) pot predispune la prabusirea arcadei piciorului la femeile care sunt si obeze.
● Suprasolicitarea care provoaca instabilitate la mers.
Exista cateva modalitati usoare si ieftine de a depista piciorul plat.
● Una este amprenta piciorului, care implica formarea unei amprente umede cu talpa piciorului pe o bucata de hartie sau carton. Daca amprenta arata ca un complet (adica nu are o curbura interioara mai mare in centru), este posibil sa aveti picioare plate. Acest test se poate efectua si acasa.
● Analiza incaltamintei – Gradul de uzura a incaltamintei intr-o anumita zona indica anumite probleme de mers sau probleme posturale, si poate ajuta si la depistarea piciorului plat. Un picior plat va determina o uzura mai mare in interiorul talpii, in special in zona calcaiului.
Uneori se poate indica o scanare CT pentru a examina oasele, o scanare RMN pentru a va verifica tendoanele sau radiografia piciorului.
Daca nu exista durere cauzata de picioarele plate, nu este necesar un tratament imediat. Cu toate acestea, cei care alearga sau merg des pe jos au nevoie de tratament si incaltaminte adecvata.
Kinetoterapia este o optiune medicala care poate fi mai putin invaziva decat interventia chirurgicala. Poate reda flexibilitatea si ajuta la ridicarea arcadei. Poate ameliora, de asemenea, sensibilitatea si inflamatia in arcade.
Se pot efectua si o serie de exercitii fizice, cu scopul de a antrena musculatura si de a o intari. Arcadele cazute sunt de obicei rezultatul unor tendoane si muschi slabi. Prin dezvoltarea acestor muschi, va puteti intari arcada si puteti reduce multe dintre problemele asociate picioarelor plate. Se pot folosi mingi de tenis sau mingi speciale medicale, dar si benzi elastice si alte instrumente.
Unele exercitii pentru piciorul plat pot fi efectuate cu usurinta si acasa. Stati in fata unui perete, cu o mana pe perete la nivelul ochiului. Asezati piciorul care trebuie sa se intinda cu un pas in spatele celuilalt picior, cu calcai fixat pe pamant. Indoiti genunchiul piciorului frontal pana cand se intinde piciorul din spate. Tineti apasat timp de 30 de secunde, odihniti timp de 30 de secunde, apoi repetati de alte 9 ori. La final, repetati si pentru celalalt picior. Spatele trebuie tinut drept, nu arcuit.
Sunt indicate si exercitiile cu o minge de golf. Persoana se aseaza pe scaun cu picioare ferm pe podea. Pentru a intinde ligamentul fasciei plantare, asezati mingea de golf sub picior si o rotiti inainte si inapoi sub arcul piciorului timp de 2 minute. Academia Americana de Chirurgie Ortopedica (AAOS) recomanda aceste exercitii si altele asemanatoare pentru a imbunatati forta si flexibilitatea picioarelor si a gleznelor, ceea ce poate ajuta la ameliorarea simptomelor.
O alta solutie simpla pentru piciorul plat este alegerea incaltamintei. Daca discutati cu un podiatrist, probabil ca va recomanda pantofi care sunt flexibili si pot oferi o amortizare si un suport suplimentar. Incaltamintea ar trebui sa fie, de asemenea, ferma si stabila, pentru a mentine calcaiul aliniat in pozitie si pentru a mentine picioarele si gleznele in interior.
Daca nu doriti sa investiti in incaltaminte noua, o optiune este sa alegeti inserturi special concepute pentru persoanele cu picioare plate. Adesea, aceste inserturi interioare sunt comercializate pentru sportivi si alergatori. Cu toate acestea, ele pot fi utile pentru oricine se confrunta cu picior plat.
In cazul in care durerea este prezenta, insertiile ortoptice pentru pantofi sunt utile sau pot fi recomandati pantofi speciali. Insertiile ortotice ridica arcadele cazute si reduc socurile la nivelul talpii. Pot oferi, de asemenea, amortizare pentru un picior dureros, deteriorat si permit vindecarea mai rapida. Este indicat si sa evitati pantofii cu tocuri si pantofii cu talpi foarte subtiri. Sunt indicati pantofii cu suport suplimentar pentru arcul piciorului.
Puteti apela si la orteze speciale, personalizate, care sunt menite sa reduca disconfortul.
Uneori sunt necesare tratamente medicamentoase, ca injectii cu corticosteroizi, atunci cand durerile sunt severe, dar astfel de situatii sunt rare. In cazurile severe in care deformarea piciorului este rigida, poate fi efectuata o interventie chirurgicala, unde unele dintre articulatii sunt contopite impreuna pentru a forma un arc mai mare. Aceasta ar trebui considerata o ultima solutie.
Pierderea in greutate daca suferiti de obezitate este esentiala, deoarece greutatea prea mare pune presiune suplimentara pe picioare. Scaderea greutatii va reduce presiunea exercitata asupra tendoanelor. De asemenea, veti avea o circulatie mai buna in picioare.
Majoritatea oamenilor cu picior plat cauta sa-si reduca durerea, disconfortul si inflamatia. Totul, de la efectuarea exercitiilor potrivite pana la incaltaminte, inserturi, medicamente sau interventie chirurgicala, poate face diferenta.
Referinte:
(1) How to fix flat feet, link: http://posturedirect.com/how-to-fix-flat-feet/
(2) Causes and risk factor for flat feet, link: http://www.medicalwebsite.com.au/blog/podiatry/causes-risk-factors-flat-feet/
(3) Flat feet, link: https://patient.info/doctor/pes-planus-flat-feet
(4) Flat feet, link: http://cpoutaouais.com/en/our-treatments/biomechanical-disorders/flat-feet-pes-plano-valgus/
(5) Flat feet – symptoms and causes, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/flatfeet/symptoms-causes/syc-20372604
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…