Molluscum contagiosum este o boala usoara a pielii provocata de un virus (molluscum contagiosum virus), manifestata prin umflaturi mici nedureroase (papule in forma de cupola). Mai multe despre aceasta afectiune si care sunt cauzele aparitiei acesteia aflati din materialul care urmeaza.

Cuprins:

  1. Definitie
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Masuri de preventie

Definitie

Molluscum Contagiosum este o infectie comuna, in general benigna, a pielii. Este mai frecveta la copii, adultii activi sexual si la pacientii imunodeficienti.

Boala nu este, de obicei, grava si, in majoritatea cazurilor, se vindeca in aproximativ 6 pana la 12 luni fara tratament. Unii considera ca aceasta este o boala cu transmitere sexuala (BTS), dar multi altii considera pur si simplu ca este o boala a pielii care este contagioasa prin orice contact accidental direct sau indirect cu virusul infectant.

Cauze

Este cauzata de molluscipox virus, un membru al familiei poxviridae. Acest virus se diferentiaza de celelate virusuri pox prin faptul ca produce leziuni care se remit spontan, tumorete ombilicate ale pielii mai degraba decat vezicule.

Molluscum contagiosum, o eruptie cutanata si mucoasa cauzata de Molluscipox virus a fost pentru prima data descrisa de Bateman la inceputul secolului al XIX-lea.

Care sunt factorii de risc pentru molluscum contagiosum?

Cel mai mare factor de risc este acela in care o persoana neinfectata intra in contact o leziune a pielii altei persoane infectate sau atinge un element oarecare, cum ar fi un prosop pe care o persoana infectata l-a folosit recent.

Persoanele cu sisteme imunitare slabite sunt in pericol sa dezvolte infectia, iar leziunile sa se raspandeasca rapid si pe suprafete mai mari. Alte persoane cu risc ridicat sunt luptatorii, inotatorii, gimnastii si oamenii care obisnuiesc sa faca bai de aburi si sa mearga la sauna.

De asemenea, este posibil ca infectia sa fie transmisa sexual. Este teoretic posibil ca virusul sa fie contractat de pe capacul de toaleta, desi nimeni nu a documentat acest lucru.

Este aceasta boala contagioasa?

Dupa cum ii spune si numele, putem fi siguri ca aceasta afectiune este contagioasa. Virusul se raspandeste prin contact direct cu pielea, dar si prin contact indirect (de exemplu, cu prosoape sau obiecte personale utilizate in sporturile de contact pe care o persoana infectata le atinge, permitand virusului sa treaca de pe prosop sau alt articol pe pielea altei persoane).

Care este perioada de incubatie pentru molluscum contagiosum?

Timpul mediu de la expunere la dezvoltarea simptomelor (perioada de incubatie) este de aproximativ doua pana la sapte saptamani si poate dura pana la sase luni la unele persoane.

Cat dureaza infectia cu molluscum contagiosum? Cand o persoana devine noncontagioasa?

Leziunile cutanate dureaza aproximativ 6 pana la 12 luni, desi unele persoane s-au confruntat cu aceste leziuni chiar si patru ani. Odata ce leziunile se vindeca spontan, persoana nu mai este contagioasa. Perioada contagioasa este destul de variabila si depinde de momentul in care leziunile se vindeca.

Simptome

Molluscum contagiosum se prezinta sub forma unor proeminente de dimensiuni diferite:

  • gamalie de ac pana la bob de piper
  • rotunde
  • hemisferice
  • de culoarea pielii
  • relativ dure la palpat

Numarul leziunilor variaza intre una si cateva zeci. Unele elemente (mai ales cele mai mari) pot fi centrate de o mica depresiune. Daca sunt apasate mai puternic din ele se elimina o masa pastoasa sau semilichida albicioasa. Manevra insa nu este recomandabila, deoarece favorizeaza imprastierea virusului in vecinatate. Este o afectiune intalnita mai ales la copiii care frecventeaza bazinele de inot sau la cei cu imunitate scazuta.

Diagnostic

Medicii diagnosticheaza molluscum contagiosum pe baza istoricului persoanei si in urma examenului fizic. O biopsie a pielii sau preluarea unor tesuturi care arata instalarea infectiei virale reprezinta un diagnostic definitiv, de obicei facut de un patolog. Acest diagnostic definitiv este uneori util pentru a distinge molluscum contagiosum de multe alte afectiuni ale pielii, cum ar fi:

Ce tip de medici trateaza molluscum contagiosum?

Desi specialistii in asistenta medicala primara si pediatrii pot trata fara probleme aceasta boala, consultanti precum dermatologii, specialistii in bolile infectioase si patologii pot oferi, de asemenea, consultatii pentru diagnosticare si tratament.

Tratament

Molluscum contagiosum este o afectiune autolimitata care, lasata netratata, se vindeca spontan la pacientul imunocompetent, dar care evolueaza si se agraveaza la cel imunodeprimat. Unii pacienti isi rup leziunile ceea ce duce la raspandirea bolii. Pe de alta parte, unele scoli si gradinite nu primesc copii care au leziuni produse de Molluscum contagiosum. Exista mai multe metode chirurgicale sau medicamentoase care sa duca la disparitia acestor leziuni. Recent au fost introduce tratamente antivirale si imunomodulatoare. Iata cateva exemple:

Criochirurgia

Una dintre cele mai rapide si eficiente metode de tratament este crioterapia. Nitrogen lichid, gheata uscata sau Frigiderm se aplica pe fiecare leziune pentru cateva secunde. Este posibil ca repetarea tratamentului sa fie necesara peste 2-3 saptamani. Acest tratament poate determina hipersa hipopigmentarea pielii.

Eviscerarea

Aceasta este o metoda usoara de indepartare a leziunilor prin eviscerarea miezului ombilicat sau cu un obiect ascutit. Aceasta metoda poate fi aplicata si acasa dar e foarte posibil sa nu fie tolerata de copiii mici.

Cauterizarea

Aceasta metoda este dureroasa, se efectueaza cu ajutorul unui electrocauter si este recomandat sa se efectuaze cu anestezie locala. Prin aceasta metoda se obtine tesut pentru stabilirea diagnosticului histopatologic.

Folosirea de banda adeziva

O alta metoda de tratament este reprezentata de folosirea benzii adezive. Partea adeziva a benzii se lipeste deasupra leziunii si apoi se indeparteaza, actiune care va indeparta epiderma de la suprafata leziunii. Se repeta de 10-20 de ori. Folosirea aceleiasi benzi poate determina raspandirea virusului pe pielea neafectata.

Podofilina si Podofilox

O tinctura 25% de benzoina sau alcool poate fi aplicata o data pe saptamana. Acest tratament necesita unele precautii. El contine doua mutagene, quercetin si kaempherol, care pot afecta tesutul sanatos din jurul leziunii determinand leziuni erosive la acest nivel. Acesta poate avea si efecte sistemice, cum ar fi: neuropatia periferica, afectare renala, ileus paralitic, leucopenie si trombocitopenie, mai ales daca este folosit din abundenta pe suprafete mucoase. Podofilox este o alternativa la podofilina care poate fi folosita de catre pacient acasa. Doza recomandata este de 0,05ml din solutia 5% de doua ori pe zi timp de trei zile.

Cantaridina

Cantaridina (solutie 0.9%) a fost utilizata cu success in tratamentul MCV. Se aplica pe leziuni si se lasa pe loc cel putin 4 ore, apoi se spala. Cataridina poate determina leziuni severe. Ea trebuie testata initial pe leziuni izolate. Nu se utilizeaza la nivelul fetei. Daca tratamentul este bine tolerat, atunci poate fi repetat saptamanal pana la disparitia leziunilor. In mod normal sunt necesare 1-3 tratamente.

Tretionina

Crema Tretionina 0,1% a fost utilizata in tratamentul MCV. Se aplica pe leziuni de doua ori pe zi. Disparitia leziunilor a fost raportata in ziua 11 de tratament. Crema Tretionina 0,05% a fost utilizata cu succes pentru reducerea iritatiei.

Cimetidina

Cimetidina, un inhibitor al receptorilor H2 (histaminici) determina disparitia leziunilor la 9 din 13 pacienti, conform unui studiu nerandomizat. Conform acestui studiu, doza utilizata a fost de 40mg/kgc/zi administrate in doua reprize, timp de doua luni. Autorii recomanda studii ulterioare pentru stabilirea eficacitatii si a dozelor optime de cimetidina. Din cauza interactiunilor medicamentoase ale cimetidinei se recomanda revizuirea tratamentelor simultane.

Hidroxidul de Potasiu

O alta optiune de tratament este hidroxidul de potasiu. Studii au demonstrate eficacitatea si recomanda utilizarea concentratiei de 5% in uzul pediatric. Rezolutia leziunilor apare in 30 de zile.

Terapia prin laser (Pulsed dye laser)

Terapia cu ajutorul laserului s-a dovedit a fi eficienta in tratamentul MCV. Aceasta terapie este documentata ca avand rezultate excelente, este bine tolerata, fara cicatrici sau anomalii pigmentare. Leziunile se vindeca in doua saptamani. Studiile arata ca 90-96% dintre leziuni se remit dupa o singura sedinta. Acest tratament este extreme de eficient, dar costul redicat il face mai greu abordabil.

Imiquimod

Imiquimod crema 5% este un imunomodulator care nu determina efecte adverse toxice la copii. Se aplica local timp de patru saptamani. Vindecarea leziunilor poate dura pana la 3 luni.

Cidofovir

Cidofovir este un medicament cu proprietati antivirale. Poate fi administrat topic sau local prin injectii intralezionale in mai multe infectii cutanate. Crema cidofovir 3% a fost utilizata cu success in tratamentul MCV cu remiterea leziunilor in 2-6 saptamani. Costul ridicat, carcinogenitatea demonstrata de unele studii mici si necesitatea prepararii sale i-au redus mult utilitatea.

La pacientii imunocompetenti leziunile sunt autolimitate in general. Totusi, exista terapii adecvate multiple. La pacientii imunodeprimati pot aparea leziuni potential desfigurante, terapiile locale fiind ineficiente. Efect pot avea medicamentele antivirale si imunomodulatoare.

Exista remedii la domiciliu pentru molluscum contagiosum?

Exista o gama larga de masuri corecte disponibile pentru aceasta boala. Oamenii au incercat diferite remedii, cum ar fi:

  • otetul din cidru de mere
  • uleiul din arbore de ceai
  • alcoolul
  • iodul
  • peroxidul de hidrogen
  • extractul din bumbac

Din pacate, exista putine informatii si date care sa vina in sustinerea acestor remedii, cu toate ca unele persoane pretind ca acestea vindeca boala. Unele sunt usor disponibile in farmacii. Cu toate acestea, este important sa discutati despre aceasta situatie cu medicul inainte de a incerca aceste remedii.

Care este prognosticul in cazul molluscum contagiosum?

Majoritatea persoanelor care dezvolta infectia cu molluscum contagiosum dispun de un prognostic excelent deoarece infectia este, de obicei, auto-limitatoare. Afecteaza in mod obisnuit numai pielea si se vindeca fara tratament in aproximativ 6 pana la 12 luni in majoritatea cazurilor.

Cu toate acestea, persoanele imunosupresate au parte de un prognostic mai putin fericit, deoarece boala poate persista timp de ani de zile si devine larg raspandita pe piele. Unii oameni pot avea infectii secundare bacteriene ale pielii, aceasta fiind complicatia majora a bolii. Unele tratamente enumerate pot lasa cicatrici mici. Chiar daca suferiti de aceasta boala si sunteti vindecati, va puteti reinfecta si puteti dezvolta din nou afectiunea.

Eventuale complicatii ale bolii

Umflaturile si pielea din jurul lor pot deveni rosii si inflamate. Se considera ca acesta este un raspuns imun la infectie. Daca sunt zgariate, aceste umflaturi se pot infecta. Daca apar leziuni pe pleoape, ochii pot deveni roz, facandu-si, astfel aparitia conjunctivita.

Masuri de preventie

Cel mai bun mod de a preveni contractarea molluscum contagiosum este de a evita atingerea pielii unei alte persoane care este infectata. Urmand aceste sugestii, veti putea sa preveniti raspandirea infectiei:

  • Obisnuiti sa va spalati in mod eficient mainile cu apa calda si sapun.
  • Instruiti copiii in tehnicile adecvate de spalare a mainilor, deoarece acestia sunt mai predispusi sa se atinga intre ei in timp ce se joaca si interactioneaza cu ceilalti.
  • Evitati sa impartiti cu alte persoane obiectele personale. Printre acestea se numara: prosoapele, imbracamintea, periile de par sau sapunurile.
  • Evitati folosirea aparaturilor de sport cu care ar putea intra in contact o persoana infectata.
  • Evitati atingerea zonelor de pe piele unde exista umflaturi.
  • Mentineti aceste umflaturi curate si acoperite pentru a impiedica o eventuala raspandire a virusului catre alte persoane.
  • Evitati barbierirea in locurile in care sunt prezente aceste umflaturi.
  • Evitati contactul sexual daca aveti umflaturi in zona genitala.

 

Referinte:

https://www.medicinenet.com/molluscum_contagiosum_facts/article.htm#what_is_molluscum_contagiosum

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/molluscum-contagiosum

https://www.healthline.com/health/molluscum-contagiosum#symptoms

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/molluscum-contagiosum/symptoms-causes/syc-20375226

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma