Menstruatia – tot ce trebuie sa stii

Menstruatia este o sangerare vaginala care apare la femei o data pe luna si care dureaza in mod normal cateva zile.

Cuprins:

1. Informatii despre menstruatie

2. Prima menstruatie: cand apare si ce trebuie sa faci

3. Etapele ciclului menstrual normal

4. Dereglari ale menstruatiei

5. Mituri despre ciclul menstrual

Informatii despre menstruatie

Menstruatia descrie o perioada normala si feminina. Sangele menstrual care isi paraseste corpul este produs din uter (mucoasa uterina numita si endometrul). Pe durata restului ciclului menstrual, mucoasa uterina se schimba. Acest lucru duc ela pregatirea pentru sarcina, care apare daca oul (ovocitele) pe care o femeie elibereaza la jumatatea perioadei prin ciclul menstrual care este fertilizat. Cand se produce fertilizarea, mucoasa ramane in loc pentru a hrani oul fertilizat. Cand nu are loc fertilizarea, ciclul menstrual continua, iar mucoasa uterina este scursa marcand inceputul perioadei menstruale urmatoare a femeii. Femeile incep menstruatia la o varsta medie de 13 ani si, in medie, menstruatia continua pana la varsta de 51 de ani (apoi apare perioada de menopauza ).

Menstruatia implica diverse interactiuni hormonale foarte complexe. Hormonii cheie implicati in menstruatie sunt estrogenul si progesteronul (produse de ovare) si hormonul luteinizant si stimularea foliculara produsa de glanda pituitar, care sunt sub influenta hormonilor secretati de hipotalamus. Interactiunile dintre aceste organe sunt denumite axa hipotalamo-hipofizo-ovariana.

La cate zile vine menstruatia

Menstruatia apare de obicei in cicluri de 28 de zile, astfel incat majoritatea femeilor isi iau perioada la fiecare 28 de zile. Cu toate acestea, unele femei au cicluri mai lungi si pot primi doar perioada lor la fiecare 40 de zile, in timp ce altele au cicluri menstruale mai scurte si pot obtine perioadele lor la fel de des ca la fiecare 21 de zile.

Calculatorul de ovulatie determina momentul in care veti avea urmatoarea perioada, pe baza unui ciclu menstrual de 28 de zile.

Prima menstruatie: cand apare si ce trebuie sa faci

Cele mai multe fete au prima lor perioada de menstruatie incepand cu varsta cuprinsa intre 10 si 14 ani, cu o medie de peste 12 ani. E greu de spus cu exactitate cand incepe prima perioada a menstruatiei la fete. De obicei, se intampla la aproximativ 2 ani dupa primele semne de pubertate (de obicei, dezvoltarea sanilor) si aproximativ un an dupa ce a inceput sa creasca parul pubian. La inceput, veti observa, de asemenea, descarcari vaginale de culoare alba sau galbuie pe o perioada de cateva luni care apoi conduc la inceperea menstruatiei.

Nu exista nicio modalitate de a anticipa exact cand fetele vor avea prima lor perioada de menstruatie si tot ce puteti face este sa asteptati. Daca sunteti ingrijorati, discutati cu medicul de familie.

Etapele ciclului menstrual normal

Ciclul menstruatiei se refera la ciclurile in care uterul unei femei creste si varsa o captuseala (endometrul) care ar putea sustine dezvoltarea unui ovul fertilizat.

Durata ciclu menstrual

Se intampla de obicei in cicluri de 28 de zile, astfel incat o femeie are, in general, perioada de menstruatie la fiecare 28 de zile. Cu toate acestea, lungimea ciclului poate fi la fel de scurta ca 21 de zile sau pana la 40 de zile la unele femei. Captuseala interioara a uterului ( endometrul ) trece prin 3 faze in timpul ciclului menstrual tipic de 28 de zile: faza menstruala (zilele 1-5), faza proliferativa (zilele 6-14) si faza secretorie (zilele 15-28 ).

Ciclul ovarian

Ciclul ovarian, se refera la ciclul in care ovarele unei femei pregatesc un ovul, care urmeaza sa fie eliberat in timpul ovulatiei. Aceasta perioada se imparte in 2 faze: faza foliculara (zilele 1-14) si faza luteala (zilele 15-28), timp in care se elibereaza niveluri diferite de hormoni. Aceste 2 cicluri au loc intr-o maniera sincronizata; ziua 1 a ciclului ovarian este intotdeauna si prima zi a ciclului menstrual.

Ziua 1 a ciclului menstrual coincide cu inceputul perioadei femeii (sangerare menstruala) in care uterul indeparteaza mucoasa (endometrul) construita in ciclul menstrual anterior. . Sangerarea menstruala continua, de obicei, timp de 3-5 zile si toata aceasta perioada este cunoscuta sub numele de faza menstruala a ciclului.

Stiati ca…?

Intre 50-150 ml de sange se elibereaza in aceasta perioada a ciclului menstrual.

Dupa perioada femeii, incepe faza proliferativa a ciclului menstrual. Este necesara regenerarea mucoasei in fiecare luna pentru a crea un mediu potrivit pentru dezvoltarea unui ou fertilizat. Daca ovulul eliberat in timpul ovulatiei este fertilizat si femeia ramane gravida, mucoasa uterina ramane in loc si hraneste oul fertilizat.

Menstra

Daca ovulul nu este fertilizat, ciclul menstrual continua pentru inca 14-15 zile (faza secretorie). Aceasta perioada este, de obicei, aceeasi lungime, indiferent de lungimea totala a ciclului menstrual al femeii. Nivelurile de estrogen, progesteron, hormon luteinizant si hormon de stimulare a foliculului scad. Aceasta determina ca vasele de sange care alimenteaza mucoasa uterina sa priveze endometrul nutrientilor si oxigenului necesar pentru a supravietui. Celulele endometrului incep sa moara si sa se strecoare, ducand astfel la sangerare menstruala si inceperea unui nou ciclu menstrual.

Deoarece uterul isi pregateste captuseala in faza proliferativa, ovarele femeii pregatesc un ou pentru eliberare. Nivelurile sale de estrogen cresc stimularea cresterii mai multor foliculi ovarieni. Fiecare dintre foliculi contine un ou (ovul) care se maturizeaza pe masura ce creste foliculul. De obicei, numai un singur folicul (cunoscut sub numele de folicul dominant) se maturizeaza si elibereaza oul pe care il contine. Eliberarea oului este denumita ovulatie. Rar, o femeie va dezvolta si va elibera doua sau mai multe oua, iar atunci se intampla mai multe sarcini (de exemplu triplete, in functie de numarul de oua eliberate).

Intr-un ciclu tipic de 28 de zile, ovulatia sau eliberarea unui ou maturat are loc in ziua 14, marcand sfarsitul fazei foliculare. Ovulatia va avea loc mai devreme in cicluri mai scurte si mai tarziu in cicluri mai lungi. Ovulatia apare atunci cand nivelurile de hormon luteinizant (un hormon secretat de glanda pituitara in creier) in corpul femeii cresc rapid. Excesul de hormon luteinizant semnaleaza ovarele pentru eliberarea oualor si outelor mature si marcheaza inceputul fazei luteale a ciclului ovarian. Odata eliberata din ovare, un ou poate fi fertilizat de sperma masculina, caz in care va fi hranit cu captuseala uterina si va stabili o sarcina. Sarcina schimba echilibrul hormonal al femeii si intrerupe ciclurile menstruale si ovariene. Daca oul nu este fertilizat, acesta va iesi din corpul femeii, iar ciclurile ovariene si menstruale vor continua.

Sindromul intermenstrual (Mittelschmerz)

Mittelschmerz este cuvantul ger­man care semnifica «durere la mij­loc». Problema apare la mijlocul ciclului menstrual, aproximativ in momentul ovulatiei. Tipic, este o durere de intensitate destul de mare, care dureaza intre cateva minute si cateva ore. Poate fi acom­paniata de o sangerare minima.

Atunci cand foliculul se rupe si elibereaza ovulul, lichidul din interiorul lui intra in cavitatea abdominala si poate determina o iritatie. si intinderea peretelui ova­rului datorata dezvoltarii ovulului poate fi dureroasa. Scaderea rapida a estrogenilor care apare in momentul ovulatiei poate determina sanger area.

Momentul aparitiei si localiza­rea durerii poate facilita diagnosticarea sindromului intermenstrual. In cazuri rare, durerea poate fi atat de severa incat sa semene cu apendicita.

Semne si simptome

Dureri in partea inferioara a abdomenului in momentul ovulatiei.

Usoara sangerare vaginala care insoteste aceasta durere.

Tratament

Tratamentul depinde de cat de des apare sindromul intermenstrual si de cat de severa este durerea. Puteti lua un antialgic usor, cum este acetaminofenul, aspirina sau ibuprofenul, pentru a atenua durerea. Daca aceasta este severa si apare in majoritatea lunilor, medicul v-ar putea recomanda sa luati anticonceptionale orale pentru a inhiba ovulatia.

Sindromul premenstrual

Sindromul premenstrual reprezinta o afectiune care afecteaza atat emotiile femeii, sanatatea fizica, cat si comportamentul in anumite zile ale ciclului menstrual si in general, chiar inainte de menstruatia propriu-zisa.

Simptomele sindromului premenstrual

Simptomele pot include:

Dereglari ale menstruatiei

Menstruatie abundenta

Menoragia

Menoragia este cauzata in principal de diverse dezechilibre ale nivelurilor de hormoni, in special a profesteronului si a estrogenului.

Alte cauze ale sangerarilor abundente sau negregulate includ:

  • pubertatea (adolescenta)
  • inflamatia colului uterin
  • glanda tiroida subactiva (hipotiroidism)
  • tumori uterice noncancerroase (fibroame)
  • diferite modificari ale dietei sau ale exercitiilor fizice

Menstruatie absenta

In unele cazuri, femeile nu au lunar menstruatie. Acest lucru poarta numele de amenoree.

Tipuri de amenoree:

  • primara
  • secundara

Amenoreea primara este atunci cand o femeie nu are prima menstruatie nici pana la varsta de 16 ani. Acest lucru poate fi cauzat de o problema cu glanda pituitara, un defect congenital al sistemului reproducator feminin sau o intarziere in pubertate. Amenoreea secundara apare atunci cand nu mai primiti perioade regulate timp de sase luni sau mai mult.

Cauze amenoree

Cauzele frecvente ale amenoreei primare si amenoreei secundare la adolescenti includ:

Anomalii ale menstruatiei (femeia adulta)

Simptomele au in vedere abundenta, durata si frecventa menstrelor. Numai in cazul absentei menstrelor (amenoree) sau a excesului lor (hipermenoree) se impune investigarea unei posibile cauze. Cantitatea lor redusa sau raritatea lor nu necesita investigatii si tratamente decat daca acestea sunt insotite de sterilita­te.

Amenoreea

Daca menstruatia nu a existat niciodata, ca in cazul adolescentelor, e necesar sa se verifice normalitatea organelor si a procentajului de hormoni, sa se cerceteze o boala generala (tuberculoza, hipotiroidism). Daca au existat dureri cu crize, trebuie luat in calcul un himen neperforat. Daca menstruatia a existat nor­mal, iar apoi a disparut, rapid sau progresiv, trebuie avuta in vedere in primul rand o sarcina, apoi cauze uterine, ovariene sau cerebrale.

Traumatismele uterului, lipirea acestuia, chisturile ovariene, bolile endocrine, luarea unor neuroleptice, tul­burari psihologice legate de un soc emotional, de anorexie sunt o serie de factori care pot fi luati in consideratie. Investigatia va cuprinde examinari ginecologice, un studiu al curbei termice, dozele hormonale, o explorare celioscopica, frotiuri.

Hipermenoreea

Hipermenoreea este cauzata de o perturbare a comenzii cerebrale a hormonilor, o tulburare endocrina sau sangvina (de coagulare).

Hipomenoreea

Hipomenoreea daca aceasta diminuare apare dupa o perioada normala, ea se poate explica prin stres, o boala, urmarile unui avort.

Tratamente

Tratamentul amenoreei va fi chirurgical pentru uter si ovare, sau hormonal, ori va urmari corectarea tulburarilor endocrine si psihologice. Cel al hipermenoreei depinde de cauza. In cazurile de hipomenoree, un tratament hormonal va corecta o hipoplazie a mucoasei uterine, raspunzatoare de raritatea sau cantitatea redusa a menstrelor care au existat mereu.

Anomaliile hormonale si menstruatia

Ciclul mentrual este guvernat de o cascada complexa de hormoni.Hipotalamusul de la nivelul creierului trimite substante chimice,denumite factori de eliberare, catre glanda hipofiza care elibereazaapoi hormoni hipofizari (gonadotropine) care circula prin sange pana laovare. Acesti hormoni fac ca foliculii

ovarieni sa produca estrogeni si progesteron. Estrogenii  si progesteronul pregatesc uterul pentru o posibila sarcina. In orice moment al acestui proces lucrurile pot sa nu mearga bine.

Multe afectiuni hormonale pot determina tulburari menstruale. Hipotalamusul poate fi afectat de boli, stres sau medicamente. Mai rar, la nivelul lui pot aparea afectiuni cum ar fi o tumora sau o infectie, care pot afecta menstruatia.

Daca hipotalamusul nu mai reuseste sa stimuleze hipofiza, productia de estrogeni si menstruatia vor inceta. Uneori, glanda hipofiza produce o cantitate prea mare mare din hormonul denumit prolactina. Prolactina stimuleaza productia de lapte atunci cand femeia alapteaza. Eliberata in exces in alta perioada decat alaptarea, ea poate inhiba ovulatia si menstruatia.

Mituri despre ciclul menstrual

  • Nu poti ramane insarcinata in timpul perioadei menstruale.

Intr-adevar nu este posibil, dar intotdeauna exista o sansa pentru ca ovulatia poate fi imprevizibila.

  • Nu trebuie sa faceti efort fizic sau exercitii fizice (sport) atunci cand sunteti in timpul perioadei menstruale.

Daca va simtiti in regula atunci nu exista niciun motiv pentru care nu ar trebui sa faceti sport. Este, de fapt, o modalitate foarte buna de a controla si trata dismenoreea si crampele menstruale, deoarece creste cantitatea de oxigen furnizata muschilor. In plus, mai puteti tratata aceste sezantii de disconfort prin diverse remedii naturale speciale pentru durerile menstruale.

  • Sexul pe ciclu nu este indicat

A face sex in timpul perioadei de menstruatie va poate aduce cateva beneficii.

Menstruatia si sexul – beneficii

Amelioreaza crampele

Orgasmele pot ameliora crampele menstruale. Crampele menstruale sunt rezultatul contractarii uterului pentru eliberarea mucoasei. Cand aveti un orgasm, muschii uterului se contracta de asemenea. Apoi se elibereaza. Aceasta eliberare ar trebui sa aduca o usurare de la crampele perioadei.

Sexul declanseaza, de asemenea, eliberarea substantelor chimice numite endorfine , care va fac sa va simtiti bine. In plus, angajarea in activitati sexuale ocupa mintea, ceea ce poate ajuta la eliminarea disconfortului menstrual.

Creste libidoul

Libidoul femeilor se schimba in ciclul menstrual, datorita fluctuatiilor hormonale. In timp ce multe femei spun ca poftele lor sexuale cresc in timpul ovulatie, ceea ce se intampla cu aproximativ 2 saptamani inainte de perioada de menstruatie propriu-zisa.

Lufrifiere naturala

In timpul perioadei menstruale, sangele actioneaza ca un lubrifiant natural.

Usureaza durerile de cap

 

 

Referinte:

  1. https://www.myvmc.com/anatomy/menstruation-period-or-menstrual-cycle/#C1
  2. https://www.healthline.com/health/womens-health/stages-of-menstrual-cycle
  3. https://www.healthline.com/health/why-do-women-have-periods
  4. https://www.healthline.com/health/facts-statistics-menstruation#1
  5. https://www.healthline.com/health/menstrual-problems
  6. https://www.healthline.com/health/womens-health/sex-during-periods
  7. https://www.yourperiod.ca/normal-periods/your-first-period/#when
  8. https://helloclue.com/articles/culture/36-superstitions-about-periods-from-around-world
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma