Top 10 carti de dezvoltare personala care iti vor schimba viata

Top 10 carti de dezvoltare personala – iata o serie de carti care te pot ajuta in procesul de dezvoltare personala, pentru cresterea inteligentei emotionale si pentru a duce o viata fericita si implinita!

„Cititul e pentru minte, ceea ce e sportul pentru corp.”

Cuprins:

1. Ce este dezvoltarea personala?
2. Importanta dezvoltarii personale
3. Carti de dezvoltare personala – top 10

Ce este dezvoltarea personala?

Priveste-ti viata din exterior! Ce vezi? Ce ai vrea sa imbunatatesti? Fiecare zi aduce noi oportunitati in viata noastra. Este important sa folosesti aceste oportunitati pentru a-ti imbunatati viata – pentru a-ti schimba viata in bine!

Dezvoltarea personala nu este un element de bifat o singura data, ci este un proces continuu de auto-imbunatatire, fie ca vorbim de cariera, educatie, viata sociala, viata personala etc. Activitatile tipice ar putea include orice, de la dezvoltarea unui talent sau de la indeplinirea aspiratiilor personale, la imbunatatirea sanatatii si a stilului de viata sau prin dezvoltarea unor noi abilitati.

Notiunea de dezvoltarea personala este o combinatie a doua cuvinte: Dezvoltare si Personal. „Dezvoltarea” inseamna o stare specifica de crestere. „Personal” semnifica sau indica sinele sau individul singular. Dezvoltarea personala inseamna, prin urmare, o crestere de sine, in ceea ce priveste mai multi factori: sanatate, educatie, cariera, relatii etc.

Importanta dezvoltarii personale

Pe masura ce ne dezvoltam, ne confruntam cu multe circumstante, medii diferite si provocari diferite. Dezvoltarea personala ne ajuta sa gestionam circumstantele care vin odata cu schimbarea continua.

Iata care sunt beneficiile care vin odata cu dezvoltarea personala:

Auto-cunoastere

Dezvoltarea personala incepe cu o cunoastere de sine. Ajungem sa aflam cine suntem cu adevarat, care sunt valorile noastre, credintele si obiectivele pe care vrem sa le atingem.

Capacitate mai buna de luare a deciziilor

Inveti sa stii mai bine ce vrei sa obtii de la viata, inveti sa prioritizezi, pentru a te apropia mai mult de obiectivele tale.

Dezvoltarea unei atitudini pozitive in viata

Vei incepe sa analizezi situatiile intr-un mod mai pozitiv, sa incerci sa gasesti cele mai bune solutii, fara a critica si fara a reactiona agresiv si negativ.

Cresterea nivelului de motivatie

Cand stii exact ce vrei, ai mai multe arme pentru a obtine acel lucru, ii cunosti adevaratele beneficii si treci mai usor peste obstacole.

Relatii mai bune cu cei din jur

Relatiile te pot ajuta sa cresti sau te pot trage in jos. Prin dezvoltare persoana vei putea sa vezi exact care relatie merita atentia si timpul tau si care relatie trebuie redusa pentru ca te afecteaza.

Dezvoltarea punctelor forte

Vei afla care sunt punctele tale forte pe care sa te bazezi pentru fiecare sfera a vietii tale.

Cunoasterea punctelor slabe

In timp ce identificarea punctelor forte este un aspect important al auto-imbunatatirii, totul este in concordanta cu punctele slabe personale. Acestea au nevoie sa fie recunoascute si acceptate ca niste zone ce necesita imbunatatire. Cu totii avem punctele forte si slabiciunile care ne modeleaza personalitatea. Aceste imperfectiuni ne fac umani. Scopul imbunatatirii tale ar trebui sa fie sa privesti dincolo de acele slabiciuni care te opresc sa ajungi acolo unde vrei.

Iesi din zona de confort

„Zona de confort” este un loc periculos pentru ca asigura o stare de siguranta, dar inseamna si stagnare si astfel o persoana nu poate sa creasca si sa se dezvolte. Dezvoltarea persoanala inseamna sa iesi din zona de confort, sa iti infrunti temeri, sa incerci lucruri noi, provocari noi si sa iti asumi riscuri.  „Toate visele ni se pot indeplini daca avem curajul sa le urmam.” Walt Disney

Stare mentala mai buna

Unul dintre cele mai importante aspecte ale auto-imbunatatirii este impactul pozitiv pe care il are asupra sanatatii mintale. Inveti sa iti gestionezi mai bine emotiile, gandurile si trairile.

Cultivarea iubirii de sine

Dezvoltarea personala creste iubirea de sine si auto-compasiunea.

Carti de dezvoltare personala – top 10

„Citeste! Citind mereu, creierul tau va deveni un laborator de idei si imagini, din care vei intocmi intelesul si filozofia vietii.” – Mihai Eminescu

Iata o lista de 10 carti de dezvoltare personala  – carti pentru oameni inteligenti atat mental, cat si emotional si spiritual – care te pot ajuta in procesul de crestere personala si auto-cunoastere:

Puterea prezentului – Ghid de dezvoltare spirituala” de Eckhart Tolle

Este un ghid al practicii spirituale si modului in care ne poate transforma propria viata. Ideea principala este ca ne dezvoltam abilitatea de a schimba lumea cu fiecare pas daca lucram la transformarea din interior.

Mesajul acestei carti este sa traim in prezent, pentru a avea o viata fericita. Cartea este un fel de calatorie spirituala spre cunoastere si porneste de la ideea ca mintea noastra este principala sursa de anxietate, pe langa faptul ca este o unealta extraordinara. De multe ori, obstacolele ce ne stau in cale sunt date de relatiile pe care le avem cu cei din jur. „Daca nu va puteti simti impacat atunci cand sunteti singur, veti cauta o relatie pentru a va masca sentimentul de disconfort. Puteti fi sigur ca aceasta forma de disconfort va aparea intr-o forma sau alta in relatie si ca va veti considera probabil partenerul raspunzator pentru acest lucru.

Cartea indeamna la descoperirea sinelui autentic, la cunoastere si dezvoltare spirituala, ancorandu-ne in prezent.

Secretele succesului – Cum sa va faceti prieteni si sa deveniti influent” – Dale Carnegie

Nu vei avea niciodata succes daca nu faci ceea ce iti place.” Dale Carnegie

Carnegie ofera o serie de sfaturi pentu atingerea obiectivelor personale, sfaturi ce se axeaza pe metode prin care interlocutorul sa fie agreabil. Este vorba de prima impresie, importanta zambetului, metode prin care sa te faci placut etc. Conform autorului, modul in care reactioneaza interlocutorul oglindeste comportamentul nostru fata de el. Mai exact, oamenii ne vor trata in modul in care noi ii tratam pe ei.

Dale Carnegie este cunoscut drept cel mai mare autor de carti motivationale din secolul XX. Principala idee din cartile sale este ca poti schimba comportamentele altor persoane schimband comportamentul tau si reactiile lor.

De multe ori partenerul, clientul iritat, angajatul nemultumit nu-si doresc de fapt decat un ascultator prietenos si intelegator, fata de care pot sa spuna exact ce au pe suflet.” – Dale Carnegie

12 Reguli de viata. Un antidot la haosul din jurul nostru” – Jordan B. Peterson

Cartea este scrisa de psihologul clinician Jordan Peterson, si prezinta 12 Reguli de viata, axandu-se pe libertate, disciplina, responsabilitate, dar si ceea ce inseamna aventura. Sunt o serie de concepte filosofice, dar prezentate intr-un mod profund, direct si cu unele note de umor.

Se bazeaza pe o serie de revelatii ale religiilor lumii, si o serie de opere literare. Indeamna la asumarea responsabilitatii si ofera un fel de antidot la haosul din jur: redescoperirea unor vechi valori si obiceiuri.

Cartea defineste si ideile de ordine si haos. „Ordinea” este definita de autor ca aliniere in functie de normele sociale,  structura sociala si familiaritate. De pe alta parta, „haosul” inseamna lucruri neastepate. Ordinea si haosul sunt ca yin si yang-ul din traditia taoista. Ordinea este asociata cu albul si masculinul, iar haosul cu negrul sau femininul.

Cele 12 reguli, cuprinsul cartii de altfel, sunt:

  • Regula 1. Stai drept si trage umerii inapoi
  • Regula 2. Ai responsabilitatea de a te ajuta; comporta‑te ca atare
  • Regula 3. Imprieteniti‑va cu cei ce va doresc numai binele
  • Regula 4. Compara‑te cu cel ce erai tu in trecut, nu cu altcineva din prezent
  • Regula 5. Nu‑ti lasa copiii sa‑ti faca lucruri care te vor enerva
  • Regula 6. Fa‑ti ordine in propria casa inainte de a judeca lumea
  • Regula 7. Concentreaza‑te pe lucrurile cu adevarat importante (si nu pe placerile imediate)
  • Regula 8. Spune adevarul — sau cel putin nu minti
  • Regula 9. Porneste de la premisa ca s‑ar putea ca persoana pe care o asculti sa stie ceva ce tu nu stii
  • Regula 10. Fii precis in exprimare
  • Regula 11. Lasati‑i pe copii in pace cand fac skateboarding
  • Regula 12. Cand intalnesti o pisica pe strada, mangai‑o

Tata bogat, tata sarac” – de Robert T. Kiyosaki

Cartea ofera un set complet de principii utile, sanatoase, pentru a trai mai bine si mai eficient atunci cand vine vorba de bani si de finantele personale. Cartea foloseste contrastul dintre doua personaje, „tatal sarac” si „tatal bogat”, pentru a preda diferite principii financiare. Prima idee este ca cei care nu se descurca cu banii si au mai putini bani sunt in aceasta situatie pentru ca lucreaza pentru bani, in timp ce cei care se descurca cu banii si acumuleaza mai mult e pentru ca invata cum sa faca banii sa lucreze pentru ei.

Ideile principale sunt:

  • cei saraci sau din clasa sociala de mijloc lucreaza pentru bani, in timp ce cei care au bani – lasa banii sa lucreze pentru ei;
  • nu conteaza cati bani faci, ci cum ii pastrezi;
  • aptitudinea financiara este ceea ce faci cu banii dupa ce ii castigi;
  • mintea este unealta cea mai puternica pentru a face bani.

Esti sarac doar daca renunti. Cel mai important lucru este ca ai facut ceva. Multi oameni doar vorbesc si viseaza ca se imbogatesc. Tu ai facut ceva.” Robert T. Kiyosaki

Cele 7 deprinderi ale oamenilor eficace” – Franklin Covey

Covey impartaseste cu noi 7 obiceiuri pe care ar trebui sa le adoptam pentru a deveni cu adevarat eficienti in ceea ce dorim. Subliniaza faptul ca trebuie sa trecem printr-o schimbare fundamentala in modul in care percepem lumea si ne percepem pe noi insine. Este ca un ghid cu practici si etape bine structurate pentru a face posibila schimbarea pe care o dorim.

Pentru Covey, eficacitatea este atunci cand raspunsul este egal cu provocarea. Pe scurt, ne invata urmatoarele lucruri:

1. Sa fim proactivi
2. Sa incepem cu finalul fixat in minte
3. Sa ne axam pe ceea ce vrem sa obtinem si sa prioritizam
4. Lucreaza in echipa pentru rezultate optime
5. Ofera-ti timp pentru a intelege procesul
6. Cauta cele mai bune alternative
7. Imbunatateste-te permanent

Omul in cautarea sensului vietii” – Viktor E. Frankl

Sensul vietii este sa ii dam vietii un sens”.

Sensul vietii, conform lui Viktor Frankl, se rezuma la gasirea scopului si a asumarii responsabilitatii pentru noi insine si alte fiinte umane. Este o carte scrisa de psihiatrul evreu Viktor Frankl, supravietuiror al Holocastului. In prima parte cartea se axeaza pe experienta autorului in lagarul de concentrare – facand parte din categoria carti despre viata, iar a doua parte prezinta o analiza a ceea ce se poate invata dintr-o astfel de experienta. Este o lectie de viat,  iar Frankl explica intr-un limbaj pe intelesul tuturor importanta gasirii si cultivarii sensului in viata si cum ne putem creste rezistenta pentru a supravietui.

Cartea a fost bestseller international, si are traduceri in 21 limbi.

„Atitudinea este totul” – Jeff Keller

Jeff Keller a scris cartea pentru a ajuta cititorii sa descopere drumul spre o viata mai fericita si implinita, axandu-ne pe atitudine. Scopul este de a invata sa preluam controlul propriei vieti si de a ne descoperi potentialul prin 3 pasi prezentati in carte:

  1. Gandeste
  2. Vorbeste
  3. Actioneaza

Este ca un manual care ofera pasi concreti pentru a prelua controlul propriei vieti si pentru a ne descoperi potentialul maxim. Calea spre succes, asa cum sugereaza autorul, este dependenta de atitudinea noastra, de capacitatea de a ne imagina ca ne-am atins obiectivul, de a gandi ca niste invingatori si de a reusi sa facem fata situatiilor dificile. Prezinta motivele pentru care unii oameni au succes si reusesc sa afaca tot ce isi propun, in timp ce altii nu.

Inteligenta emotionala” – de Daniel Goleman

80% din succesul unui adult vine din inteligenta emotionala” – Daniel Goleman

Goleman este psiholog si jurnalist, si desi nu a fost primul care a pornit ideea de inteligenta emotionala, a facut din acest element unui accesibil cititorilor. Inteligenta emotionala inseamna identificarea emotiilor, utilizarea emotiilor, intelegerea informatiilor din emotii si actionare in concordanta cu emotiile, precum si reglarea propriilor emotii in beneficiul nostru si pentru binele comun.

Autorul foloseste 5 elemente esentiale pentru inteligenta emotionala, si anume:

  • auto-constientizarea emotiilor;
  • auto-reglarea emotiilor – control emotional;
  • motivatie – folosirea emotiilor pentru a ne atinge obiectivele, pentru a invata si a faca fata obstacolelor;
  • empatie – a fi sensibilizati de emotiile altora;
  • abilitati sociale.

Arta de a fi fericit intr-o lume zbuciumata” – Dalai Lama, Howard C. Cutler

Fericirea nu e ceva gata facut, ea vine din faptele tale.” — Dalai Lama

Aceasta carte se bazeaza pe traditia budista raportata la lumea in care traim in prezent. Ofera o abordare inteleapta la problemele cu care se confrunta oamenii in ziua de azi intr-un mod optimist. Dr. Cutler foloseste filosofia lui Dalai Lama pentru a examina radacinile problemelor cu care se confrunta lumea si moduri de a le face fata pentru a reduce suferinta, pentru a gasi fericirea si implinirea.

Cutler si Dalai Lama prezinta natura negativa omenirii si actele de violenta, precum si impartirea lumii in oameni buni si oameni rai. Dalai Lama considera ca radacinile violentelor stau in emotiile umane si modul de a gandi. Sentimentele de frica stau la baza actiunilor negative si sunt principalul motiv pentru nefericirea umana.

Cele 15 legi supreme ale dezvoltarii personale” – John C. Maxwell

John Calvin Maxwell este autor american, autorul a numeroase carti de leadership si fondatorul „The John Maxwell Team”, o organizatie internationala de leadership.  John C. Maxwell prezinta in cartea sa o serie de principii care pot ajuta la dezvoltarea personala. Cartea contine principii si sfaturi pentru a ajuta cititorii sa isi descopere adevaratul potential, o serie de 15 legi in acest sens si metode de a le aplica.

Cele 15 legi sunt:

1. Legea Intentiei
2. Legea Constientizarii
3. Legea Oglinzii
4. Legea Momentelor de reflectie
5. Legea Consecventei
6. Legea Mediului Inconjurator
7. Legea Designului
8. Legea Suferintei
9. Legea Scarii
10. Legea Elasticului de cauciuc
11. Legea Schimbului
12. Legea Curiozitatii
13. Legea Modularii
14. Legea Expansiunii
15. Legea Contibutiei

 

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma