Neuropatia periferica – simptome, cauze, tratament

Citeste mai multe despre neuropatia periferica – semnele si simptomele asociate, care pot fi cauzele, ce metode de diagnostic si tratament se folosesc.

Cuprins:

1. Ce este neuropatia periferica?
2. Tipuri de neuropatie periferica
3. Care sunt simptomele neuropatiei?
4. Care sunt cauzele neuropatiei periferice?
5. Cum este diagnosticata neuropatia?
6. Tratamentul neuropatiei periferice

Ce este neuropatia periferica?

Neuropatia periferica este rezultatul leziunilor nervilor periferici, localizati in afara creierului si a maduvei spinarii. Provoaca adesea slabiciune, amorteala si durere, de obicei in maini si picioare. De asemenea, poate afecta alte zone si functii ale corpului, inclusiv digestia si circulatia.

Sistemul nervos periferic trimite informatii din creier si maduva spinarii (sistemul nervos central) catre restul corpului. Nervii periferici transmit, de asemenea, informatii senzoriale catre sistemul nervos central. Neuropatia periferica poate rezulta din leziuni traumatice, infectii, probleme metabolice, cauze mostenite si expunerea la toxine.

Simptomele pot varia de la usoare la foarte severe, dar rareori pun viata in pericol. Simptomele depind de tipul de fibre nervoase afectate si de tipul si severitatea leziunii. Simptomele se pot dezvolta in zile, saptamani sau ani. In unele cazuri, simptomele se amelioreaza de la sine si este posibil sa nu necesite ingrijire avansata.

Tipuri de neuropatie periferica

Exista mai multe tipuri diferite de neuropatii periferice care sunt legate de o varietate de cauze. Acestea variaza de la sindromul de tunel carpian (o leziune traumatica frecventa legata de utilizarea cronica repetitiva a mainilor si incheieturilor, cum ar fi utilizarea computerului) pana la leziuni nervoase legate de diabet. Neuropatiile sunt de obicei clasificate in functie de problemele pe care le provoaca sau de cauza de baza.

Mononeuropatie

Deteriorarea unui singur nerv periferic se numeste mononeuropatie. Afectarea fizica sau traumatismele, cum ar fi cauzate de un accident, sunt cauza cea mai frecventa. Presiunea prelungita asupra unui nerv, cauzata de perioade prelungite de sedentarism sau miscarile continue, repetitive, pot declansa o mononeuropatie. Sindromul de tunel carpian este un tip comun de mononeuropatie. Se numeste si leziune de suprasolicitare, care apare atunci cand nervul care circula prin incheietura mainii este comprimat.

Neuropatia poate afecta nervii ce controleaza miscarea musculara (nervii motori) si pe cei care detecteaza senzatii precum raceala sau durerea (nervii senzoriali). In unele cazuri, poate afecta organele interne, cum ar fi inima, vasele de sange, vezica urinara sau intestinele. Neuropatia care afecteaza organele interne se numeste neuropatie autonoma.

Polineuropatia

Polineuropatia reprezinta cel mai mare numar de cazuri de neuropatie periferica. Apare atunci cand mai multi nervi periferici din intregul corp functioneaza defectuos in acelasi timp. Poate avea o varietate de cauze, inclusiv expunerea la anumite toxine, cum ar fi consumul crescut de alcool, alimentatia deficitara (in special lipsa de vitamina B) si complicatii ale unor boli precum cancerul sau insuficienta renala.

Una dintre cele mai comune forme de polineuropatie cronica este neuropatia diabetica, o afectiune care apare la persoanele cu diabet. Cele mai frecvente simptome ale polineuropatiei sunt furnicaturi, amorteala, pierderea senzatiei la nivelul mainilor si picioarelor, senzatie de arsura in picioare sau maini. De asemenea, una dintre cele mai grave polineuropatii este sindromul Guillain-Barre, o boala rara care apare brusc atunci cand sistemul imunitar al corpului ataca nervii din organism exact in momentul in care parasesc maduva spinarii. Simptomele tind sa apara rapid si sa se agraveze rapid, ducand uneori la paralizie. Simptomele precoce includ slabiciune si furnicaturi care in cele din urma se pot raspandi in sus in brate. Polineuropatia demielinizanta inflamatorie cronica este o forma cronica de Guillain-Barre in care simptomele continua luni si chiar ani.

Care sunt simptomele neuropatiei?

Simptomele neuropatiei variaza in functie de tipul si locatia nervilor afectati. Simptomele pot aparea brusc – neuropatie acuta, sau se pot dezvolta lent in timp – neuropatie cronica.

Semnele si simptomele comune ale neuropatiei includ:

  • furnicaturi sau amorteala, in special la nivelul mainilor si picioarelor;
  • durere ascutita, intensa, pulsatila sau asemanatoare unui soc electric;
  • modificari ale senzatiei;
  • sensibilitate extrema la atingere;
  • caderi, pierderea coordonarii;
  • slabiciune musculara, dificultati de mers sau de miscare a mainilor sau picioarelor;
  • spasme musculare sau crampe;
  • paralizie, pierderea controlului muscular, pierderea tonusului muscular;
  • tensiune arteriala scazuta care provoaca ameteli;
  • transpiratie intensa sau prea scazuta;
  • probleme cu vezica sau probleme digestive;
  • probleme ale functiei sexuale;
  • pierdere neintentionata in greutate.

Simptome neuropatie senzoriala

Aceasta forma afecteaza nervii senzoriali, care influenteaza senzatiile de durere, atingere si temperatura. Pot aparea simptome ca:

  • scaderea senzatiei la atingere;
  • hipersensibilitate;
  • durere crescuta sau incapacitatea de a simti durerea;
  • pierderea capacitatii de a detecta schimbarile de caldura si frig;
  • dificultati de coordonare si echilibru;
  • furnicaturi si amorteala.

Simptome neuropatie motorie

Afecteaza muschii pe care creierul ii controleaza in mod constient. Simptomele includ:

  • slabiciune musculara, ceea ce duce la instabilitate si dificultati la efectuarea unor miscari mici;
  • scaderea tonusului muscular;
  • spasme musculare si crampe;
  • contractura musculara.

Simptome neuropatie autonoma

Aceasta afecteaza procesele corpului pe care creierul le controleaza involuntar. Simptomele pot include:

  • probleme cu transpiratia;
  • intoleranta la caldura;
  • probleme privind controlul intestinului sau vezicii urinare;
  • probleme cu tensiunea arteriala;
  • probleme la inghitire etc.

Care sunt cauzele neuropatiei periferice?

O varietate de factori si conditii de baza pot provoca aceasta afectiune. In cazuri rare, neuropatia periferica este genetica, dar majoritatea cazurilor sunt dobandite.

Boli subiacente

Leziunile nervoase cauzate de diabet sunt una dintre cele mai comune forme de neuropatie – neuropatie diabetica. Alte boli care pot provoca leziuni ale nervilor includ:

  • boli autoimune precum lupusul sau artrita reumatoida;
  • tulburari ale rinichilor sau ficatului;
  • tulburari vasculare si sangvine;
  • cancer.

Leziuni

Traumatismele fizice sunt o cauza comuna a afectarii nervilor. Pot include accidente auto, caderi sau fracturi. Sedentarismul sau mentinerea in aceeasi pozitie prea mult poate provoca, de asemenea, neuropatie. Cresterea presiunii asupra nervului median, un nerv de la incheietura mainii, care furnizeaza senzatia si miscarea mainii, provoaca sindromul de tunel carpian.

Alcool si expunerea la toxine

Alcoolul poate avea un efect toxic asupra tesutului nervos, iar consumul crescut de alcool pe termen lung creste riscul de neuropatie periferica. Expunerea la substante chimice toxice, cum ar fi solventi sau insecticide, fie prin abuz de substante chimice, fie la locul de munca, poate provoca, de asemenea, leziuni ale nervilor. In plus, expunerea la metale grele, cum ar fi plumbul si mercurul, poate provoca aceasta afectiune.

Infectii si tulburari autoimune specifice

Anumiti virusuri si unele bacterii ataca direct tesutul nervos. Virusuri precum herpes simplex, virusul varicelo-zosterian (care provoaca varicela si zona zoster) si virusul Epstein-Barr pot afecta nervii senzoriali. Infectiile bacteriene, cum ar fi boala Lyme, pot provoca, de asemenea, leziuni ale nervilor si durere daca nu sunt tratate. Persoanele cu HIV sau SIDA pot dezvolta si neuropatie periferica.

Bolile autoimune precum artrita reumatoida si lupusul afecteaza sistemul nervos periferic in diferite moduri. Inflamatia cronica si deteriorarea tesuturilor din intregul corp, precum si presiunea cauzata de inflamatie, pot duce la dureri severe ale nervilor la nivelul extremitatilor.

Medicamente

Anumite medicamente pot provoca, de asemenea, leziuni ale nervilor. Acestea includ:

  • anticonvulsive;
  • medicamente pentru combaterea infectiilor bacteriene;
  • unele medicamente pentru tensiunea arteriala;
  • medicamente utilizate pentru tratarea cancerului.

Alte cauze ale neuropatiei periferice includ:

  • niveluri scazute de vitamina B si alte vitamine;
  • tiroida subactiva;
  • tulburari ereditare;
  • tulburari ale maduvei osoase.

Cum este diagnosticata neuropatia?

Primul pas este analiza istoricului medical, urmat de examinarea fizica. Medicul va analiza simptomele si va va pune intrebari, inclusiv despre tratamentele urmate acum sau in trecut, de cand au aparut simptomele, in ce conditii, obiceiuri si stil de viata, istoricul familial de boli ale sistemului nervos, alimentatia si consumul de alcool. Se va face un examen neurologic pentru a verifica reflexele, coordonarea si echilibrul, forta si tonusul muscular, precum si capacitatea de a simti senzatii.

Ulterior se vor recomanda unele analize de sange – pentru a depista eventuale dezechilibre de vitamine si minerale, dezechilibre electrolitice, probleme cu tiroida, expunerea la anumite substante toxice, anticorpi pentru anumite virusuri sau boli autoimune. Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) poate detecta eventuale tumori, nervi afectati sau compresia nervoasa. De asemenea, pot fi recomandate si alte proceduri imagistice, analiza lichidului spinal, electromiografie, teste de conducere nervoasa etc.

Tratamentul neuropatiei periferice

De obicei, o neuropatie periferica nu poate fi vindecata, dar se poate preveni agravarea acesteia. Daca o afectiune subiacenta, cum ar fi diabetul, este cauza de baza, medicul va trata mai intai aceasta problema si apoi va trata durerea si alte simptome ale neuropatiei. In unele cazuri, analgezicele fara prescriptie medicala pot ajuta. Alteori, sunt necesare medicamente pe baza de reteta. Unele dintre aceste medicamente includ mexiletina, medicamente anticonvulsive, cum ar fi gabapentina, fenitoina si carbamazepina si unele clase de antidepresive. Daca o deficienta de vitamine cauzeaza problema, atunci corectarea deficitului este primul pas.

Alte recomandari

Iata cateva sfaturi care pot ajuta la ameliorarea simptomelor neuropatiei periferice:

  • comprese reci pe zonele afectate timp de 10 minute de 2 ori pe zi dimineata si seara;
  • acupunctura;
  • masarea zonelor afectate pentru a sustine circulatia;
  • evitarea presiunii asupra zonei afectate – evitati incrucisarea picioarelor sau sprijinirea pe coate, de exemplu;
  • adoptati o alimentatie sanatoasa si un stil de viata activ;
  • stabiliti un program de somn sanatos si odihnitor;
  • reducerea stresului;
  • limitati consumul de cofeina;
  • limitati sau evitati consumul de alcool.

Referinte:
(1) https://www.ninds.nih.gov/peripheral-neuropathy-fact-sheet
(2) https://www.webmd.com/brain/understanding-peripheral-neuropathy-basics
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/147963
(4) https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/peripheral-neuropathy
(5) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14737-neuropathy

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma