Eritemul fesier sau iritatia de scutec la bebe: cauze, tratare si prevenire

Eruptia de scutec sau eritemul fesier apare atunci cand pielea copilului este iritata de scutecele umede sau murdare. Se poate sa apara daca bebelusul are pielea foarte sensibila sau cand urina sau scaunul din scutec ating pielea prea mult timp, cauzand durere si roseata.

Cuprins:

1. Informatii generale
2. Cauze pentru eritemul fesier
3. Simptome
4. Cand este cazul sa te adresezi unui medic pediatru
5. Diagnostic
6. Tratament eritemul fesier

Informatii generale

Eritemul fesier sau eruptia de scutec este o iritatie ce apare pe piele, sub zona de scutec. Eruptia de scutec apare de obicei la sugari si copiii mai mici de 2 ani – eritem fesier bebe, dar poate fi observata si la persoane cu incontinenta sau paralizate.

Aproape fiecare bebelus va avea eruptii cutanate cel putin o data in primii 3 ani de viata, majoritatea acestor bebelusi avand in jurul varstei de 9-12 luni. Unii bebelusi au eruptii cronice, in timp ce alti bebelusi au doar ocazional.

Cauze

Eruptiile de scutec apar cand pielea devine iritata de scutec, de obicei din cauza fecalelor sau urinei. Eruptia de scutec este uzual cauzata de umezeala si frecare. Urina si scaunul pot provoca si mai multa iritare, iar acest lucru duce la descompunerea si lezarea pielii. Produsele folosite pentru curatarea pielii pot contribui uneori la iritare. Odata ce pielea de sub scutec devine iritata, germenii ca bacteriile si ciupercile pot infecta pielea si agraveaza eruptia. In unele cazuri, alte afectiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul, pot fi agravate sau declansate prin eruptii cutanate.

Exista mai multi factori care pot creste riscul sugarului de a dezvolta acest tip de eruptii cutanate. Acestia includ:

  • scutecul nu este schimbat la timp si zona de scutec nu este curata si uscata;
  • administrarea de antibiotice copilului sau daca mama alapteaza si ia antibiotice;
  • scaune diareice sau scaune frecvente – expunerea prelungita la umiditate, fecale, urina face ca pielea sa se descompuna;
  • cand bebe incepe sa manance alimente solide si se schimba consistenta scaunelor;
  • scutece prea stranse pe piele;
  • piele iritata din alta cauza – schimbarea detergentului de rufe, marca de scutece sau servetele etc.

De obicei, eruptia de scutec este o problema pe care o puteti trata acasa. Dar, este posibil sa se transforme in ceva mai grav care necesita evaluarea din partea medicului. Acesta este motivul pentru care este important sa fiti atenti la anumite semne si simptome.

Simptome

Identificarea unei eruptii cutanate este de obicei destul de usor de facut. Eruptia este localizata pe pielea de sub zona scutecului. Pielea este rosie si iritata. Poate aparea pe fundulet sau zona genitala a bebelusului sau doar in anumite locuri. Poate sau nu implica pliurile pielii.

Simptomele pentru eruptii usoare de scutec includ:

  • pielea este roz si uscata;
  • eruptia nu este dureroasa, doar cauzeaza usor disconfort – bebe reactioneaza cand urina si scaunul ating eruptia, dar in rest, mananca, doarma si se comporta normal.

Astfel de cazuri usoare sunt tratate acasa si se reduc in aproximativ 3 zile de tratament constant.

Simptomele pentru eruptii grave de scutec includ:

  • pielea este rosie, cu leziuni deschise si poate sangera;
  • eruptia include umflaturi rosii, mici cosulete care pot avea puroi, blistere etc.;
  • eruptia are o suprafata mai mare si poate avea marginii rosu aprins sau mai severe in cute si pliuri;
  • eruptia e dureroasa la atingere si afecteaza starea generala a copilului.

Eruptii grave de scutec pot fi cauzate de o infectie fungica sau o infectie bacteriana. Intrucat infectiile micotice pot fi rezultatul utilizarii antibioticelor, este posibil sa observati unele dintre aceste simptome daca bebelusul a terminat un tratament cu acest tip de medicament. Este important sa se stabileasca daca iritatia pielii este usoara sau severa. De obicei, este destul de usor sa faci aceasta distinctie.

In toate cazurile, pielea se poate simti calda la atingere. Daca este tratata imediat ce simptomele devin evidente, eruptia ar trebui sa se reduca rapid. Cazurile usoare de eruptii cutanate pot fi tratate de obicei acasa. Daca eruptia este severa sau simptomele persista sau se agraveaza, este important sa solicitati ajutor medical.

Cand este cazul sa te adresezi unui medic pediatru

De obicei, nu este necesar sa apelati la medicul pediatru pentru o eruptie simpla de scutec. Mentinerea curata si uscata a zonei de scutec ar trebui sa previna majoritatea eruptiilor. Cu toate acestea, chiar si cea mai buna prevenire nu este uneori suficienta. Apelati medicul daca apar aceste simptome:

  • eruptia nu se reduce, in ciuda tratamentului cu medicamente fara prescriptie in 2-3 zile;
  • eruptia se agraveaza semnificativ sau s-a raspandit in alte parti ale corpului;
  • apar simptome de infectie bacteriana, cu semne ca blistere, puroi sau crusta de culoare galbena;
  • apare febra;
  • eruptia ii cauzeaza disconfort crescut copilului;
  • copilul ia antibiotic – ar putea fi vorba de o infectie cu drojdie;
  • nu stiti exact cauza eruptiei;
  • suspectati ca eruptia poate fi data de o alergie;
  • eruptia este insotita de diaree ce persista de 48 ore.

Este foarte rar sa fie nevoie de spitalizare pentru eruptii cutanate. Cu toate acestea, in cazul in care copilul pare sa aiba dureri severe sau daca observati o raspandire rapida a eruptiei cu febra, trebuie sa solicitati asistenta medicala.

Diagnostic

Medicul poate diagnostica adesea o eruptie cutanata examinand pielea copilului. Un test KOH poate confirma daca este Candida. Diagnosticul se bazeaza de obicei pe un istoric si o examinare fizica a eruptiei cutanate. De obicei nu este necesar sa se efectueze teste de laborator. Daca eruptia pare a fi cauzata de un raspuns alergic, medicul poate efectua teste ale pielii pentru a determina agentul specific alergic. Un medic va fi capabil sa diferentieze eruptiile de scutec de alte afectiuni ale pielii, cum ar fi eczema si dermatita seboreica si sa va sfatuiasca cu privire la cel mai bun curs de actiune.

Tratament eritemul fesier

Pentru iritatia de scutec tratament inseamna in special o buna igiena. Ingrijirea corecta a pielii este unul dintre cele mai importante tratamente pentru eruptii cutanate sau eritemul fesier. Anumite tehnici pot ajuta la ameliorarea sau scurtarea duratei eruptiei:

  • Schimbati scutecele mai des. Schimbati scutecul bebelusului la fiecare doua sau trei ore si imediat ce se uda sau se murdareste.
  • Curatati bine pielea cu apa si un sapun bland si uscati apoi pielea bine, bland. Evitati curatarea sau stergerea brusca a pielii.
  • Evitati servetelele umede, deoarece ingredientele din ele pot irita pielea. Folositi in schimb o carpa moala, dischete de vata sau bumbac sau doar apa calda.
  • Lasati zona de scutec libera, fara scutec, cateva ore daca este posibil.
  • Anumite alimente pot sa agraveze eruptia. Daca este cazul, evitati aceste alimente pana cand eritemul fesier se reduce.
  • Daca eritemul fesier este cauzat de dermatita alergica, incetati sa nu mai folositi noi sapunuri sau detergenti care ar putea provoca eruptii cutanate.
  • Daca eruptia pare a fi cauzata de o infectie cu candida, aceasta poate fi tratata cu creme antifungice.
  • Dupa ce pielea este uscata, utilizati un unguent de bariera, cum ar fi vaselina sau un unguent care contine oxid de zinc. Acest lucru va ajuta la protejarea pielii copilului. Nu folositi pudra de talc.

Ar trebui sa observati o imbunatatire a starii copilului in termen de 3 zile daca il tratati in mod constant. Daca eruptia de scutec nu pare sa se imbunatateasca sau in schimb se inrautateste, apelati la pediatru.

Eritem – tratament medical

De asemenea, puteti trata infectia cu tratamente antifungice daca asta e cauza, aplicandu-le de 3 ori pe zi pe zona afectata de sub unguentul de bariera. Folosirea unui strat subtire de crema usoara fara corticosteroizi, precum hidrocortizonul, poate ajuta daca infectia este severa. Daca cel mic are impetigo (o infectie bacteriana), se pot prescrie antibiotice. Medicul va poate recomanda un unguent topic usor, daca eruptia nu pare a fi o infectie fungica.

Eruptii de scutec persistente

Daca eritemul fesier este sever, persista sau se inrautateste in ciuda interventiilor de mai sus, este recomandat sa consultati un medic. Daca exista semne ca puroi, sangerare sau febra, trebuie solicitata ingrijire medicala imediata. Un medic poate prescrie un tratament special pentru eritemul fesier. Aceasta ar putea include:

  • o crema usoara cu hidrocortizon (steroizi);
  • un unguent antifungic;
  • antibiotice orale sau topice (in cazul infectiilor bacteriene).

Cremele cu hidrocortizon nu trebuie utilizate decat daca medicul considera ca este necesar, deoarece acestea pot cauza probleme suplimentare.

Alegerea scutecelor

Este important sa folositi scutecele de unica folosinta superabsorbante si nu scutece de panza atunci cand exista o eruptie de scutec. Uneori, bebelusii sunt alergici la colorantii din scutece. Daca cel mic are multe eruptii, incercati sa treceti la un scutec de unica folosinta, alb, fara coloranti.

Creme de bariera

Aplicati o crema de bariera (cu oxid de zinc, de exemplu) peste crema medicala, daca este cazul. Folositi crema de bariera (Bepanthene, Crema de scutec bebelusi Topfer Babycare, Crema 4 in 1 Natural Sensation Chicco, Crema pentru iritatia cuzata de scutec Bioderma ABC Derm Change Intensiv, Sanosan anti iritatii cu zinc etc.) de mai multe ori pe zi.

Puneti crema in strat mai gros, astfel incat urina sau scaunul sa nu poata atinge niciodata pielea bebelusului. Cand schimbati scutecul, in cazul in care crema de scutec este inca acolo si nu este murdara de scaun, nu trebuie sa o stergeti de tot. Pur si simplu aplicati mai multa crema deasupra. Cand crema este murdara de scaun, se poate sterge usor cu ulei mineral pe o discheta de bumbac urmata de curatarea usoara a pielii cu o carpa moale si apa calda.

Prevenire eritem fesier

Prevenirea este cel mai eficient mod de a trata eruptiile cutanate sau eritemul fesier. Scutecele din prezent de calitate sunt foarte absorbante si pot elimina excesul de umiditate din piele. Cu toate acestea, este o idee buna sa schimbati scutecele la fiecare cateva ore pentru a impiedica urina sau fecalele sa intre in contact cu pielea.

  • Schimbati la timp scutecul copilului.
  • Inainte de a pune un scutec nou, asigurati-va ca pielea este uscata si curata.
  • Cand aplicati scutecul, evitati aderarea benzii pe piele, deoarece acest lucru poate duce la iritarea pielii.
  • Curatati fundul bebelusului cu servetele sau un prosopel curat din fata in spate de fiecare data cand se schimba scutecul.
  • Evitati servetele care au alcool sau parfum.
  • Asigurati-va ca stergeti si curatati  bine intre pliurile pielii bebelusului.
  • Daca este posibil, lasati pielea sa se usuce. Lasati-l sa ramana fara scutec o perioada.
  • Daca exista risc de iritatie, puteti folosi o crema de bariera cu oxid de zinc, de exemplu.

Referinte:
(1) Nappy rash , link: https://raisingchildren.net.au/newborns/health-daily-care/poos-wees-nappies/nappy-rash
(2) Diaper Rash, link: https://www.webmd.com/children/diaper-rash#1
(3) Symptoms of a Yeast Diaper Rash, link: https://www.verywellfamily.com/what-are-the-symptoms-of-a-yeast-diaper-rash-284384
(4) Diaper Rash Home Remedies, link: https://www.emedicinehealth.com/diaper_rash/article_em.htm
(5) Diaper Rash, link: https://www.aafp.org/afp/2000/0115/p397.html

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma