Mituri despre anxietate – in ciuda numarului foarte ridicat de tulburari de anxietate la nivel global, exista numeroase mituri si prejudecati despre ce inseamna anxietatea si cum poate fi gestionata. Iata care sunt cele mai comune mituri despre anxietate.

Cuprins:

(1) De ce se raspandesc mituri despre anxietate?
(2) Cele mai frecvente mituri despre anxietate
(3) Efectele miturilor care circula legat de anxietate

De ce se raspandesc mituri despre anxietate?

Tulburarile de anxietate sunt cele mai frecvente tulburari psihice la nivel global si unul dintre principalele motive pentru apelarea la psihoterapie. In ciuda prevalentei ridicate, exista si o serie de prejudecati si informatii eronate care circula despre anxietate. Posibile explicatii includ neintelegerea termenului de “anxietate”, lipsa de informatii despre tulburarile mintale in general sau stigmatizarea asociata bolii mintale.

Anxietatea” este un termen care a inceput sa fie folosit des in limbajul nostru comun. “Sunt anxios”. “Sufar de anxietate.” Insa de multe ori, este utilizat fara ca persoanele sa inteleaga in totalitate ceea ce inseamna. De aceea, e important de facut distinctia intre anxietate si tulburarile anxioase.

Anxietatea ca emotie versus anxietatea ca tulburare (anxietatea normala versus anxietatea patologica)

Anxietatea este o emotie pe care orice persoana 0 simte ocazional. Poti fi anxios inaintea unui examen, cand ai de rezolvat ceva cu care nu te-ai mai confruntat, cand ai de luat o decizie importanta etc. Insa in cazul tulburarilor de anxietate, frica si/sau ingrijorarea devin atat de severa, incat iti afecteaza viata, iti provoaca suferinta, te face sa eviti lucruri si situatii sau sa renunti la lucruri placute ale vietii. Pentru o persoana cu o astfel de tulburare, anxietatea nu dispare, ci dimpotriva, poate deveni mai severa cu timpul, daca nu este tratata.

Care sunt tulburarile anxioase?

Cele mai frecvente tulburari de anxietate sunt:

Tulburarea de panica

Consta in trairea unor atacuri de panica recurente (perioade bruste de frica intensa, care ajunge in cateva minute ajunge la maximum). Aceste atacuri de panica pot sa apara pe neasteptate sau pot fi declansate de o situatie sau un obiect de care persoana se teme foarte tare.

Fobia sociala (anxietatea sociala)

Se manifesta printr-o teama extrema de situatiile sociale, in care persoana crede ca ar putea fi observata, evaluata negativ sau respinsa de catre ceilalti.

Fobiile specifice

Sunt frici intense de anumite obiecte, animale sau situatii. Frica este o emotie normala, insa in cazul fobiilor frica este exagerata fata de pericolul real al expunerii la obiectul sau situatia respectiva.

Tulburarea obsesiv-compulsiva

Se manifesta prin aparitia unor ganduri sau imagini recurente, nedorite si incontrolabile (obsesii) si comportamente repetitive pe care persoana le realizeaza intr-un mod ritualic (compulsii), pentru a reduce obsesiile sau emotiile negative pe care acestea i le produc.

Anxietatea generalizata

Persoanele cu aceasta tulburare manifesta anxietate sau ingrijorare in privinta mai multor aspecte si domenii ale vietii lor (sanatate, interactiunile sociale, locul de munca, aspecte ale vietii de zi cu zi etc.)

Tulburarea de stres posttraumatic

Apare in urma unui eveniment traumatizant pe care persoana l-a trait sau la care a fost martora, eveniment care i-a pus viata sau siguranta in pericol, ei sau unei/altor persoane.

Cele mai frecvente mituri despre anxietate

Mit 1: Tulburarile de anxietate sunt cauzate de stres

Realitate: Tulburarile de anxietate, la fel ca alte tulburari psihice, se pot agrava atunci cand persoana trece prin situatii stresante, insa nu stresul este factorul cauzant. Cauzele sunt mult mai complexe si includ de obicei o combinatie intre predispozitia genetica (aspecte mostenite), experientele de viata (cum ai fost crescut, evenimentele prin care ai trecut) si trasaturi de personalitate (modul in care gandesti, te simti si te comporti).

Mit 2: Evitarea surselor de stres va reduce anxietatea si te va face sa te simti mai bine

Realitate: A evita stresul (situatiile stresante) si a lua masuri in acest sens este putin probabil sa reduca simptomele sau tendinta de a te ingrijora excesiv. De fapt, evitarea este un factor de mentinere a problemei si iti reintareste ingrijorarile, temerile, facand anxietatea si mai intensa. De ce? Pentru ca nu mai ai ocazia de a te confrunta cu ele, de a le face fata Daca nu ai ocazia sa inveti cum sa faci fata temerilor (adica sa te expui la acesle situatii de care fugi), ci le eviti, este posibil sa ajungi sa te simti vulnerabil, demoralizat, deprimat.
Pe moment, evitarea ofera usurare, nemaifiind nevoie sa te confrunti cu factorul de care te temi sau care te ingrijoreaza. Pe termen lung, insa, evitarea adanceste frica/ingrijorarea si agraveaza problema.

Mit 3: Gandurile negative ar trebui evitate sau blocate

Realitate: Cel mai probabil, persoanele anxioase incearca sa lupte impotriva gandurilor lor negative, sa le opreasca, sa le blocheze, sa le inlocuiasca cu ganduri pozitive. Insa nu te poti forta sa nu mai ai niste ganduri. Dimpotriva, cu cat incerci sa suprimi aceste ganduri, cu atat e mai probabil ca ele sa devina mai puternice si sa revina mai des. Totodata, cu atat mai mult creste anxietatea cand observi ca nu reusesti sa le alungi.

Mit 4: Anxietatea nu este o boala

Realitate: Asa cum mentinam mai sus, anxietatea ca emotie este diferita de anxietatea ca tulburare. Anxietatea ocazionala, pe care o simti in anumite circumstante, este normala si trece odata ce factorul declansator dispare. Insa in tulburarile de anxietate, anxietatea apare fara un motiv sau cauza aparenta, afecteaza functionarea persoanelor si nu trece de la sine. In functie de tipul de tulburare anxioasa, persoanele prezinta, pe langa simptomele emotionale (frica, panica, atacuri de panica,) si simptome fizice: accelerarea ritmului cardiac, tremur, dificultati de respiratie, ameteala, transpiratie excesiva, tulburari ale somnului.

Tulburarile de anxietate sunt cele mai frecvente tulburari pentru care se solicita ajutor de la specialistii in sanatatea mintala. Netratate, aceste tulburari nu doar ca nu trec de la sine, ci pot deveni mai grave, afectand considerabil calitatea vietii si starea generala de sanatate.

Mit 5: Anxietatea este un semn de slabiciune

Realitate: Tulburarile de anxietate, la fel ca toate celelalte tulburari psihice, sunt subiectul stigmatizarii. Deseori, o astfel de tulburare este vazuta ca un semn ca persoana nu este suficient de puternica pentru a o depasi singura. Insa tulburarile de anxietate pot sa apara indiferent de varsta, gen, profesie, etnie, temperament, istoric personal etc.

Mit 6: Anxietatea inseamna sa ai atacuri de panica

Realitate: Atacurile de panica pot fi o manifestare a unei tulburari de anxietate, dar nu intotdeauna (exceptie face tulburarea de panica, unde atacurile de panica sunt recurente). O persoana cu una dintre tulburarile de anxietate mentionate mai sus poate sau nu sa aiba atacuri de panica. De asemenea, poti avea un atac de panica fara sa suferi de o tulburare de anxietate. Acest fapt arata ca un atac de panica nu este definitoriu pentru o tulburare de anxietate.

Efectele miturilor care circula legat de anxietate

Prejudecatile, informatiile eronate, miturile si atitudinile gresite fata de anxietate si fata de tulburarile psihice in general pot impiedica decizia unei persoane sa apeleze la ajutor specializat. Sau, daca totusi o face, riscul e sa o faca prea tarziu, cand deja calitatea vietii sale a fost prea mult afectata.
In mod paradoxal, tulburarile de anxietate sunt printre tulburarile psihice cu sansele cele mai bune de vindecare. Sansele cresc mai ales atunci cand persoanele se adreseaza unui specialist cat mai repede dupa debutul problemei.

In absenta unui tratament adecvat, exista un risc foarte mare ca tulburarile de anxietate sa devina cronice. De asemenea, pe termen lung creste riscul unor afectiuni somatice si aparitiei altor probleme de natura psihica (depresie, consum de substante sau alcool).

Referinte:

(1) Three common misconceptions about anxiety – https://www.beyondblue.org.au/personal-best/pillar/in-focus/three-common-misconceptions-about-anxiety
(2) Anxiety Disorders – https://www.nimh.nih.gov/health/topics/anxiety-disorders/index.shtml
(3) 7 Common Misconceptions About Anxiety – https://www.psychologytoday.com/us/blog/insight-therapy/201807/7-common-misconceptions-about-anxiety
(4) What are the five major types of anxiety disorders? – https://www.hhs.gov/answers/mental-health-and-substance-abuse/what-are-the-five-major-types-of-anxiety-disorders/index.html
(5) Myths and Misconceptions About Anxiety – https://adaa.org/understanding-anxiety/myth-conceptions
(6) Common Myths About Anxiety Disorders (webinar) – https://adaa.org/understanding-anxiety/myth-conceptions

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma