Citeste mai multe despre medicina preventiva, ce importanta are pentru reducerea riscului de aparitie a bolilor, beneficii pentru sanatate si ce implica.
1. Ce este medicina preventiva si de ce este importanta?
2. Forme de medicina preventiva
3. Ce implica medicina preventiva?
Medicina preventiva poate ajuta la reducerea riscului pentru anumite boli, imbunatatirea sanatatii si detectarea anumitor probleme in stadiile incipiente. Screening-ul si detectarea in stadii incipiente sunt esentiale alaturi de obiceiurile sanatoase, care includ alimentatia sanatoasa, exercitiile fizice si evitarea fumatului.
In primul rand, detectarea precoce a bolilor poate salva vieti. Primele patru cauze globale de deces sunt bolile cronice care pot fi prevenite si gestionate prin acces regulat la asistenta medicala de baza. Acestea sunt boli de inima, cancer, accident vascular cerebral, boli cronice ale cailor respiratorii inferioare.
De asemenea, diagnostic precoce = tratament precoce. Verificarea regulata a nivelului de colesterol, a glicemiei si a tensiunii arteriale va ajuta sa depistati anumite boli cronice devreme, chiar daca nu aveti simptome. Controalele preventive de sanatate va permit sa vedeti ce probleme exista si ce trebuie abordat imediat. Medicina preventiva se axeaza pe promovarea anumitor masuri de preventie a bolilor si imbunatatirea sanatatii si a starii de bine. Ideologia din spatele medicinei preventive se concentreaza pe protejarea, promovarea si mentinerea sanatatii si a bunastarii.
Medicina preventiva este foarte importanta in identificarea problemelor de sanatate care pot cauza moartea prematura. Screening-ul si detectarea au devenit componente esentiale ale asistentei medicale. De asemenea, obiceiurile sanatoase, cum ar fi alimentatia sanatoasa, activitatea fizica si evitarea fumatului, sunt componente esentiale. De asemenea, medicina preventiva reduce consturile asociate serviciilor medicale curative.
Exista trei niveluri de medicina preventiva si anume:
Acest nivel de medicina preventiva urmareste eliminarea agentilor care cauzeaza boli sau cresterea rezistentei pacientului la anumite boli. De obicei, medicina preventiva in acest sens implica imunizarea sau vaccinarea impotriva anumitor boli, modificari ale stilului de viata (cum ar fi renuntarea la fumat, inceperea unei diete sanatoase sau un plan de exercitii fizice) sau anumite sfaturi de asistenta medicala. Exista diverse optiuni disponibile pentru aceasta, precum masuri de prevenire a accidentelor, consiliere nutritionala sau medicina sportiva. Masurile preventive din domeniul stomatologiei fac, de asemenea, parte din medicina preventiva primara.
Sustinerea sanatatii si protectia specifica impotriva bolilor caracterizeaza acest nivel al medicinei preventive. Implica alegeri ce tin de stilul de viata ce pot imbunatati inclusiv starea generala de bine a pacientului.
Daca o boala a aparut deja, este de maxima importanta ca aceasta sa fie identificata cat mai devreme posibil. Acest lucru ofera cele mai bune sanse posibile de vindecare, astfel incat sa va puteti recupera rapid. Prin urmare, preventia secundara a facut ca detectarea precoce a bolilor sa devina un obiectiv major. Masurile din acest domeniu de preventie includ si prevenirea sau incetinirea progresiei unei boli. Un exemplu specific in acest sens ar fi imbunatatirea sanatatii persoanelor bolnave prin aport optim de micronutrienti sau prin combaterea stresului. Depistarea cancerului, screening-ul la nou-nascuti si multe alte masuri preventive pentru pacientii cu risc ridicat fac, de asemenea, parte din acest domeniu de preventie.
Acest nivel de medicina preventiva implica practic detectarea precoce a bolilor sau abordarea simptomelor care pot duce la complicatii grave mai tarziu in viata. Acest nivel este extrem de important pentru pacientii cu predispozitie genetica sau istoric familial pentru anumite boli. Desi tot exista probabilitatea ca boala sa afecteze pacientul in viitor, impactul poate fi redus la minimum atunci cand simptomele sunt diagnosticate si tratate mai devreme, in stadii incipiente.
Aceasta se aplica atunci cand o boala s-a manifestat deja. Acest tip de preventie are ca scop limitarea daunelor, prevenirea progresului unei boli si evitarea complicatiilor si daunelor consecutive. Joaca un rol important in special pentru pacientii cu boli cronice, astfel incat acestia sa aiba o calitate cat mai buna a vietii. Acest nivel de medicina preventiva are astfel ca scop minimizarea impactului negativ al bolii simptomatice. Vine adesea sub forma de reabilitare si alte forme de terapie. De asemenea, poate implica proceduri chirurgicale care au ca scop evitarea raspandirii sau eventuala progresie a unor tipuri de boli.
Medicina preventiva include o serie de masuri de screening si modificari ce tin de stilul de viata pentru a reduce riscul de aparitie a anumitor boli. In principiu, medicina preventiva este opusul medicinei curative. Principiile de baza ale medicinei preventive sunt ca „preventia este cel mai bun tratament” si ca „este mai usor sa previi decat sa vindeci”.
Asistenta medicala preventiva se invarte in principal in jurul a trei elemente: mentinerea unei alimentatii echilibrate si sanatoase, mentinerea in forma fizica si psihica si controale regulate de sanatate pentru depistarea precoce a bolilor.
De ceva timp, medicina s-a concentrat asupra pacientului si este definita in jurul asa-numitilor „patru P”: predictiv, preventiv, personalizat, participativ. Acest tip de medicina personalizata creeaza o abordare medicala completa care se concentreaza in jurul pacientului. Se refera si la participarea activa a indivizilor la ingrijirea propriei sanatati. Indivizii trebuie sa inteleaga puterea si responsabilitatea pe care le au in mentinerea propriei sanatati.
Controalele regulate va ofera indicatori timpurii ai prezentei sau agravarii anumitor probleme, incat sa faceti schimbari in timp util ale stilului de viata, nu doar pentru a atenua o boala, ci si pentru a va imbunatati sanatatea generala si longevitatea. Multe probleme de sanatate pot fi prevenite. O modalitate de a detecta potentialele probleme medicale devreme este prin screening-uri medicale. Medicul va va recomanda o serie de analize care se potrivesc cel mai bine istoricului familial si nevoilor individuale de sanatate.
Exemple de servicii de ingrijire preventiva includ:
Excesul de greutate este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru diabet, boli de inima si chiar anumite tipuri de cancer. De aceea, gestionarea greutatii este esentiala pentru ingrijirea preventiva. Aceasta include exercitii fizice regulate si alimentatie sanatoasa pentru a pierde excesul de greutate si pentru a mentine o greutate sanatoasa. In plus, se recomanda renuntarea la fumat, limitarea consumului de alcool, stabilirea unui program de somn sanatos si gestionarea eficienta a stresului.
Referinte:
(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10181501/
(2) https://www.mphonline.org/preventative-care-guide/
(3) https://www.cdc.gov/chronicdisease/about/prevent/index.htm
(4) https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-a-preventive-medicine-physician
(5) https://www.sip.ch/the-importance-of-preventive-medicine-for-people-as-individuals-and-for-society/
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…