Paralizia cerebrala reprezinta un grup de tulburari care afecteaza miscarea musculara si coordonarea. Aflati mai multe despre paralizia cerebrala din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este paralizia cerebrala?
  2. Paralizia cerebrala la bebelusi si paralizia cerebrala la adulti
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Diagnostic
  6. Cum poate fi tratata paralizia cerebrala?
  7. Metode de prevenire

Ce este paralizia cerebrala?

Paralizia cerebrala este un grup de tulburari care afecteaza miscarea, tonusul muscular sau postura. Este cauzata de leziuni care apar la nivelul creierului fatului pe masura ce acesta se dezvolta, cel mai adesea inainte de nastere.

Paralizia cerebrala infantila

Semnele si simptomele apar in perioada varstei fragede sau in cea prescolara. In general, paralizia cerebrala la copii determina o miscare deteriorata asociata cu reflexe anormale, rigiditatea membrelor si a trunchiului, postura anormala, miscari involuntare, mers nesigur sau o combinatie a tuturor acestor simptome.

Persoanele cu paralizie cerebrala pot avea probleme la inghitire si de obicei au un dezechilibru muscular, in care ochii nu se concentreaza asupra aceluiasi obiect. De asemenea, aceste persoane ar putea avea o miscare redusa la nivelul diferitelor articulatii ale corpului. Acest lucru este cauzat de rigiditatea musculara.

Efectele paraliziei cerebrale asupra functionarii variaza mult. Unele persoane afectate pot merge de unele singure, in timp ce altele au nevoie de ajutor. Unii oameni au un nivel intelectual normal sau aproape normal, altii, insa, au anumite dizabilitati intelectuale. In plus, aceste persoane s-ar putea confrunta cu epilepsie, orbire sau surditate.

Paralizia cerebrala la bebelusi si paralizia cerebrala la adulti

Pe masura ce copiii cu paralizie cerebrala se maturizeaza si ajung la varsta adulta, starea lor poate prezenta unele provocari suplimentare. Cu toate acestea, exista mai multe modalitati de gestionare eficienta a simptomele pentru ca o persoana cu paralizie cerebrala sa duca o viata fericita si sanatoasa.

Cresterea unui copil cu dizabilitate necesita compasiune si intelegere. Pe masura ce copilul incepe sa se indrepte catre varsta adulta, ar putea intampina mai multe obstacole, precum si motive pentru a sarbatori.

Desi majoritatea eforturilor se concentreaza asupra copiilor si a copilariei, exista nenumarati adulti cu paralizie cerebrala care continua sa duca o viata deplina.

Rolul parintilor si ingrijitorilor

Parintii si ingrijitorii vor incepe sa observe unele schimbari importante pe masura ce copilul ajunge la varsta adulta. Copiii pot incepe sa arate intarzieri de dezvoltare mai accentuate sau tulburari mintale. In contrast, un individ poate ajunge sa mearga pe cont propriu sau sa isi atinga un obiectiv personal mult asteptat in timpul varstei adulte.

Exista multi adulti cu paralizie cerebrala care continua sa duca o viata independenta. Nivelul de independenta variaza de la caz la caz. Adultii cu forme mai putin severe ale maladiei pot fi capabili sa traiasca pe cont propriu si sa aiba un loc de munca cu norma intreaga. In schimb, persoanele cu forme mai severe ale paraliziei cerebrale sau conditii coexistente pot avea nevoie de asistenta cu norma intreaga pentru indeplinirea sarcinilor zilnice.

Gasirea unui sprijin continuu

Deoarece nu exista un remediu cunoscut pentru paralizia cerebrala, persoanele cu aceasta afectiune trebuie sa gaseasca asistenta medicala adecvata si sprijin continuu pentru a-si imbunatati calitatea vietii. Daca gasesc cele mai bune metode prin care sa-si gestioneze simptomele, tinerii cu paralizie cerebrala vor putea profita la maxim de viata pe masura ce se maturizeaza si ajung la varsta adulta.

Cauze

Paralizia cerebrala este cauzata de o anomalie sau o perturbare in dezvoltarea creierului, cel mai adesea inainte de nasterea copilului. In multe cazuri, cauza nu este cunoscuta. Printre factorii care pot produce probleme in dezvoltarea creierului se numara:

  • Mutatii genetice care duc la o dezvoltare anormala
  • Infectii materne care afecteaza fatul in curs de dezvoltare
  • Accidentul vascular cerebral fetal, o intrerupere a aportului de sange catre creierul aflat in curs de dezvoltare
  • O hemoragie in creier (cerebrala) aparuta in pantece sau imediat dupa nastere
  • Infectii infantile care provoaca inflamatii in sau in jurul creierului
  • Leziuni traumatice la nivelul capului unui copil in urma unui accident de masina sau a unei cazaturi
  • Lipsa de oxigenare a creierului cauzata de un travaliu sau o nastere dificila, desi asfixia legata de nastere este o cauza mult mai putin frecventa decat se credea inainte

Factori de risc

O serie de factori sunt asociati cu un risc crescut de paralizie cerebrala.

Probleme maternale de sanatate

Anumite infectii sau expuneri la substante toxice in timpul sarcinii pot creste semnificativ riscul de paralizie cerebrala pentru copil.

Tipuri de infectii

  • Citomegalovirusul. Acest virus intalnit des provoaca simptome asemanatoare gripei si poate produce defecte la nastere daca mama sufera o prima infectie activa in timpul sarcinii.
  • Rujeola germana (rubeola). Aceasta infectie virala poate fi prevenita prin vaccinare.
  • Herpes. Acesta poate fi transmis de la mama la copil in timpul sarcinii, afectand pantecele si placenta. Inflamarile declansate de infectie pot deteriora sistemul nervos al copilului nenascut aflat in curs de dezvoltare.
  • Sifilisul. Aceasta este o infectie bacteriana cu transmitere sexuala.
  • Toxoplasmoza. Aceasta infectie este cauzata de un parazit care se gaseste in alimentele contaminate, in sol si in fecalele pisicilor infectate.
  • Infectia cu virusul Zika. Bebelusii afectati de infectia cu Zika pot avea o dimensiune a capului mai mica decat cea normala (microcefalie) si pot dezvolta paralizia cerebrala.
  • Alte conditii. Exista si alte afectiuni care pot creste riscul de paralizie cerebrala, cum ar fi problemele tiroidiene, dizabilitatile intelectuale, convulsiile si expunerea la toxine.

Boli ale sugarilor

Printre bolile sugarilor care pot creste considerabil riscul de paralizie cerebrala se numara:

  • Meningita bacteriana. Aceasta infectie bacteriana provoaca inflamatii in membranele din jurul creierului si al maduvei spinarii.
  • Encefalita virala. Aceasta infectie virala provoaca in mod similar inflamatii la nivelul membranelor din jurul creierului si maduvei spinarii.
  • Icter sever sau netratat. Icterul se manifesta prin ingalbenirea pielii. Afectiunea apare atunci cand anumite produse secundare ale celulelor sanguine ”uzate” nu sunt filtrate din fluxul sanguin.
  • Hemoragie cerebrala. Aceasta afectiune este cauzata in mod obisnuit de un AVC la copilul aflat in pantece.

Alti factori

  • Greutate mica la nastere. Bebelusii care cantaresc mai putin de 2,5 kilograme au un risc mai mare de a dezvolta paralizie cerebrala. Acest risc creste odata cu scaderea greutatii la nastere.
  • Sarcini multiple
  • Nastere prematura. Bebelusii nascuti la mai putin de 28 de saptamani de sarcina prezinta un risc mai mare de paralizie cerebrala. Cu cat copilul se naste mai devreme, cu atat riscul de paralizie cerebrala este mai mare.

Simptome

Un sugar cu paralizie cerebrala poate avea probleme musculare si de miscare, cum ar fi tonus muscular slab (paralizia cerebrala hipotona). Tonusul muscular inseamna abilitatea automata a unei persoane de a-si incorda si relaxa muschii atunci cand este necesar.

Paralizia cerebrala simptome

  • muschi supradezvoltati sau subdezvoltati, ceea ce duce la miscari rigide
  • coordonare si echilibru precare (ataxie)
  • miscari involuntare, greoaie sau atetoza
  • muschi rigizi, care se contracta anormal, conditie cunoscuta sub denumirea de paralizie spastica
  • copilul se taraste intr-un mod neobisnuit
  • sta culcat in pozitii incomode
  • miscare limitata

Alte semne si simptome

  • dezvoltarea tarzie a unor abilitati, cum ar fi mersul sau vorbirea
  • probleme de auz si vedere
  • probleme in controlarea vezicii urinare si a intestinelor
  • convulsii
  • salivare si probleme de hranire si inghitire
  • copilul se sperie usor

In mod normal, simptomele incep sa apara in primii 3 ani de viata.

Diagnostic

Medicul va diagnostica paralizie cerebrala pe baza istoricului medical complet, a unui examen fizic care include un examen neurologic detaliat si a evaluarii simptomelor. Pot fi efectuate, de asemenea, teste suplimentare.

Evaluare paralizie cerebrala

Pentru evaluarea activitatii electrice a creierului, medicul utilizeaza o electroencefalograma (EEG). Poate fi efectuata cand pacientul prezinta semne de epilepsie, manifestate prin convulsii.

O scanare RMN foloseste magneti puternici si unde radio pentru a reproduce imagini detaliate ale creierului. RMN-ul poate identifica orice anomalii sau leziuni la nivelul creierului.

O scanare CT creeaza imagini clare si transversale ale creierului. De asemenea, poate dezvalui orice afectare a creierului.

O ecografie craniana este o metoda relativ rapida si ieftina de utilizare a undelor sonore de inalta frecventa pentru a obtine imagini de baza ale creierului in cazul sugarilor.

O proba de sange poate fi prelevata si testata pentru a exclude alte afectiuni posibile, cum ar fi tulburarile de sangerare.

Cum poate fi tratata paralizia cerebrala?

Paralizia cerebrala se vindeca?

Nu exista leac pentru paralizia cerebrala. Simptomele pot fi ameliorate cu ajutorul tratamentelor. Copiii si adultii cu paralizie cerebrala necesita ingrijiri de lunga durata.

Medicamente

Medicamentele care pot combate rigiditatea musculara sunt utilizate pentru a imbunatati abilitatile functionale, pentru a trata durerea si pentru a gestiona complicatiile date de simptomele paraliziei cerebrale.

Injectii musculare sau nervoase

Pentru a reduce incordarea unui muschi, medicul apeleaza la injectii de onabotulinumtoxina (Botox). Copilul va avea nevoie de injectii la fiecare trei luni.

Printre efectele secundare se numara durere la locul injectiei si simptome usoare asemanatoare gripei. Alte reactii adverse mai grave includ dificultati de respiratie si de deglutitie.

Relaxante musculare orale

Medicamente precum diazepam, dantrolen, baclofen si tizanidina sunt adesea folosite pentru relaxarea muschilor. Diazepamul prezinta un anumit risc de dependenta, deci nu poate fi administrat pe termen lung. Efectele secundare ale acestor medicamente sunt somnolenta, modificarea tensiunii arteriale si riscul de leziuni hepatice care necesita monitorizare.

De asemenea, copilului i s-ar putea prescrie medicamente de combatere a salivarii – posibil injectii cu Botox in glandele salivare.

Terapii

O varietate de terapii joaca un rol important in tratarea paraliziei cerebrale:

Fizioterapia

Antrenamentele si exercitiile musculare pot imbunatati forta, flexibilitatea, echilibrul, dezvoltarea motorie si mobilitatea copilului. De asemenea, parintii vor invata cum sa-i ingrijeasca in siguranta, cum sa le faca baie si sa-i hraneasca pe cei mici.

Terapie ocupationala (ergoterapie)

Terapeutii ocupationali il ajuta pe copil sa-si capete independenta in activitatile zilnice din casa, de la scoala si cele sociale. Cei mici pot folosi anumite echipamente adaptative, cum ar fi bastoanele cu patru picioare si scaunele electrice cu rotile.

Logopedie si terapie lingvistica

Logopedul il poate ajuta pe cel mic sa-si imbunatateasca abilitatile de a vorbi clar sau de a comunica folosind limbajul semnelor. De asemenea, pot invata utilizarea dispozitivelor de comunicare, cum ar fi un computer si un sintetizator vocal, in cazul in care comunicarea este dificila.

Terapie recreationala

Unii copii pot participa la activitati sportive de agrement sau chiar concursuri, precum calarie terapeutica sau schi. Acest tip de terapie poate ajuta la imbunatatirea abilitatilor motrice, a vorbirii si a bunastarii emotionale a copilului.

Proceduri chirurgicale

Interventia chirurgicala poate fi necesara pentru a reduce rigiditatea musculara sau pentru a corecta anomaliile osoase cauzate de spasticitate.

Operatie ortopedica

Copiii cu contracturi sau deformari severe ar putea avea nevoie de interventii chirurgicale la nivelul oaselor sau articulatiilor, prin care bratele, soldurile sau picioarele sunt asezate in pozitiile corecte.

Procedurile chirurgicale pot de asemenea prelungi muschii si tendoanele care sunt scurtate de contracturi. Aceste corectii pot combate durerea si imbunatatesc mobilitatea.

Taierea fibrelor nervoase (rizotomie dorsala selectiva)

In unele cazuri severe, in care tratamentele nu au dat roade, chirurgii pot taia nervii care servesc muschii spastici printr-o procedura numita rizotomie dorsala selectiva. Acest lucru relaxeaza muschiul si reduce durerea, dar poate provoca amorteala.

Transplant celule stem paralizie cerebrala

Terapia cu celule stem pentru tratarea paraliziei cerebrale este inca explorata.

Tratament naturist paralizie cerebrala

Echinacea

Echinacea stimuleaza circulatia eficienta a sangelui in intregul corp. De asemenea, initiaza o comunicare neuronala mai buna. Acest lucru ajuta la calmarea muschilor spastici prin imbunatatirea circulatiei sanguine.

Acupunctura

Acest tratament este o modalitate excelenta de a reduce inflamatia in corp si promoveaza un circulatia sanguina.

Ghimbirul

La fel ca echinacea, ghimbirul este cunoscut drept o planta circulatorie, ceea ce inseamna ca imbunatateste fluxul sanguin.

Metode de prevenire

Majoritatea problemelor care cauzeaza paralizia cerebrala nu pot fi intotdeauna prevenite. Cu toate acestea, femeile gravide sau care intentioneaza sa ramana insarcinate pot lua anumite masuri preventive pentru a reduce la minimum complicatiile.

Este important sa va vaccinati impotriva bolilor care pot provoca leziuni ale creierului copilului, cum este rubeola. De asemenea, este crucial sa primiti ingrijiri prenatale adecvate. Efectuati vizitele regulate la medic in timpul sarcinii pentru a preveni nasterea prematura, greutatea scazuta la nastere si infectiile.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cerebral-palsy/symptoms-causes/syc-20353999
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/152712.php
  3. https://www.healthline.com/health/cerebral-palsy
  4. https://www.cerebralpalsyguide.com/community/cerebral-palsy-in-adults/
  5. https://cerebralpalsygroup.com/natural-remedies-cerebral-palsy-symptoms/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma