Leucemia este cancerul tesuturilor care produc sangele, inclusiv maduva osoasa si sistemul limfatic. Aflati totul despre acest tip de cancer din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este leucemia?
  2. Tipuri de leucemie
  3. Leucemie cauze
  4. Leucemia simptome
  5. Leucemia la copii
  6. Diagnostic
  7. Tratament
  8. Masuri de preventie

Ce este leucemia?

Stim cu totii ca leucemia este o forma de cancer (cancer de sange), cancerul reprezentand un termen generic ce se refera la o proliferare necontrolata a unei celule sau a unui grup de celule anormale, care invadeaza un tesut. Acestea, in anumite circumstante, trec in fluxul sanguin sau limfatic si pot sa ajunga in alte parti din organism si sa formeze noi colonii, asa-numitele metastaze.

Cancerul se poate dezvolta in orice tesut din organism si are forme diferite in functie de sediu. Leucemia este practic un cancer al tesutului formator de sange, respectiv maduva osoasa.

Ce este maduva osoasa?

Maduva osoasa este un tesut gelatinos, care se afla in cavitatile anumitor oase din organism si care, in principiu, este formata din mai multe tipuri de celule. Cele mai importante sunt celulele tinere, celulele imature, cunoscute sub numele de celule-stem, care stau la originea tuturor tipurilor celulare ce populeaza sangele periferic. In maduva se mai gasesc celule sanguine mature, tesut de sustinere si grasime. Procesul prin care maduva osoasa formeaza celulele sanguine normale este cunoscut sub numele de hematopoieza.

Cum se formeaza celulele sanguine normale

Sub diversi stimuli, o celula-stem incepe sa se divida si, in acelasi timp, sub stimuli specifici, incepe sa se diferentieze, putand da nastere, in functie de stimulii primiti, diverselor tipuri celulare.

Astfel, ea poate forma: eritrocite, celulele rosii care transporta oxigenul de la plamani la tesuturi si dioxidul de carbon de la tesuturi la plamani, trombocite, cu rol in coagulare, si celule albe sau leucocite, cu rol in apararea antiinfectioasa a organismului. Leucocitele sunt reprezentate, in mare, de doua categorii de celule: granulocitele (celule ce inglobeaza si distrug germenii) si limfocitele, care reprezinta baza sistemului imun. Odata formate, aceste celule parasesc maduva osoasa si ajung in sangele periferic unde circula, isi fac ciclul de viata, dupa care fie mor, fie sunt lezate de diversi factori, deci dispar. In acest moment, organismul trimite diverse semnale catre maduva care, la randul ei, formeaza noi celule ce le vor inlocui pe cele vechi.

Ce se intampla in leucemie?

In leucemie, maduva osoasa formeaza celule sanguine anormale. Procesul leucemic poate sa apara in oricare celula formatoare din maduva osoasa. Celulele leucemice au cateva trasaturi caracteristice. Acestea se multiplica necontrolat, au un avantaj de crestere si supravietuire fata de celulele normale, conducand in timp la sufocarea acestora. In plus, sunt nefunctionale, atat prin ele insele, avand o activitate perturbata, cat si prin faptul ca, inflitrand tesutul medular, nu lasa celulele normale sa se dezvolte atat ca numar, cat si, evident, ca functie.

Tipuri de leucemie

  • in functie de tipul celular, exista grupul leucemiilor limfoide si grupul leucemiilor nonlimfoide, cunoscute si sub numele de mieloide
  • in functie de agresivitatea evolutiei si de gradul de maturatie al celulei sanguine, pot fi leucemii acute (care in lipsa tratamentului, au o evolutie foarte agresiva si care se caracterizeaza printr-un procent mare de celule tinere), si leucemii cronice (cu o evolutie mai lenta in absenta tratamentului si care prezinta un numar mai mic sau chiar absent de celule tinere).

Exista practic patru tipuri majore de leucemie:

Leucemia limfoida cronica

Cei care sufera de aceasta forma, cea mai frecventa leucemie cronica la adulti, se pot simti bine timp de mai multi ani fara a avea nevoie de tratament.

Leucemia mieloida cronica

In leucemia mieloida cronica, sau leucemia granulocitara cronica, modificarea are loc la nivelul celulei-stem din care se formeaza 3 grupe celulare: eritrocitele, unele tipuri de leucocite si trombocitele si se manifesta in special la nivelul granulocitelor si trombocitelor.

Leucemia acuta limfoblastica

Acesta este cel mai frecvent tip de leucemie care apare la copiii mici. Maladia se poate dezvolta si la adulti.

Leucemia acuta mieloblastica

Acesta este un tip de leucemie des intalnit care apare la copii si adulti. Leucemia acuta mieloblastica este cel mai frecvent tip de leucemie acuta la adulti.

Leucemie cauze

Ce face ca o celula sa devina leucemica?

Toate celulele unui organism contin material genetic mostenit de la parinti cunoscut sub numele de ADN, care formeaza cromozomii. ADN-ul este format din diferite secvente, formate, la randul lor, din proteine. Aceste secvente reprezinta genele si controleaza activitatea celulara.

In timpul diviziunii celulare, ADN-ul unei celule este copiat in celulele-fiice. In decursul acestui proces pot aparea erori de copiere la nivelul genelor amintite, ducand la modificari de structura sau de localizare a unor proteine componente.

Prin urmare, genele vor functiona anormal si vor transforma celula normala intr-una care nu mai raspunde la stimulii normali de reglare ai organismului. Astfel, apare celula leucemica.

In cazul leucemiei granulocitare cronice, o gena ABL de pe cromozomul 9 se uneste cu o gena BCR de pe cromozomul 22 si formeaza o gena de fuziune, BCR-ABL. Cromozomul purtator a fost denumit cromozomul Philadelphia. Noua gena produce o proteina care determina aparitia unui numar anormal de celule albe in organism. De aici porneste leucemia mieloida cronica.

Factori de risc

Factorii care pot creste riscul de aparitie a unor tipuri de leucemie includ:

  • Tratamentul anterior pentru cancer. Persoanele care au primit tratament cu chimioterapie si radioterapie pentru alte tipuri de cancer au un risc crescut de a dezvolta anumite forme de leucemie.
  • Boli genetice. Anomaliile genetice par sa joace un rol in aparitia leucemiei. Anumite tulburari genetice, cum ar fi sindromul Down, sunt asociate cu un risc crescut de leucemie.
  • Expunerea la anumite produse chimice. Expunerea la anumite substante chimice, cum ar fi benzenul – care se gaseste in benzina si este utilizat in industria chimica – este legat de un risc crescut de aparitie a unor tipuri de leucemie.
  • Fumatul. Fumatul creste riscul de leucemie mielogena acuta.
  • Leucemia este ereditara. Potrivit specialistilor, leucemia se transmite. Daca membrii familiei au fost diagnosticati cu leucemie, riscul de aparitie a bolii poate fi ridicat.

Leucemia simptome

Formele cronice de leucemie pot fi mult timp asimptomatice. Pacientul poate fi descoperit absolut intamplator la un examen de rutina, fara ca el sa aiba o simptomatologie. Cu toate acestea, in momentul in care boala este avansata, pot sa apara si semne si simptome.

Asa cum am amintit, celulele leucemice au posibilitatea de a prolifera si de a invada spatiul medular, impiedicand dezvoltarea celulelor normale. Scaderea numarului de eritrocite poate duce la anemie si la toata simptomatologia legata de anemie. De asemenea, scaderea granulocitelor normale poate duce la infectii si febra, iar scaderea trombocitelor duce la diverse tipuri de sangerari. Exista, relativ caracteristic pentru leucemia granulocitara cronica, si cantonarea celulelor leucemice in splina, ceea ce duce la marirea uneori pronuntata a acestui organ.

Semne si simptome

Simptomele leucemiei variaza in functie de tipul maladiei. Printre semnele si simptomele comune ale leucemiei se numara:

Leucemia la copii

Leucemia, cel mai frecvent tip de cancer la copii si adolescenti, este un cancer al celulelor albe din sange. Celulele albe din sange anormal se formeaza in maduva osoasa.

Doctorii nu stiu exact ce cauzeaza majoritatea cazurilor de leucemie la copii. Exista insa anumiti factori care pot creste riscurile de aparitie a bolii. Cu toate acestea, majoritatea copiilor cu leucemie nu au factori de risc cunoscuti.

Riscul pentru leucemia la copii creste daca micutul are:

  • o afectiune mostenita, cum ar fi sindromul Li-Fraumeni, sindromul Down sau sindromul Klinefelter
  • o problema mostenita a sistemului imunitar, cum ar fi ataxia-telangiectazia
  • un frate sau sora cu leucemie, mai ales in cazul gemenilor identici
  • un istoric al expunerii la niveluri ridicate de radiatii, chimioterapie sau substante chimice, cum ar fi benzenul (un solvent)
  • un istoric de supresie a sistemului imunitar, cum ar fi un transplant de organe

Diagnostic

Diagnosticul corect trebuie sa cuprinda mai multe etape:

  • stabilirea diagnosticului de boala
  • stabilirea stadiului (fazei) bolii
  • evaluarea complicatiilor si a bolilor asociate.

Analize leucemie

Pe langa anamneza si examenul clinic, exista investigatii, unele specifice, altele nespecifice.

In cazul leucemiei granulocitare cronice, sunt necesare:

  • hemoleucograma completa
  • un examen medular (aspiratie sau punctie-biopsie osoasa) care ne indica gradul infiltrarii leucemice din maduva osoasa
  • un examen citogenetic, care pune in evidenta tocmai acel cromozom Philadelphia
  • un eventual examen molecular, care evidentiaza mutatiile la nivelul genelor. Pentru diagnosticul bolilor asociate se mai pot utiliza si alte examene.

Leucemia granulocitara cronica este cea mai frecventa forma de leucemie a adultului, incidenta fiind mai rara la copii, unde imbraca o forma particulara.

Tratament

Tratamentul in leucemia granulocitara cronica, ca si in orice fel de leucemie poate fi un tratament cu intentie curativa, care are ca scop vindecarea sau remisiunea completa. Exista si varianta tratamentului paliativ, care nu urmareste decat cresterea supravietuirii si a calitatii vietii pacientului. Exista, in toate tipurile de leucemii, cateva tipuri de terapii:

  • chimioterapia conventionala
  • imunoterapia
  • radioterapia
  • tratamentul chirurgical (in anumite situatii)
  • transplantul de celule-stem.

Acestea se pot utiliza singure sau in combinatii, concomitent sau secvential. Leucemia granulocitara cronica evolueaza in 3 faze: faza cronica, faza accelerata si faza blastica, echivalenta cu o transformare in leucemia acuta.

Cu multi ani in urma, tratamentul il reprezenta tratamentul citostatic conventional, care nu dadea insa o speranta de viata de mai mult de cateva luni sau ani. Au aparut apoi interferonii, care au reprezentat un succes, in unele cazuri obtinandu-se rezultate chiar la nivel citogenetic.

Potrivit unor specialisti, leucemia se vindeca in urma unei operatii de transplant cu maduva osoasa.

Terapia tintita

Terapia revolutionara este terapia tintita aparuta in ultimii ani, cu inhibitorii de tirozin kinaza, care actioneaza exact la nivelul anomaliei cromozomiale si care sunt extrem de eficienti.

Inhibitorii de tirozin-kinaza se folosesc in: terapia tintita de linia intai, pe care pacientul o primeste din start. In momentul in care pacientul devine rezistent – pentru ca, dupa un timp, boala dezvolta un grad de rezistenta la aceasta terapie – se trece pe terapia de linia a doua, care are in continuare succes la acest gen de pacienti. Cel putin in momentul acesta, inhibitorii de tirozinkinaza reprezinta un remediu extraordinar deoarece au crescut supravietuirea la pacientii cu leucemie granulocitara cronica la cote la care nu ne asteptam.

Cat traiesti cu leucemie?

Exista pacienti care au peste 10 ani de supravietuire cu un astfel de tratament si care traiesc fara niciun fel de simptomatologie. O alta calitate a lor: pacienti in faza acuta care, in mod normal, anterior nu ar fi avut sanse de viata decat 2-3 luni, maximum 5, sub acesti inhibitori de tirozin-kinaza au facut o trecere foarte rapida din faza acuta in faza cronica si traiesc de ani de zile, ducand o viata cvasinormala.

Ce se poate obtine de la tratament?

Poate fi obtinut un raspuns hematologic complet, care inseamna disparitia semnelor de boala si normalizarea numaratorilor sanguine. Intr-o etapa urmatoare, se urmareste un raspuns citogenetic complet. Acest lucru inseamna disparitia acelor cromozomi cu modificari si, bineinteles, in faza finala, raspunsul molecular complet, adica disparitia mutatiilor genice. Evident ca obiectivul principal al tratamentului il reprezinta obtinerea unei remisiuni complete sau chiar vindecarea.

Masuri de preventie

Majoritatea persoanelor care dezvolta leucemie nu au un factor de risc cunoscut si, in general, nu este posibila prevenirea leucemiei. Anumiti factori de risc, cum ar fi expunerea la radiatii sau benzen, pot fi minimizati, dar acest lucru nu garanteaza prevenirea maladiei.

 

Referinte:

  1. https://www.medicinenet.com/leukemia/article.htm#leukemia_facts
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/leukemia/diagnosis-treatment/drc-20374378
  3. https://kidshealth.org/en/parents/cancer-leukemia.html
  4. https://www.webmd.com/cancer/lymphoma/childhood-leukemia-symptoms-treatments#1
  5. https://www.verywellhealth.com/leukemia-prevention-514159
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma