Paducelul este o planta care protejeaza impotriva bolilor cardiace si poate tine sub control tensiunea arteriala. Aflati mai multe despre paducel si beneficiile sale din materialul urmator.
Un membru al familiei trandafirilor, paducelul (Crataegus monogyna) este un arbore sau arbust spinos, infloritor, fiind originar din regiunile temperate ale Europei, Americii de Nord si nordului Asiei.
Cu toate ca micile boabe rosii dulci (cunoscute in mod popular gherghine) sunt folosite in gemuri, jeleuri, bomboane si vinuri, toate partile componente ale plantei – frunzele, florile, fructele, tulpinile si chiar coaja – sunt folosite de mult timp in medicina naturista ca suplimente alimentare pentru digestie, rinichi sau ca remedii pentru anxietate. De asemenea, paducelul este recunoscut drept tonic pentru tratarea bolilor cardiace si pentru imbunatatirea functiei unei inimi imbatranite, o utilizare care dateaza din Antichitate.
In Evul Mediu, paducelul a fost folosit pentru tratamentul hidropiziei, afectiune care in zilele noastre poarta denumirea de insuficienta cardiaca congestiva. Primul studiu asupra paducelului, publicat in 1896, a raportat ca 43 de pacienti care sufereau de diferite forme de boli de inima si care au fost tratati cu paducel au avut rezultate bune.
Fructele de paducel sunt fructe minuscule care cresc pe copacii si arbustii apartinand genului Crataegus. Acest gen cuprinde sute de specii intalnite frecvent in Europa, America de Nord si Asia.
Fructele paducelului sunt pline de substante nutritive si au un gust astringent, dulce-acrisor, cu o culoare care variaza de la galben pana la rosu intens pana la negru.
Fructele de paducel – gherghinele – reprezinta o sursa bogata de polifenoli, care sunt compusi antioxidanti puternici care se gasesc in plante.
Antioxidantii ajuta la neutralizarea moleculelor instabile numite radicali liberi care pot dauna corpului atunci cand sunt prezenti la niveluri ridicate. Aceste molecule pot proveni din alimentatia precara, precum si din toxinele de mediu precum poluarea aerului si fumul de tigara.
Timp de secole, fructele de paducel au fost folosite drept remedii pe baza de plante pentru probleme digestive, insuficienta cardiaca si hipertensiune arteriala.
In vremurile moderne, aceasta planta medicinala straveche, care este disponibila pe scara larga sub multe forme ca supliment alimentar, este inca frecvent folosita pentru proprietatile sale asupra sanatatii inimii, in special pentru tratarea unor afectiuni precum:
Frunzele, florile si fructele de paducel contin fitonutrienti in abundenta (antioxidanti), numiti proantocianidine si flavonoide oligomerice, despre care se crede ca sunt responsabili pentru efectul farmacologic al plantei.
Paducelul poate regla cantitatea de sange care este pompat de catre inima in timpul contractiilor. In plus, poate extinde vasele de sange si poate ajuta la imbunatatirea transmiterii semnalelor nervoase.
Paducelul pare, de asemenea, sa reduca tensiunea arteriala, potrivit unor cercetari recente. Se pare ca provoaca relaxarea vaselor de sange. Se pare ca acest efect se datoreaza proantocianidinei, o componenta a paducelului.
Potrivit expertilor in domeniu, aceasta planta poate fi utilizata pentru aritmii, ateroscleroza, boala Buerger, tulburari circulatorii, insuficienta cardiaca congestiva (ICC), hiperlipidemie, hipertensiune arteriala, tensiune arteriala scazuta (hipotensiune), indigestie si infectii.
Exista dovezi contradictorii cu privire la efectele extractului de paducel la pacientii cu insuficienta cardiaca. Potrivit unor studii efectuate pe animale, paducelul pare ca reduce nivelul lipidelor serice, fiind folosit ca tratament naturist pentru colesterol.
Datorita activitatii lor antioxidante, polifenolii din ceaiul de paducel au fost asociati cu numeroase beneficii pentru sanatate, inclusiv un risc mai mic pentru urmatoarele boli:
Fructele de paducel pot avea proprietati antiinflamatorii care ar putea imbunatati starea de sanatate. Inflamatia cronica a fost asociata cu o multime de boli, cum ar fi diabetul de tip 2, astmul si anumite tipuri de cancer.
Intr-un studiu realizat pe soareci cu boli hepatice, extractul de fructe de paducel a redus semnificativ inflamatia. Mai mult, in urma unor cercetari efectuate pe soareci cu astm, s-a demonstrat ca suplimentele cu extract de fructe de paducel au scazut inflamatia suficient pentru a reduce semnificativ simptomele astmului.
Datorita acestor rezultate promitatoare obtinute in urma studiilor efectuate pe animale si in laborator, cercetatorii cred ca suplimentele pe baza de paduc pot oferi beneficii antiinflamatorii la oameni. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari.
In medicina traditionala chineza, fructul de paducel este unul dintre cele mai recomandate alimente in tratarea hipertensiunii arteriale.
Mai multe studii efectuate pe animale arata ca paducelul poate actiona ca un vasodilatator, ceea ce inseamna ca poate relaxa vasele de sange restranse, reducand in cele din urma tensiunea arteriala.
In cadrul unui studiu de 10 saptamani la care au participat 36 de persoane cu tensiune arteriala usor crescuta, cei care au luat zilnic 500 mg extract de paducel nu au inregistrat scaderi semnificative ale tensiunii arteriale, desi au aratat o tendinta catre o tensiune arteriala diastolica redusa.
In cadrul unui alt studiu de 16 saptamani efectuat pe 79 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 si hipertensiune arteriala, s-a observat ca persoanele care au luat 1.200 mg de extract de paducel zilnic au avut o mai buna tensiune arteriala, comparativ cu cei din grupul placebo.
Unele studii indica faptul ca extractul de paducel poate imbunatati nivelul de grasime din sange. Colesterolul si trigliceridele sunt doua tipuri de grasimi intotdeauna prezente in sange.
Aflate la un nivel normal, aceste grasimi sunt perfect sanatoase si joaca roluri foarte importante in productia de hormoni si transportul de nutrienti catre intregul organism.
Cu toate acestea, nivelurile dezechilibrate ale grasimilor din sange, in special trigliceridele ridicate si nivelul scazut de colesterol HDL (bun), pot provoca ateroscleroza (acumularea placii de aterom in vasele de sange).
Daca aceste placi continua sa se acumuleze, ar putea bloca complet un vas de sange, ceea ce duce la atac de cord sau accident vascular cerebral.
Fructele si extractul de paducel sunt folosite de secole pentru a trata problemele digestive, in special indigestia si durerile de stomac. Fructele contin fibre, care se pare ca ajuta procesul de digestie prin reducerea constipatiei si actionand ca un prebiotic.
Prebioticele hranesc bacteriile intestinale sanatoase si sunt vitale pentru mentinerea unei digestii sanatoase.
Un studiu efectuat pe anumite persoane care au digestie lenta a constatat ca fiecare gram suplimentar de fibre alimentare consumate a redus intervalul dintre scaune cu aproximativ 30 de minute.
Fructul de paducel poate preveni caderea parului si este un ingredient regasit frecvent in produsele comerciale pentru cresterea parului. Un studiu realizat pe sobolani a descoperit ca extractul de paducel de munte a stimulat cresterea parului si a sporit numarul si dimensiunea foliculilor de par.
Se crede ca polifenolul din fructele de paducel provoaca acest efect benefic. Cu toate acestea, cercetarea in acest domeniu este limitata si sunt necesare studii umane.
Aceasta planta este cunoscuta pentru efectul sau sedativ foarte usor, care poate ajuta la scaderea simptomelor de anxietate.
In cadrul unui studiu la care au participat 264 de persoane cu anxietate, o combinatie de paducel, magneziu si floare de mac din California a redus semnificativ nivelul de anxietate. Cu toate acestea, nu este clar ce rol a jucat in mod special paducelul.
Avand in vedere ca are putine efecte secundare in comparatie cu medicamentele anti-anxietate traditionale, specialistii continua sa cerceteze paducelul ca potential tratament pentru tulburarile sistemului nervos central, cum ar fi anxietatea si depresia.
Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari. Daca doriti sa incercati un supliment de paducel pentru a gestiona starile de anxietate, nu intrerupeti tratamentul traditional si asigurati-va ca discutati inainte cu medicul.
Este cunoscut faptul ca fructele de paducel sunt utilizate impreuna cu medicamentele traditionale in tratamentul insuficientei cardiace.
Potrivit unor studii, cei care au luat extract de paducel concomitent cu medicamentele pentru insuficienta cardiaca au avut o functie cardiaca imbunatatita si o mai buna toleranta la exercitiile fizice. De asemenea, au prezentat mai putina oboseala.
Fructele de paducel au fost deseori recomandate de medici persoanelor care sufera de insomnie. Acest fruct imbunatateste somnul, iar pacientii cu insomnie nu vor mai avea probleme cu trezirile dese din timpul noptii.
Aceasta planta poate fi consumata in siguranta in dozele recomandate pe termen scurt (pana la 16 saptamani). Nu a provocat efecte secundare semnificative in cadrul studiilor. Cele mai frecvente efecte adverse sunt vertijul si ametelile, insa mai putin frecvent se pot declansa greata si alte simptome intestinale, oboseala, dureri de cap, palpitatii si transpiratie. Supradozajul poate duce la tensiune arteriala scazuta si aritmii cardiace.
Paducelul poate creste eficacitatea unor medicamente pentru inima si poate interfera cu altele. Luati-l doar sub supravegherea medicului daca vi s-au prescris medicamente pentru tensiune arteriala sau Lanoxina (digoxina). Fara avizul medicului, nu consumati paducel in paralel cu alte plante sau suplimente care au efecte asupra inimii.
Retineti ca siguranta suplimentelor nu a fost verificata si din cauza faptului ca suplimentele alimentare nu sunt reglementate in mare masura, continutul unor produse poate diferi de ceea ce este specificat pe eticheta produsului. De asemenea, retineti ca siguranta suplimentelor la femeile insarcinate, mamele care alapteaza si cele cu afectiuni medicale sau care iau medicamente nu a fost stabilita. Daca doriti sa incercati produsele care contin paducel, discutati mai intai cu medicul.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…