Malaria este o boala tropicala care poate pune viata in pericol. De obicei este transmisa prin muscatura de tantar. Aflati mai multe despre malarie (paludism) din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este malaria?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Cum se manifesta malaria?
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Complicatii ale malariei
  7. Prevenire

Ce este malaria?

Malaria este o boala cauzata de un parazit. Acesta este transmis oamenilor prin muscaturile tantarilor infectati. Oamenii care au malarie se simt foarte rau, au febra ridicata si frisoane puternice. In fiecare an, aproximativ 210 milioane de persoane se infecteaza cu malarie, iar aproximativ 440.000 de oameni mor din cauza bolii. Majoritatea persoanelor care mor din cauza bolii sunt copii mici din Africa.

Cu toate ca boala este neobisnuita in climele temperate, malaria este inca frecventa in tarile tropicale si subtropicale. Oficialii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) incearca sa reduca incidenta malariei prin distribuirea unor plase de pat care sa ajute la protejarea oamenilor de muscaturile tantarilor in timp ce dorm. Oamenii de stiinta din intreaga lume lucreaza la dezvoltarea unui vaccin pentru prevenirea malariei.

Recomandari OMS privind calatoriile in tarile cu epidemie de malarie

Persoanele care calatoresc in zone in care malaria este frecventa trebuie sa ia masuri pentru a preveni muscaturile de tantari. Acestea trebuie sa poarte haine de protectie, sa foloseasca solutii anti-insecte si sa doarma sub plasele de tantari tratate. In functie de zona pe care o vizitati si de factorii individuali de risc pentru infectie, poate fi nevoie sa luati medicamente preventive inainte, in timpul si dupa calatorie. In prezent, o multime de paraziti ai malariei sunt rezistenti la cele mai frecvente medicamente utilizate pentru a trata boala.

Cauze si factori de risc

Malaria este cauzata de un tip de parazit microscopic. Parazitul este transmis oamenilor cel mai frecvent prin muscaturile de tantar.

Malaria este contagioasa?

Aceasta maladie nu este contagioasa, insa este o boala infectioasa grava pentru cel afectat.

Malaria transmitere

  • Tantar neinfectat. Un tantar se infecteaza dupa ce se hraneste cu sangele persoanei bolnave de malarie.
  • Transmiterea parazitului. Daca acest tantar musca o persoana in viitor, ii poate transmite parazitii malariei.
  • Patrund in ficat. Odata ce parazitii intra in corp, acestia calatoresc catre ficat – unde unele tipuri pot ramane in stare latenta chiar si timp de un an de zile.
  • In fluxul sanguin. Dupa ce se maturizeaza, parazitii parasesc ficatul si infecteaza globulele rosii. Acesta este momentul in care oamenii dezvolta de obicei simptomele malariei.
  • Transmiterea catre urmatoarea persoana. Daca un tantar neinfectat musca persoana infectata in acest moment al ciclului, acesta se va infecta cu parazitii malariei si ii poate raspandi celorlalti oameni pe care ii musca.

Alte moduri de transmitere

Deoarece parazitii care provoaca malarie afecteaza globulele rosii, oamenii pot, de asemenea, sa dezvolte malarie in urma expunerii la sangele infectat. Acest lucru este posibil:

  • In urma transmiterii de la mama la copilul nenascut
  • Prin transfuzii de sange
  • Prin impartirea acelor utilizate pentru injectarea drogurilor

Factori de risc

Persoanele care prezinta cel mai mare factor de risc pentru dezvoltarea malariei sunt cele care traiesc sau viziteaza zonele in care boala este des intalnita. Exista mai multe tipuri diferite de paraziti ai malariei. Tipul care provoaca cele mai grave complicatii se regaseste cel mai frecvent in:

  • Tarile africane aflate la sud de desertul Sahara
  • Subcontinentul asiatic
  • Noua Guinee, Republica Dominicana si Haiti

Riscurile bolilor mai severe

Persoanele cu risc crescut de boala grava sunt:

  • Copiii mici si sugarii
  • Varstnicii
  • Calatorii care provin din zone in care boala nu se intalneste
  • Femeile insarcinate si copiii lor nenascuti

Saracia, lipsa de cunostinte si accesul putin sau deloc la ingrijiri medicale contribuie, de asemenea, la aparitia deceselor in urma malariei la nivel mondial.

Imunitatea si riscul de malarie

Locuitorii unei regiuni in care se regaseste malaria pot fi expusi la boala atat de frecvent incat dobandesc o imunitate partiala, ceea ce poate reduce gravitatea simptomelor malariei. Cu toate acestea, aceasta imunitate partiala poate disparea daca se muta intr-o tara in care nu mai sunt expusi frecvent la acesti paraziti.

Cum se manifesta malaria?

Malarie simptome

Medicii impart afectiunea in doua categorii: malarie necomplicata si malarie severa.

Malarie necomplicata

Medicul stabileste acest diagnostic atunci cand sunt prezente simptome, insa acestea nu apar incat sa sugereze o infectie severa sau o disfunctie a organelor vitale. Aceasta forma se poate transforma in malarie severa daca nu este tratata sau daca gazda are un sistem imunitar slabit sau inexistent.

Simptomele malariei necomplicate dureaza de obicei intre 6 si 10 ore si reapar in fiecare a doua zi. Unele tulpini ale parazitului pot avea un ciclu mai lung sau pot provoca simptome mixte.

Deoarece simptomele seamana cu cele ale gripei, acestea pot ramane nediagnosticate sau pot fi diagnosticate gresit in zonele in care malaria este mai putin frecventa.

Semne malarie necomplicata

In cazul malariei necomplicate, simptomele progreseaza dupa cum urmeaza, prin faze de raceala, caldura si transpiratii:

  • senzatie de frig cu tremuraturi
  • febra, dureri de cap si varsaturi
  • uneori, persoanele tinere care sufera de boala dezvolta convulsii
  • transpiratie, urmata de revenirea la o temperatura normala, dar cu oboseala

In zonele in care malaria este frecventa, multi oameni recunosc imediat simptomele malariei si se trateaza singuri fara a mai merge la medic.

Malarie severa

In cazul malariei severe, pacientul se confrunta cu semne de disfunctie a organelor vitale in urma analizelor clinice sau de laborator.

Printre simptomele malariei severe se numara:

  • febra si frisoane
  • cunostinta afectata
  • prostratie sau apatie
  • episoade multiple de convulsii
  • respiratie profunda si detresa respiratorie
  • sangerare anormala si semne de anemie
  • icter clinic si dovezi clare ale disfunctiei organelor vitale

Daca nu este tratata, malaria severa poate fi fatala.

Cand se recomanda vizita la doctor

Persoanele care traiesc sau calatoresc intr-o regiune in care malaria este raspandita trebuie sa discute cu medicul daca prezinta febra. Parazitii care provoaca malarie pot ramane in stare latenta in corp chiar si un an. Daca aveti simptome severe, solicitati asistenta medicala de urgenta.

Diagnostic

Pentru a diagnostica malaria, medicul va dori sa afle mai multe despre istoricul medical al pacientului, va efectua un examen fizic si va comanda analize de sange.

Analize malarie

Analizele de sange sunt singura modalitate de a confirma un diagnostic de malarie. Anumite analize de sange il pot ajuta pe medic sa puna diagnosticul aratand:

  • Prezenta parazitului in sange, pentru a confirma ca pacientul are malarie
  • Ce tip de parazit specific malariei provoaca simptomele
  • Daca infectia este cauzata de un parazit rezistent la anumite medicamente

Cu ajutorul anumitor analize de sange, doctorul poate stabili daca boala produce complicatii grave.

Unele analize de sange pot dura cateva zile pana la finalizare, in timp ce altele pot produce rezultate in mai putin de 15 minute.

Tratament

Malaria se trateaza cu ajutorul medicamentelor pe baza de prescriptie medicala. Acestea au rolul de a anihila parazitul. Tipurile de medicamente si durata tratamentului vor varia, in functie de:

  • Tipul de parazit care provoaca malaria
  • Gravitatea simptomelor
  • Varsta
  • Situatia pacientei, daca este gravida sau nu

Medicamente

Cele mai frecvente medicamente anti-malarie sunt:

O combinatie de medicamente antimalarice ce contin artemisinina (ACT)

Aceste medicamente sunt, in multe cazuri, primele metode de tratare a malariei. Exista mai multe tipuri diferite de ACT. Printre acestea se numara artemether-lumefantrine (Coartem) si artezunate-amodiachina. Aceste medicamente (ACT) reprezinta, de fapt, o combinatie de doua sau mai multe substante care lupta impotriva parazitului malariei in moduri diferite.

Fosfat de clorochina

Clorochina este tratamentul ideal pentru orice parazit care este sensibil la medicament. Cu toate acestea, in multe parti ale lumii, parazitii care provoaca malarie sunt rezistenti la clorochina, iar acest medicament nu mai reprezinta un tratament eficient.

Alte pastile malarie

Exista si alte tipuri de medicamente antimalarice, cum ar fi:

  • o combinatie intre atovaquona si proguanil (Malarone)
  • sulfat de chinina tablete cu doxiciclina (Vibramicina, Monodox, altele)
  • meflochina
  • fosfat de primachina

Posibile tratamente viitoare

Noi medicamente antimalarie sunt in plina cercetare si dezvoltare. Tratamentul pentru malarie este marcat de o lupta constanta intre evolutiile si modificarile parazitului rezistent la medicamente si cautarea de noi formule medicamentoase. De exemplu, unul dintre parazitii malariei a demonstrat rezistenta la aproape toate medicamentele antimalarice disponibile.

Complicatii ale malariei

Malaria poate fi fatala, in special malaria cauzata de tipul parazitilor care se regasesc in zonele tropicale din Africa. Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention, abreviat CDC) estimeaza ca 91 la suta dintre decesele provocate de malarie au loc in Africa – cel mai frecvent la copii sub varsta de 5 ani.

In cele mai multe cazuri, decesele provocate de malarie sunt cauzate de una sau mai multe complicatii grave, cum ar fi:

Malarie cerebrala

Daca celulele pline de paraziti blocheaza vasele mici de sange de la nivelul creierului (malarie cerebrala), creierului se poate inflama sau pot aparea daune grave ale creierului. Malaria cerebrala poate provoca convulsii si coma.

Probleme de respiratie

Lichidul acumulat in plamani (edem pulmonar) poate ingreuna respiratia.

Insuficienta renala sau hepatica

Malaria poate produce insuficienta renala sau hepatica sau poate cauza o ruptura de splina. Oricare dintre aceste complicatii poate pune viata in pericol.

Anemie

Malaria afecteaza globulele rosii, lucru care poate duce la anemie.

Glicemie scazuta

Formele severe de malarie in sine pot provoca un nivel scazut al glicemiei (hipoglicemie). Acelasi lucru este valabil si pentru chinina – unul dintre cele mai frecvente medicamente utilizate pentru combaterea malariei. Un nivel foarte scazut al glicemiei poate duce la coma sau moarte.

Malaria poate reaparea

Unele tipuri de paraziti specifici malariei, care de obicei provoaca forme mai usoare ale bolii, pot persista ani de zile si pot provoca recidive.

Prevenire

Daca locuiti sau calatoriti intr-o zona in care malaria este frecventa, este esential sa luati masuri pentru a evita muscaturile de tantar. Tantarii sunt cei mai activi intre apusul soarelui si dimineata. Pentru a va proteja de muscaturile de tantar, ar trebui:

  • Sa va acoperiti pielea. Purtati pantaloni si haine cu maneci lungi.
  • Aplicati solutii impotriva insectelor pe piele si pe imbracaminte. Spray-urile care contin DEET pot fi utilizate pe piele, iar spray-urile care contin permetrina pot fi pulverizate pe imbracaminte.
  • Inveliti-va cu plase speciale. Plasele de pat, in special cele tratate cu insecticide, ajuta la prevenirea muscaturilor de tantar in timpul somnului.

Tratament preventiv malarie

Daca planuiti sa calatoriti intr-o regiune in care malaria este frecventa, discutati cu un medicul cu cateva luni inainte de plecare pentru a afla daca trebuie sa luati medicamente inainte, in timpul si dupa calatorie, astfel incat sa va protejati de parazitii malariei.

In general, medicamentele luate pentru prevenirea malariei sunt aceleasi medicamente utilizate pentru a trata boala. Medicul trebuie sa stie cand si unde veti calatori pentru a va evalua riscul de infectie si, daca este necesar, pentru a va prescrie cele mai bune medicamente pentru tipul de parazit specific zonei respective.

Vaccin malarie

Oamenii de stiinta din intreaga lume incearca sa dezvolte un vaccin sigur si eficient pentru prevenirea malariei. Cu toate acestea, deocamdata nu exista inca un vaccin impotriva malariei aprobat pentru uz uman.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/malaria/symptoms-causes/syc-20351184
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/150670.php
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma