Intususceptia intestinala reprezinta o forma de blocaj intestinal cauzat de o tumora, un polip sau o inflamatie a intestinului. Aflati care sunt cauzele si simptomele intususceptiei intestinale si cum se trateaza.

Cuprins:

  1. Ce este intususceptia intestinala?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Cum se manifesta?
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Complicatii

Ce este intususceptia intestinala?

Intususceptia este o afectiune grava in care o parte a intestinului patrunde in zona alaturata a acestui organ. Aceasta miscare de tip ”telescop” produce de multe ori blocarea alimentelor sau a lichidelor. Intususceptia reduce de asemenea alimentarea cu sange a partii intestinului afectat, ceea ce poate duce la producerea unei rupturi in intestin (perforatie), infectie si moartea tesutului intestinal (necroza).

Intususceptia intestinala este cea mai frecventa cauza de obstructie intestinala la copiii mai mici de 3 ani. Nu se cunoaste cauza pentru care se produc majoritatea cazurilor de intususceptie la cei mici. Desi sunt rare, cele mai multe cazuri de intususceptie la adulti apar in urma unei afectiuni medicale subiacente, cum ar fi o tumora.

La copii, de obicei, intestinele pot fi impinse inapoi in pozitia normala prin intermediul unei proceduri care implica folosirea razelor X. La adulti, chirurgia este adesea necesara pentru a remedia problema.

Cauze si factori de risc

Intestinul are forma unui tub lung. In caz de intususceptie, o parte a intestinului – de obicei intestinul subtire – patrunde in interiorul unei parti adiacente a acestuia.

In unele cazuri, problema este cauzata de aparitia unei formatiuni anormale la nivelul intestinului, cum ar fi un polip sau o tumora. Contractiile normale care arata ca niste valuri ale intestinului apuca acest polip si il trag in interiorul intestinului. Cu toate acestea, in majoritatea cazurilor, nu poate fi identificata nicio cauza pentru aparitia acestei probleme.

Copii

In marea majoritate a cazurilor de intususceptie la copii, cauza nu este cunoscuta. Deoarece intususceptia intestinala pare sa apara mai des toamna si iarna si pentru ca multi copii cu aceasta problema au simptome asemanatoare gripei, unii specialisti suspecteaza ca afectiunea poate fi provocata de un virus. Uneori, cauza problemei poate fi un polip – cel mai frecvent, acest polip este un diverticul Meckel (o punga formata in mucoasa intestinului subtire).

Adulti

La adulti, intususceptia este de obicei rezultatul unei afectiuni sau proceduri medicale, cum ar fi:

  • Un polip sau o tumora
  • Formarea unui tesut asemanator unei cicatrici in intestin
  • Operatie de reducere a greutatii corporale (bypass gastric) sau o alta interventie chirurgicala la nivelul tractului intestinal
  • Inflamatii cauzate de afectiuni precum boala Crohn

Factori de risc

Factorii de risc ai intususceptiei intestinale sunt:

  • Varsta mica – copiii sunt mult mai predispusi sa dezvolte intususceptie decat adultii. Este cea mai frecventa cauza de obstructie intestinala la copiii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 3 ani.
  • Intususceptia intestinala afecteaza mai des baietii.
  • Intestinul se formeaza anormal la nastere. Malrotatia intestinala este o afectiune in care intestinul nu se dezvolta sau nu se roteste corect. Aceasta boala poate creste riscul de aparitie a intususceptiei.
  • O problema similara aparuta anterior. Daca ati avut intususceptie, riscul sa o dezvoltati din nou este foarte mare.
  • Istoricul familial. Cei cu frati care au suferit de o astfel de problema prezinta un risc mult mai mare de a se confrunta cu tulburarea.

Cum se manifesta?

La copii

Primul semn de intususceptie la un copil de altfel sanatos poate fi un plans brusc si puternic cauzat de dureri abdominale. De obicei, bebelusii care au dureri de burta isi trag genunchii la piept atunci cand plang.

Durerea cauzata de aceasta afectiune apare si dispare, de obicei la fiecare 15-20 de minute la inceput. Aceste episoade dureroase dureaza mai mult si se desfasoara mai des pe masura ce trece timpul.

Alte semne si simptome frecvente ale intususceptiei sunt:

  • Scaun amestecat cu sange si mucus (denumit uneori scaun cu aspect de ”gem de coacaze”)
  • Varsaturi
  • O umflatura in abdomen
  • Letargie
  • Diaree
  • Febra

Nu toti copiii prezinta toate simptomele. Unii sugari nu au dureri evidente, altii nu elimina sange in scaun, in timp ce unii nu au umflaturi in abdomen. In schimb, unii copii mai mari se confrunta cu dureri, insa nu au niciun alt simptom.

Adulti

Intususceptia este rara la adulti iar simptomele tulburarii se pot suprapune de multe ori cu semnele altor afectiuni. Din aceasta cauza, intususceptia intestinala este mai dificil de identificat la aceste persoane. Cel mai frecvent simptom este durerea abdominala care apare si dispare. De asemenea, pot avea greata si varsaturi. Uneori, oamenii se confrunta cu simptomele bolii mai multe saptamani inainte sa solicite asistenta medicala.

Cand se recomanda vizita la medic

Intususceptia este o afectiune care necesita ingrijiri medicale de urgenta. Daca dezvoltati semnele sau simptomele enumerate mai sus, solicitati imediat ajutor medical.

In cazul sugarilor, amintiti-va ca in timpul durerilor abdominale, cei mici isi trag genunchii la piept si plang necontrolat.

Diagnostic

Pentru a diagnostica aceasta afectiune, medicul verifica in primul rand care sunt simptomele si face apoi o examinare fizica.

In timpul examinarii, doctorul poate apasa cu blandete pe abdomen pentru a verifica daca exista un nodul sau daca zona este sensibila la atingere. Aceste lucruri ar putea ajuta la determinarea cauzei simptomelor la copil.

Testele de imagistica sunt de obicei necesare pentru a confirma diagnosticul. Specialistul poate efectua unul sau chiar mai multe dintre urmatoarele analize:

Radiografia abdominala

Acest test imagistic poate dezvalui un eventual blocaj aparut in intestine.

Radiografie gastrointestinala (GI) superioara cu bariu

Aceasta investigatie presupune ingerarea unui lichid special care, atunci cand este inghitit, se distribuie la nivelul tractului gastrointestinal superior. Lichidul imbunatateste vizibilitatea si scoate in evidenta detaliile tractului GI superior pe radiografie.

Radiografie GI inferioara sau clisma cu bariu

In cadrul acestui test, specialistul introduce bariu lichid sau o alta substanta in rect (capatul intestinului gros) pentru a obtine o imagine detaliata redata de radiografie. In cazurile de intususceptie usoara, datorita presiunii produse de introducerea bariului, tesutul pliat poate reveni la pozitia normala.

Ecografie

Acest test implica folosirea undelor sonore si a unui computer pentru a genera imagini din interiorul corpului. O ecografie intestinala poate detecta adesea probleme tisulare sau tulburari ale circulatiei.

Tratament

In unele cazuri, intususceptia intestinala poate fi temporara si poate disparea fara tratament. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, intususceptia intestinala este o urgenta medicala si trebuie tratata ca atare. Ingrijirile medicale de urgenta sunt necesare pentru a evita deshidratarea si socul sever, precum si pentru a preveni infectiile care pot aparea atunci cand o portiune din intestin moare (se necrozeaza) din cauza lipsei aportului de sange.

Ingrijire initiala

Daca un copil este dus de urgenta la spital, in prima faza, medicii ii vor stabiliza starea medicala. Acest lucru presupune:

  • Administrarea de lichide printr-o linie intravenoasa (IV)
  • Decomprimarea intestinelor, operatiune realizata prin introducerea unui tub prin nasul copilului catre stomac (tub nazogastric)

Corectarea intususceptiei

Pentru a trata problema, doctorul va poate recomanda:

Clisma cu bariu sau aer

Aceasta investigatie este o procedura atat de diagnosticare, cat si de tratare a afectiunii. In cazul in care tratamentul cu clisma da roade, de obicei nu mai este nevoie de un tratament suplimentar. Acest tratament este extrem de eficient in cazul copiilor, insa este in rare cazuri utilizat si la adulti.

Intususceptia intestinala reapare in 10% din cazuri, iar tratamentul va trebui repetat.

Interventia chirurgicala

Operatia este recomandata de medici in cazul in care intestinul este rupt, daca o clisma nu reuseste sa corecteze problema sau daca afectiunea este cauzata de un polip. In cadrul interventiei chirurgicale, specialistul va corecta portiunea intestinului afectat, va curata obstructia si, daca este necesar, va inlatura orice tesut intestinal necrozat. Chirurgia este principalul tratament pentru adulti si pentru persoanele cu forma acuta a bolii.

Dupa operatie

Copilului i se administreaza medicamente pentru durere pentru a-i asigura o stare confortabila dupa operatie. Va fi nevoie ca micutul sa fie hranit cu lichide intravenoase timp de cateva zile, deoarece functia intestinelor va fi incetinita temporar. In plus, copilul nu trebuie sa primeasca mancare gatita in aceasta perioada. In majoritatea cazurilor, copiii vor putea sa manance din nou dupa 1-3 zile.

La ce sa va asteptati dupa externarea din spital

Copilul va fi gata de externare abia dupa ce va putea manca normal, dupa ce dispare febra si dupa ce functia intestinului va reveni la normal. De asemenea, este important sa nu existe nicio scurgere de lichid din intestine

Apoi, majoritatea copiilor vor fi nevoiti sa se odihneasca acasa timp de cateva zile inainte de a se intoarce la scoala si timp de 3-4 saptamani inainte de a reveni la sala si la antrenamentele sportive.

Vizitele de verificare la cabinetul medicului

O vizita ulterioara, care va fi efectuata in ambulatoriu, va fi programata peste 4 saptamani de la operatia copilului. In cadrul intalnirii, specialistul va examina rana si va evalua felul in care cel mic se recupereaza.

Unele umflaturi minore pot fi observate in jurul inciziei, insa acest lucru este normal. Cu toate acestea, apelati la asistentul medical daca micutul se confrunta cu:

  • Febra
  • Varsaturi
  • Umflaturi excesive, roseata sau scurgerea unui lichid din incizie
  • Sangerare
  • Durere care creste in intensitate

Complicatii

Intususceptia intestinala poate reduce alimentarea cu sange a portiunii afectate a intestinului. Daca boala nu este tratata, aceasta lipsa de sange determina moartea tesutului peretelui intestinal. Moartea tesuturilor poate produce o ruptura (perforatie) in peretele intestinal, lucru care poate provoca o infectie a mucoasei cavitatii abdominale (peritonita).

Peritonita este o afectiune care poate pune viata in pericol, de aceea este nevoie de ingrijiri medicale imediate. Semnele si simptomele peritonitei sunt:

  • Durere abdominala
  • Umflarea abdominala
  • Febra

Peritonita poate duce la soc septic

Din cauza peritonitei, copilul poate intra in soc septic, o problema extrem de serioasa. Semnele si simptomele socului sunt:

  • Piele rece, moale, care poate capata o culoare palida sau cenusie
  • Un puls slab si rapid
  • Respiratie anormala care poate fi lenta si superficiala sau foarte rapida
  • Anxietate sau agitatie
  • Stare de apatie profunda

Un copil care este in stare de soc poate fi constient sau inconstient. Daca banuiti ca micutul este in stare de soc, solicitati asistenta medicala de urgenta.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/intussusception/symptoms-causes/syc-20351452
  2. https://www.healthline.com/health/intussusception
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma