Motivatia pentru sport – cum ne mobilizam sa facem sport si odata hotarati, cum sa facem din activitatea fizica un obicei de durata?
1. Informatii generale despre motivatia pentru sport
2. De ce e atat de greu sa-ti gasesti motivatia pentru sport?
3. Cand si cum este bine sa incepi practicarea unui sport?
4. Sfaturi practice pentru a continua sportul dupa ce ai inceput
5. 10 motive pentru a face sport in mod regulat
„Sa fac mai mult sport” e una dintre cele mai frecvente rezolutii de Anul Nou si unul dintre cele mai dorite obiceiuri pozitive pe care oamenii ar vrea sa le deprinda. Cu toate acestea, multi nu reusesc sa fie suficient de activi fizic pentru a beneficia de numeroasele efecte pozitive ale sportului. In luna ianuarie, de obicei salile de sport sunt pline, pentru ca luna urmatoare numarul de participanti sa scada semnificativ.
Motivatia pentru sport este unul dintre factorii decisivi pentru nivelul de activitate fizica. Daca doar constientizarea efectelor benefice ar fi suficienta, am fi cu totii in forma.
Motivatia pentru sport este cea care te mobilizeaza sa devii activ fizic si sa continui odata ce ai inceput sa faci sport. Motivatia fluctueaza in tot acest proces, iar cei mai multi renunta atunci cand motivatia este scazuta. Dar pe masura ce rezultatele sportului incep sa fie simtite, devine mult mai usor sa faci miscare. Rezultatele devin in sine motivatori pentru miscare – fie ca pierzi in greutate, respiri mai usor, nu mai obosesti la fel de repede, te simti bine dupa un antrenament.
Nu mai e nicio noutate cat de benefic este sportul pentru sanatate, nu doar pentru buna functionare a organismului, ci si pentru sanatatea mintala. Apoi, exista numeroase facilitati pentru a face sport, de la activitati diverse pe care le ofera salile de sport, pana la posibilitatea de a te antrena acasa, urmarind un tutorial sau online, cu un antrenor personal. Si totusi, de ce ne este atat de greu sa incepem sa facem miscare, chiar daca suntem constienti de impactul sau pozitiv?
Lipsa de timp, lipsa de chef, oboseala, lipsa unui partener cu care sa te antrenezi, faptul ca nu vezi rezultatele imediat sunt doar cateva dintre motivele care ne impiedica pe cei mai multi dintre noi sa faca sport. Experiente din trecut in care ai inceput sa faci sport, apoi ai renuntat pot contribui, de asemenea, la reticenta de a-ti mai face iar un abonament la sala. Sau poate nu iti place sa mergi la sala, ti se pare prea dificil sau dureros sa te antrenezi, nu iti place cum arati sau ti se pare ca esti prea in varsta sa mai conteze. Motivele pe care le invocam sunt numeroase, iar cele mai multe dintre ele sunt de obicei bariere mentale. Dar daca iti doresti sa faci mai mult sport, aceste bariere pot fi indepartate.
Daca nu ai probleme de sanatate care sa contraindice activitatea fizica, oricand este ideal sa incepi sa faci sport. Chiar si daca ai avut un stil de viata sedentar sau esti la varsta a treia.
Daca nivelul tau de activitate este minim si ai vrea sa incepi sa faci mai multa miscare, se recomanda sa incepi cu activitati usoare si sa cresti gradual intensitatea si durata. In acest fel, nu te vei demotiva la scurt timp dupa ce ai inceput. Daca ti-ai propus sa mergi la sala sau vrei sa te antrenezi acasa, opteaza pentru o intensitate minima a efortului fizic, la inceput.
Cand incepi antrenamentul, incalzeste muschii pe care ii vei folosi, prin exercitii de stretching (intindere musculara) sau o varianta simplificata a exercitiului propriu-zis. Dupa antrenament, aceleasi exercitii de stretching sau o plimbare usoara te ajuta sa te linistesti si previn aparitia durerilor musculare.
Hidrateaza-te si asculta-ti corpul. Daca simti durere in timp ce faci sport, opreste-te si reia antrenamentul intr-un ritm mai lent, doar daca durerea a disparut dupa pauza.
Daca vrei sa fii mai activ fizic, poti face mici modificari in rutina de zi cu zi si sa introduci mai multa miscare:
Ti-ai propus, te-ai mobilizat si ai inceput sa faci sport. Cum reusesti insa sa-ti pastrezi motivatia si sa faci activitatea fizica parte din rutina ta?
Sa faci sport este unul dintre cele mai importante si benefice lucruri pe care le poti face pentru sanatatea ta.
(1) Need Motivation to Exercise? What Science Says Really Works – https://www.aarp.org/health/healthy-living/info-2018/exercise-plan-motivation.html
(2) Benefits of Exercise – https://medlineplus.gov/benefitsofexercise.html
(3) Physical activity – it’s important – https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/physical-activity-its-important
(4) 10 Health Benefits of Daily Exercise – https://psychcentral.com/blog/10-health-benefits-of-daily-exercise/
(5) How to Start Exercising and Stick to It – https://www.helpguide.org/articles/healthy-living/how-to-start-exercising-and-stick-to-it.htm
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…