Supa in sezonul rece – beneficii

Supa este un aliment consumat mai ales in sezonul rece, dar nu numai. Iata ce beneficii poate avea pentru sanatate, recomandari si sfaturi.

Cuprins:

1. Ce beneficii au supele?
2. Supa de pui pentru raceala?
3. La ce trebuie sa fim atentie cand vine vorba despre supe?
4. Recomandari de supe

Ce beneficii au supele?

πŸ₯£ Supa este usor de pregatit, reconfortanta si ne ajuta sa ne incalzim in sezonul rece. Cele mai sanatoase supe contin ingrediente proaspete, cu un continut scazut de grasimi naturale si un minimum de sare si grasimi suplimentare. Supele pot fi pregatite insa si cu ingrediente congelate – inclusiv legume congelate.

Iata cateva dintre beneficiile supelor:

Un amestec bogat de nutrienti

O portie de supa ne poate asigura un aport considerabil de nutrienti. Datorita continutului de nutrienti din ingredientele adaugate, pot sustine imunitatea. Supele pot intari sistemul imunitar. Carnea, radacinoasele, ceapa si usturoiul etc. – contin vitamine si minerale ce pot proteja organismul de infectii si alte probleme de sanatate.Β Unele alimente, in special legumele, pierd nutrienti valorosi atunci cand sunt gatite in apa care mai tarziu este aruncata. Insa, atunci cand legumele sau proteinele (pui, vita) sunt gatite in supa, nutrientii importanti sunt retinuti in lichid.

Cand este pregatita cu ingredientele potrivite, supa poate fi un preparat foarte sanatos, cu multiple beneficii nutritionale. De exemplu, supele ce contin carne cu tot cu oase si legume ofera vitamine, minerale si nutrienti, cum ar fi colagenul. In plus, consumul de supa este o modalitate usoara si gustoasa de a creste aportul de legume. ProduseΒ cum ar fi orzul si quinoa pot fi adaugate in supe pentru a creste continutul de fibre.

Ne ajuta sa ne mentinem greutatea corporala

Supele ofera satietate si in acelasi timp nu au un continut mare de calorii de obicei. Studiile sugereaza ca aportul zilnic de calorii tinde sa fie mai mic pentru persoanele care mananca supa zilnic sau frecvent.Β Unele supe pot fi, de asemenea, bogate in fibre. Fibrele cresc senzatia de satietate prin intarzierea golirii gastrice – viteza cu care stomacul se goleste dupa masa – si cresterea volumului stomacului prin absorbtia apei. Intarzierea golirii gastrice si cresterea volumului gastric vor face ca stomacul sa fie mai plin pentru mai mult timp, ceea ce se traduce prin reducerea senzatiei de foame.

Ne ajuta sa ne mentinem hidratati

Apa este esentiala pentru sanatatea organismului, iar aportul total de apa poate proveni din apa potabila, apa din bauturi sau apa din alimente – asa cum este cazul supelor, fructelor sau legumelor. Supa este compusa in mare parte din apa, deci puteti include acest aliment pe lista celor care va ajuta sa satisfaceti nevoia de hidratare.

Supele sunt convenabile si usor de preparat

Supele pot fi facute cu aproape orice aveti la dispozitie in bucatarie. Sunt usor de preparat si nu necesita timp prelungit. Daca apelati la diferite aparate de gatit, ca multicooker, slow cooker sau oala sub presiune, devine si mai usor. Este usor sa gatiti o oala mai mare de supa si sa pastrati portii in recipiente mici in frigider sau chiar in congelator.

De asemenea, supele sunt alimente asociate cu starea de bine sau β€žcomfort food”.

β‡’ Citeste si despreΒ Postul alimentar religios – beneficii si recomandari

Supa de pui pentru raceala?

Supa de pui este adesea indicata in caz de raceala, datorita continutului de nutrienti ce pot oferi protectie impotriva bolii si pot sustine imunitatea. De asemenea, supa este usor de consumat cand starea de sanatate nu este cea mai buna, iar lichidul cald ajuta in general la calmarea disconfortului in gat.

Cercetarile arata ca supa de pui poate avea capacitatea de a reduce simptomele asociate cu raceala. Se crede ca abilitatile supei de pui de β€žlupta” impotriva racelii sunt asociate colagenului din oasele de pui si eliberarii unui aminoacid, numit cisteina, in timpul procesului de gatire.Β Supa calda de pui poate creste fluxul de mucus si poate curata caile nazale mai bine decat apa calda simpla. Supa de pui poate ajuta, de asemenea, la controlul inflamatiei. Condimentele si temperatura supei ajuta, de asemenea, sinusurile, iar nutrientii din toate legumele si ingredientele folosite sustin organismul sa lupte cu raceala – mai ales cand apetitul este redus. Desi nu sunt suficiente dovezi stiintifice ca supa de pui ne scapa de raceala, este totusi un aliment usor de consumat cand nu ne simtim tocmai bine si bogat in nutrienti.

La ce trebuie sa fim atenti cand vine vorba despre supe?

Cand este facuta cu ingrediente naturale, bogate in nutrienti, cum ar fi legume si proteine, supa poate oferi numeroase beneficii pentru sanatate. Cu toate acestea, evitati adaugarea de baza pentru mancaruri cu adaos mare de sare, evitati supele la conserva sau supele instant – deoarece acestea tind sa aiba un continut mare de calorii si sodiu.

Aveti grija la continutul de sare din supe. Pentru a ajuta la mentinerea sodiului sub control, utilizati ingrediente cu un continut scazut de sodiu si folositi ierburi si condimente in loc de sare.

Exista si anumite ingrediente la care trebuie sa fiti atenti – cum ar fi agenti de ingrosare si bazele pentru mancareΒ  – care pot creste continutul de calorii si sodiu al supei si o pot transforma intr-o masa oarecum nesanatoasa. Ori de cate ori este posibil, folositi doar ingrediente naturale. Cand vine vorba despre beneficiile unei supe, totul se rezuma la ingredientele sale. Aveti grija la continutul de mare si evitati cuburile instant. Aportul ridicat de sodiu este asociat cu hipertensiunea arteriala, un factor de risc pentru boli de inima si rinichi si accident vascular cerebral. Alegeti in schimb sa folositi condimente precum oregano, usturoi, busuioc pentru a oferi aroma supei.

Unele dintre cele mai populare ingrediente folosite pentru a ingrosa supele includ smantana, faina, amidon de porumb, amestec de unt si faina. In cantitati mici, aceste ingrediente pot face parte dintr-un stil de viata sanatos, dar trebuie sa fiti atenti la cantitatile folosite in supe – mai ales in supa crema.Β Daca doriti sa imbunatatiti textura supei fara agenti de ingrosare cu un continut ridicat de calorii, puteti adauga iaurt sau leguminoase piure –  fasole, naut sau linte.

Β» Citeste si:Β Sanatate toamna – stil de viata si alimente recomandate

Recomandari de supe 🍲

Beneficiile pentru sanatate ale supelor variaza in functie de tipul si ingredientele folosite. Iata cateva tipuri populare de supe sanatoase:

  • Supa de rosiiΒ  – Beneficiile pentru sanatate ale supei de rosii provin in principal din licopen, pigmentul antioxidant care confera rosiilor culoarea lor. Licopenul este un antioxidant care ajuta la combaterea efectelor negative ale radicalilor liberi din organism.
  • Supa de pui cu taitei – Supa de pui cu taitei este poate cea mai consumata supa, mai ales in caz de raceala.
  • Supa de oase – Este adesea folosita ca baza pentru supe,Β datorita naturii sale extrem de nutritive. Este facuta prin fierberea oaselor, care produce o zeama bogata in nutrienti, inclusiv calciu, magneziu si colagen.
  • Supa de legume – mix de radacinoase, ceapa si cartof
  • Supa de morcov si cartof dulce
  • Supa de legume cu leguminoase – cu fasole, linte sau naut
  • Supa crema de cartof cu praz
  • Supa crema de ciuperci
  • Supa crema de dovleac
  • Supa minestrone – supa de origine italiana cu adaos de paste sau orez etc.

Referinte:
(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24382211/
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2128765/
(3) https://www.psu.edu/news/health-and-human-development/story/eating-soup-will-help-cut-calories-meal/
(4) https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0075630

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma