Afrodisiace – totul despre stimulentele vietii sexuale

Orice alimente sau produse medicamentoase care sustine ca vor starni sau vor spori dorintele sexuale sau care vor ajuta la imbunatatirea performantei sexuala se numesc afrodisiace

Cuprins:

1. Ce sunt afrodisiacele?

2. Cum functioneaza afrodisiacele?

3. Cat de eficiente sunt?

4. Afrodisiace naturale

5. Afrodisiace senzoriale

6. Sfaturi pentru cresterea apetitului sexual

Ce sunt afrodisiacele?

Viata sexuala a oamenilor si modul de a face acest lucru mai bine a fost mult timp un subiect de studiu pentru cercetatorii din domeniu, ba chiar se considera un subiect foarte necesar, deoarece: 43% dintre femei si 31% dintre barbati au raportat disfunctii sexuale, potrivit Clinicii Cleveland . De la vechile zeitati ale fertilitatii la medicamente moderne de disfunctie erectila, oamenii au incercat de-a lungul timpului literalmente fiecare asa – numita lectie miraculoasa care sa-i ajute sa aiba o viata sexuala mai buna.

Afrodisiacele – numite dupa zeita greaca a iubirii, Afrodita – sunt orice mancare sau droguri care starnesc dorinta sau placerea sexuala. Dar, in ciuda istoriei lor indelungate, cercetarea stiintifica limitata efectuata asupra stimulatoarelor naturale ale libidoului a produs putine dovezi clinice care sustin efectele acestora, potrivit Clinicii Mayo .

Cuvantul ” afrodisiac ” vine de la Afrodita , zeita greaca a iubirii, a frumusetii, a placerii si a procrearii. Numele ei deriva din „afrosul ” – cuvantul grecesc inseamna – spuma de mare – si se refera la povestea sa de origine, zeita asociata cu sexualitatea.

Cum functioneaza afrodisiacele?

Prin definitie, afrodisiacele sunt elemente care evoca sau stimuleaza dorinta sexuala. Companiile care produc medicamente sau preparate care pretind ca iti imbunatatesc viata sexuala deseori distrug aceste suplimente esentiale ca afrodiziace; pentru a fi un adevarat afrodisiac, trebuie sa creeze dorinta – sa nu imbunatateasca performanta si abilitatea. De exemplu, Viagra nu este un afrodisiac.

Chimia dorintei sexuale

Inainte de a putea determina daca functioneaza, trebuie sa intelegeti cum functioneaza si care este rolul exact al afrodisiacelor. Ce se intampla in organism si in creier atunci cand sunteti excitati sexual? Atat pentru barbati, cat si pentru femei , totul se reduce la hormoni – in special testosteronul.

Cu alte cuvinte, unitatea sexuala este controlata de toate nivelurile hormonale, testosteronul fiind cheia. Daca balanta este oprita, este posibil ca lucrurile sa nu functioneze asa cum ar trebui.

O reactie in lant incepe atunci cand vedem, auzim, simtim, gandim, atingem, mirosim sau altfel intalnim ceva care reprezinta pentru fiecare un fel de stimulator sexual. Procesul arata astfel: In primul rand, semnalele sunt transmise din lobul limbic al creierului prin intermediul sistemului nervos catre regiunea pelviana. Aceste semnale indica mai departe dilatarea vaselor de sange. Aceasta dilatare creeaza o erectie (atat la barbati, cat si la femei – tesuturile erectile feminine se gasesc in clitoris si regiunea din jurul vaginului). Vasele se inchid astfel incat acele tesuturi erectile sa ramana erecte. Aceasta erectie este insotita la randul ei de un  ritm cardiac accelerat. In tot acest timp, creierul fiecaruia elibereaza norepinefrina (sau noradrenalina care joaca roluri multiple ca hormon adrenergic) si dopamina, neurotransmitatorii care spun corpului nostru ca este bun si placut.

Daca nu aveti suficient testosteron, atunci interesul pentru activitatea sexuala poate scadea. Alti factori precum, stresul, oboseala si depresia, pot avea, de asemenea, un efect mare asupra interesului si al apetitului sexual.

Cat de eficiente sunt?

Expertii spun ca afrodisiacele pot lucra in doua feluri:

  • Exista acele afrodisiace care creeaza dorinta sexuala la nivel mental
  • Si exista acele tipuri de afrodisiace care creeaza dorinta prin afectarea unor parti ale corpului. De exemplu, ceva care creste fluxul de sange in organele sexuale poate simula sentimentele actului sexual, are efectul crearii dorintei si deschiderea apetitului sexual.

De asemenea, exista si alte lucruri care pot face corpul nostru ca sa produca mai multe substante chimice asociate dorintei sexuale. De exemplu, consumul de alcool (cu moderatie) scade inhibitiile in minte.

Afrodisiace naturale

Exista o serie de bauturi sau de mancaruri etichetate drept afrodisiace. In realitate, de fapt, singurul efect care poate aparea este efectul placebo. Sa le examinam pe rand pentru a vedea de ce au fost investite cu calitatimitico – magice de crestere a potentei.

  • Cornul de rinocer, ginsengul, bananele sunt considerate a fi afrodisiace datorita asemanarii formei lor cu penisul. Prin ingerarea lor se crede ca organul devine la fel de viguros.
  • Scoicile se aseamana cu forma organelor sexuale feminine, asa ca se presupune ca ar creste libidoul femeilor.
  • Usturoiul, ceapa, piperul si mancarurile puternic condimentate ar avea propritati stimulante, intrucat produc transpiratie excesiva si senzatia de fierbinteala, efecte care sunt asociate cu procesul de excitatie datorat de prezenta persoanei de sexului opus de care sunteti atras.
  • Ciocolata, cafeina, zaharul ar intra in categoria afrodisiacelor, pentru ca va ajuta sa aveti mai multa energie.
  • Kama Sutra ne invita sa consumam testicule de berbec sau de tap fierte in lapte indulcit sau oua de vrabie cu orez, unt si miere pentru a avea performante mai bune. Ceea ce ma surprinde pe mine este ca unii oameni se inarmeaza cu multa speranta si chiar consuma astfel de alimente.

Sunt cunoscute si cateva droguri aparent necesare pentru cei aflati in cautarea barbatiei pierdute, cel mai cunoscut fiind musca spaniola. Aceasta este facuta din gandacei stralucitori din Sudul Frantei si din Spania. Basmul spune ca este indeajuns sa ii servesti unei femei o bautura in care ai strecurat cateva picaturi din acest drog pentru ca ea sa se transforme intr-o micuta maniaca sexuala. Problema cu acest drog este ca el poate fi letal. Este in general folosit la animalele de la ferma (si in cantitati mici). Cateva picaturi sunt indejuns pentru a omori pe cineva. In acest caz, scopul nu scuza mijloacele.

Rationamentul si afrodisiacele

 Si totusi, ce ar face pe cineva sa creada ca ceva ca un corn de rinoclu poate avea o putere nemargita ca afrodisiac? Ei bine, pentru un singur lucru, cum am mentionat anterior, un corn de rinocer poarta o asemanare cu un penis erect. Aceasta asemanare cu organele sexuale a facut adesea oamenii sa creada ca trebuie sa aiba anumite puteri sexuale. Legumele, cum ar fi morcovii, sparanghelul si castravetii, au fost asociate cu afrodisiacele, chiar daca aspectul lor chimic nu arata practic nicio relatie.

Daca o leguma sau un fruct arata ca un organ sexual, trebuie sa luati masuri si sa le includeti in planul dumnevoastra alimentar? Se spune ca esti ceea ce mananci, dar aceasta afirmatie este total gresita si mai ales in cazul subiectului de fata.

In afara de asemanarea cu organele sexuale, oamenii de-a lungul istoriei au facut asociatii afrodisiace cu animale cunoscute a fi reproducatori. Iepurii, tigrii, caprele si taurii, de exemplu, au reputatie pentru reproducerea prolifica, forta si / sau virilitatea. Din punct de vedere istoric, oamenii au ingerat organele sexuale ale acestor animale pentru a obtine un efect afrodiziac si / sau pentru a spori performanta sexuala.

Dupa mai multe cercetari s-au descoperit ca multe diagrame din pesterile unde au trait stramosii nostri, descriu vanatorii care mananca testiculele animalelor pe care le-au ucis avand in minte credinta, conform careia acestia sperau sa preia caracteristicile acelui animal.

Produse alimentare afrodisiace

Iata urmatoarea lista de alimente care, conform relatarilor specialistilor din domeniu, actioneaza ca afrodisiace:=

Anasonul

Vechii greci si romani au crezut ca puteti creste dorinta sugereaza semintele de anason. Anasonul include compusi estrogeni (hormoni feminini), despre care s-a raportat ca induc efecte similare cu testosteronul.

Avocado

Arborele de avocado a fost numit „copac de testicul” de catre azteci, deoarece fructul sau atarna in perechi de copac, asemanandu-se cu testiculele masculine. Valoarea sa afrodisiatica se bazeaza pe aceasta asemanare.

Banane

Bananele sunt bogate in potasiu si vitaminele B, despre care se spune ca sunt necesare productiei de hormoni sexuali.

Busuioc

De secole, oamenii au spus ca busuiocul a stimulat viata sexuala si a stimulat fertilitatea, precum si a generat un sentiment general de bunastare.

Cardamom

Cardamomul este un condiment aromat. Anumite culturi considera ca este un afrodisiac puternic si, de asemenea, sustine ca este benefic in tratarea impotentei. De asemenea, acest condiment poate creste fluxul sanguin in zonele in care este aplicat.

Ciocolata

Ciocolata a fost asociata din totdeauna cu dragostea si romantismul. Acesta a fost gasit initial in padurile tropicale din America de Sud. Civilizatiile Maya se inchinau copacului de cacao si il numeau „hrana zeilor”.

Cercetatorii au studiat ciocolata si au descoperit ca aceasta contine feniletilamina si serotonina, care sunt atat substante chimice ce induc organismul senzatii care ii fac sa „se simta bine”. Aceste senzatii apar in mod natural in corpul nostru si sunt eliberate de creierul nostru atunci cand suntem fericiti si iubim. Consumul de ciocolata produce un sentiment euforic, ca atunci cand sunteti indragostit.

Morcovi

Morcovul a fost asociat cu stimulare sexuala din timpuri stravechi si a fost folosit de regina din Orientul Mijlociu timpuriu pentru a ajuta la tacticile de seductie.

Ardei iuti

Consumul de ardei iute genereaza raspunsuri fiziologice in corpul nostru (de exemplu, transpiratie, ritm cardiac crescut si circulatie) care sunt similare cu cele intampinate la in timpul activitatii sexuale.

Castraveti

In afara de forma sa falica, mirosul de castraveti se crede ca stimuleaza femeile prin cresterea fluxului sanguin catre vagin.

Radacina de ghimbir

Oamenii au considerat radacina de ghimbir un afrodisiac de secole datorita mirosului si pentru ca stimuleaza sistemul circulator.

Miere

In epoca medievala, oamenii au consumat miere si chiar o bautura fermentata din miere, pentru a promova dorinta sexuala. In Persia antica, cuplurile au consumat miere in fiecare zi timp de o luna, dupa ce s-au casatorit pentru a intra in cadrul potrivit pentru o casnicie reusita.

Mierea este bogata in vitaminele B1, B2, B3, B5, vitamina C (necesare productiei de testosteron). Unele studii au sugerat ca un consum moderat de miere pot creste si nivelul de testosteron in sange.

Nucsoara

In China antica, femeile au apreciat nucsoara ca un afrodisiac si cercetatorii au descoperit o crestere a comportamentului de imperechere la soareci. Nu exista dovezi care sa demonstreze ca se intampla si la om. In cantitate, nucsoara poate produce un efect halucinogen.

Stridiile

Romanii au folisit stridiile ca afrodisiace in secolul al II-lea d.Hr. Stridiile sunt cunoscuti a fi bogati in zinc, care au fost asociate cu imbunatatirea potentei sexuale la barbati. (O ipoteza suplimentara este ca stridiile seamana cu organele genitale feminine.) Recent s-a constatat ca midii, scoici si stridii contin aminoacid D-aspartic care poate fi eficient in eliberarea hormonilor sexuali testosteron si estrogen. Oamenii de stiinta nu au determinat daca sunt suficienti acesti compusi din crustacee pentru a face orice diferenta.

Papaya

Papaya (ca si anasonul) este estrogenic, adica are compusi care actioneaza ca hormon feminin estrogen. Acesta a fost folosit ca un remediu popular in promovarea menstruatiei si productiei de lapte, facilitand nasterea si cresterea libidoului feminin.

Afrodisiace senzoriale

Afrodisiacele senzoriale actioneaza la nivel psihic, scad orice fel de inhibitie ati avea si accelereaza ritmul cardiac. In acest sens, simturile de baza ale omului au un rol important in ceea ce priveste cresterea apetitului sexual.

Exemple de afrodisiace senzoriale

  • Muzica lenta, senzuala
  • Literatura erotica
  • Masajul de relaxare
  • Filmele romantice
  • Uleiuri esentiale – aromaterapie

Sfaturi pentru cresterea apetitului sexual

Oricat de mult tineti la cel alaturi de care traiti, este firesc ca, in anumite momente, din diverse motive, apetitul sexual sa se diminueze. Iar acest lucru se poate intampla ambilor parteneri. Afrodisiacele naturale va pot ajuta sa preintimpinati sau sa depasiti astfel de „momente”.

Stresul, grijile profesionale, abuzul de tutun si alcool, unele medicamente (cum sunt cele folosite contra maladiilor cardiace, hipertensiunii arteriale ori hipercolesterolemiei) sunt tot atatia factori care va pot influenta mai devreme sau mai tarziu in sens negativ viata sexuala. Nu lasati insa fraiele sa va scape din maini si luati atitudine, mai ales daca ati observat ca vi se intampla din ce in ce mai des sa cautati pretexte pentru a nu face dragoste cu persoana iubita. Afrodisiacele naturale pe care vi le propunem sant total lipsite de efecte secundare si va pot readuce pasiunea de altadata. Pentru a avea efectul scontat insa, e necesar si un oarecare efort din partea dumneavoastra.

Incercati sa excludeti factorii care v-ar fi putut afecta viata sexuala: renuntati la tutun sau macar diminuati numarul de tiigari fumate zilnic, beti mai putin alcool si nu va mai lasati coplesiti de greutati.

Aceasta este reteta prin care veti reusi. Totusi, daca suspectati ca viata sexuala va este compromisa de o tulburare organica sau psihologica serioasa, adresati-va unui medic specialist.

 

 

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/320609.php
  2. https://www.webmd.com/sex/features/aphrodisiacs-fact-or-fiction#1
  3. https://science.howstuffworks.com/aphrodisiac1.htm
  4. https://www.healthline.com/health/erectile-dysfunction/essential-oils-for-erectile-dysfunction
  5. https://www.getroman.com/romanhood/the-strange-science-behind-why-some-aphrodisiacs-actually-work/
  6. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/smrj.62
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma