Acetilcolina – ce este, rolul sau in organism, indicatii

Acetilcolina este unul dintre cei mai importanti neurotransmitatori la nivel cerebral. Mentinerea acetilcolinei la un nivel normal este benefica pentru memorie, atentie, invatare, dar si pentru activitatea musculara. Dezechilibrul acetilcolinei se asociaza cu tulburari de memorie si chiar boala Alzheimer. Aflati mai multe despre rolul, indicatiile si beneficiile acetilcolinei.

Cuprins:

  1. Ce este acetilcolina?
  2. Rolul acetilcolinei in organism
  3. De ce apare deficitul de acetilcolina?
  4. Surse de acetilcolina
  5. Beneficiile acetilcolinei

Ce este acetilcolina?

Acetilcolina (ACh) este un neurotransmitator si un neuromodulator. Ea actioneaza la nivelul sistemului nervos, transmitand semnale intre celulele nervoase. Se gaseste atat in sistemul nervos central, care include creierul si maduva spinarii, cat si in sistemul nervos periferic, care este alcatuit din reteaua de nervi din afara creierului si maduvei spinarii.

Neurotransmitatorii sunt substante chimice eliberate de neuroni pentru a trimite semnale altor neuroni. Acetilcolina este un neurotransmitator aflat intre sinapsele nervoase (legaturile dintre celulele nervoase) si in jonctiunile musculare. Este sintetizata in terminatiile nervoase pornind de la moleculele de acetil-coenzima A (o forma de glucoza) si colina (o lipida gasita in oua, carne de pui, ficat, leguminoase si nuci). De altfel, denumirea deriva din structura sa – acid acetic + colina = ACh (acetilcolina).

Desi este mai putin cunoscuta decat alti neurotransmitatori „celebri” precum dopamina, serotonina ori adrenalina, acetilcolina este primul neurotransmitator descoperit. Acetilcolina a fost izolata in 1921 de Otto Loewi, biolog german, laureat al Premiului Nobel pentru Medicina, in 1936. El a publicat primele studii despre existenta unor molecule cu rol neurotransmitator. In prezent sunt cunoscuti peste 50 de neurotransmitatori.

Rolul acetilcolinei in organism

Acetilcolina este un neurotransmitator cheie care intervine in transmiterea semnalului nervos intre neuroni, intre celulele musculare si intre hormonii produsi de glandele endocrine. De asemenea, in cadrul sistemului colinergic, moduleaza eliberarea altor neurotransmitatori, inclusiv dopamina, norepinefrina, serotonina.

Iata care sunt principalele functii ale acetilcolinei:

  • stimularea activitatii musculare;
  • reglarea sistemului colinergic;
  • sustinerea neuroplasticitatii cerebrale (neuroplasticitatea este abilitatea creierului de a forma si a reorganiza sinapsele neuronale ca raspuns la invatare sau experiente noi);
  • protejarea creierului impotriva declinului cognitiv, inclusiv impotriva bolii Alzheimer;
  • sustinerea functiilor cognitive superioare precum gandirea, atentia, analiza, sinteza;
  • reglarea somnului.

De ce apare deficitul de acetilcolina?

Scaderea acetilcolinei la nivel cerebral este implicata in aparitia tulburarilor de memorie, declinului cognitiv si chiar a bolii Alzheimer. Cercetarile arata ca deficitul de acetilcolina apare din cauza actiunii unor substante numite anticolinergice, cum ar fi toxinele (din mediul inconjurator, hrana) sau medicamentele. Aceste substante care interfereaza cu functia acetilcolinei au efecte negative asupra intregului organism, dar mai ales asupra inimii, creierului si muschilor.

Printre medicamentele care pot determina scaderea acetilcolinei se numara:

  • antibioticele,
  • magneziul in exces,
  • anticonvulsivantele,
  • diureticele,
  • betablocantele.

Simptome ale deficitului de acetilcolina

  • Slabiciune musculara si oboseala cronica (asociate cu risc crescut de miastenia gravis).
  • Tulburari de memorie, scaderea atentiei si a puterii de concentrare, lipsa motivatiei, stari depresive.
  • Declin cognitiv (asociat cu risc crescut de Alzheimer).
  • Miscari involuntare: spasme musculare, tresariri.

In cazurile severe, cauzate de abuzul de medicamente anticolinergice, pot aparea paralizii, convulsii, dificultati de respiratie, palpitatii, dereglari ale ritmului cardiac.

Surse de acetilcolina

Acetilcolina este produsa in organism pornind de la colina. Nu exista alimente care sa contina acetilcolina, insa unele alimente pot furniza colina, care este utilizata de organism pentru a produce acetilcolina.

Nu sunt disponibile nici suplimente care sa contina acetilcolina, insa exista suplimente pe baza de colina care ajuta la cresterea productiei de acetilcolina. Suplimentele pe baza de colina sunt recomandate de obicei pentru sustinerea proceselor cognitive: atentia, invatarea, memoria. In general, colina se gaseste in suplimente anti-aging, suplimente prenatale sau in unele multivitamine.

O dieta bogata in colina s-a dovedit a avea un rol protector impotriva declinului cognitiv ce apare odata cu inaintarea in varsta. De exemplu, date provenind de la Framingham Heart Study sugereaza ca exista o asociere intre aportul de colina si sanatatea creierului. Autorii au constatat ca participantii care aveau o dieta bogata in colina au obtinut rezultate foarte bune la testele cognitive si de memorie. De asemenea, investigatiile imagistice au aratat ca subiectii prezentau un tesut cerebral sanatos.

Alimente bogate in colina care stimuleaza sinteza acetilcolinei

  • Oua
  • Carne de pui si de curcan
  • Carne de vita
  • Ficat de pui si de vita
  • Peste
  • Lapte de capra
  • Naut
  • Mazare
  • Fasole alba si rosie
  • Broccoli
  • Conopida
  • Varza de Bruxelles
  • Germeni de grau
  • Ciocolata.

Doze si indicatii de administrare

Persoanele carora li se prescriu suplimente cu colina pentru cresterea nivelului de acetilcolina primesc o doza cuprinsa intre 250 si 550 mg colina pe zi.

Alte suplimente care ajuta la cresterea acetilcolinei includ:

  • Alfa-GPC (alfa-glicerilfosforil colina), un acid gras precursor al colinei;
  • CDP-colina;
  • Ginkgo biloba.

Beneficiile acetilcolinei

Imbunatateste capacitatea de invatare si atentia

Studiile arata ca acetilcolina este importanta pentru sustinerea atentiei si medierea proceselor din creier care duc la invatare si antrenarea memoriei. Acest lucru se realizeaza prin stimularea modului in care sinapsele primesc si transmit informatii la nivelul creierului.

Sustine memoria

Studii de referinta asociaza suplimentarea colinei cu imbunatatirea memoriei si chiar cu efecte antiinflamatoare. Cercetarile sugereaza ca, la persoanele cu boala Alzheimer, colinesteraza se descompune si distruge acetilcolina, ceea ce afecteaza negativ functia cognitiva. Potrivit Harvard Health Publishing, creierul pacientilor cu Alzheimer prezinta niveluri mult mai scazute de acetilcolina comparativ cu persoanele sanatoase. Suplimentarea dietei cu colina este una dintre metodele intens studiate pentru reducerea riscului de boala Alzheimer.

Faciliteaza activitatea musculara

Acetilcolina actioneaza ca o substanta chimica pe care neuronii motori din sistemul nervos o elibereaza pentru a activa muschii. Acest neurotransmitator intervine la nivelul jonctiunilor neuromusculare, ceea ce este esential pentru miscare si coordonare. Acetilcolina faciliteaza contractia muschilor netezi, dar detine un rol important si in reglarea batailor muschiului cardiac.

Regleaza starea de veghe si somnul

Deoarece functioneaza ca un neuromodulator si are impact asupra eliberarii altor neurotransmitatori cu efect calmant si stimulator, acetilcolina are un impact major asupra motivatiei, starii de veghe, nivelului de energiei si somnului. Acetilcolina este implicata in promovarea somnului REM – ciclurile somnului cu miscari rapide ale ochilor, care sunt necesare pentru refacere, invatare si formarea memoriei.

Asadar, acetilcolina este un neurotransmitator raspandit la nivelul intregului organism, atat la nivelul creierului, maduvei spinarii, cat si la nivelul muschilor. Datorita interactiunii acetilcolinei cu alti neurotransmitatori sunt posibile procesele cognitive, memoria, atentia, invatarea, gandirea, dar si activitatea musculara.

Referinte:

https:/draxe.com/health/acetylcholine

https:/framinghamheartstudy.org

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/a-possible-brain-food-that-youve-probably-never-heard-of

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2017.01489/full

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma