Stenoza spinala este o afectiune in care spatiile din interiorul coloanei vertebrale se ingusteaza, ceea ce comprima maduva spinarii. Aflati mai multe despre cauzele stenozei spinale, simptome si metode de tratament din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este stenoza spinala?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Complicatii
  7. Prevenire

Ce este stenoza spinala?

Stenoza spinala este o afectiune caracterizata de ingustarea spatiilor din interiorul coloanei vertebrale. Acest lucru poate pune presiune pe nervii care trec prin coloana vertebrala. Aceasta afectiune apare cel mai adesea in partea inferioara a spatelui si la nivelul gatului.

Unele persoane care au aceasta boala pot sa nu prezinte deloc simptome. In schimb, altele pot acuza dureri, furnicaturi, amorteala si slabiciune musculara. Simptomele se pot agrava in timp.

Stenoza coloanei vertebrale este cauzata cel mai frecvent de modificarile de uzura ale coloanei vertebrale provocate de osteoartrita. In cazurile severe de stenoza spinala, medicii pot recomanda efectuarea unor interventii chirurgicale pentru a crea spatiu suplimentar pentru maduva spinarii sau nervi.

Tipuri de stenoza spinala

Tipurile de stenoza a coloanei vertebrale sunt clasificate in functie de locul in care semnele isi fac aparitia. Unii pacienti pot avea mai multe tipuri. Cu toate acestea, cele doua tipuri principale de stenoza spinala sunt:

  • Stenoza cervicala. In cazul acestei afectiuni, ingustarea la nivelul coloanei vertebrale de la nivelul gatului.
  • Stenoza lombara. In cazul acestei conditii, ingustarea canalului spinal are loc la nivelul coloanei vertebrale aflate in partea inferioara a spatelui. Este cea mai frecventa forma a bolii.

Cauze si factori de risc

Coloana vertebrala se intinde de la gat pana la partea inferioara a spatelui. Oasele coloanei vertebrale formeaza un canal spinal, care protejeaza maduva spinarii (nervii).

Unii oameni se nasc cu un canal spinal mic. Insa cele mai multe stenoze spinale apar atunci cand anumiti factori restrang spatiul deschis aflat la nivelul coloanei vertebrale. Printre cauzele stenozei spinale se numara:

Supradezvoltarea unor oase

Lezarea si ruperea oaselor coloanei vertebrale din cauza osteoartritei poate determina formarea unor excrescente osoase (osteofite sau ciocuri pe coloana), care se pot dezvolta in canalul spinal. Boala Paget a oaselor, o boala care afecteaza de obicei adultii, poate provoca, de asemenea, o supradezvoltare osoasa la nivelul coloanei vertebrale.

Hernie de disc

Tesuturile moi (discurile) care actioneaza ca amortizoare intre vertebre tind sa se usuce odata cu varsta. Daca exteriorul unui disc se fisureaza, acest lucru poate face ca o parte din tesutul interior moale sa iasa si sa apese pe maduva spinarii sau pe nervi.

Ligamente ingrosate

Tesuturile dure (ligamente) care ajuta la mentinerea pozitiei oaselor coloanei vertebrale pot deveni intepenite si ingrosate in timp. Aceste ligamente ingrosate se pot aglomera in canalul spinal.

Tumori

In cazurile grave se pot dezvolta formatiuni anormale in interiorul maduvei spinarii, in interiorul membranelor care acopera maduva spinarii sau in spatiul dintre maduva spinarii si vertebre. Aceste excrescente sunt neobisnuite, insa pot fi identificate cu usurinta cu ajutorul rezonantei magnetice (RMN) sau al tomografiei computerizate (CT).

Leziuni ale coloanei vertebrale

Oamenii se pot alege cu luxatii sau fracturi ale uneia sau mai multor vertebre in urma unor accidente auto si alte traumatisme. Osul deplasat dupa fractura a coloanei vertebrale poate deteriora continutul canalului spinal. Umflarea tesutului din apropiere imediat dupa o operatie la spate, de asemenea, poate pune presiune pe maduva spinarii sau pe nervi.

Factori de risc

Majoritatea persoanelor cu stenoza vertebrala au peste 50 de ani. Desi modificarile degenerative pot provoca stenoza spinala la tineri, trebuie luate in considerare alte cauze. Printre acestea se numara traumatismele, deformarile congenitale ale coloanei vertebrale, cum ar fi scolioza, si o boala ereditara care afecteaza dezvoltarea oaselor si a muschilor in intregul corp. Aceste cauze pot fi descoperite cu ajutorul testelor de imagistica.

Simptome

In multe cazuri, medicii au descoperit stenoza spinala la anumite persoane in urma unui RMN sau CT, desi acestea nu prezentau niciun simptom. Cu toate acestea, daca semnele apar, debuteaza treptat si se agraveaza in timp.

Ingustarea spatiului intervertebral simptome

Simptomele variaza in functie de localizarea stenozei si de nervii afectati.

La nivelul gatului (coloana cervicala)

  • Amorteala sau furnicaturi la nivelul mainii, bratului, piciorului
  • Slabiciune intr-o mana, brat, picior
  • Probleme de mers si probleme de echilibru
  • Dureri la nivelul gatului
  • In cazuri grave, disfunctii ale intestinului sau vezicii urinare (urgenta si incontinenta urinara)

La nivel lombar (sindrom compresiv lombar)

  • Amorteala sau furnicaturi la nivelul unui picior
  • Slabiciune la un picior
  • Durere sau crampe intr-unul sau ambele picioare, care apar dupa perioade lungi de stat in picioare sau de mers. De obicei, acestea se amelioreaza atunci cand va aplecati in fata sau va asezati
  • Dureri de spate

Diagnostic

Daca o persoana prezinta simptomele unei stenoze spinale, medicul va incerca, in primul rand, sa afle ce antecedente medicale are aceasta. Apoi, va efectua un examen fizic si va incerca sa observe miscarile pacientului. De asemenea, doctorul poate recomanda efectuarea unor teste pentru a confirma diagnosticul suspectat. Printre acestea se numara:

  • Radiografia, scanarea RMN sau scanarea CT pentru a vizualiza imagini ale coloanei vertebrale
  • Electromielograma pentru a verifica starea de sanatate a nervilor spinali
  • Scanarea osoasa (scintigrafia osoasa) pentru a cauta eventualele leziuni sau formatiuni la nivelul coloanei vertebrale

Tratament

Tratamentul stenozei spinale este acordat in functie de localizarea stenozei si de severitatea semnelor si simptomelor pacientului.

Este recomandat sa discutati cu medicul despre tratament pentru a alege cel mai bun remediu, in functie de situatie. Daca simptomele sunt usoare sau nu va confruntati cu niciun simptom, medicul va poate monitoriza starea in timpul programarilor periodice. De asemenea, doctorul va poate oferi cateva sfaturi de auto-ingrijire pe care le puteti face acasa. Daca acestea nu ajuta, specialistul poate recomanda medicamente sau fizioterapie. Operatia poate fi o optiune daca alte tratamente nu v-au ajutat.

Medicamente

Medicul va poate prescrie:

Calmante

Medicamentele pentru durere, cum ar fi ibuprofenul, naproxenul si acetaminofenul, pot fi utilizate temporar pentru a ameliora disconfortul cauzat de stenoza spinala. De obicei, sunt recomandate doar pentru o perioada scurta de timp, deoarece exista putine dovezi despre beneficiile utilizarii pe termen lung.

Antidepresive

Dozele de antidepresive triciclice, cum ar fi amitriptilina, pot ajuta la calmarea durerilor cronice.

Medicamente anti-convulsii

Unele medicamente anticonvulsivante, cum ar fi gabapentina si pregabalina, sunt utilizate pentru a reduce durerea cauzata de nervii afectati.

Opioide

Medicamentele care contin substante asemanatoare codeinei, cum ar fi oxicodona si hidrocodona, pot fi utile pentru ameliorarea durerii pe termen scurt. Opioidele trebuie, de asemenea, administrate cu precautie pentru tratamentul pe termen lung. Acestea prezinta riscul unor reactii adverse grave.

Fizioterapie pentru stenoza lombara

Se intampla frecvent ca persoanele care au stenoza vertebrala sa devina mai putin active fizic, din cauza efortului de a reduce durerea. Insa inactivitatea fizica poate provoca slabirea muschilor, lucru care poate produce si mai multe dureri. Un kinetoterapeut va poate invata exercitii pentru stenoza lombara sau cervicala care pot fi de folos. Acestea pot:

  • Imbunatati forta si rezistenta
  • Mentine flexibilitatea si stabilitatea coloanei vertebrale
  • Imbunatati echilibrul

Injectii cu steroizi

Radacinile nervoase pot deveni iritate si inflamate in locurile in care sunt ingustate. Injectarea unor medicamente cu steroizi (corticosteroizi) in spatiul din jurul ingustarii nu va vindeca stenoza, insa poate reduce inflamatia si poate ameliora unele dureri.

Injectiile cu steroizi nu pot fi administrate tuturor. In plus, injectiile repetate cu steroizi pot slabi oasele si tesutul conjunctiv din apropiere. De aceea, aceste injectii pot fi administrate doar de cateva ori pe an.

Procedura de decompresie – operatia de stenoza de canal lombar

In cadrul acestei proceduri, medicul foloseste instrumente asemanatoare acului pentru a indeparta o portiune a unui ligament ingrosat, in partea din spate a coloanei vertebrale, pentru a mari spatiul canalului spinal si pentru a elimina afectarea radacinii nervoase. Acest tip de decompresie poate fi aplicat doar pacientilor cu stenoza lombara si ligamente ingrosate.

Procedura se numeste decompresie lombara ghidata percutana (PILD). De asemenea, a mai fost denumita decompresie lombara minim invaziva (MILD), insa pentru a evita confuzia cu procedurile chirurgicale minim invazive, medicii au adoptat termenul PILD.

Deoarece PILD se efectueaza fara anestezie generala, poate fi o optiune pentru unele persoane cu riscuri chirurgicale ridicate din cauza altor probleme de sanatate.

Operatie stenoza canal spinal

Operatia poate fi luata in considerare in cazul in care simptomele nu au disparut cu ajutorul altor tratamente. Operatia are scopul de a ameliora presiunea asupra maduvei spinarii sau a radacinilor nervoase prin crearea unui spatiu mai mare in canalul spinal. Chirurgia de decompresie a stenozei este modalitatea definitiva prin care medicii incerca sa elimine simptomele stenozei spinale.

Cercetarile arata ca interventiile chirurgicale ale coloanei vertebrale produc mai putine complicatii atunci cand sunt efectuate de chirurgi cu experienta. Nu ezitati sa-l intrebati pe chirurg ce experienta are in operatiile de stenoza spinala si in neurochirurgie spinala. Daca aveti indoieli, obtineti o a doua opinie.

Printre exemplele de proceduri chirurgicale pentru tratarea stenozei coloanei vertebrale se numara:

Laminectomie lombara sau cervicala

Aceasta procedura presupune indepartarea partii posterioare (lamina) a vertebrei afectate. O laminectomie este uneori numita operatie de decompresie, deoarece usureaza presiunea asupra nervilor, creand mai mult spatiu in jurul lor.

In unele cazuri, acea vertebra poate fi legata de vertebrele alaturate cu ajutorul unor materiale metalice speciale si a unei grefe osoase (fuziune spinala) pentru a mentine rezistenta coloanei vertebrale.

Laminotomie

Aceasta procedura implica indepartarea doar a unei portiuni din lamina. In cadrul acesteia, medicul efectueaza o gaura suficient de mare pentru a reduce presiunea intr-un anumit loc.

Operatie stenoza cervicala – laminoplastie

Aceasta procedura se efectueaza numai la nivelul vertebrelor gatului (coloana cervicala). Aceasta operatie presupune deschiderea spatiului din canalul spinal prin crearea unei ”balamale” pe lamina.

Chirurgie minim invaziva

Aceasta abordare implica indepartarea oaselor sau a laminei astfel incat tesutul sanatos din apropiere sa nu se deterioreze.

Fuziunile reprezinta o modalitate utila de a stabiliza coloana vertebrala si de a reduce durerea. Insa prin evitarea acestora puteti reduce si potentialele riscuri, cum ar fi durerea post-chirurgicala si inflamatia. De asemenea, s-a demonstrat ca o abordare minim invaziva a interventiei chirurgicale are ca rezultat un timp de recuperare mai scurt.

In cele mai multe cazuri, aceste operatii de creare a unui spatiu ajuta la reducerea simptomelor stenozei coloanei vertebrale. Cu toate acestea, in unele cazuri, simptomele raman la fel sau se agraveaza dupa operatie. Pot aparea si alte riscuri chirurgicale, precum infectia, ruperea unei membrane care acopera maduva spinarii, formarea unui cheag de sange intr-o vena de la picior si deteriorarea neurologica.

Recuperare dupa operatia de stenoza lombara

Timpul de recuperare va depinde de amploarea interventiei chirurgicale si de situatia individuala. In general, iata la ce sa va asteptati:

  • Dupa o laminectomie minora (decompresiva), de obicei, puteti relua o activitate usoara (munca la birou) dupa cateva zile sau saptamani.
  • Daca in timpul laminectomiei, chirurgul a efectuat si o fuziune a coloanei vertebrale, timpul de recuperare va fi probabil mai lung – de la doua la patru luni.
  • Este posibil ca medicul sa va sfatuiasca sa nu reluati activitatile care implica ridicare si indoire timp de doua-trei luni.
  • Ar trebui sa incepeti sa mergeti usor, ca parte a fizioterapiei, imediat ce medicul va spune ca sunteti gata. Acest lucru va va ajuta sa grabiti recuperarea.

Alte modalitati de a face fata stenozei coloanei vertebrale

In afara operatiei, exista si alte remedii care pot ameliora durerea cauzata de stenoza spinala, cum ar fi:

Complicatii

In rare cazuri, daca nu este tratata, stenoza spinala poate progresa si poate determina:

  • amorteala
  • slabiciune
  • probleme de echilibru
  • incontinenta
  • stenoza lombara paralizie

Prevenire

Potrivit expertilor, afectiunea nu poate fi evitata, insa exista totusi modalitati de a reduce riscul.

Prevenirea stenozei spinale presupune adoptarea unor obiceiuri zilnice si saptamanale care ar trebui sa fie incluse in stilul de viata pentru a avea un spate sanatos in general. Fiecare obicei benefic pe care il schimbati cu succes si / sau il mentineti in timp poate contribui la succesul efortului general de prevenire a bolii.

Faceti miscare

Exercitiile pot imbunatati rezistenta si pot spori sau mentine flexibilitatea coloanei vertebrale.

Faceti miscari de stretching

Pe langa durere si rigiditate, reducerea capacitatii de miscare este un simptom comun al stenozei spinale. De aceea, o strategie de prevenire a bolii este imbunatatirea flexibilitatii. Acest lucru include exercitii de intindere (stretching), insa puteti face, de asemenea, exercitii de relaxare, exercitii fizice in apa si terapii holistice.

Adoptati o postura corecta

Aflati care este cea mai buna postura pentru statul la birou/pe scaun etc. In plus, aflati cum puteti ridica obiectele grele pentru a evita vatamarea si uzura care ar putea duce la stenoza spinala.

Gestionati-va greutatea

Atingerea si mentinerea unei greutati normale sanatoase poate ajuta la prevenirea dezvoltarii stenozei spinale.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/spinal-stenosis/symptoms-causes/syc-20352961
  2. https://www.healthline.com/health/spinal-stenosis
  3. https://www.webmd.com/back-pain/guide/laminectomy-surgery-before-during-and-after
  4. https://www.verywellhealth.com/prevent-spinal-stenosis-296560
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

12 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

12 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

12 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

12 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

12 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

12 luni in urma