Medicina Integrativa – recomandari si principii

Citeste mai multe despre medicina integrativa – iata ce implica, ce principii stau la baza acestei abordari, indicatii si beneficii posibile.

Cuprins:

1. Ce este medicina integrativa?
2. Principii
3. Ce indicatii si beneficii are?
4. Ce implica?

Ce este medicina integrativa?

Medicina integrativa este o abordare diferita a sanatatii, axata pe ingrijirea preventiva. La baza stau preventia bolilor si mentinerea starii de bine si a sanatatii pe termen lung, printr-o abordare holistica. Combina medicina conventionala si practicile alternative pentru a evalua si sustine sanatatea intregului organism – fizic, mental si emotional. Incorporeaza aspecte ce tin de nutritie, miscare, gestionarea stresului, suport nutritional si suplimente, pentru a crea un plan de ingrijire personalizat care vizeaza intregul organism.

Se axeaza pe optimizarea unui stil de viata sanatos, pe remedii naturale dupa cum este necesar si medicina traditionala atunci cand este cazul. Scopul este de a trata intreaga persoana, nu doar o problema de sanatate. Deoarece este o abordare holistica, poate viza aspectele comportamentale, sociale si de mediu ale vietii unei persoane, si poate ajuta la tratarea problemei de sanatate subiacente.

Sunt abordate cauzele unei boli, inclusiv factorii biologici, psihosociali, de mediu si comportamentali, precum si preventia. Abordarea medicinei integrative se adreseaza nevoilor imediate de sanatate, precum si celorlalti factori care influenteaza sanatatea si bunastarea pe termen lung.

Principii

Medicina integrativa este mai degraba orientata spre preventie si vindecarea intregului organism decat pe boala in sine. Sustine echilibrul dintre minte, corp si emotii pentru a recapata echilibrul natural al corpului si sanatatea. Aceasta abordare incepe cu ideea ca exista un echilibru fiziologic care poate fi afectat si astfel duce la manifestari de boala. Astfel, restabilirea starii naturale de echilibru a organismului poate sustine sanatatea.

Medicina integrativa pune accent pe modul in care pot fi conectate diferite simptome si cauta cauzele fundamentale, nu se axeaza doar pe tratarea simptomelor individuale. Accentul devine restabilirea echilibrului si se tine cont de factorii ce pot afecta capacitatea pacientului de a respecta anumite recomandari. Aceste recomandari pot varia in planurile de tratament in functie de situatia unica a fiecarui individ. Evaluarile sunt personalizate. Pacientii sunt intrebati despre orice factori implicati, de la expunerile de mediu pana la relatiile personale. Toti factorii sunt luati in considerare atunci cand se determina starea de sanatatea a unei persoane.

Ce indicatii si beneficii are?

Medicina integrativa include atat abordari de tratament complementare, cat si conventionale si coordoneaza in mod specific utilizarea celor doua ca parte a unui plan de tratament holistic. Medicina integrativa nu se axeaza doar pe tratarea si reducerea unor simptome pe termen scurt. In schimb, se axeaza pe schimbarea stilului de viata, tratarea cauzelor problemelor medicale – la nivel fizic, emotional, mental, comportamental. Implica asumarea responsabilitatii pacientului pentru bunastare si starea generala de sanatate, abordand efectele stilului de viata, emotiilor si interactiunilor sociale asupra sanatatii.

Orice tip de afectiuni pot beneficia foarte mult de o abordare integrativa. Unele dintre aceste conditii includ:

  • fibromialgie;
  • simptome de menopauza;
  • sindromul de oboseala cronica;
  • depresie si anxietate;
  • afectiuni cronice precum diabetul, hipertensiunea arteriala si boala coronariana;
  • dezechilibre hormonale;
  • artrita;
  • durere cronica;
  • dureri de cap/migrene;
  • infertilitate;
  • sindromul colonului iritabil;
  • astm;
  • sciatica;
  • insomnii etc.

Terapiile complementare NU inlocuiesc tratamentele conventionale. Ele va ajuta sa faceti fata simptomelor, complicatiilor sau efectelor secundare.

Ce implica?

De obicei, implica o combinatie de tratamente pentru a imbunatati sanatatea unei persoane. Medicina integrativa abordeaza multi factori, inclusiv influentele fizice, emotionale, sociale, spirituale si de mediu care afecteaza starea de sanatate a unei persoane. Pe langa furnizarea de tratamente care abordeaza problemele imediate de sanatate, medicina integrativa se concentreaza si pe conceptele mai largi de sanatate (inclusiv a avea un stil de viata sanatos) care promoveaza sanatatea generala si bunastarea unei persoane acum si in viitor.

In prima etapa se va analiza istoricul medical al pacientului, se vor explora cauzele bolilor, stilul de viata etc. – pentru a intelege toti factorii fizici, emotionali, sociali, spirituali si de mediu ce pot contribui la problemele de sanatate. Ulterior se va dezvolta un plan personalizat de sanatate bazat pe nevoile imediate si ulterior pe preventie. De asemenea, pacientul va fi incurajat sa dezvolte comportamente sanatoase si abilitati de ingrijire personala pe care le va folosi de-a lungul vietii pentru a indeplini si sustine obiectivele de sanatate pe termen lung. Medicina integrativa incurajeaza oamenii sa-si asume responsabilitatea pentru sanatatea si bunastarea lor.

ATENTIE!

Medicina integrativa NU inlocuieste ingrijirea medicala de baza. In schimb, completeaza tratamentele existente prescrise de medici.

Abordari nutritionale

Alimentele pe care le consumam ne influenteaza sanatatea si dezvoltarea bolilor, inclusiv boli ca diabetul, bolile de inima si multe alte afectiuni. Nutritia este o baza a ingrijirii integrative. Dietoterapia imbunatateste starea de bine prin intermediul unor planuri alimentare specifice. Acestea includ diete ca dieta paleo, dieta mediteraneana, dieta antiinflamatoare, dieta ketogenica, dieta vegana etc. In plus, se vor recomanda anumite suplimente. Terapiile nutritionale includ si produse precum suplimente de vitamine si minerale si probiotice. Suplimentele vin sub mai multe forme, cum ar fi capsule, lichid si pulberi.

Abordari psihologice

Acestea au ca scop obtinerea unui echilibru mental si emotional, precum si reducerea stresului. Practicile minte-corp sustin legatura dintre dimensiunile mentale si fizice ale sanatatii. Pot include terapii ca meditatie, hipnoza, exercitii de relaxare, exercitii de respiratie, terapie prin muzica, terapie prin arta, Reiki, yoga si tai chi etc.

Abordari fizice

Abordarile fizice pot include masaj, recomandari de activitate fizica, yoga si tai chi, acupunctura, reflexoterapie etc.

Ce este medicina celor 4 P?

Medicina celor 4 P este o abordare ce inseamna medicina predictiva, preventiva, personalizata si participativa. Cele doua obiective majore sunt imbunatatirea starii de bine si prevenirea bolilor. Are rolul de a detecta si trata problemele si dezechilibrele la indivizii sanatosi cu mult inainte de aparitia simptomelor bolii, optimizand astfel starea de bine si prevenind boala.

Predictiv inseamna ca ofera o intelegere a bolii la nivel molecular, pentru a putea prezice cand un organ se va imbolnavi sau cand un anumit dezechilibru ar putea evolua catre boala. Se axeaza pe stabilirea unei harti personalizate a factorilor de risc si a elementelor de protectie a sanatatii, pentru a evalua riscurile generale pentru sanatate. Personalizat inseamna a tine cont de caracteristicile fizice unice si susceptibilitatea fiecarei persoane la anumite boli. De asemenea, tine cont de toti factorii, atat fizici, mentali, emotionali, cat si sociali, comportamentali si de mediu, ce pot fi implicati in aparitia, respectiv preventia bolilor. Inseamna si ca fiecare individ este unic, are profilul personal (genetic, de mediu etc.). Preventiv inseamna educatie pentru sanatate, cu scopul de a reduce riscul de imbolnavire, depistarea precoce a anumitor probleme si imbunatatirea calitatii vietii. Participativ inseamna ca pacientii sunt incurajati sa preia controlul asupra propriei sanatati.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1119398/
(2) https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/complementary-alternative-medicine/about/pac-20393581
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6173273/
(4) https://www.ciis.edu/ciis-news-and-events/news/what-is-integrative-health
(5) https://www.medicalnewstoday.com/articles/integrative-medicine
(6) https://academic.oup.com/jalm/article/4/1/108/5603054

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma