Leusteanul este o planta aromatica foarte cunoscuta, folosita in gastronomie si medicina. Aflati mai multe despre leustean din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Ce contine leusteanul?
  3. Leustean – utilizari
  4. Beneficiile leusteanului
  5. Reactii adverse si interactiuni
  6. Contraindicatii

Informatii generale

Leusteanul (Levisticum officinale Koch) este o planta aromatica originara din regiunea mediteraneana a Europei de Sud. Leusteanul face parte din familia Apiaceae, aceeasi familie ca morcovii, patrunjelul si mararul.

Leusteanul este o planta perena care este usor de cultivat datorita proprietatilor sale rezistente. Frunzele de culoare verde inchis ale leusteanului seamana cu ale coriandrului si cu patrunjelul italian la capitolul forma si culoare. In plus, tulpinile de leustean sunt adesea comparate cu cele de telina (ca aparenta si, intr-o masura mai mica, ca aroma). Planta creste pana la 2 metri inaltime.

Leusteanul infloreste din iulie pana in august pe varful tulpinilor groase. Planta are flori galbeni-verzi aranjate in manunchiuri dense. Leusteanul are un miros foarte puternic si are un gust cald, usor amarui si aromat.

Scurt istoric despre utilizarea leusteanului in medicina

Leusteanul a fost folosit in medicina de mai bine de 500 de ani, in principal pentru efectele sale gastrointestinale, fiind un bun carminativ si antiflatulent. De asemenea, a fost utilizat si ca diuretic, dar si pentru ca amelioreaza durerile de gat. Potrivit unor dovezi, din leustean au fost facute bomboane de improspatare a respiratiei, dar si lotiuni pentru piele. Denumirea englezeasca „lovage” este derivata din latinescul ligusticum care inseamna „din Liguria”, deoarece, la un moment dat, planta a inflorit in aceasta regiune a Italiei.

Cele mai utilizate componente in scopuri medicinale sunt frunzele, tulpinile si radacinile sale. Leusteanul se regaseste sub forma de ulei esential, dar poate fi folosit si in infuzii, tincturi, decocturi (preparate facute prin fierberea ierburilor proaspete sau uscate in apa pentru a-si extrage ingredientele solubile in apa), otet, elixiruri si pastile.

Ce contine leusteanul?

Leusteanul contine aproximativ 2% dintr-un ulei volatil responsabil pentru aroma si mirosul caracteristic. Acest ulei este compus in principal din lactone ftalide (70%) (de exemplu, 3-butilftalida [32%], cis- si trans-butildenifalida, cis si trans-ligustilida [24%], sen-kununolida, angeolida). Cantitatile limitate de anumiti compusi, cum ar fi terpenoidele, acizii volatili si furocoumarinele contribuie de asemenea la aroma extractului. Contine si alti compusi, cum ar fi campene, bergapten si psoralen, precum si acizi cafeici, benzoici si alti volatili. Analiza cromatografiei lichide de inalta performanta a fost efectuata pentru a determina continutul de glicozid din leustean.

Leustean – utilizari

Leusteanul poate trata durerea si umflarea (inflamatia) tractului urinar inferior. De asemenea, aceasta planta poate preveni pietrele la rinichi si poate creste fluxul de urina atunci cand pacientii sufera de infectii urinare sau retentie de lichide.

Leusteanul este, de asemenea, utilizat pentru indigestie, arsuri la stomac, balonare, gaze intestinale, perioade menstruale neregulate, dureri in gat, icter, malarie, pleurezie (lichid in jurul plamanului), guta, dureri articulare (reumatism) si dureri de cap de tipul migrenelor. De asemenea, are efect expectorant pentru ca poate descompune mucusul in timpul afectiunilor respiratorii.

Substantele active din leustean sporesc eliminarea apei prin urina, reduc spasmele si pot ajuta la combaterea infectiilor.

Leusteanul in bucatarie

Datorita aromei sale specifice, leusteanul este folosit in gastronomie pentru prepararea alimentelor si bauturilor.

Ceai de leustean

Leusteanul este inclus in mod frecvent in ceaiurile de plante din comert, iar extractele sale sunt utilizate ca aroma pentru lichioruri, condimente si bauturi spirtoase, precum si in parfumuri utilizate pentru fabricarea produselor cosmetice. In plus, frunzele si radacinile sale sunt folosite de foarte mult timp, in multe tari, pentru prepararea diferitelor mancaruri.

Date clinice

In cadrul unui studiu la care au participat 59 de pacienti cu nefropatie diabetica tratati cu enalapril, produsul pe baza de plante Canephron N, care contine radacina de leustean, frunze de rozmarin si tintaura (Centauri herba), a redus nivelul microalbuminuriei, spre deosebire de grupul de control, dupa 6 luni de administrare. Acest produs pe baza de plante a imbunatatit, de asemenea, parametrii antioxidantilor. Cu toate acestea, efectele directe ale leusteanului asupra nefropatiei diabetice sunt greu de stabilit pe baza descoperirilor din acest studiu, deoarece Canephron N este un produs combinat.

Potrivit specialistilor, Canephron N a reusit sa reduca frecventa recidivelor de cistita la adulti, a fost eficient in prevenirea pielonefritei acute la copii, in refacerea functiei renale la copiii supusi operatiilor de vindecare a refluxului vezicoureteral si in tratarea pietrelor la rinichi la adulti.

Alte utilizari

In mod obisnuit, ceaiul de leustean a fost utilizat in principal pentru efectele sale gastrointestinale. Cu toate acestea, dovezile privind aceste indicatii sunt limitate. In general, multe uleiuri volatile, inclusiv cele din leustean, induc hiperemie gastrointestinala, iar efectul este unul carminativ. In plus, alte uleiuri au redus gazele din tractul gastrointestinal. Cel mai probabil, extractele de leustean isi exercita efectele asupra tractului gastrointestinal prin mecanisme frecvente, crescand productia de saliva si suc gastric prin aroma si gustul usor amar.

Efect antitusiv

Leusteanul are, de asemenea, capacitatea sa dizolve mucusul din sistemul respirator. Se pare ca doua componente ale leusteanului, butilftalida si ligustilida, au actiune spasmolitica.

In plus, leusteanul contine diferite componente in radacina sa care pot avea efecte antimicobacteriene. In schimb, sunt necesare studii clinice pentru a determina efectele leusteanului in tratamentul tuberculozei.

Efect diuretic

In urma administrarii parenterale, extractele de leustean au produs un efect diuretic la iepuri. Se presupune ca acest efect este cauzat de o usoara iritare a tubilor renali de catre uleiul volatil.

Efect antidepresiv

Leusteanul poate fi util pentru tratarea insomniei si a depresiei.

Compusul Houshiheisan, care contine leustean si alte ierburi, a oferit o protectie unitatilor neurovasculare dupa o ischemie cerebrala la sobolani.

Extractele metanolice din Levisticum officinale au inhibat acetilcolinesteraza (97,6%) in vitro intr-un mod necompetitiv. Prin urmare, leusteanul poate juca un rol in gestionarea bolii Alzheimer.

Alte cercetari au aratat ca uleiul esential de Levisticum officinale a inhibat nivelul celulelor scuamoase ale carcinomului capului si gatului la oameni.

Beneficiile leusteanului

Indiferent daca utilizati semintele, frunzele sau radacina, leusteanul poate oferi o varietate de proprietati biologice, cum ar fi:

Antiinflamatoare

Potrivit unui studiu publicat in revista Molecules, unul dintre compusii gasiti in leustean care contribuie la proprietatile sale anti-inflamatorii este quercetina. Studiile arata ca acest flavonol poate fi util in gestionarea afectiunilor legate de inflamatie, cum ar fi ateroscleroza, astmul, guta, artrita si hemoroizi.

Antioxidante

Studiile arata ca leusteanul contine niveluri ridicate de compusi fenolici care au proprietati antioxidante dovedite. Acestea pot ajuta la protejarea celulelor impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi.

Antibacteriene

Un studiu publicat in Journal of the Serbian Chemical Society a descoperit ca uleiurile din semintele mature si coapte ale leusteanului au actionat extrem de eficient impotriva bacteriilor gram-pozitive precum Bacillus subtilis.

Expectorante

Aceasta planta perena poate fi folosita pentru dezintegrarea si eliminarea mucusului (cunoscut in mod popular drept flegma), ceea ce o face potential utila pentru gestionarea anumitor probleme respiratorii.

Diuretice

Potrivit specialistilor, leusteanul poate sustine stimularea diurezei (excretia de urina) fara a elimina si electrolitii. Datorita mecanismului sau de actiune, planta poate fi incadrata mai degraba in randul produselor cu efect acvaretic (diureza fara pierdere de electroliti).

Efect emenagog

Leusteanul poate ajuta la reglarea functiei menstruale si la calmarea durerilor menstruale.

Carminative

De asemenea, aceasta planta are proprietati carminative naturale care pot ameliora sau elimina balonarea si flatulenta prin promovarea unei functii intestinale sanatoase.

Reactii adverse si interactiuni

In general, exista foarte putine efecte secundare grave ale leusteanului. Unul dintre efectele secundare comune este o afectiune numita fotodermatita. Aceasta apare dupa ce planta este consumata sau aplicata pe piele, determinand-o sa devina mai sensibila la lumina UV (ultraviolete), cum ar fi lumina soarelui. Din aceasta cauza, inainte de a iesi la soare, persoanele afectate de fotodermatita trebuie sa-si aplice creme cu protectie solara si sa poarte imbracaminte de protectie.

Interactiuni

Persoanele care iau medicamente si produse diuretice (medicamente care contribuie la eliminarea lichidului din organism prin cresterea productiei de urina), cum ar fi clorotiazida, clortalidona (Talitona), furosemidul (Lasix), clorhidiazida nu ar trebui sa consume leustean din cauza efectului sau diuretic. Cei care consuma leustean in paralel cu diureticele pot pierde si mai mult lichid corporal. Acest lucru poate provoca o reactie adversa si poate da nastere unor simptome precum ameteli si tensiune arteriala scazuta.

Cei care iau anticoagulante, cum ar fi heparina, warfarina (Coumadin), rivaroxaban (Xarelto), dabigatran (Pradaxa) si alte medicamente din aceasta clasa ar trebui sa evite consumul de leustean din cauza furanocoumarinelor care se regasesc in aceasta planta. Acestea pot interactiona cu anticoagulantele. Unele furanocoumarine blocheaza efectul unei enzime hepatice care ar putea intrerupe efectul medicamentelor. Prin urmare, atunci cand luati orice tip de medicamente sau suplimente pe baza de reteta sau nu, este recomandat sa consultati un medic sau farmacist inainte de a consuma leustean.

Dozare, pregatire si pastrare

Dozare

In primul rand, este important sa va consultati cu un medic inainte de a consuma leustean. In cazul in care nu veti face acest lucru, este recomandat sa consumati leustean in urmatoarele doze:

  • 4 – 8 grame pe zi
  • Sub forma de tinctura, trebuie consumat in doze de 0,5 pana la 2 mililitri, de trei ori pe zi
  • Sub forma de ceai, preparat cu 2 – 3 grame de radacina de leustean si 1 cana de apa fierbinte (lasat la infuzat 15 – 20 minute), consumat de trei ori pe zi.

Metode de preparare

Frunzele de leustean pot fi folosite in salate sau infuzate si consumate sub forma de ceai (folosind frunze uscate). De fapt, frunzele sunt folosite in salata de foarte mult timp. Acestea pot fi utilizate in supe, salate, tocanite si multe altele.

Tulpinile de leustean sunt in multe cazuri confiate si consumate sub forma de desert. Alte parti componente ale plantei sunt incorporate in alimente si bauturi – inclusiv unele bauturi alcoolice – sub forma de condiment sau agent aromatizant. Semintele pot fi macinate si pot fi folosite drept mirodenii in produsele coapte.

Contraindicatii

Leusteanul este interzis pentru consum copiilo micir, femeilor insarcinate sau care alapteaza. Leusteanul ca remediu naturist poate fi consumat sub stricta supraveghere a unui medic sau a unui alt specialist in medicina.

Deoarece leusteanul este considerat un diuretic (o substanta care creste debitul de urina), persoanele care au probleme cu inima sau rinichii trebuie sa-l consume cu mare grija. De fapt, leusteanul nu trebuie consumat de persoanele care sufera de afectiuni medicale, cu exceptia situatiilor in care acestea s-au consultat mai intai cu un specialist in domeniul medical.

 

Referinte:

  1. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-725/lovage
  2. https://www.verywellhealth.com/lovage-benefits-side-effects-dosage-and-interactions-4686373
  3. https://www.rxlist.com/lovage/supplements.htm
  4. https://www.drugs.com/npp/lovage.html
  5. https://articles.mercola.com/herbs-spices/lovage.aspx
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma