Pastila de a doua zi – Daca ai facut sex neprotejat sau s-a rupt prezervativul, pastila de a doua zi poate impiedica o sarcina nedorita. Iata tot ce trebuie sa stii despre pastila de a doua zi – indicatii, mod de actiune, pret, cand trebuie luata.

Cuprins:

1. Informatii generale
2. Cum functioneaza/ Mod de actiune
3. Administrare
4. Cand sa apelezi la pastila de a doua zi
5. Cand sa nu apelezi la pastila de a doua zi
6. Posibile reactii adverse
7. Mituri

Informatii generale

Pastila de a doua zi (cum ar fi Escapelle, Postinor, ellaOne) este un contraceptiv de urgenta si poate preveni sarcina dupa sex neprotejat sau daca metoda contraceptiva a esuat – de exemplu, prezervativul s-a rupt in timpul actului sexual sau ai uitat sa iei pilula contraceptiva.

Astfel de pastile contin levonorgestrel (Escapelle, Postinor) sau acetat de ulipristal (ellaOne).

Poti utiliza pastila daca:

  • ai facut sex neprotejat;
  • ai facut sex neprotejat si ai uitat sa iei pastila contraceptiva;
  • prezervativul s-a rupt sau a alunecat in timpul sexului;
  • diafragma a iesit in timpul sexului etc.

Pastila de a doua zi este indicata DOAR ca metoda de contraceptie de urgenta, NU ca metoda primara de prevenire a unei sarcini nedorite!

Pret pastila de a doua zi este de aproximativ 40-60 RON.

Pilula de a doua zi – tipuri

Pastila cu Levonorgestrel (Escapelle, Postinor)

Aceste pastile sunt disponibile fara prescriptie medicala. Se administreaza in maximum 3 zile de la actul sexual neprotejat (72 de ore), dar s-a dovedit a fi eficienta pana la 5 zile dupa contactul sexual neprotejat. Cu toate acestea, este mai eficienta atunci cand este luata cat mai devreme posibil.

Levonorgestrel este un tip de progesteron sintetic. Cu cat iei mai devreme pilula, cu atat este mai probabil ca aceasta sa fie eficienta. Trebuie sa informezi medicul sau farmacistul daca iei anumite medicamente, deoarece unele pot interfera cu levonorgestrelul, reducand eficacitatea acestuia.

Pastila cu acetat de ulipristal (ellaOne)

Este o pilula care poate fi luata pana la 5 zile sau 120 de ore dupa contactul sexual neprotejat. Este disponibila doar cu prescriptie medicala. In multe cazuri, este necesar si un test de sarcina. Actioneaza in principal prin intarzierea sau prevenirea ovulatiei.

Cum functioneaza / mod de actiune

Ce efect are pastila de a doua zi? Pastila se administreaza dupa un act sexual neprotejat pentru a preveni sarcina. Efectele pastilei de a doua zi sunt:

  • Opreste sau intarzie eliberarea unui ovul din ovare, pana cand sperma nu mai este activa in organismul femeii.
  • Impiedica sperma sa fertilizeze un ovul.

Pilula de a doua zi actioneaza in principal prin intarzierea eliberarii ovulului, care poate fi cruciala daca exista sperma, deoarece sperma poate inca sa fertilizeze un ovul dupa multe ore si chiar dupa zile de la ejaculare. Supravietuirea medie a spermatozoizilor este de 2 – 3 zile, desi unii spermatozoizi pot supravietui timp de 5 – 7 zile.

Pastila de a doua zi nu este eficienta odata ce ovulul a fost fertilizat!

Pilula de a doua zi nu provoaca un avort. Pilula de acest tip nu afecteaza sarcina cand sunteti deja gravida.

Atentie! Retineti ca pilula de a doua zi nu este aceeasi cu mifepristona (Mifeprex), cunoscuta si sub numele de RU-486 sau pilula de avort. Acest medicament intrerupe o sarcina – una in care ovulul fertilizat a fost atasat de peretele uterin si a inceput sa se dezvolte.

Eficienta pilulei de a doua zi

Pilula de contraceptie de urgenta are un mare succes in prevenirea sarcinii (96 – 99%). Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) mentioneaza conform studiilor ca levonorgestrel poate impiedica:

  • 95% dintre sarcini, daca e luata in decurs de 24 de ore de la actul sexual;
  • 85% daca este luata in decurs de 25-48 de ore de la actul sexual;
  • 58% daca este luata in decurs de 49-72 ore.

Este important sa stii ca eficacitatea pilulei de a doua zi scade daca a trecut mai mult timp de la contactul sexual. Prin urmare, trebuie luata cat mai repede posibil. Aceasta nu este eficienta dupa mai mult de 72 de ore dupa actul sexual.

Pilula de contraceptie de urgenta poate interactiona cu alte medicamente. Acestea includ unele medicamente imunosupresoare (medicamente care slabesc sistemul imunitar), cum ar fi ciclosporina, si medicamente utilizate pentru tratarea bolilor hepatice.

Administrare

Pilula de a doua zi se administreaza in DOZA UNICA de cele mai multe ori. Cand se ia pastila de a doua zi? Este ideal sa iei pilula de a doua zi cat mai curand dupa actul sexual, in decurs de 72 de ore (3 zile) de la actul sexual neprotejat. Se poate lua pastila pana la 5 zile dupa, dar exista o rata de esec mai mare cu cat astepti mai mult. Contraceptia de urgenta poate fi utilizata in orice moment in timpul ciclului menstrual. Dupa cat timp se ia pastila de a doua zi? Indicat este sa fie administrata imediat dupa actul sexual neprotejat sau in primele 24 ore.

Pastilele cu acetat de ulipristal ar trebui sa fie luate in termen de 120 de ore (5 zile) dupa actul sexual neprotejat.

Uneori pilula de a doua zi da efecte secundare, starile de greata fiind deseori intalnite. Daca vomiti in decurs de 2 ore de la administrarea pilulei contraceptive de urgenta cu levonorgestrel sau la 3 ore de la administrarea pilulei cu acetat de ulipristal, este posibil sa nu mai fie eficienta, deci este recomandat sa iei alta pastila – dar solicita sfatul medicului sau al farmacistului.

De cate ori poti lua pastila de a doua zi?

Pastila de a doua zi poate fi utilizata de mai multe ori pentru a evita sarcini nedorite. Nu creste riscul de avort spontan ulterior si nici nu afecteaza fertilitatea viitoare.

Poti sa iei mai mult de o astfel de pastila pe luna in cazuri urgente si necesare, dar nu se recomanda ca forma principala de contraceptie – nu numai din cauza costului, ci si pentru ca poate duce la cicluri neregulate.

Cand sa apelezi la pastila de a doua zi?

Pilula de a doua zi se administreaza in primele 72 de ore dupa un act sexual neprotejat sau daca metoda de contraceptie folosita a esuat – s-a rupt prezervativul, ai uitat sa iei pilula contraceptiva etc.

Poate ajuta la prevenirea sarcinii daca ai facut sex neprotejat – fie pentru ca nu ai utilizat o metoda contraceptiva, ai omis o pilula contraceptiva sau metoda contraceptiva a esuat.

Situatii in care poate fi luata pastila de a doua zi:

  • act sexual neprotejat;
  • prezervativul s-a rupt in timpul actului sexual;
  • act sexual neprotejat si ai uitat sa iei pilula contraceptiva sau sa administrezi injectia contraceptiva;
  • ejaculare pe organele genitale;
  • folosirea metodei retragerii in timpul actului sexual si exista riscul de sarcina;
  • alunecarea prezervativului in timpul actului sexual;
  • alunecarea dispozitivului contraceptiv intrauterin in timpul actului sexual.

Cand sa nu apelezi la pastila de a doua zi?

Singura contraindicatie pentru utilizarea contraceptiei de urgenta hormonala este o sarcina confirmata, in primul rand pentru ca pastila nu va avea efect in aceasta etapa. Daca pastila de a doua zi este luata in timpul sarcinii, aceasta nu va avea niciun impact asupra sarcinii si nu va afecta fatul.

Contraceptia de urgenta nu trebuie utilizata in mod repetat ca metoda contraceptiva. Metodele de contraceptie pe termen lung (de exemplu, prezervative, pilula) sunt mai eficiente si mai ieftine.

Factori care reduc eficienta pastilei

Nu exista contraindicatii clare pentru utilizarea pastilei de a doua, dar cu toate acestea, eficacitatea poate fi redusa de:

  • bolile de malabsorbtie, de exemplu boala Crohn;
  • medicamente care induc enzime, de exemplu rifampicina;
  • hipersensibilitate la compusii din pastile;
  • disfunctie hepatica severa;
  • daca alaptare – evitati alaptarea timp de 7 zile dupa administrarea pastilei de a doua zi pe baza de acetat de ulipristal;
  • medicamente care maresc pH-ul gastric, de exemplu omeprazol, ranitidina.

Cand sa faci un test de sarcina?

Majoritatea femeilor au menstruatii normale dupa administrarea pastilei de a doua zi, dar uneori menstruatia urmatoare poate incepe mai devreme sau mai tarziu decat in mod normal. Ar trebui sa faceti un test de sarcina daca:

  • menstruatia a intarziat cu mai mult de o saptamana;
  • apar modificari menstruale;
  • ai sangerari neobisnuite.

Pilula de a doua zi – sarcina si alaptarea

Poti continua alaptarea atunci cand iei pilula de contraceptie de urgenta cu levonorgestrel. Femeile care aleg pilula cu acetat de ulipristal sunt sfatuite sa evite alaptarea o saptamana – laptele se va stoarce si se va arunca.

Nu luati pilula contraceptiva de urgenta daca ati avut un test de sarcina pozitiv. Pilula de contraceptie de urgenta nu va provoca avort daca sunteti deja gravida. Pilula de a doua zi nu va afecta sansele de a ramane insarcinata in viitor.

Pastila de a doua zi efecte adverse

Pastila de a doua zi nu are efecte secundare grave si pe termen lung. Pastila de a doua zi e sigura, fara complicatii grave sau pe termen lung. Este foarte probabil sa apara insa modificari ale ciclului menstrual. Alte efecte secundare pastila de a doua zi includ greata, dureri de cap, sensibilitatea sanilor, ameteli, usoare dureri abdominale si spotting in zilele urmatoare. Uneori duce la varsaturi.

Atentie! Daca vomiti in primele 3 ore dupa administrarea pastilei, trebuie sa iei din nou pastila cat mai repede posibil.

Mituri

Mit 1. Pastila de a doua zi poate opri sarcina odata ce a inceput

O conceptie gresita despre pilula de a doua zi este daca aceasta poate opri o sarcina. Cercetarile arata ca principalul mecanism de actiune este inhibarea sau intarzierea ovulatiei – astfel incat ovulul sa nu fie eliberat, si afecteaza, de asemenea, mucoasa uterului intr-un mod care ar face mai dificila implantarea. Daca ovulul a fost deja eliberat, fertilizat si implantat inainte de a lua pilula si esti gravida, pastila de a doua zi nu va provoca avort.

Mit 2. Pastila de a doua zi este o forma fiabila de contraceptie

Pilula de a doua zi nu trebuie folosita ca metoda de contraceptie.  Contraceptia de urgenta este extrem de eficienta – dar se recomanda metode contraceptive de baza (prezervativ, anticonceptionale etc.) – atat pentru eficienta, cat si pentru a preveni eventualele modificari menstruale. De asemenea, pilula de a doua zi ca metoda de contraceptie este mai scumpa decat alte metode. O singura pastila costa aproximativ 50 RON.

Mit 3. Pilula de a doua zi este o forma de avort

Pilula de a doua zi nu cauzeaza avort – nu este modul in care functioneaza contraceptia de urgenta. Este o metoda preventiva. Impiedica ovulatia si fixarea unui ovul, dar daca o sarcina a inceput deja sa se dezvolte, pilula de a doua zi nu o va impiedica. Contraceptia de urgenta este capabila sa previna o sarcina, fara a afecta o sarcina care a inceput deja. Mecanismele nu sunt aceleasi ca in cazul pilulelor utilizate in avortul medicamentos.

Mit 4. Contraceptia de urgenta va afecta fertilitatea

Nu exista dovezi care sa sugereze acest lucru. Pilula de a doua zi nu va avea niciun efect asupra fertilitatii viitoare. De fapt, fertilitatea revine in scurt timp, astfel ca se recomanda sa utilizati o metoda de contraceptie de bariera (cum ar fi un prezervativ sau o diafragma) pana la urmatoarea menstruatie.

Mit 5. Pastila cauzeaza efecte adverse severe

Foarte multe femei nu resimt niciun efect advers dupa administrarea pastilei. S-ar putea sa simti greata dupa ce ai luat pilula, sau sa apara modificari menstruale usoare. Alte reactii adverse posibile includ dureri abdominale, oboseala, dureri de cap si ameteala.

Mit 6. Odata ce iei pilula de a doua zi, poti sa faci sex neprotejat

Atat levonorgestrelul, cat si acetatul de ulipristal ofera protectie pentru actul sexual neprotejat avut deja – NU pentru  viitoarele acte sexuale neprotejate dupa administrarea contraceptiei de urgenta. Sperma poate supravietui mai multe zile in organism, iar pilula de a doua zi protejaza in primele 3-5 zile de la actul sexual. Actul sexual neprotejat in urmatoarele zile se poate sa duca la o sarcina.

Referinte:
(1) Emergency contraception (morning after pill, IUD), link: https://www.nhs.uk/conditions/contraception/emergency-contraception/
(2) Emergency Contraception, link: https://www.plannedparenthood.org/learn/morning-after-pill-emergency-contraception
(3) Morning-after pill, link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/morning-after-pill/about/pac-20394730
(4) Emergency contraception, link: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/emergency-contraception
(5) http://www.ec-ec.org/emergency-contraception-in-europe/what-is-emergency-contraception/
(6) Levonorgestrel Emergency Contraception, link: https://www.webmd.com/sex/birth-control/plan-b#1

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile

  • bună. mi sa terminat ciclul menstrual și a doua zi am făcut-o și sa spart prezervativul, după 8 ore de la actul sexual am luat pastilă, la 2 ore nu mai țin minte exact am avut foarte foarte puțin diaree, credeți ca mai are vreun efect pastila???

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma