Masajul facial – beneficii si recomandari

Masajul facial – poate avea sau nu beneficii pentru sanatatea pielii? Afla si ce sunt rolele pentru masaj facial si pietrele Gua Sha – ce beneficii pot avea si cum se folosesc.

Cuprins:

1. Ce este masajul facial?
2. Beneficiile masajului facial
3. Ce sunt rolele pentru masaj facial?
4. Ce este masajul facial cu pietre Gua Sha?

Ce este masajul facial?

In general, masajul ajuta la ameliorarea tensiunii musculare, imbunatateste circulatia si ajuta la relaxare. Masajul facial poate avea acelasi efect – implica masarea muschilor fetei si a punctelor de presiune (cum ar fi maxilarul, pometii si fruntea). Cea mai obisnuita tehnica de masaj facial implica folosirea degetelor pentru a aplica presiune prin miscari diferite. Puteti folosi lotiuni, uleiuri sau balsamuri de curatare in timpul masajului facial, precum si o rola de fata sau un instrument plat numit piatra Gua Sha.

Beneficiile masajului facial

Masajul facial ajuta la imbunatatirea sanatatii pielii, relaxand in acelasi timp muschii fetei. Are un efect relaxant si poate fi adaugat de catre fiecare dintre noi in rutina de seara. Masajul poate imbunatati fluxul sangvin si poate stimula fibroblastele. Fibroblastele sunt celule care ajuta la producerea tesuturilor conjunctive, cum ar fi colagenul si elastina, care mentin pielea ferma. Unele studii sugereaza ca masajul poate creste productia mitocondriala. Mitocondriile joaca un rol in metabolismul tisular si celular si exista o legatura intre disfunctia mitocondriala si imbatranirea pielii.

Iata cateva beneficii ale masajului facial:

Efect anti-imbatranire si antirid

In primul rand, masajul poate reduce aspectul liniilor fine si al ridurilor. Unul dintre principalele beneficii ale masajului facial este capacitatea de a imbunatati aspectul general al pielii. In general, pentru a reduce sau preveni efectele imbatranirii se recomanda diferite creme si seruri antirid. Insa, masajul poate creste eficienta acestor produse. Stimularea mecanica ciclica a fetei poate favoriza activitatea unor proteine dermale si poate avea efecte antirid, dupa cum arata si un studiu ale carui rezultate au fost publicate in jurnalul Plos One (2017).

→ Citeste si: Remedii si sfaturi pentru a reduce imbatranirea pielii

Tonifiere si ameliorarea tensiunii

Cand ne simtim stresati sau obositi, dar si cand ne concentram prea tare, ne incordam fruntea si zona ochilor, ceea ce poate provoca riduri in timp. Cateva minute de masaj facial la sfarsitul zilei ajuta la eliberarea acestei tensiuni, la relaxarea fetei si la tonifiere.

Imbunatatirea circulatiei sangvine

Masajul facial poate ajuta la imbunatatirea circulatiei la nivelul pielii. Poate ajuta la reducerea aspectului umflat, mai ales pungile de sub ochi, uniformizeaza nuanta pielii si ajuta la detoxifierea tesutului. De asemenea, utilizarea unei role de masaj facial poate avea un efect pozitiv asupra fluxului sangvin al pielii, ceea ce poate ajuta la imbunatatirea aspectului tenului. Astfel de dispozitive pot imbunatati circulatia sangvina – in timp, pot duce la o vasodilatatie crescuta ca raspuns la caldura.

Reducerea presiunii sinusale

Atata timp cat nu este un caz infectios sau in timpul unei etape acute de sinuzita, puteti folosi masajul pentru a ameliora presiunea, disconfortul si congestia sinusurilor. Masajul sinusal poate ajuta, de asemenea, la imbunatatirea drenajului mucusului, la atenuarea durerilor de cap si la stimularea circulatiei.

Reducerea tesutului cicatricial

Daca aveti o cicatrice faciala care se afla in procesul avansat de vindecare, masajul poate fi benefic. Masarea tesutului cicatricial si a zonelor inconjuratoare poate ajuta la cresterea fluxului sangvin, la slabirea tesuturilor din apropiere si la ameliorarea umflaturilor. Insa, NU se recomanda masajul pe zonele proaspat lezate, in primele etape de vindecare, zonele sensibile, cu roseata sau durere. 

Se imbunatateste absorbtia produselor cosmetice

Masajul fetei este o modalitate de a ajuta ca produsele cosmetice, cum ar fi crema hidratanta si serul, sa se absoarba in piele mai bine. In plus, este o modalitate de a face ca rutina zilnica de ingrijire a pielii sa fie resimtita ca un moment relaxant de ingrijire personala.

⇒ Citeste mai multe despre DERMATOCOSMETICE.

Masajul facial ca moment de relaxare

Lasand deoparte beneficiile pentru sanatatea pielii, masajul facial poate ajuta si la ameliorarea tensiunii emotionale, precum si la calmarea tensiunii musculare. Poate fi vazut ca un moment de relaxare – rutina de seara sau rutina zilnica de ingrijire a pielii. De asemenea, dupa cum arata si rezultatele unui studiu ale carui rezultate au fost publicate in Biomedical Research (2008), masajul facial poate reduce anxietatea si poate imbunatati starea generala prin reglarea starii psihologice si activarea sistemului nervos simpatic.

Ce sunt rolele pentru masaj facial?

Rolele pentru masaj facial sunt instrumente cosmetice ce pot fi folosite pentru ingrijirea pielii. Unele dovezi sugereaza ca acestea pot stimula circulatia, pot ajuta la tonifiere si pot reduce umflarea. Multe role faciale sunt din cristale naturale, cum ar fi jad, cuart roz, ametist sau obsidian, dar exista si role din metal. Rola are un maner cu o rola neteda la un capat. Unele sisteme au role la ambele capete ale manerului, una mai mica si una mai mare, sau o rola neteda si una cu striatii.

Jadul si metalul sunt materiale reci in mod natural si ofera o senzatie de racorire a pielii. Cuartul roz isi poate mentine temperatura (calda sau rece) pentru o perioada lunga de timp. Deci, daca doriti o rola mai rece si intentionati sa o folositi mai mult de un minut, cea mai buna optiune este cuartul care a fost racit la frigider. Retineti ca unele role care sunt vandute drept jad sunt de fapt facute dintr-o alta piatra care a fost vopsita chimic sau tratata cu polimeri pentru a fi stralucitoare. Evitati astfel de produse. Jadul adevarat se va simti rece la atingere, nu ar trebui sa aiba bule de aer in el, dar ar trebui sa aiba unele denivelari la suprafata.

Ce beneficii pot avea rolele faciale?

Rolele faciale de masaj pot avea o varietate de beneficii pentru piele. Desi nu exista multe dovezi stiintifice privind beneficiile utilizarii rolelor de fata, dovezi limitate sugereaza ca acestea pot avea urmatoarele efecte:

  • imbunatatirea fluxului sangvin la nivelul tenului;
  • reducerea umflarii –  mai ales in jurul ochilor;
  • imbunatatirea starii de spirit;
  • tonifiere;
  • imbunatatirea aspectului pielii;
  • calmarea si racorirea pielii.

Un studiu ale carui rezultate au fost publicate in Complementary Therapies in Medicine (2018) sugereaza ca rolele faciale de masaj pot imbunatati circulatia sangvina la nivelul pielii si imbunatatesc raspundul de vasodilatatie – efectele s-au vazut in studiu dupa 5 saptamani de masaj zilnic.

Pe langa aceste beneficii potentiale, rolele pentru fata pot fi un instrument practic pentru aplicarea produselor pe fata, reducand nevoia de a atinge pielea cu degetele. De asemenea, pot incuraja oamenii sa se relaxeze si sa aiba grija de ei insisi, ceea ce ar putea avea un beneficiu psihologic.

Ce efecte NU au rolele faciale?

Exista si unele mituri privind rolele de fata sau afirmatii care sunt exagerate. Rolele de masaj nu reduc depozitele de grasime de la nivelul fetei si gatului. De asemena, aceste cristale nu au proprietati vindecatoare – desi unii pot simti un beneficiu din utilizarea rolelor datorita efectului placebo. Rolele faciale nu au efecte permanente – desi este posibil sa observati o oarecare imbunatatire a anumitor aspecte ale pielii, modificarile nu vor fi permanente. Este necesara utilizarea constanta pentru a vedea beneficii in timp.

Cum se foloseste rola faciala?

In primul rand, se curata fata cu un demachiant delicat si se usuca usor cu un prosop curat. Aplicati un produs de ingrijire a pielii, cum ar fi un ulei, o crema sau un ser, pe fata. Acest lucru ofera efect de lubrifiere si va preveni iritatia in timpul utilizarii rolei. Fara lubrifiere, dispozitivul va trage pielea, ceea ce poate contribui de fapt la aparitia ridurilor. Incepeti cu miscari in sus de la gat, folosind o presiune usoara, dar ferma – miscari intr-un singur sens. Evitati miscarile dintr-o parte in alta sau in sus si in jos. Continuati miscarile in sus peste maxilar, pometi, frunte, sprancene si puntea nasului. Continuati sa masati timp de aproximativ 1 minut. Daca exista vreun disconfort sau durere, reduceti presiunea. Daca disconfortul continua, nu mai utilizati rola.

Dupa utilizare, curatati rola, urmand instructiunile producatorului. Instructiunile de curatare pot varia in functie de tipul de rola. Daca este folosita in mod adecvat, rola poate fi utilizata in fiecare zi.

Ce este masajul facial cu pietre Gua Sha?

Masajul Gua Sha este derivat din medicina traditionala chineza. Poate oferi anumite beneficii pentru sanatate prin reducerea inflamatiei si uneori este folosit pentru a ameliora durerea cronica. Pentru masajul facial de acest tip se foloseste o piatra Gua Sha, care este de obicei cu margini netede, aproape in forma de inima, facuta din jad sau ametist. Pe piele este bine sa se aplice o lotiune sau un ulei facial pentru a imbunatati procesul.

Aceasta tehnica de masaj poate relaxa muschii, imbunatateste circulatia si drenajul sangelui si amelioreaza umflarea. Insa, nu exista multe cercetari care sa demonstreze ca tehnica Gua Sha chiar functioneaza. Ca masaj in sine, insa, poate imbunatati circulatia, poate reduce tensiunea musculara si ajuta la relaxare.

ATENTIE!

Este important sa retinem ca, in exces, masajul facial poate duce la iritatii si inflamatii, mai ales daca nu este efectuat in mod corect. Puteti face masaj facial in fiecare seara, insa folositi tehnici corecte, precum si produse de ingrijire de calitate adaptate tipului de ten.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5383004/
(2) https://www.jstage.jst.go.jp/article/biomedres/29/6/29_6_317/_article
(3) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0965229918306423?via%3Dihub
(4) https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/facial-massage-benefits
(5) https://www.healthline.com/health/face-roller-benefits
(6) https://www.healthline.com/health/gua-sha

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma