Masajul este o modalitate perfecta de ameliorare a durerii, vindecare a leziunilor, reducere a stresului, cresterea relaxarii, tratarea anxietatii si a depresiei.

Cuprins:

  1. Ce presupune masajul?
  2. Tipuri de masaj
  3. Tipuri de masaj kinetoterapeutic
  4. 10 beneficii pentru sanatate
  5. Contraindicatii ale masajului

Ce presupune masajul

„Oricine doreste sa studieze medicina trebuie sa stapaneasca arta masajului”, spunea Hippocrate in urma cu mii de ani. Zicala se potriveste de minune si in zilele noastre, masajul fiind una dintre cele mai placute metode de vindecare a anumitor afectiuni. Fie ca este vorba despre masajul terapeutic sau despre masajul de relaxare, aceasta terapie face minuni printre pacienti.

Mai exact, terapia prin masaj inseamna manipularea sistematica a tesuturilor moi in scopul normalizarii functiilor acestora. Practicantii folosesc o varietate de metode fizice, incluzand aplicarea presiunii fixe sau mobile, producand miscari ale corpului.

Totul despre masajul terapeutic si masajul de relaxare

Terapeutii folosesc in principal mainile, dar pot folosi si antebratele, coatele sau picioarele in efectuarea unui masaj. Principaul obiectiv al masajului este de a ajuta corpul sa se vindece si sa-si imbunatateasca starea de sanatate. Atingerea este ingredientul principal al terapiei prin masaj si combina stiinta si arta. Practicienii invata tehnici specifice pentru masaj si folosesc simtul tactil pentru a determina intensitatea potrivita de presiune aplicata asupra fiecarei persoane. De asemenea, e important si pentru a localiza zonele de tensiune si alte probleme ale tesuturilor moi. Atingerea reprezinta si un sentiment de ingrijire, o importanta cheie in procesul de vindecare.

Numeroase studii au aratat modul in care atingerea faciliteaza o viata mai sanatoasa si mai lunga pentru oameni, dar si pentru alte fiinte. Este suficienta o simpla atingere pentru a stimula sistemul nervos, pentru a elibera endorfinele, a reduce tensiunea si pentru a produce relaxarea.

Masajul terapeutic

Acest tip de terapie presupune mobilizarea tesuturilor moi, cum ar fi muschii, fascia si fluidele corporale, pentru a redresa functia sistemica normala si biomecanica. Masajul terapeutic poate fi utilizat pentru a ajuta la tratamentul majoritatii problemelor musculo-scheletice. De asemenea, masajul terapeutic produce o imbunatatire a functionarii circulatorii, limfatice si neurologice.

Masajul terapeutic poate fi stimulant sau linistitor in functie de tehnica si viteza. Realizat de un terapeut abilitat, masajul terapeutic este atat sigur, cat si eficient si ajuta la crearea echilibrului si a armoniei interioare.

Masajul de relaxare

Astazi, avand in vedere nivelurile ridicate de stres in care traiesc multi oameni, masajul terapeutic nu este doar o terapie extrem de benefica, ci si una dintre cele mai sanatoase optiuni de imbunatatire a calitatii vietii.

masaj

Masajul de relaxare este un stil gentil, bland, care induce stare de relaxare generala, amelioreaza tensiunea musculara si imbunatateste circulatia si miscarile.

Scopul terapeutului este sa va relaxeze, sa va reinsufleteasca si sa va intinereasca, iar intensitatea sa nu provoace disconfort.

Tipuri de masaj

Masajul suedez este probabil cea mai cunoscuta forma de masaj de relaxare.

In cadrul masajului suedez, terapeutul utilizeaza curse lungi, framantari, miscari circulare profunde, vibratii si atingeri. Masajul sportiv este similar masajului suedez, adaptat specific nevoilor sportivilor.

Mai jos gasiti o lista detaliata a celor mai cunoscute noua tipuri de masaj:

1) Masajul suedez

Acesta este cel mai cunoscut tip de masaj, fiind practicat in cele mai multe clinici, sali de sport si centre de wellness. Masajul suedez se bazeaza pe conceptele occidentale de anatomie si fiziologie, in comparatie cu stilul centrat pe energie, mai des intalnit in formele asiatice de masaj. Folosind lotiuni sau ulei, terapeutii incep de obicei cu tratarea afectiunilor generale, trecand apoi la probleme specifice pentru a aborda zonele problematice.

Aceasta tehnica e compusa din:

  • efleurajul (alunecarea prelunga si usoara lovire)
  • petrisajul (ridicare si framantare a muschilor)
  • frictiunea (masare circulara)
  • tapotamentul (masare rapida si profunda)
  • vibratia musculara.

Masajul suedez ofera relaxare musculara pentru intreg corpul si poate fi util in special pentru recuperarea dupa o accidentare.

2) Masajul aromoterapeutic

Acest tip de masaj practic este reprezentat de cel suedez, la care se adauga utilizarea uleiurilor din plante aromate (uleiuri esentiale) adaugate la uleiul de masaj. Extrase din flori, uleiurile esentiale ofera un miros placut si se crede ca au proprietati de vindecare. Lavanda si trandafirul, de exemplu, sunt cunoscute pentru ca induc starea de relaxare. Desi uleiurile pot fi selectate pentru a raspunde nevoilor specifice, terapeutul utilizeaza in mod obisnuit uleiuri pre-amestecate pentru a da nastere relaxarii si energizarii.

Masajul cu aromoterapie este extrem de benefic pentru persoanele care acuza dureri de cap, insomnie, afectiuni digestive, dureri de spate si chiar simptome premenstruale. Cei care apeleaza la acest tip de masaj trebuie sa se asigure ca nu sunteti alergici la niciuna dintre plantele folosite in uleiuri, deoarece acestea pot provoca o reactie asupra pielii.

3) Masajul cu roci calde

Dupa cum sugereaza si numele, in cadrul acestui tip de masaj sunt folosite pietrele fierbinti. Terapeutul plaseaza pietre incalzite in anumite zone ale corpului si tine si el, de asemenea, roci calde in mana, in timp ce aplica masajul. De obicei, piatra folosita este bazaltul, aceasta fiind o roca vulcanica menita sa pastreze mai mult timp caldura.

Caldura pietrelor poate fi relaxanta si poate relaxa muschii incordati, astfel incat terapeutul sa poata ajunge repede in zonele cu tensiune musculara.

Cei care sufera de hipertensiune arteriala, diabet zaharat, boli de inima sau varice, trebuie sa se adreseze neaparat medicului daca doresc sa apeleze la acest tip de masaj.

4) Masajul profund al tesuturilor

Masajul profund al tesuturilor este un tip de masaj terapeutic care vizeaza contracturile musculare, cunoscute si sub denumirea de „aderente”. De asemenea, se aplica asupra zonelor cu probleme specifice in straturile profunde ale muschilor si tesutului conjunctiv. Sunt folosite curse lente sau frecari ale muschilor, terapeutul axandu-se asupra muschilor afectati sau durerosi, asupra problemelor de postura sau alte leziuni.

Presiunea exercitata este mai intensa in cazul acestui tip de masaj, insa nu provoaca niciun fel de dureri. Persoanele cu dureri cronice sau leziuni care persista si care determina mobilitate limitata sunt, de obicei, principalele care apeleaza la masajul profund al tesuturilor. Este eficient in tratarea unor afectiuni precum: cotul jucatorului de tenisul sau sindromul de tunel carpian. Acest masaj poate fi util si in reducerea simptomelor osteoartritei.

5) Masajul Shiatsu

De provenienta japoneza, masajul Shiatsu implica aplicarea unei presiuni localizate folosind degetele sau, uneori, mainile si coatele. Miscarea este facuta intr-o secventa ritmica de-a lungul corpului.

Scopul acestui tip de masaj este de a stimula punctele de acupunctura ale corpului pentru a revitaliza fluxul de energie si pentru a ajuta la redobandirea echilibrului.

Masajul Shiatsu este aplicat in mod normal pe un covor, pe podea, sau pe o masa de masaj si nu implica folosirea uleiurilor. Acest masaj este folosit pentru reducerea stresului si pentru evitarea problemelor de sanatate legate de stres. Este, de asemenea, eficient pentru tratarea artritei, insomniei, durerilor de spate si gat, sciaticii si chiar problemele sinusurilor. Shiatsu poate ajuta la cresterea energiei, la grabirea recuperarii si la stimularea sistemului digestiv.

6) Masajul thailandez

Fiind un adevarat amestec de yoga asistata, stretching si miscari specifice, masajul thailandez este mai energizant decat oricare alta forma de masaj. Este un pic de yoga fara nevoia de a depune munca, terapeutul fiind cel care va misca si va intinde, de obicei pe un covor.

La fel ca Shiatsu, masajul thailandez aliniaza energiile corpului. Acest masaj reduce stresul, imbunatateste flexibilitatea si se face complet imbracat. De asemenea, acest tip de masaj poate reduce spasticitatea musculara si durerile de spate si este util in tratarea problemelor de echilibru si a migrenelor.

7) Masajul in timpul sarcinii

Masajul prenatal este adaptat in functie de nevoile gravidei, dar este cel mai adesea folosit pentru a induce relaxarea. Deoarece multe femei gravide sufera de dureri de spate si glezne umflate, masajul prenatal este o modalitate relativ sigura de a oferi ajutor. Terapeutii care au primit o pregatire specializata stiu cum sa pozitioneze si sa sprijine corpul femeii in timpul masajului.

8) Reflexoterapia

Terapeutul utilizeaza tehnici precum framantarea si frecarea pentru a provoca starea de relaxare si vindecare in organism. Reflexoterapia se bazeaza pe „zone reflexe” ale mainilor si picioarelor, a caror energie ar fi legata de organe si alte parti ale corpului. Aplicand presiune asupra punctelor reflexoterapeutice, reflexologul poate echilibra sistemul nervos. De asemenea, sunt eliberate endorfine, substantele care dau starea de fericire.

9) Masajul sportiv

Conceput pentru prevenirea si tratarea leziunilor, imbunatatirea flexibilitatii si sporirea performantelor sportive, masajul sportiv poate fi utilizat de atleti. Dar si cei care nu fac sport de performanta pot apela la masajul sportiv pentru vindecarea durerilor musculare.

Terapeutul se concentreaza asupra tesuturile moi ale corpului si asupra anumitor grupuri de muschi, in functie de sportul practicat de atlet. Acest tip de masaj poate ajuta la cresterea debitului sanguin si a flexibilitatii.

Tipuri de masaj kinetoterapeutic

Kinetoterapia este folosita pentru a imbunatati rezistenta, mobilitatea si puterea unei persoane. Tehnicile de reabilitare folosite de kinetoterapeuti sunt adesea prescrise pentru a ajuta persoanele sa-si imbunatateasca conditia generala fizica. Un pacient poate consulta un kinetoterapeut dupa ce primeste o recomandare de la un medic, un asistent sau un practician.

10 beneficii pentru sanatate

Terapia prin masaj are o multime de beneficii pentru minte si corp. Masajul poate trata sau preveni o serie de afectiuni, de la dureri fizice, la stres si anxietate.

  1. Reduce stresul

O zi petrecuta la spa este o modalitate foarte buna de a va relaxa. Cei care apeleaza la masaj se declara relaxati chiar si la cateva zile sau saptamani dupa sedinta!

  1. Imbunatateste circulatia

Relaxarea muschilor si tendoanelor permite cresterea fluxului sanguin in organism. Imbunatatirea circulatiei poate avea un numar de efecte pozitive asupra restului corpului dumneavoastra, printre care reducerea oboselii si gestionarea durerii!

  1. Reduce durerea

Masajul de terapie este excelent pentru a lucra in zonele cu probleme, cum ar fi dureri de spate mai usoare. Un terapeut bine pregatit va gasi cu siguranta sursa durerii si va putea sa aplice masajul ideal.

  1. Elimina toxinele

Stimularea tesuturilor moi ale corpului ajuta la eliberarea toxinelor prin sange si prin sistemul limfatic.

  1. Imbunatateste flexibilitatea

Terapia prin masaj relaxeaza muschii, ajutand organismul sa-si atinga potentialul maxim de miscare.

  1. Imbunatateste somnul

Un masaj sporeste relaxarea. Astfel, veti avea parte de un somn mai linistit si va veti simti mai putin obositi dimineata!

  1. Imbunatateste imunitatea

Stimularea ganglionilor limfatici revigoreaza sistemul natural de aparare al organismului.

  1. Reduce oboseala

Masajul stimuleaza o mai buna stare de spirit si un somn mai bun, facandu-va sa va simtiti mai odihniti si mai putin obositi la sfarsitul zilei.

  1. Reduce depresia si anxietatea

Terapia prin masaj poate ajuta la eliberarea endorfinelor in organism, ajutandu-va sa va simtiti mai fericiti si energizati.

  1. Reduce leziunile post-chirurgicale si post-traumatice

Un masaj bun este o modalitate ideala de a trece mai usor peste aceste umflaturi.

Contraindicatii ale masajului

Pe langa multiplele beneficii aduse de aceasta terapie, masajul poate prezenta si riscuri in cazul anumitor persoane:

  • Masajul puternic trebuie evitat de persoanele cu tulburari de sangerare sau cu numar scazut de trombocite din sange. De asemenea, nu este indicat nici celor care iau medicamente care fluidifica sangele.
  • Masajul nu trebuie aplicat in zonele corpului afectate de cheaguri de sange, fracturi, plagi deschise, infectii ale pielii sau oase slabite. De asemenea, nu trebuie facut in cazul in care a avut loc o interventie chirurgicala recenta.
  • Desi terapia cu masaj pare a fi in general sigura pentru pacientii cu cancer, ei ar trebui sa consulte oncologul lor inainte de a apela la o astfel de terapie care implica o presiune profunda sau intensa. Orice presiune directa asupra unei tumori este de obicei descurajata.

Referinte:

https://www.medicinenet.com/massage_therapy/article.htm

https://www.nwhealth.edu/school-of-massage-therapy/massage-therapy-definition/

http://localrevival.com/what-is-massage/

https://www.tripsavvy.com/what-is-therapeutic-massage-3090019

https://www.health24.com/Natural/Therapies/What-is-Therapeutic-Massage-Therapy-20120721

https://physioworks.com.au/massage-1/relaxation-massage

https://www.verywellhealth.com/most-popular-types-of-massage-89741

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma