Picioare umflate in sarcina… se estimeaza ca 80% dintre femeile gravide se confrunta cu aceasta problema deopotriva suparatoare si inestetica. Va propunem un ghid cu informatii complete despre cauzele, simptomele si remediile ce pot fi folosite pentru reducerea edemelor.

Cuprins

1. Despre retentia de apa in sarcina

2. Ce cauzeaza umflarea picioarelor si mainilor in sarcina

3. Un picior mai umflat in sarcina

4. Picioare mai umflate in ultima luna de sarcina

5. Sfaturi de aplicat zilnic

6. Remedii pentru tratarea si prevenirea picioarelor umflate

7. Dieta bogata in alimente diuretice

8. Exercitii pentru picioare

9. Cand trebuie sa mergi la medic din cauza edemelor

Despre retentia de apa in sarcina

In timpul sarcinii, corpul femeii sufera o serie de procese de adaptare astfel incat bebelusul sa beneficieze de un mediu favorabil de dezvoltare. Retentia de apa in sarcina face parte din acest proces de pregatire si transformare a organismului. Astfel, corpul tau poate retine cu pana la 50% mai multa apa pentru a se asigura ca pruncul din burtica va avea parte de suficient lichid amniotic, precum si de hidratarea necesara in caz de nevoie.

Retentia de apa este normala intr-o anumita masura in timpul sarcinii, dar poate deveni si un motiv de ingrijoare, in urmatoarele conditii:

  • expunere excesiva la caldura,
  • deshidratare – cu cat gravida este mai deshidratata, cu atat corpul retine mai multa apa, iar picioarele, mainile si fata vor deveni mai umflate,
  • consum crescut de sare din alimente precum branzeturi, mezeluri, masline, muraturi, snacksuri,
  • consum crescut de cafea, bauturi carbogazoase,
  • dieta saraca in potasiu.

Ce cauzeaza umflarea picioarelor si mainilor in sarcina

Umflarea picioarelor si mainilor in sarcina are la baza doua cauze principale: modificarile hormonale specifice sarcinii si cresterea greutatii corporale.

Iata ce se petrece in organismul femeii insarcinate. Hormonii sexuali feminini – estrogenul si progesteronul – sunt secretati din abundenta. Numai ca, pe de o parte, estrogenul favorizeaza aparitia edemelor, adica maini, picioare umflate, uneori chiar si fata umflata, iar pe de alta parte, progesteronul determina dilatarea vaselor sanguine. In plus, cresterea volumului sanguin (hipervolemie) contribuie la aceasta vasodilatatie.

Pe masura ce sarcina avanseaza, uterul incepe sa exercite o presiune importanta asupra venei responsabile cu intoarcerea sangelui de la nivelul membrelor inferioare catre inima. Vena cava inferioara nu-si mai poate exercita functia la capacitate maxima si astfel apare insuficienta circulatorie la nivelul picioarelor. Din acest motiv gravidele sunt predispuse la picioare umflate si varice.

In majoritatea cazurilor, edemele survin spre sfarsitul zilei si sunt amplificate de caldura si de deshidratare. Umflaturile la nivelul picioarelor sunt insotite adesea si de:

  • amorteli, furnicaturi, crampe muscularem, carcei;
  • mici vase de sange rosii si dilatate, numite telangiectazii, la nivelul gambei, in special in spatele genunchiului.

Un picior mai umflat in sarcina

Sunt gravide care experimenteaza un simptom mai putin obisnuit: unul dintre picioare este mai umflat decat celalalt. Medicii spun ca acesta nu este un motiv de alarma, uneori sarcina apasa mai mult pe o parte decat pe cealalta si astfel se explica diferenta dintre picioare.

Totusi este bine sa urmaresti cu atentie daca se intampla acest lucru si eventual daca apare si durere, deoarece poate fi vorba de un cheag de sange. De asemenea, daca simptomele sunt insotite de durere de cap, ameteli, varsaturi si tulburari de vedere (vedere incetosata), este bine sa iei legatura cu medicul tau pentru ca poate fi o criza de preeclampsie – hipertensiune in sarcina.

Picioare mai umflate in ultima luna de sarcina

Retentia de apa este mai accentuata in ultima luna de sarcina, de aceea dupa 35-36 de saptamani viitoarele mame se plang ca nu mai pot incalta aproape nimic din cauza picioarelor umflate. Cresterea greutatii corporale a mamei si presiunea exercitata de greutatea bebelusului reprezinta cauzele acestei probleme. Vestea buna este ca totul va reveni la normal dupa nastere. Alaptarea si grija pentru bebelus te vor ajuta sa scapi atat de excesul ponderal, cat si de retentia de apa.

Sfaturi de aplicat zilnic

Medicii spun ca poti pune in aplicare urmatoarele solutii pentru confortul picioarelor tale:

  • Continua sa bei suficienta apa. Nu-ti fie teama ca vei avea picioarele si mai umflate odata cu cresterea aportului de apa. Dimpotriva, organismul va elimina tot mai multa apa prin urinare frecventa si nu va fi tentat sa-si faca rezerve de apa. Asadar, tendinta de retinere a apei va fi redusa.
  • Evita statul prelungit in picioare, dar si statul ore in sir pe scaun. Ambele activitati sunt daunatoare pentru picioare, mai ales in perioada sarcinii si pot duce la edeme. De asemenea, evita mentinerea picioarelor intr-o pozitie incrucisata. Daca ai o profesie sedentara, ai grija sa iei pauze din cand cand pentru a pune sangele in miscare.
  • Obisnuieste-te sa tii picioarele ridicate. Foloseste gravitatia in sprijinul picioarelor tale. La birou, tine picioarele ridicate pe un taburet, iar cand stai intinsa in pat sau pe canapea, ridica-ti picioarele cu circa 10 cm mai sus decat nivelul inimii. Poti ridica patul in partea dinspre picioare sau poti dormi cu picioarele pe o perna sau patura.
  • Limiteaza consumul de sare sau de bauturi cofeinizate. Cu toate ca acestea nu trebuie eliminate in totalitate, trebuie sa iei in considerare un consum moderat de sare si cafea.
  • Poarta imbracaminte si incaltaminte lejera, cu toc intre 3 si 5 cm. Cat despre ciorapii de compresie, parerile sunt impartite. Desi sunt medici care recomanda gravidelor purtarea acestor ciorapi, sunt voci care sustin ca acestia nu sunt confortabili in sarcina si nu au niciun efect in prevenirea retentiei de apa.
  • Incearca sa dormi pe partea stanga a corpului. Aceasta pozitie de somn ajuta rinichii sa isi indeplineasca rolul mai bine si sa elimine excesul de lichide. De aceea, dupa un somn bun ai toate sansele sa te trezesti dimineata cu picioarele usoare si dezumflate.

Remedii pentru tratarea si prevenirea picioarelor umflate

  • Seara poti aplica pe gleznele umflate foi de varza tinute la frigider. Acest leac din vremea bunicilor a trecut proba timpului, ajuta la reducerea inflamatiei, durerii si umflaturilor.
  • Masajul cu diverse uleiuri esentiale contribuie de asemenea la reducerea zonelor umflate. Poti alege dintre uleiul de lamaie, uleiul de levantica sau uleiul de menta. Ai grija sa diluezi uleiul esential in ulei de masaj (de argan, de masline sau de jojoba), iar miscarile sa fie blande si executate doar in sus, de la varful picioarelor spre glezne si gambe.
  • Baile de picioare in apa cu sare pot fi de un real ajutor in combaterea picioarelor umflate din cauza sarcinii. Foloseste apa calduta si cateva linguri de sare nerafinata, iar seara, inainte de culcare, cufunda-ti picioarele 10-15 minute in acest amestec. Este un remediu excelent pentru imbunatatirea circulatiei sangelui si relaxarea musculara.
  • Exista si unele creme pentru picioare umflate in sarcina. Produsele venotonice locale pot fi folosite si de gravide, dar cu avizul medicului sau farmacistului.

Dieta bogata in alimente diuretice

O alimentatie sanatoasa este esentiala in timpul sarcinii, te ajuta sa iti mentii propria sanatate si pe cea a copilului. In acelasi timp, exista unele alimente care vin in ajutorul tau sa previi umflarea picioarelor.

Consuma zilnic cel putin cinci portii de fructe si legume, cat mai colorate si variate. Include in meniu castraveti, rosii, salata verde, citrice, mere, pere, struguri, prune, pepene, rodii. Sunt pline de vitamine, minerale, antioxidanti, au rol de diuretice naturale care sprijina functia rinichilor si te vor ajuta sa scapi de picioare umflate in sarcina.

In schimb, este cazul sa reduci cantitatea de sare, zahar, grasimi nesanatoase, mancare procesata.

Exercitii pentru picioare

Miscarea este absolut necesara in timupl sarcinii. Pe langa plimbarile zilnice, mai usoare daca esti in ultimul trimestru de sarcina, poti practica inotul de 2-3 ori pe saptamana, yoga sau gimnastica prenatala. Aceste activitati sunt excelente pentru a reduce edemele si a imbunatati circulatia sanguina la nivelul membrelor inferioare.

In plus, poti face cateva exercitii pentru picioare in timp ce stai pe scaun la birou sau acasa pe canapea.

  • Intinde si flexeaza membrele inferioare, repeta de 30 de ori.
  • Roteste fiecare talpa de opt ori spre dreapta si de opt ori spre stanga, repeta de 20 de ori.

Un exercitiu pe cat de simplu, pe atat de eficient in prevenirea edemelor este urmatorul: stand in picioare cu membrele usor departate, ridica-te pe varfuri si mentine pozitia 3 secunde, dupa care revii in pozitia initiala. Repeta de 20-30 de ori. Daca simti nevoie, te poti sprijini de un perete sau de o masa.

Un alt exercitiu foarte bun pentru imbunatatirea circulatiei periferice consta in miscari asemanatoare pedalatului. Tot ce trebuie sa faci este sa te asezi pe spate si sa executi 2-3 serii de exercitii de tip mers pe bicicleta.

Cand trebuie sa mergi la medic din cauza edemelor

Umflarea picioarelor sau mainilor trebuie totusi tinute sub observatie. Este bine sa iei legatura cu medicul care iti monitorizeaza sarcina daca apar urmatoarele semnale de alarma:

  • umflarea brusca a fetei, asociata sau nu cu edem important al picioarelor si mainilor,
  • umflaturile de la maini si picioare se accentueaza brusc (verigheta te strange dintr-o data),
  • apare durere localizata la nivelul unei gambe,
  • pielea nu-si revine atunci cand apesi zona umflata,
  • durere de cap severa,
  • tensiune arteriala mare,
  • vedere incetosata,
  • ameteli, greata, varsaturi,
  • durere abdominala severa,
  • respiratie dificila.

Acestea pot fi simptome ale unei complicatii grave a sarcinii, numita preeclampsie, manifestata prin cresterea tensiunii arteriale, ceea ce pune in pericol viata mamei si a bebelusului. De aceea, consultul medical nu trebuie amanat.

Referinte:

http://www.doctissimo.fr/html/sante/femmes/10681-grossesse-jambes-lourdes.htm

http://www.doctissimo.fr/html/grossesse/petits_troubles/gr_3994_oedeme_jambe.htm

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/symptoms-and-solutions/edema.aspx

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma