Papadia este o planta care aduce numeroase beneficii pentru sanatate. Este utilizata mai ales in afectiuni hepatice si biliare, diabet, afectiuni urinare, anemie. Aflati mai multe informatii despre papadie, ce proprietati terapeutice exercita asupra organismului si cum se utilizeaza corect aceasta planta medicinala.

Cuprins:

1. Informatii generale

2. Papadia: proprietati si beneficii

3. Remedii pe baza de papadie

4. Reguli de utilizare

5. Rucola sau papadie?

6. Contraindicatii

Informatii generale

Papadie este o floare, iar specia de care apartine aceasta se numeste Taxacum officinale. Acestei specii ii apartin plante erbacee si perene, care cresc cel mai bine in climatele temperate. Floarea de papadie are petale de culori galbene stralucitoare si este frecvent vazuta prin gradini sau in parcuri. In ceea ce priveste istoricul, se crede ca planta a evoluat in urma cu aproximativ 30 de milioane de ani in Eurisia. De atunci pana in prezent, botanistii au studiat aceasta floare si au ajuns la concluzia ca papadia este o planta ale caror frunze, tulpina, floare si radacina se pot utiliza in scopuri medicinale.

Cand infloreste papadia

Aceasta planta infloreste incepand cu luna aprilie si o putem regasi pana in toamna, mai exact pana in luna septembrie.

Papadia compozitie nutritiva

Papadiile sunt sarace in calorii si bogate in carbohidrati si fibre. Totodata, acestea mai contin:

Papadia: proprietati si beneficii

Papapdia imbunatateste sanatatea oaselor

Papadia este bogata in calciu si vitamina K, nutrienti care sunt esentiali pentru cresterea si rezistenta oaselor. De asemenea, planta este bogata in antioxidanti precum vitamina C si luteolina, care ajuta la protejarea oaselor care pot sa apara odata cu inaintarea in varsta, cum ar fi osteoporoza si artrita.

Papadia pentru ficat

Korea Food Research Institute a constatat ca extractul de frunze de papadie poate fi extrem de benefic, avand puterea de a ameliora si trata simptomele bolii ficatului gras non – alcoolic.

Unii cercetatori din domeniu sunt de parere ca anumiti antioxidanti precum sunt vitamina C si luteolina, care prezenti in papadie pot mentine sanatatea si functionarea corecta a ficatului. Antioxidantii mentionati anterior protejeaza in acelasi timp ficatul de toxine si pot ajuta la tratarea si prevenirea de anumite hemoragii interne.

Papadia bun digestiv

Un studiu publicat in anul 2017 afirma ca inulina, un carbohidrat, este foarte util in mentinerea unui intestin sanatos. S-a dovedit ca papadia contine o cantitate buna de inulina, astfel incat adaugarea acesteia in dieta zilnica poate contribui la imbunatatirea florei bacteriene din tractul intestinal.

Papadia suplimenteaza ajutorul in mentinerea debitului corespunzator a vezicii biliare, stimuland, de asemenea, ficatul si promovand o digestie sanatoasa.

Fiind bogata in fibre, papadia contribuie, de asemenea, la scaderea riscului de dispepsie, diverticuloza si de sindromul de colon iritabil. Fibrele dietetice stimuleaza miscarile intestinale sanatoase prin adaugarea de masa la scaun, reducand astfel sansele de constipatie , diaree si de alte probleme gastro-intestinale grave. Papadia este prescrisa in mod obisnuit pentru copiii care se confrunta cu constipatie, deoarece este relativ un calmant pe stomac. De asemenea, aceasta planta poate fi folosita pentru stimularea apetitului, in special dupa efectuarea de anumite operatii.

Papadia controleaza diabetul

Un studiu de cercetare publicat in revista The Review of Diabetic Studies a dezvaluit ca papadia prezinta proprietati anti-diabetice promitatoare. Sucul de papadie poate ajuta diabeticii prin stimularea productiei de insulina din pancreas, regland astfel nivelul de zahar din sange. Deoarece papadia este de natura diuretica, aceasta creste frecventa de urinare, ceea ce ajuta la eliminarea excesului de zahar din organism.

Diabeticii sunt, de asemenea, predispusi la probleme renale, astfel incat extractele de papadie pot ajuta la mentinerea depunerii de zahar prin rinichi prin urinarea crescuta.

Ingrijirea pielii cu papadia

Aceasta planta este utila in tratarea anumitor boli de piele, care pot fi cauzate de diverse infectii microbiene si fungice. Tratamentul cu planta de papadie, mai exact cu sucul de papadie este benefic pentru piele deoarece seva plantei este extrem de alcalina si are proprietati germicide, insecticide si fungicide. Aceasta seva de papadie poate fi folosita pentru a trata senzatiile de mancarimi, prurit, eczeme, vanatai si alte afectiuni ale pielii, fara riscul de a aparea alte efecte secundare sau tulburari hormonale cauzate in mod obisnuit de alte tipuri de tratamente.

Papadia previne acneea

Sucul de papadie este eficient impotriva acneei. Fiind un stimulent, diuretic si detoxifiant prin natura, sucul de papadie poate ajuta la reglarea secretiei de hormoni, la cresterea transpiratiei si la largirea porilor. Toti acesti factori ajuta la facilitarea eliminarii toxinelor prin transpiratie si urina. Sucul de papadie, daca se aplica extern, poate inhiba infectia microbiana si poate reduce semnele de acnee. De asemenea, poate grabi vindecarea acesteia datorita continutului sau ridicat de vitamina C, astfel incat cicatricile de acnee si inflamatiile vor fi mai putin observabile.

Papadia pentru slabire

Asa cum am mentionat anterior, papadia promoveaza urinarea si ajuta la pierderea in greutate fara a provoca reactii adverse. In acest caz, este recomandata o cura cu ceai de papadie, care are un gust dulce si este sarac in calorii. Mai mult, dupa efectuarea unui studiu asupra efectelor diverselor plante asupra obezitatii s-a mentionat ca papadia este o planta importanta care ajuta in procesul de slabire, dar intr-un mod natural fara a agresa organismul.

Papadia previne cancerul

Extractele de papadie sunt bogate in antioxidanti precum vitamina C si luteolina, care reduc radicalii liberi din organism, reducand astfel si riscul de aparitie al cancerului. Conform unui studiu, se afirma ca luteolina otraveste componente esentiale ale celulelor canceroase atunci cand se leaga de ele, ceea ce le face ineficiente si nu se pot reproduce. Aceasta caracteristica a fost demonstrata in special in cazul cancerului de prostata, desi cercetarile sunt inca in desfasurare.

Papadia intareste sistemul imunitar

Papadia a fost folosita in mod traditional pentru ameliorarea simptomelor hepatitei si, conform unor cercetari, suplimentele de papadie pot ajuta in tratarea hepatitei. Un alt studiu sugereaza, de asemenea, ca papadia poate ajuta la protejarea sistemului imunitar impotriva anumitor boli. Totodata, papadia are proprietati antimicrobiene si poate ajuta la prevenirea infectiilor bacteriene.

Cu proprietati antioxidante si dezinfectante si datorita prezentei de vitamina C si luteolina, papadia combate si infectiile virale, promoveaza sanatatea ficatului si regleaza productia de bila.

Papadia previne problemele vezicii biliare

Frunzele de papadie sunt foarte benefice in stimularea vezicii biliare lente, deoarece ajuta la excretia biliara, care ajuta reglarea si activarea metabolismului, care va ajuta la eliminarea de grasimi din organism in mod natural. De asemenea, radacina de papadie poate ajuta la detoxifierea organismului prin eliminarea excesului de apa si purificarea sangelui.

Papadia previne anemia

Aceasta planta contine mult fier, multe vitamina si proteine. In timp ce fierul este o parte integranta a hemoglobinei din sange, vitamina B si proteinele sunt esentiale pentru formarea de celule rosii in sange si a anumitor componenta ale sangelui.

Papadia regleaza tensiunea arteriala

Deoarece sucul de papadie este un diuretic natural, acesta creste frecventa de urinare, atat in cantitate, cat si ca frecventa. Fibrele care se gasesc in planta de papadie sunt, de asemenea, utile in reducerea colesterolului si, prin urmare, ajuta la reglarea de tensiunii arteriale. Continutul ridicat de potasiu din papadie este foarte eficient in scaderea tensiunii arteriale inlocuind sodiul.

Papadia pentru par

Datorita compozitiei sale formata din vitamine ca vitamina A, vitamina C, vitamina E precum si complextul de vitamina B, dar si de minerale, papadia este un mult stimulent care ajuta la cresterea parului. Totodata, sucul de papadie este un bun tratament pentru a scapa de fulgii de matreata. Astfel, daca va confruntati cu aceasta afectiune a scalpului, spalati-va pe cap fie cu ceai de papadie, fie cu sucul acestei plante si lasati-l sa actioneze timp de cateva minunte inainte sa-l clatiti.

In plus, daca va confruntati cu parul gras, atunci puteti sa scapati de excesul de sebum acumulat la nivelul scalpului cu ceai de papadie. Dupa ce ati spalat scapul, clatiti cu ceaiul din frunze si radacini de papadie, dupa care lasati-l sa actioneze timp de 20 de minute inainte de clatirea finala.

Remedii pe baza de papadie

Papadie remedii

Ceai de papadie

Ceaiul de papadie are urmatoarele proprietati:

  • contribuie la functionarea normala a stomacului si a ficatului
  • ajuta la sustinerea functiei excretoare a rinichilor
  • austine detoxifierea organismului prin stimularea diurezei

Se pot bea in jur de 2 – 3 cani cu ceai pe zi.

Tinctura de papadie

Tinctura de papadie contine alcool etilic si are urmatoarele proprietati:

  • asigura un aport de fitonutrienti necesari in suplimentarea dietei pentru imbunatatirea functiilor hepato-biliare, stimularea secretiei pancreatice
  • protejeaza activitatea celulei hepatice in caz de suprasolicitare a ficatului, impiedica alterarea functiei biliare si sustine reglarea activitatii motorii a vezicii biliare
  • ajuta la buna functionare a aparatului digestiv, favorizeaza digestia
  • contribuie la stabilizarea functionala hepato-biliara inainte de interventii operatorii pe caile biliare
  • sprijina functionarea normala a aparatului reno-urinar si stimuleaza eliminarea pe cale urinara a apei din tesuturi in exces si a unor substante toxice din organism
  • are influenta pozitiva in tulburari circulatorii periferice (la nivelul extremitatilor: urechi, maini, picioare), la persoane cu greutate corporala marita
  • efect tonic general in situatii de aport insuficient de vitamina C, asigura imbunatatirea calitatii vietii

Mod de administrare tinctura:

  • cate 30 picaturi de 3 ori pe zi, diluate in 100 ml apa fiarta si racita sau la recomandarea specialistului. Dupa diluare, concentratia de alcool scade la un nivel de concentratie homeopatica si nu comporta contraindicatii legate de toxicitatea acestuia.

Capsule de papadie

Puteti gasi in farmacii capsule de papadie care sunt formate din pulberea pura a plantei. Acestea se administreaza de 3 ori pe zi, dupa mesele principale, aducand urmatoarele beneficii:

  • favorizeaza diureza, facilitand eliminarea microcalculilor renali
  • contribuie la sanatatea tractului urinar si la mentinerea functiei normale a acestuia
  • ajuta la buna functionare a tractului digestiv, sustinand digestia
  • favorizeaza peristaltismul intestinal, prin cresterea drenajului biliar
  • benefica pentru functia hepatica

Radacina de papadie

Beneficii radacina de papadie

  • contribuie la functionarea normala a stomacului si a ficatului
  • ajuta la sustinerea functiei excretoare a rinichilor
  • sustine detoxifierea organismului prin stimularea diurezei

Radacina de papadie are urmatoarele efecte:

  • stomahic – stimuleaza secretiile gastro – intestinale
  • coleretic-colagog – stimuleaza secretia si eliminarea bilei
  • depurativ
  • diuretic
  • elimina acidul uric

In plus, aceasta este recomandata sa fie luata in caz de:

  • afectiuni hepato-biliare precum colecistopatii, litiaza biliara, hepatita)
  • afectiuni ale cailor urinare ca litiaza renala
  • cure de detoxifiere
  • afectiuni cutanate, alergice, hipercolesterolemie

Mod de folosire radacina de papadie

  • Se ia inainte de masa cate o lingurita de pulbere, cam de 3 sau 4 ori pe zi, umezita cu putina apa sau amestecata cu o lingurita de miere. Pentru eficienta maxima pulberea se tine sub limba 10-15 minute, iar apoi se inghite.
  • Peste o lingurita de pulbere se toarna o cana de apa clocotita si se lasa aproximativ 10-15 minute, apoi se strecoara.
  • Se beau 3-4 cani pe zi, inainte de fiecare masa.
  • Se pun 4 lingurite de pulbere intr-un litru de apa plata, la temperatura camerei. Se lasa in jur de 6-8 ore la macerat la rece, iar apoi se strecoara si se consuma intreaga cantitate pe parcursul unei zile.

Reguli de utilizare

Ceai de papadie

Pentru uz terapeutic trebuie sa folositi atat frunzele, cat si radacinile de papadie. Insa, daca doriti ca ceaiul sa aiba un efect puternic diuretic atunci ar fi bine sa adaugati in ceai mai multe frunze, insa daca doriti sa va tratati de anumite afectiuni hepatice, folosi numai radacinile. Astfel, infuzia de papadie se prepara dupa cum urmeaza:

  • se infuzeaza 4 pana la 10 g de frunze uscate in 150 ml de apa fierbinte timp de aproximativ 5 -10 minute. Consumati ceaiul de 3 ori pe zi inainte de mesele principale ale zilei.

Ceaiul din radacini de papadie

Fiebeti in jur de 3 – 5 g de radacina de papadie intr-o cana de apa timp de 5 – 10 minute. Consumati acest ceai de 3 ori pe zi.

Siropul sau sucul de papadie

Se spala foarte bine planta intreaga, dupa care se toaca marunt si se pune intr-un borcan de sticla cu capac. Apoi, se acopera cu miere pana cand planta tocata este acoperita, se amesteca si se lasa la macerat timp de 14 zile. Apoi puteti sa tineti o cura cu sirop de papadie care ar trebui sa dureze pana la maxim trei saptamani, timp in care se administreaza cate una sau doua lingurite de 3 ori pe zi cu 30 de minute inainte de mesele principale ale zilei

Rucola sau papadie?

Rucola papadie

Desi frunzele de rucola si de papadie sunt asemanatoare si sunt folosite in prepararea de salate, acestea nu sunt una si aceeasi planta. Desi rucola se inrudeste cu papadia, aceasta are mai degraba un gust usor iute si o textura mai crocanta fata de papadia care are un gust amarui.

Ce este rucola

Rucola este o planta cu frunze verzi, foarte populara in prepararea de salata si chiar de sandvisuri. Planta de rucola contine multi antioxidanti, fitochimici si carotenoizi. In comparatie cu alte verzi frunze, rucola are un continut scazut de oxalati, care sunt substante chimice care inhiba de fapt absorbtia mineralelor in organism. Toate in toate, rucola este o planta care are un continut caloric scazut, dar bogat in substante nutritive benefice pentru organism.

Salata de papadie

Ingrediente:

  • 1 salata verde mica
  • 1 mana frunze de papadie
  • castraveti
  • ridichi
  • ceapa verde
  • otet balsamic
  • ulei de masline
  • sare

Mod de preparare:

Se spala frunzele de papadie, dupa care se vor taie si se vor adauga intr-un bol. Apoi, se vor curata ceapa, ridichile, castravetii, se vor taia si frunzele de salate, iar apoi se adauga toate in acelasi bol cu frunzele de papadie. Toate ingredientele din bol se vor asezona cu sare, ulei de masline si otet dupa gust, apoi se amesteca. Sa aveti pofta!

Contraindicatii

Datele privind dozele sigure de suplimente de papadie sunt limitate. Similar cu alte suplimente, potenta si eficacitatea sa pot varia foarte mult intre producatori.

Suplimentele de papadie pot provoca reactii alergice la unele persoane. Nu ar trebui sa luati suplimente de papadie, fie ca vorbim de ceai, tinctura sau capsule daca sunt sensibili si stiti ca aveti anumite reactii alergice la diverse plante si flori cum sunt margaretele, crizantemele sau galbenelele. Daca totusi doriti sa urmati o cura cu papadie, discutati inainte cu medicul specialist.

 

 

Referinte:

  1. https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-dandelion-root-89103
  2. https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/health-benefits-of-dandelion.html
  3. https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/health-benefits-of-arugula.html
  4. https://www.healthline.com/nutrition/dandelion-benefits
  5. https://www.medicalnewstoday.com/articles/324083.php
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Vezi comentariile

  • Un articol foarte bun si totodata foarte util. O intrebare: se rcomanda si diabeticilor de tip 1?
    Va rog mult sa-mi raspundeti deoarece am un copil in situatia asta.

    • Buna ziua,

      Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Consultați întotdeauna medicul sau farmacistul dvs. Autorii articolelor au pregatire in domeniul in care au scris articolul si urmarim sa le transmitem intrebarile dumneavoastra, însă nu putem garanta ca vor putea raspunde la cerintele dumneavoastra.

      Va multumim pentru intelegere si va dorim multa sanatate!

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma