Motivatia in munca – de ce e importanta si cum o putem mentine

Motivatia in munca se refera la factorii care ne mentin interesul si dorinta de a continua sa lucram cu determinare si eficienta. Pe de o parte vorbim de factori interni, care tin de noi, pe de alta parte de factori externi, precum compensatiile si avantajele materiale, perspectiva evolutiei in cariera, premiile. Cum ne putem mentine motivatia si alte informatii despre motivatia in munca pe larg in acest articol.

Cuprins:

1. Informatii generale – motivatia la locul de munca
2. Factori motivationali la locul de munca
3. De ce este importanta motivatia in munca?
4. Cum ne mentinem si imbunatatim motivatia in munca

Informatii generale – motivatia la locul de munca

Motivatia in munca este individuala; fiecare dintre noi e motivat de altceva in activitatea profesionala. Pe unii ii motiveaza cel mai mult sa se dezvolte cat mai mult in domeniul lor, pentru altii sunt motivante munca bine facuta, predictibilitatea activitatii sau dimpotriva, posibilitatea de a fi creativi.

Motivatia in munca se refera la motivele pentru care alegem un loc de munca si continuam sa ramanem acolo. Insa motivatia nu ramane la acelasi nivel tot timpul, ci fluctueaza sau se poate diminua in timp.

Factori motivationali la locul de munca

In mod traditional, se face distinctia intre doua tipuri de motivatie: motivatia intrinseca si motivatia extrinseca. Motivatia intrinseca este cea care e alimentata de interesele noastre, de activitatile care ne bucura si ne fac placere. Motivatia extrinseca este in afara noastra si este alimentata de aspecte externe precum bani, recunoasterea abilitatilor si expertizei, perspectivele dezvoltarii carierei.

Ambele tipuri de motivatie sunt importante si au rolul lor. Ideal este sa fim motivati intrinsec in activitatea profesionala, adica motivatia in munca sa vina din interiorul nostru. Factorii motivationali externi sunt si acestia important, insa pe termen lung nu pot mentine motivatia la acelasi nivel. In cartea sa „Drive: The Surprising Truth About What Motivates„, Daniel Pink vorbeste despre implicatiile recompenselor exterioare pe care angajatii le primesc. El le compara cu drogurile, prin prisma faptului ca in timp, angajatii au nevoie de „doze” tot mai mari de recompense, pentru ca acestea sa reuseasca sa ii mai motiveze in munca.

Motivatia in munca – factori si teorii

De-a lungul timpului au fost propuse mai multe teorii privind motivatia in contextul organizational.

Teoria celor doi factori propusa de Frederick Herzberg

In anii 1950, Herzberg a elaborat aceasta teorie, dupa intervievarea a 200 de contabili si ingineri despre aspectele pozitive si negative pentru ei privind locul de munca. Pe baza acestor informatii, Herzberg a concluzionat ca doi factori influenteaza motivatia si satisfactia in munca: factorii motivatori (angajamentul in munca, recunoasterea, progresul in cariera) si factorii de igiena (daca lipsesc, pot duce la insatisfactie in munca si scaderea motivatiei – salariu adecvat, politici organizationale eficiente, relatii bune cu colegii).

Piramida trebuintelor propusa de Abraham Maslow

Conform acestei teorii, motivatia (in general, dar si in munca) creste pe masura ce sunt indeplinite o serie de nevoi, incepand de la cele de baza (fiziologice), pana la cele psihologice, de realizare a potentialului individual. Aceasta piramida include:

  • nevoile fiziologice, care trebuie indeplinite, pentru a ne asigura supravietuirea (mancare, apa, adapost;
  • nevoile de siguranta, personala si financiara;
  • nevoile de apartenenta, de a avea relatii de prietenie, de cuplu, de a intemeia o familie;
  • nevoile legate de stima de sine, nevoia de incredere in sine si de respect din partea celorlalti;
  • nevoile de auto-actualizare – se refera dorinta de a face tot ce e necesar pentru dezvoltarea potentialului propriu.

Efectul Hawthorne

Este o teorie propusa tot in anii 1950, in urma unor studii in care s-a observat ca unii oameni aveau tendinta de a lucra mai intens si de a avea rezultate mai bune atunci cand erau observati de cercetatori. Astazi, efectul Hawthorne este luat in calcul atunci cand in organizatii se ofera angajatilor feedback si recunoastere pentru munca lor, aspecte care duc la o crestere a motivatiei lor.

Teoria expectantelor

Conform acestei teorii, suntem motivati de asteptarile noastre privind rezultatele pe care le vom obtine si luam decizii pe baza probabilitatii de a fi recompensati pentru comportamentul nostru. De exemplu, o persoana va fi mai motivata sa munceasca mai mult si mai bine daca i s-a promis o marire de salariu decat daca aceasta posibilitate este redusa.

Teoria X si teoria Y

Propusa de Douglas McGregor, teoria imparte managerii in doua categorii:

  • cei care considera ca majoritatea angajatilor evita munca si nu le place responsabilitatea (managerii din categoria teoriei X) si
  • managerii care considera ca majoritatii angajatilor le place ceea ce fac si depun eforturi atunci cand au control in activitatea lor (managerii teoriei Y).

Prin urmare, conform acestei teorii, angajatii din categoria teoriei X vor fi motivati de companie prin reguli stricte si pedepse. Pe de alta parte, angajatii din categoria teoriei Y sunt vazuti ca fiind constiinciosi si capabili de auto-motivare; de aceea, responsabilitatea managementului este de a le oferi un mediu propice pentru a le sustine responsabilitatea si a-si pune in aplicare creativitatea.

De ce este importanta motivatia in munca?

Motivatia in munca este strans legata de productivitatea si satisfactia pe care activitatea si/sau locul de munca ni le ofera. Studiile arata ca angajatii motivati sunt mult mai implicati in munca lor, au rate mai mici de absenteism si exista un risc mai mic ca sanatatea lor sa fie afectata de munca.

Cum ne mentinem si imbunatatim motivatia in munca

Multi dintre noi au zile in care se simt demotivati, neinspirati, obositi de ceea ce fac sau fara energia de a lucra. Ce putem face pentru a ne auto-motiva? Iata cateva idei:

Alegerea unui job intr-un domeniu care ne place

Atunci cand domeniul in care lucram sau activitatea in sine ne plac, ne este mult mai usor sa fim implicati si sa ne pastram motivatia pe termen mai lung. Chiar daca nu toti avem sansa de a ne dezvolta pasiunea la locul de munca sau a ne transforma un hobby intr-o afacere, e important sa ne indreptam spre domenii sau zone profesionale in care sa gasim totusi aspecte care sa ne placa si sa ne mentina interesul.

Sa invatam mereu ceva nou

Uneori lipsa motivatiei apare pe fondul rutinei si a faptului ca locul de munca nu ne mai ofera nicio provocare. In acest context, a invata ceva nou sau a ne dezvolta noi abilitati, in zona in care ne desfasuram activitatea, ne va scoate din zona de confort si ne va ajuta sa ne remotivam.

Stabilirea propriilor obiective

Ce iti propui sa realizezi astazi, saptamana aceasta sau luna aceasta? Atunci cand ne stabilim obiective, avem mai mult control asupra muncii noastre, iar controlul este un factor asociat cu motivatia. In multe cazuri, angajatilor le sunt stabilite obiective si nu au ei posibilitatera de a decide aceste lucruri. Ce putem face in aceasta situatie este sa ne stabilim si noi propriile obiective privind munca si ce anume ne propunem sa facem. Iar daca este posibil, sa le propunem managerilor sa participam la stabilirea obiectivelor noastre profesionale.

Prioritizarea sarcinilor si rezolvarea lor rand, in ordinea importantei

De multe ori, atunci cand suntem incarcati cu activitati si lucruri de rezolvat, tendinta e de a incerca sa rezolvam mai multe odata. Eficienta creste insa atunci cand le ierarhizam in functie de importanta si le rezolvam una dupa alta. Iar intre acestea, oferirea unor recompense pentru fiecare activitate sau sarcina finalizata ne creste motivatia de a continua. (Recompensa poate fi sa bem o cafea, sa ne ridicam de pe scaun si sa facem o scurta plimbare, sa luam masa de pranz. Toate acestea doar dupa ce am terminat ceea ce ne propusesem.
Daca avem tendinta de a amana inceperea unei activitati sau avem dificultati in a ne organiza cu timpul, putem invata sa ne gestionam mai bine timpul.

Timp alaturi de oameni motivati

Prezenta unor oameni motivati, entuziasti, care lucreaza cu bucurie si placere, este deseori molipsitoare. Timpul petrecut alaturi de ei ne poate da un plus de motivatie.

O vacanta

Scaderea motivatiei poate aparea si pe fondul unei oboseli prelungite, in care nu am mai luat de mult pauze. Avem nevoie de zile libere ocazionale si de concedii, pentru a lua pauze ocazionale de la ceea ce facem. Insa cand motivatia scade, o vacanta poate fi cu atat mai necesara. Chiar daca nu intentionam sa plecam realmente intr-o vacanta, cateva zile de odihna si de schimbare de decor ne pot da un restart si sa revenim cu mai multa motivatie la serviciu.

De ce am ales acest loc de munca?

Atunci cand suntem demotivati si simtim ca facem un efort chiar si cu cele mai simple activitati, o strategie poate fi sa ne amintim care este scopul nostru si ce ne-a motivat de la inceput sa lucram in acest domeniu/la acest loc de munca. Cand punem lucrurile intr-o noua perspectiva, s-ar putea sa vedem ca acea activitate simpla, banala, este de fapt o piesa importanta in imaginea de ansamblu.

Solicitarea feedback-ului daca nu ne este oferit

Avem nevoie de feedback pentru a sti ce anume avem de imbunatatit. Iar daca acest feedback nu il primim de la colegii de lucru si de la superiori, este in folosul nostru sa il cerem.

Ce pot angajatorii sa ofere pentru a sustine motivatia angajatilor:

  • oferirea de feedback si recunoastere angajatilor;
  • incurajarea exprimarii libere a ideilor;
  • incurajarea muncii in echipa si a activitatilor, proiectelor de echipa;
  • oferirea libertatii angajatilor de a lucra independent atunci cand este posibil;
  • sa ii ajute in a-si stabili obiective profesionale, alaturi de clarificarea recompenselor pentru atingerea acestor obiective;
  • incurajarea si sustinerea angajatilor atunci cand intampina dificultati in activitatea profesionala
  • crearea unui mediu de lucru care sa stimuleze curiozitatea si dorinta de a invata mai mult din partea angajatilor;
  • evaluarea periodica a satisfactiei privind locul de munca din partea angajatilor;
  • incurajarea dezvoltarii profesionale prin participarea la seminarii, workshop-uri si alte evenimente educationale.

Referinte:

(1) The Science of Improving Motivation at Work – https://positivepsychology.com/improving-motivation-at-work/
(2) Working conditions – We need to boost motivation at work to ease Europe’s demographic headache – https://www.eurofound.europa.eu/publications/blog/we-need-to-boost-motivation-at-work-to-ease-europes-demographic-headache
(3) Self-Motivation Explained + 100 Ways To Motivate Yourself – https://positivepsychology.com/self-motivation/
(4) How to Keep Working When You’re Just Not Feeling It – https://hbr.org/2018/11/how-to-keep-working-when-youre-just-not-feeling-it

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma