Ocluzia intestinala este un blocaj intestinal complet sau partial fie la nivelul intestinului subtire, fie la nivelul colonului. Acest blocaj impiedica continutul intestinal sa isi urmeze cursul de-a lungul intestinelor. Aflati care sunt simptomele, dar si cum puteti preveni ocluzia intestinala din urmatorul articol!
1. Ce este ocluzia intestinala?
4. Ocluzia intestinala la copii
8. Prevenirea ocluziei intestinale
Daca aveti un blocaj la nivelul intestinului subtire, puteti simti abdomenul mijlociu sau puteti avea un acces de voma. Incapacitatea materiilor fecale de a trece de obstacol poate sa apara indiferent de inaltimea la care este ocluzia. Daca intestinul este total blocat, s-ar putea sa aveti tranzitul oprit pentru gaze.
O ocluzie intestinala partiala poate stimula intestinul sa se contracte si sa secrete mai mult lichid decat poate fi absorbit, ceea ce poate conduce la diaree. Daca ocluzia intestinala blocheaza aportul de sange la nivel intestinal, tesutul poate muri. Acest lucru creste posibilitatea de cangrena si perforatie intestinala. Amandoua sunt amenintatoare de viata.
Existe multe cauze care pot duce la ocluzia intestinala. De exemplu, exista ocluzii care formeaza o bariera in intestine ce impiedica sau restrictioneaza fluxul de materie prin intestine.
Iata care pot fi cauzele aparitiei a oculziei intestinale:
Exista anumite conditii si evenimente care pot creste riscul de aparitie a unei ocluzii intesinale. Daca intestinele unei persoane nu s-au dezvoltat corespunzator, ele vor fi mai predispuse la blocaje.
Alti factori de risc pentru dezvoltarea unei obstructii intestinale includ:
Unele dintre simptome pot depinde de localizarea si durata de timp a ocluziei. De exemplu, varsaturile reprezinta un semn precoce al ocluziei intestinului subtire. Acest lucru poate aparea si cu ocluzia intestinului gros, daca este in curs de desfasurare. O ocluzie partiala poate duce la diaree, in timp ce o ocluzie completa poate duce la imposibilitatea de a produce gaze sau fecale.
Ocluzia intestinala poate provoca, de asemenea, o infectie grava si o inflamatie a cavitatii abdominale, cunoscuta sub numele de peritonita. Aceasta se intampla atunci cand o portiune a intestinului s-a rupt. Aceasta duce la febra si la dureri puternice abdominale. Aceasta stare este o urgenta care pune viata in pericol si necesita o interventie chirurgicala.
O trasatura dramatica a ocluziei intestinale este distensia abdominala. Abdomenul se va umfla din ce in ce mai mult pe masura ce situatia se inrautateste. Distensia este produsa de gazele intestinale si de lichidul care se afla in segmentele intestinale situate inaintea obstructiei.
Mai multe lucruri pot provoca aceasta ocluzie intestinala. Cea mai frecventa cauza la nivelul intestinului subtire este tesutul cicatricial (aderente de la o operatie anterioara). Herniile si nodurile sau rasucirea intestinelor (volvulus) sunt de asemenea cauze frecvente de obstructie a intestinului subtire. La nivelul colonului o tumora poate cauza un blocaj. Cele de mai sus sunt denumite ocluzii mecanice pentru ca ele blocheaza fizic deplasarea continutului intestinal.
Uneori, distensia abdominala si imposibilitatea de a avea scaun rezulta nu din blocajul fizic, ci din incapacitatea intestinului de a indeparta materiile fecale din tractul digestiv. Acest lucru se numeste ileus adinamic (paralitic) si cateodata apare dupa un traumatism abdominal sau dupa o operatie. Alte cauze pot fi pancreatita, leziunile vaselor care aduc sange si anomalii metabolice cu ar fi nivelul seric redus de potasiu; narcoticele, cum ar fi morfina pot, de asemenea, da ilens adinamic.
Ocluzia intestinala la copii sau sugari poate sa apara, de obicei, in urma unor infectii, afectiuni ale unor organe sau datorita scaderii fluxului sanguin catre intestine (strangulare). Unii copii experimenteaza aceste simptome dupa ce au avut o gastroenterita, in denumirea populara – raceala la stomac . Acest lucru poate provoca inflamatii in intestine.
Intususceptia este cea mai frecventa la copiii de 2 ani si mai mici. Aceasta afectiune se declanseaza atunci cand o parte a intestinului se prabuseste sau aluneca intr-o alta parte. Ca urmare, intestinul lor devine blocat.
Orice tip de ocluzie intestinala este dificil de diagnosticat la sugari deoarece nu pot descrie simptomele lor. In schimb, parintii trebuie sa urmareasca schimbarile care pot aparea in comportamentul celor mic, precum:
Daca observati aceste simptome sau alte modificari in comportamentul copilului, solicitati asistenta medicala imediata.
Diagnosticul pentru ocluzia intestinala tinde sa inceapa cu un examen fizic. O ocluzie intestinala poate provoca o durere puternica in abdomen. Medicul va incepe procedura de diagnosticare prin a va pune intrebari si prin a realiza o analiza a istoricului medical. Totodata, medicul poate folosi un stetoscop pentru a verifica activitatea intestinala pe care o aveti. Lipsa sunetelor obisnuite ale intestinului sau sunetele care sunt neobisnuit de silentioase pot sugera o ocluzie intestinala.
In functie de fiecare caz, medicul poate recomanda teste suplimentare. Acestea pot include:
Medicii pot utiliza o substanta numita contrast prin intermediul unei clisme. Contrastul permite medicilor sa vada intestinul mai clar atunci cand efectueaza teste de imagistica.
Tratamentul pentru ocluzia intestinala depinde de cauza si de cat de sever este blocajul.
O ocluzie intestinala totala necesita, de obicei, interventii chirurgicale. Majoritatea cazurilor de ocluzii ale intestinului necesita o forma de interventie medicala.
Optiunile de tratament pentru ocluzia intestinala pot include:
Dieta pe baza de lichide este cea mai recomanda in acest caz. Puteti opta pentru realizarea de sucuri naturale din legume si fructe proaspete.
Puteti sa consumati in dieta cu lichide:
Deoarece aceasta dieta este saraca in calorii si in proteine, este indicat sa luati anumite suplimente cu un continut ridicat de proteine (de exemplu, pudrele proteice care se adauga fie in apa, fie in lapte).
Medicii sugereaza sa faceti cateva schimbari in ceea ce priveste regimul alimentar, precum:
Ocluzia intestinala poate duce la complicatii, precum:
Pentru a preveni ocluzia intestinala trebuie sa:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…