Nasterea prin cezariana este tot mai comuna, iar mii de femei nasc anual cu succes prin aceasta interventie chirurgicala. Afla tot ceea ce trebuie sa stii despre aceasta procedura.
De regula, operatia de cezariana este necesara atunci cand mama nu poate naste pe cale naturala, din cauza unor complicatii. In cadrul acestei proceduri, medicul va face o incizie in abdomenul inferior si uter.
Nasterea prin cezariana poate fi planificata dinainte daca pacienta dezvolta anumite complicatii sau daca isi doreste acest lucru, insa procedura trebuie efectuata in saptamana 38-39 de sarcina. In situatia in care operatia este necesara deoarece mama nu poate naste natural, cezariana poate fi efectuata si in timpul travaliului.
Daca ai planificat deja cezariana, medicul tau iti va recomanda sa discuti cu un anestezist despre eventualele probleme medicale care ar putea creste riscul de complicatii in timpul anesteziei. De asemenea, medicul va putea cere si un set de analize, cu ajutorul carora sa afle nivelul hemoglobinei, un test foarte important pentru a stabili daca starea ta generala de sanatate este buna.
Aceste informatii vor conta mult pentru medic, in situatia in care vor exista complicatii pe parcursul operatiei.
In ziua operatiei de cezariana te vei prezenta dimineata la spital, iar cu cel putin sase ore inainte de procedura nu trebuie sa mananci sau sa bei nimic. Chiar inaintea operatiei, personalul medical iti va monta o perfuzie intravenoasa si o sonda urinara. Dupa aceste pregatiri vei putea intra in sala de operatii.
O operatie normala de cezariana poate dura intre 40 si 60 de minute. Inainte de inceperea procedurii, anestezistul face o injectie in partea de jos a spatelui, numita si epidurala. Pentru ca anestezia nu este generala, vei fi constienta pe toata durata operatiei, insa, nu vei simti nimic.
Dupa ce anestezicul si-a facut efectul, chirurgul va face o incizie orizontala in partea inferioara a abdomenului si va taia peretele anterior al uterului. Dupa efectuarea inciziilor, medicul va scoate bebelusul manual, iar asistentul va aspira lichidul amniotic din nasul si gura copilului.
Pentru ca anestezia este epidurala, vei fi perfect constienta si iti vei putea auzi/vedea copilul in primele momente ale vietii. De asemenea, daca operatia nu este una de urgenta, partenerul tau iti va putea fi alaturi pe tot parcursul procedurii.
Cu toate ca procedura dureaza intre 40 si 60 de minute, copilul este scos din uter in primele 5 minute ale acesteia. Ora nasterii este consemnata drept momentul in care copilul paraseste uterul mamei. In continuare, medicul va taia cordonul ombilical si va inmana copilul medicului neonatolog. Dupa ce nou-nascutul este scos, medicul va indeparta placenta si va inchide incizia in straturi.
Operatia de cezariana planificata ori programata este, in mod normal, recomandata de medic atunci cand gravida se confrunta cu o problema care ar putea face travaliul periculos pentru copil si pentru ea insasi, iar nasterea naturala este contraindicata. Iata principalele probleme care determina cezariana planificata:
Cezariana de urgenta se face atunci cand apar anumite complicatii ce impiedica pacienta sa nasca natural, cu toate ca si-ar fi dorit acest lucru. Multe dintre aceste situatii sunt depistate in timpul travaliului, cand medicii observa anomalii ale sarcinii care ar putea pune in pericol atat viata mamei, cat si a fatului. Cele mai comune situatii in care se recomanda o cezariana de urgenta sunt:
Inainte de operatia propriu-zisa, medicul anestezist va propune cel mai potrivit tip de anestezie. Acesta va putea fi ales de pacienta, de comun acord cu specialistul. In mod normal, cea mai aleasa de femeile insarcinate este cea epidurala sau spinala, care nu este dureroasa si presupune o perioada mica de recuperare, insa, dupa caz, cezariana poate fi realizata doar prin anestezie generala.
Pentru o femeie care naste prin cezariana, epidurala este o alternativa foarte buna la anestezia generala deoarece va fi constienta pe tot parcursul operatiei si isi va putea tine bebelusul in brate imediat dupa nastere.
In cazul unei anestezii epidurale, specialistul va injecta gravida in zona inferioara a coloanei vertebrale, in jurul maduvei spinarii. Cu toate ca partea de jos a corpului femeii va fi amortita complet, proaspata mamica va fi constienta de tot ce se petrece in jurul sau si va putea auzi primul tipat al nou-nascutului.
Desi anestezia generala nu este comuna pentru nasterile prin cezariana, exista cazuri in care medicul este nevoit sa recomande si aceasta modalitate de sedare. Pentru efectuarea anesteziei generale, medicul va monitoriza semnele vitale cu dispozitivele medicale specifice si va introduce un tub endotraheal, pentru a asista respiratia.
De regula, anestezia generala se impune in cazuri grave, cand mama se confrunta cu probleme de sangerare sau cand anestezia epidurala nu isi poate face efectul. Aceasta forma de sedare se mai face cand mama solicita in mod expres acest lucru.
Progresul medicinei a transformat operatia de cezariana intr-o procedura foarte sigura, cu riscuri minime. Totusi, ca orice alta interventie chirurgicala, si aceasta poate include anumite efecte secundare, printre care:
Pe langa aceste riscuri, operatia de cezariana necesita o perioada de recuperare mai mare pentru mama. In cazul unei nasteri prin cezariana, pacienta va avea nevoie de circa 3-5 zile de spitalizare, comparativ cu 1-2 zile, in cazul nasterii naturale.
Operatia de cezariana poate prezenta riscuri si dupa ce a fost efectuata, iar mama se poate confrunta cu anumite probleme. Printre ele se numara:
Recuperarea dupa operatia de cezariana este mai indelungata decat cea de dupa o nastere naturala, iar mama va avea nevoie de o perioada de pana la 4-6 saptamani pentru a-si reveni complet.
In primele zile de dupa operatie, mama va experimenta dureri destul de greu de suportat si va avea nevoie de calmante, insa acestea trebuie prescrise in functie de istoricul medical al pacientei. Durerile sunt perfect normale si pot persista chiar si pana in a doua saptamana, cand pacienta va continua sa primeasca medicamente calmante.
In primele zile dupa operatie, mama va experimenta o stare generala de oboseala, dureri, confuzie si o senzatie de disconfort. Pe langa acestea, se va putea confrunta si cu dureri de spate, care de obicei sunt o consecinta a sarcinii, insa, pot avea si alte cauze. Cu toate acestea, starea generala a mamei se va imbunatati, urmand sa se simta mai bine pe zi ce trece.
La fel ca nasterea naturala, operatia de cezariana vine cu anumite avantaje si dezavantaje. In functie de acestea, orice mama poate decide metoda de nastere preferata.
Indiferent daca nasti natural sau prin cezariana, cel mai important este sa-ti alegi un medic in care sa poti avea incredere si care sa-ti prezinte clar riscurile si avantajele modului in care alegi sa aduci bebelusul pe lume. In cazul in care nasterea naturala nu este posibila, asculta recomandarile specialistului si urmeaza calea indicata de acesta.
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…