Listerioza – preventie si tratament pentru infectia cu Listeria monocytogenes

Listerioza, o infectie grava cauzata de consumul de alimente contaminate cu bacteria Listeria monocytogenes, a fost recent recunoscuta ca o problema importanta de sanatate publica. Aflati mai multe despre aceasta afectiune din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este listerioza?
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Listeria in sarcina
  6. Tratament
  7. Masuri de preventie

Ce este listerioza?

Listerioza este o infectie alimentara care poate fi grava. Aceasta afecteaza cel mai frecvent nou-nascutii, persoanele cu sistem imunitar slabit, persoanele in varsta si femeile insarcinate. Femeile gravide prezinta un risc deosebit de a avea listerioza, deoarece prezinta de 20 de ori mai multe riscuri de a dobandi boala decat alti adulti sanatosi.

Cazurile de listerioza sunt, de obicei, rare, desi in trecut au existat cateva focare cunoscute. Listerioza este o boala rara, dar poate fi extrem de grava, deoarece este mult mai probabil sa devina fatala in cazurile grave, in comparatie cu alte bacterii care doar provoaca infectii alimentare.

Cauze

Desi rara, listerioza care la adultii sanatosi cauzeaza o stare asemanatoare cu o viroza respiratorie, este, de fapt, o boala infectioasa severa care afecteaza in primul rand femeile insarcinate, nou-nascutii, persoanele varstnice sau persoanele cu imunodeficienta, cum ar fi de exemplu bolnavii care sufera de boli maligne.

Date publicate de Agentia de Protectie a Sanatatii arata o crestere continua a incidentei bolii in ultimii 5 ani, numarul cazurilor inregistrate intre anii 2000-2004 fiind dublu fata de cel inregistrat in anii ’90, cei mai afectati la ora actuala fiind varstnicii.

Cum se transmite Listeria?

Consumul unor alimente contaminate este principalul mod de transmitere a Listeriei. De vina pentru aceste infectii au fost mai multe alimente, de exemplu, pateuri, cascaval,  branzeturi, unt sau sandwich-uri, etc. Desi cele mai multe cazuri au fost inregistrate la batrani, femeile gravide, nou-nascuti si pacientii cu imunitate scazuta reprezinta un grup mai expus la asemenea infectii, care in anumite cazuri pot fi chiar severe, evoluand spre stare septica sau meningita.

Riscul infectiei poate fi redus printr-o igiena personala corespunzatoare si evitarea unor alimente gasite vinovate in transmiterea bacteriei de catre persoanele expuse la risc crescut. De exemplu, femeilor gravide le este recomandat sa evite consumul anumitor tipuri de cascaval produs din lapte nepasteurizat.

Bebelusii se pot naste cu listerioza daca mamele lor mananca alimente contaminate in timpul sarcinii.

Cum patrunde Listeria in mancare?

Listeria monocytogenes se gaseste in sol si apa. Legumele pot fi contaminate din sol sau din dejectiile animalelor, folosite ca ingrasamant. Animalele pot transporta bacteria fara sa se imbolnaveasca si pot contamina alimente de origine animala, cum ar fi carnea si produsele lactate. Bacteria a fost gasita intr-o varietate de alimente crude, cum ar fi carnea si legumele neprelucrate, precum si in alimentele procesate care sunt contaminate dupa procesare, cum ar fi branzeturile moi. Laptele nepasteurizat (brut) sau alimentele obtinute din lapte nepasteurizat pot contine bacteria.

Listeria este ucisa prin pasteurizare si in urma gatitului. Cu toate acestea, in anumite alimente gata pentru consum, cum ar fi hot dog-ul si alte preparate care contin carne, contaminarea poate aparea dupa gatire, dar inainte de ambalare.

listerioza

Simptome

La majoritatea persoanelor, semnele de infectie cu Listeria includ, in principal, simptomele comune ale otravirii alimentare, cum ar fi:

  • febra
  • greata si varsaturi
  • diaree
  • dureri abdominale si crampe
  • dureri de spate

Daca Listeria provoaca boli mai severe, pacientii pot, de asemenea, sa experimenteze:

  • durere de cap
  • ameteala
  • durere la nivelul articulatiilor si muschilor
  • confuzie
  • gat intepenit
  • convulsii

Pacientii cu risc (cum ar fi persoanele cu imunitate scazuta) pot avea forme grave de boala sau se poate ajunge chiar la deces din cauza unei infectii cu Listeria.

Diagnostic

Listerioza este diagnosticata in urma efectuarii testelor de laborator a sangelui, a lichidului cefalorahidian sau a probelor de scaun. Deoarece simptomele de listerioza se aseamana foarte mult cu cele cauzate de gripa si de alte infectii alimentare, multi oameni habar nu au ca sufera de aceasta boala. Acest lucru, pe langa potentialul sever al bolii, face ca prevenirea listeriozei sa aiba o importanta si mai mare.

Coprocultura

O proba de scaun este testata in laborator pentru detectarea prezentei bacteriei Listeria. Rezultatele acestui test pot dura cateva zile pana la diagnosticare.

Analizele de sange

Aceste teste pot indica prezenta infectiei sau ii pot transmite medicului daca si cat de bolnava este persoana testata. Analizele de sange sunt utilizate pentru a izola bacteriile specifice care cauzeaza infectia si pot demonstra prezenta bacteriei Listeria.

Robinetul spinal (punctia lombara)

Lichidul cefalorahidian este preluat cu ajutorul unui ac plasat in partea inferioara a spatelui. Dupa aceea, acest fluid este analizat atent in cadrul unor teste microscopice si alte culturi pentru a detecta prezenta Listeriei.

Culturile de lichid amniotic

Culturile de lichid amniotic pot fi utilizate in cazul femeilor gravide aflate in pericol de a dezvolta simptome de listerioza.

Examinarea medicala

Ce trebuie sa faceti inainte de intalnirea cu medicul

Daca ati mancat alimentele contaminate cu listerie, consultati un medic numai daca aveti semne si simptome de infectie cu acest tip de bacterie.

Recomandari

Inainte de programarea la medic, ati putea sa intocmiti o lista care sa cuprinda raspunsuri la urmatoarele intrebari:

  • Ce simptome aveti si cand au aparut?
  • In ce stadiu al sarcinii va aflati? (in cazul gravidelor)
  • Luati tratament pentru orice alte afectiuni medicale?
  • Ce medicamente si suplimente ati luat?

De asemenea, va trebuie sa va amintiti toate alimentele pe care le-ati mancat in ultimele zile.

La ce sa va asteptati in timpul examinarii medicale

Pentru a ajuta la diagnosticare, medicul va poate intreba daca ati consumat recent:

  • Branzeturi fine, cum ar fi Brie, Camembert, feta, queso blanco sau queso fresco
  • Lapte brut sau branzeturi din lapte crud (nepasteurizat)
  • Carne procesata, cum ar fi hot-dog sau mezeluri

Listeria in sarcina

In timpul sarcinii, este important ca mamele sa fie constiente de ceea ce consuma. Ar trebui sa cunoasteti exact ce este bine sa mancati si ce nu este atat de bine sa mancati. Listeria este un tip de bacterie care poate fi gasita in unele alimente contaminate. Listeria poate provoca probleme atat viitoarelor mamici, cat si copiilor lor.

Care sunt riscurile ca o femeie gravida sa ia Listerioza?

Desi specialistii afirma ca femeile insarcinate au de 20 de ori mai multe sanse sa fie infectate decat adultii sanatosi, numarul de cazuri de listerioza in randul femeilor gravide este de aproximativ 17%.

Poate listerioza sa-i faca rau copilului?

Daca sunteti gravida si sunteti infectata cu listerioza, aveti un risc crescut de:

  • Avort
  • Nastere prematura
  • Infectare a nou-nascutului
  • Moartea nou-nascutului (aproximativ 22% din cazurile de listerioza au ca rezultat nastere unui fat mort sau moarte neonatala)

Granulomatoza infantiseptica poate provoca abcese si leziuni ale pielii, care pot determina decesul fatului inainte de nastere sau moartea acestuia imediat dupa nastere.

Cum este tratata listerioza in timpul sarcinii?

Listerioza este tratata cu antibiotice in timpul sarcinii. Aceste antibiotice, in cele mai multe cazuri, vor preveni infectia fatului si a nou-nascutului. Aceleasi antibiotice sunt, de asemenea, administrate nou-nascutilor cu listerioza.

Ce pot face mamicile pentru a-si proteja copilul de listerioza

Urmand aceste sfaturi importante puteti reduce foarte mult riscurile de a contracta Listerioza:

  • Consumati branzeturi dure in loc de branzeturi moi: Expertii le-au recomandat femeilor insarcinate evitarea branzeturilor moi cum ar fi feta, Brie, Camembert, branzeturi cu branza albastra, dar si branzeturi in stil mexican, cum ar fi queso fresco, queso blanco si panele care nu precizeaza ca sunt pasteurizate. Branzeturile, cum ar fi branza cheddar si branzeturile semi-moi, cum ar fi mozzarella, pot fi consumate in siguranta. Se pot consuma in siguranta si felii de branza topita pasteurizata, precum si branzeturi cum ar fi branza topita si branza de vaci. Cel mai important lucru de facut este sa cititi etichetele!
  • Aveti grija atunci cand mancati hot dog, mezeluri sau carne, cu exceptia cazurilor in care acestea sunt reincalzite in mod corespunzator prin abur: Consumarea mezelurilor in anumite restaurante nu este recomandata femeilor insarcinate, deoarece in aceste localuri nu se obisnuieste reincalzirea acestor preparate din carne. Unele restaurante le recomanda femeilor gravide sa manance urmatoarele produse din carne, cum ar fi carne de vita, friptura si branza, pui prajit si ton (limita de 2 portii pe saptamana).
  • Nu mancati produse din carne refrigerate.
  • Nu consumati fructe de mare afumate refrigerate, decat daca sunt mentinute intr-un vas de gatit, cum ar fi o caserola.

Tratament

Tratamentul infectiei cu listeria variaza in functie de severitatea semnelor si simptomelor. Majoritatea persoanelor cu simptome usoare nici nu necesita tratament. Infectiile mai grave pot fi tratate cu antibiotice.

Cand infectia survine in timpul sarcinii, antibioticele administrate prompt femeii insarcinate pot preveni adesea infectarea fatului sau a nou-nascutului.

Bebelusii cu listerioza primesc aceleasi tratamente cu antibiotice ca adultii, desi o combinatie de antibiotice este recomandata abia dupa ce medicii sunt siguri de diagnostic. Din pacate, chiar si cu administrarea unui tratament prompt, unele infectii au ca rezultat decesul persoanei afectate. Acest lucru este posibil in special la varstnici si la persoanele cu alte probleme medicale grave.

Care este prognosticul in caz de listerioza?

Majoritatea oamenilor isi revin in urma infectarii cu Listeria fara complicatii sau efecte de durata.

Pacientii cu risc sau pacientii care dezvolta infectii mai severe pot suferi complicatii pe termen lung din cauza bolii lor. Exista o rata ridicata de probleme neurologice reziduale in randul pacientilor care supravietuiesc infectiei cu meningita din cauza Listeriei.

Care este durata unei infectii cu Listeria?

La majoritatea pacientilor sanatosi, simptomele de Listeria dureaza de obicei doar doua zile, iar pacientii se recupereaza complet.

Durata bolii la pacientii care dezvolta infectii mai severe cu Listeria poate fi mai mare si depinde de locul infectarii si de starea de sanatate a pacientului in momentul infectarii.

Masuri de preventie

Alimente la care sa fiti atenti

Nu exista niciun vaccin care sa protejeze impotriva listeriei. De aceea, este important sa fim mereu atenti si responsabili. Principalele alimente care va pot imbolnavi sunt:

  • Legume crude contaminate de sol sau de dejectii de grajd folosit ca ingrasamant
  • Carne de animale care este contaminata cu listerie
  • Lapte care nu a fost pasteurizat si alte produse derivate din acesta
  • Alimente procesate, cum ar fi carne de vita si hot-dog-ii care au fost contaminati dupa ce au fost produsi

listerioza

Cum sa va protejati

Spalati-va bine pe maini. Curatati-le bine cu apa calda si sapun inainte de a incepe sa gatiti. Daca manuiti carnea cruda sau carnea de pasare, spalati-o dupa aceea.

Iata cateva alte idei bune pentru curatarea, manuirea si gatirea mancarurilor:

  • Curatati toate suprafetele din bucatarie, tablitele pe care taiati alimentele si ustensilele cu apa calda si detergent dupa ce ati terminat de gatit
  • Curatati legumele crude cu o perie sub apa care curge
  • Gatiti preparatele din carne de porc, de pasare si cele care contin ou pana cand ating temperatura de 70 de grade Celsius in interior. Utilizati un termometru pentru carne pentru a va asigura de acest lucru. Pastrati carnea nepreparata departe de alte alimente
  • Consumati hot-dog-ii in decurs de o saptamana dupa ce ati deschis pachetul, iar mezelurile intre 3 si 5 zile de la deschidere
  • Spalati-va bine pe maini cu sapun inainte de a taia un pepene intreg. Curatati-l cu o peerie sub apa curganda
  • Aruncati tot ce a stat la temperatura camerei mai mult de 4 ore
  • Pastrati temperatura sub 4 grade Celsius in frigider si sub 0 in congelator

 

Referinte:

https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=121587

https://www.medicinenet.com/listeriosis_symptoms_signs_and_diagnosis/views.htm

https://www.medicinenet.com/listeriosis_treatment_and_prevention/views.htm

https://www.webmd.com/food-recipes/food-poisoning/what-is-listeria

https://americanpregnancy.org/pregnancy-complications/listeria-906

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/listeria-infection/diagnosis-treatment/drc-20355275

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma