Obezitatea poate afecta intregul organism, inclusiv componentele sistemului muscular si osteo-articular. Iata care sunt complicatiile asociate.

Cuprins:

  1. Ce este obezitatea?
  2. Cum se masoara obezitatea?
  3. Cauze
  4. Riscurile asociate cu obezitatea
  5. Obezitatea si tulburarile musculo-scheletice
  6. Sfaturi

Ce este obezitatea?

Obezitatea este o problema din ce in ce mai frecventa, deoarece, pentru multi dintre noi, viata agitata presupune si consumul unei cantitati mari de alimente nesanatoase, bogate in calorii. La aceasta se adauga faptul ca petrecem prea mult timp stand, in masina, la birou sau acasa, ceea ce ne afecteaza sanatatea generala, inclusiv oasele si musculatura.

Persoanele obeze sunt de doua ori mai predispuse la a dezvolta osteoatrita la nivelul genunchiului, osteoporoza sau alte afectiuni ale sistemului musculo – scheletic.

Obezitatea este, in general, cauzata de consumul a mai multe calorii – in special a celor din alimentele grase si zaharoase – decat caloriile arse prin activitate fizica. Energia in exces este stocata de organism sub forma de depuneri de tesut adipos. Daca o persoana are obezitate si o greutate in exces, acest lucru poate creste riscul de a dezvolta o serie de afectiuni ale sanatatii, inclusiv sindromul metabolic, artrita si unele tipuri de cancer. Sindromul metabolic implica o serie de probleme, cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul de tip 2 si bolile cardiovasculare.

Cum se masoara obezitatea?

Obezitatea este masurata prin diferite mijloace, dar cele mai frecvente metode folosite sunt indicele de masa corporala (IMC) si circumferinta taliei. Nu exista o metoda perfecta pentru masurarea obezitatii, insa acesti doi indicatori sunt cel mai frecvent utilizati ca instrument de analiza a greutatii.

IMC – indicele de masa corporala

Obezitatea este definita ca excesul de grasime corporala ce poate afecta sanatatea intregului organism, si este asociata cu un indice de masa corporala >30 (Indice de masa corporala sau IMC=greutatea in kg/inaltimea in metri la patrat). Cauzele obezitatii sunt multifactoriale si includ predispozitia genetica, dezechilibre alimentare, dezechilibru inte aportul alimentar caloric si arderile calorice, sedentarismul etc.

IMC este o masuratoare utilizata pentru a indica supraponderalitatea si obezitatea la adulti. IMC se calculeaza prin impartirea greutatii unei persoane in kilograme la inaltimea acesteia in metri patrati. Un IMC cuprins intre 25 – 29,9 indica faptul ca o persoana suporta exces de greutate. Un IMC de 30 sau peste sugereaza ca o persoana poate avea obezitate.

  • Subponderalitate = IMC ma putin de 18,4
  • Normoponderalitate = IMC 18,5-24,9
  • Supraponderalitate = IMC 25-30
  • Obezitate= IMC 30-40
  • Obezitate morbida = IMC >40

Foloseste CALCULATORUL NOSTRU DE GREUTATE pentru a vedea daca te incadrezi in valorile normale. 

Circumferinta taliei

Masurarea circumferinte taliei este o metoda mai putin frecventa utilizata pentru a masura obezitatea la un individ. Aceasta masurare simpla indica supraponderalitatea si obezitatea la adulti prin masurarea taliei. Pentru a gasi circumferinta taliei, plasati o banda in jurul zonei de deasupra osului soldului si sub nivelul buricului.

Alti factori, cum ar fi raportul dintre marimea taliei si soldului (WHR), raportul talie-inaltime (WtHR) si cantitatea si distributia de grasime in  corp, joaca, de asemenea, un rol in analiza greutatii unei greutatea unei persoane si forma corpului.

Cauzele obezitatii

Cauzele obezitatii pot include:

Aportul caloric ridicat

Cand o persoana consuma mai multe calorii decat arde prin sport, corpul va stoca aceste calorii suplimentare ca grasimi. Acest lucru poate duce la excesul de greutate si obezitate. De asemenea, unele tipuri de alimente sunt mai susceptibile de a duce la cresterea in greutate, in special cele care sunt bogate in grasimi si zaharuri.

Cate calorii ar trebui sa mananc intr-o zi? Click aici pentru a afla de cate calorii ai nevoie in fiecare zi.

Alimentele care tind sa creasca riscul de crestere in greutate includ:

  • alimente tip fast food;
  • alimente prajite, cum ar fi cartofi prajiti;
  • grasimi si carne procesata;
  • multe produse lactate;
  • alimente cu adaos de zahar, cum ar fi produse de panificatie, cereale pentru micul dejun, si dulciuri;
  • alimente care contin zaharuri ascunse, cum ar fi ketchup si multe alte produse alimentare conservate si ambalate;
  • sucuri si bauturi indulcite;
  • alimente procesate, alimente bogate in carbohidrati, cum ar fi painea si pastele.

CALCULATOR CALORII – Calculeaza rapid numarul de calorii necesare pentru tine.

Sedentarismul

Activitatea fizica regulata poate ajuta la prevenirea obezitatii. Multi oameni au un stil de viata mult mai sedentar decat parintii si bunicii lor.

Exemple de obiceiuri sedentare includ:

  • lucrezi in cea mai mare parte a timpului la birou;
  • alegeti sa petreci timp la computer sau pe telefon in detrimentul activitatilor fizice;
  • mergi cu masina in loc sa mergi pe jos sau cu bicicleta etc.

Cu cat o persoana se deplaseaza pe jos mai putin, cu atat mai putine calorii arde.

De asemenea, activitatea fizica afecteaza modul in care functioneaza hormonii unei persoane, iar hormonii au un impact asupra modului in care organismul proceseaza alimentele.

Somnul insuficient

Cercetarile au sugerat ca lipsa de somn sporeste riscul de crestere a greutatii si de dezvoltare a obezitatii. Cand o persoana nu doarme destul, corpul sau produce grelina, un hormon care stimuleaza pofta de mancare. In acelasi timp, lipsa de somn are ca rezultat o productie mai scazuta de leptina, un hormon care suprima apetitul.

Gena obezitatii

O gena asociata cu obezitatea (FTO) este asociate cu unele cazuri de obezitate. Un studiu publicat in 2013 arata o legatura intre aceasta gena si:

  • obezitate
  • comportamente care duc la obezitate
  • un aport mai mare de alimente
  • o preferinta pentru alimentele bogate in calorii
  • o capacitate defectuoasa de a resimti satietatea

Grelina joaca un rol crucial in comportamentul alimentar. Afecteaza, de asemenea, eliberarea hormonilor de crestere si modul in care organismul acumuleaza grasime, printre alte functii.

Este obezitatea o boala?

In 2013, Asociatia Medicala Americana a votat pentru recunoasterea obezitatii ca boala. Decizia a fost menita sa imbunatateasca accesul la tratamentul pentru scadere in greutate, sa reduca stigmatizarea obezitatii si sa sublinieze faptul ca obezitatea nu este intotdeauna o chestiune de auto-control si vointa. In schimb, criticii spun ca obezitatea ar trebui considerata un factor de risc pentru multe boli, dar nu o boala in sine.

Riscurile asociate cu obezitatea

Cele mai raspandite boli legate de obezitate includ:

  • Tensiune arteriala crescuta
  • Colesterol ridicat
  • Diabet
  • Bol de inima
  • Accident vascular cerebral
  • Boli ale vezicii biliare
  • Boli articulare
  • Boli osoase
  • Apnee de somn si probleme respiratorii
  • Unele tipuri de cancer (endometrial, mamar si colon)

Obezitatea si tulburarile musculo-scheletice

Oasele sunt compuse din minerale, colagen, proteine (glicoproteine ca osteocalcina, osteopontina, osteonectina si sialoproteine), factori de crestere, glicozaminoglicani, fosfolipide, apa. Aproximativ 90% din matricea osoasa este formata dn colagen.

In general, obezitatea este asociata cu sedentarismul si alimentatia deficitata. Activitatea fizica si nutritia optima sunt elemente extrem de importante pentru mentinerea sanatatii articulatiilor, oaselor si musculaturii. Deficitul de nutrienti duce la riscul de fracturi, fragilitate osoasa si lipsa fortei musculare.

Obezitatea este sociata cu numeroase patologii, ale tuturor orgnelor, dar in general un indice de masa corporala mare este asociat cu bolile cardiovasculare, diabetul tip 2, osteoartrita si unele forme de cancer. Obezitatea pune greutate pe oase, articulatii si muschi. Poate afecta mai ales genunchii si soldurile, deoarece presiunea plasata asupra articulatiilor este mult mai mare.

Un studiu ale carui rezultate apar in jurnalul Current Opinion in Rheumatology (2009) sugereaza ca obezitatea are un impact major asupra sistemului musculo-scheletic, fiind asociata cu boli degenerative si inflamatorii. Grasimea abdominala poate avea un impact major asupra oaselor si muschilor, poate cauza inflamatie, si poate avea un impact major si asupra structurilor tesutului moale, ca tendoanele sau cartilajele, iar durerile osteoarticulare si musculare afecteaza calitatea vietii.

Obezitatea si artrita

Obezitatea este unul dintre cei mai importanti factori de risc ai osteoartritei la nivelul articulatiilor genunchiului si soldului, iar osteoartrita, la randul sau, este un factor important de risc pentru dizabilitate si afectarea locomotiei. Relatia dintre supraponderabilitate si osteoartrita este explicata, cel putin partial, de presiunea crescuta la nivelul articulatiilor in cazul persoanelor supraponderale. Obezitatea afecteaza direct greutatea de la nivelul articulatiilor.

Poliartrita reumatoida (RA) este cea mai frecventa boala cronica inflamatorie articulara, care poate avea drept factor de risc inclusiv obezitatea. Obezitatea este, de asemenea, asociata in mod constant cu durerea articulatiilor joase (sold si genunchi) si durerile de spate. Durerea osteoarticulara (durerea genunchiului si a soldului) este un predictor major al calitatii slabe a vietii legate de sanatate la subiectii obezi. Obezitatea este legata de severitatea durerii genunchiului si de invaliditate in randul persoanelor care sufera de dureri de genunchi.

Obezitatea si guta

Modificarile si dezechilibrele metabolice si inflamatorii cresc astfel riscul de osteoartrita sau alte afectiuni articulare, si cresc si riscul de afectiuni ca guta. Persoanele cu exces ponderal sunt de 2 ori mai predispuse la a dezvolta guta. Obezitatea este un factor de risc bine modificat in patogeneza gutei si acidul uric seric este asociat pozitiv cu indicele de masa corporala crescut. Cantitatea mai mare de grasime viscerala are cea mai mare contributie la cresterea concentratiei serice de acid uric, scaderea clearance-ului acidului uric si acumularea de acid uric.

Obezitatea – masa musculara si densitatea osoasa

Grasimea abdominala (care este mai toxica decat cea care se gaseste in alte regiuni) are un impact extrem de mare asupra fortei osoase si a muschilor si poate, de asemenea, stimula inflamatia. In general, odata cu un aport mai mare de tesut adipos, se reduce masa musculara si densitatea osoasa.

Greutatea corporala este strans corelata cu densitatea minerala osoasa. In primul rand, efectele pot fi cauzate de cantitatea de tesut adipos, care este cel mai important loc de conversie a estrogenului. Modificarile din maduva osoasa pot afecta negativ rezistenta scheletica, iar obezitatea poate accelera pierderea osoasa.

Obezitatea si coloana vertebrala

Obezitatea accelereaza uzura articulatiilor si coloanei vertebrale. Oamenii obezi au dificultati in a se apleca, dificultati de a urca scari, de a cobori si dificultati de alergare. Din punct de vedere biomecanic, acest lucru este explicat de fortele din articulatiile genunchiului, care sunt prea mari, si poate aparea cu usurinta artrita. Excesul ponderal afecteaza si mecanica de la nivelul coloanei, punand presiune prea mare pe discurile vertebrale, ducand astfel la patologii ale vertebrelor si dureri de spate.

De asemenea, in caz de interventii chirurgicale ortopedice, riscurile de complicatii sunt mai mari si perioada de recuperare este mai lunga. Obezitatea poate fi chiar motivul pentru care unele interventii sunt contraindicate.

Obezitatea si calitatea vietii

Excesul corporal este, de asemenea, asociat cu limitari structurale si functionale, cu afectarea mersului normal, aplatizarea arcadei piciorului si afectarea gleznelor. Postura este afectata, si astfel apar dureri cronice.

Capacitatea de efort este scazuta in obezitate, si excesul grasimii este, de asemenea, semnificativ asociat cu sindromul de fragilitate. Indicatorii de fragilitate includ slabiciune, incetinire in activitatile obisnuite si activitate fizica scazuta, care predispun la afectarea independentei. Slabiciunea fizica este obisnuita in randul batranilor, fiind unul dintre predictorii primari ai scaderii calitatii vietii.

Sfaturi

Vestea buna este ca supraponderabilitatea si obezitatea pot fi in mare masura prevenite. Cheia succesului este obtinerea unui echilibru intre caloriile consumate din alimente si arderile calorice prin sport. Reducerea greutatii are efecte pozitive pe termen scurt asupra durerii musculo-scheletice, reduce durerea si dizabilitatea si scade riscul de afectiuni de oase si muschi.

Se recomanda cel putin 30 minute de activitate fizica pe zi, de intensitate moderata, efectuarea antrenamentelor aerobe, dar si a celor pentru intarirea musculaturii, cresterea rezistentei fizice, imbunatatirea echilibrului si mobilitatii, adoptarea unui stil alimentar sanatos, variat, echilibrat si natural, pentru reducerea excesului de greutate corporala.

Referinte:
(1) Obesity and bone metabolism, link: http://etheses.whiterose.ac.uk/7523/1/AL%20Evans%20Thesis%20Obesity%20%26%20Bone%20Metabolism%202014.pdf
(2) Obesity and the musculoskeletal system, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19093327
(3) The public health impact of obesity, link: https://www.annualreviews.org/doi/full/10.1146/annurev.publhealth.22.1.355
(4) The impact of obesity on the musculoskeletal system, link: https://www.nature.com/articles/0803715

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma